Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
как се прави кюспе от слънчоглед.chirusa_bg написа:
Имам и 4 слънчогледа. Още малко и ще си направя кюспе от семките, а от кюспето - гръцки шарани.
-
- разбира нещата
миналата година поради изключително много сливи и заети казани( 1 тон сливи сварих + джибрите),единият път отивам на казана ,уж сливите паднали ,от горе само чорба,но явно имаше период в който бе хладно времето ,не личи да не са превряли.не ги мерих със захаромераКИРО написа:Ще допълня само,не слушай никой,че паднат ли сливите,веднага трябва да
си на казана.Поне месец да мине след като си сложил захарта,след това
ги карам.Имало е случаи,и на третия месец да отида,никакви проблеми.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Моята слива ( тя на жената де),почна да се "празни",и сега ми
идва най-трудния период.Всеки ден да ги събирам от земята.
Много мразим да съм наведен по принуда.
Има доста плод,ако не ме мързи,утре може да ударя едно фото.
Но при мен е факт,че като падне на земята е много сладък плода.
2-3 дена преди това е по кисела - абе голяма е разликата.
идва най-трудния период.Всеки ден да ги събирам от земята.
Много мразим да съм наведен по принуда.
Има доста плод,ако не ме мързи,утре може да ударя едно фото.
Но при мен е факт,че като падне на земята е много сладък плода.
2-3 дена преди това е по кисела - абе голяма е разликата.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Ясно, значи сливите да ги бера в "поза наведен" от земята само и държат на съхранение- взел съм си бъркалка за дрелката, за да опадат костилките на дъното преди казана, бях се притеснил да ги нАбера всичките наведнъж и да им бухам захар, ама благодарение на познавачите на СЛИВИ
- ха-ха, мало прозвуча по-така( а и сливата на Киро се "празни") и вече съм по-уверен, че няма да се изложа- вече си давам 25% срещу 1% преди два дена, че ще успея като новобранец.

- КИРО
- Обратна връзка:
Пълня бидоните до половината,и ги оставям да си къкри материала.
Като събера и последните сливи,100л вода на бидон ( те са по 220л ),и
по 20кг захар.Отгоре да остане поне20/30см свободно място.
И после си познал за бъркалката - сутрин и вечер,поне седмица бой.
През това време костилките си падат на дъното.Ако не те мързи,
след седмица прехвърли материала,като изкараш костилките.
Като събера и последните сливи,100л вода на бидон ( те са по 220л ),и
по 20кг захар.Отгоре да остане поне20/30см свободно място.
И после си познал за бъркалката - сутрин и вечер,поне седмица бой.
През това време костилките си падат на дъното.Ако не те мързи,
след седмица прехвърли материала,като изкараш костилките.
-
- Модератор
Надявах се вие да светнете момчето, но не сте.Bibooo написа: ...........
как се прави кюспе от слънчоглед.
От Слънчогледа се прави Олио. Семките се изтискват чрез механична преса. Има шнекови и бутални преси.
При този процес кюспето се явява отпадък.
Да не се бърка с шрот. Той пък е отпадък от Слънчоглед-а, когато олиото се извлича чрез химикали. Химикалите са смес от спирт и други неща. Впоследствие олио-то се нагрява и спирта се изпарява от него.
Едва ли му стана ясно на момчето как да се пробва да си направи кюспе от слънчоглед, ама нейсе... Все пак да внеса малко яснота в процеса, а той ако иска да се пробва: Преди да се пресова слънчогледа се раздробява - колкото по на ситно толкова по добре. Даже е добре и да се лющи, макар и частично преди това. След това се загрява до 100-110 градуса, овлажнява се ако е необходимо - обикновено съвсем малко до постигане на 8-10 % и тогава постъпва в механичните преси. На изхода се получава сурово олио /шарлан/ и кюспе, в което има мазнина около 10-12 %. Та колега ако искаш да се пробваш трябва да си направиш нещо като импровизирана бутална преса. Например от квадратна или правоъгълна тръба с бутало на винт. Можеш да използваш плочки от ламарина с подходящ размер и дебелина около 2-3 мм. с които да разделяш порции от подходящо количество смлян слънчоглед в зависимост от това колко дебела искаш да бъде плочката кюспе. Зареждаш "пресата" и започваш да я загряваш, като едновременно с това постепенно натягаш с винтовото бутало. Трябва да помислиш и от къде ще изтича излишното олио - например прорези по дължина на тръбата. Те обаче не трябва да са по-широки от 1 - 1.5 мм., защото през тях ще започне да излизат и много частици от смляния слънчоглед. А плочките кюспе ще изкарваш от другия край на тръбата като за целта задънването там естествено трябва да е разглобяемо. Едва ли си струва усилията, но ако имаш излишно свободно време защо пък да не пробваш.dantho.mihov написа:Надявах се вие да светнете момчето, но не сте.Bibooo написа: ...........
как се прави кюспе от слънчоглед.
От Слънчогледа се прави Олио. Семките се изтискват чрез механична преса. Има шнекови и бутални преси.
При този процес кюспето се явява отпадък.
Да не се бърка с шрот. Той пък е отпадък от Слънчоглед-а, когато олиото се извлича чрез химикали. Химикалите са смес от спирт и други неща. Впоследствие олио-то се нагрява и спирта се изпарява от него.
П.С. Шрота се получава като на кюспето се извлече и останалата мазнина чрез процес "екстракция' по начин близък до описания от колегата, като за разтворител се използва хексан. В шрота мазнината е под 1%
-
- Модератор
Не сметнах за необходимо да го запозная така подробно. Благодаря ! Все пак е полезно и за всички останали.gamon написа: .... внеса малко яснота в процеса, а той ако иска да се пробва....
Бих искал да изясним нещо друго.
Преди около 20-тина години работех с колега от Ямбол - произвежда олио "Алтън".
Много коректен и точен, но му забравих името. Тогава бях агроном в земед. стопанство в с. Орлинци. Отглеждахме Слънчоглед и го предавахме на него. Около моята възраст е.
Вие ли сте тази личност, работите за него ли ?
Поздрави !
- КИРО
- Обратна връзка:
Алоууууу - любителите на ЕКОдомашната продукция - живи ли сте бре?
Днес набучих домата в градината,ама няма да показвам,че ще си изплюете ченетата
от смях като го видите,то не се вижда де.
Ама е с цвят виолетов чак.
И го полях накрая с вода с аромат на коприва.
Днес набучих домата в градината,ама няма да показвам,че ще си изплюете ченетата
от смях като го видите,то не се вижда де.

Ама е с цвят виолетов чак.

И го полях накрая с вода с аромат на коприва.

- Patera
- вече хвърля и на тежко
Някой нещо за тая гадост? Домат е, ако се чудите
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
-
- Модератор
Колебая се малко, но все пак ще се произнеса - Картофена мана.
Медните препарати вече отпадат - трябват те лекуващите.
Каквото докопаш от агроаптеката: Ридомил Голд 25 грама за 10 л вода, Икуейшън про - 4 грама, Куадрис - 7.5 кубика.
По-скоро, по-добре. Правиш две пръскания. Но през какъв интервал попитай в аптеката според това, кое имат налично.
Медните препарати вече отпадат - трябват те лекуващите.
Каквото докопаш от агроаптеката: Ридомил Голд 25 грама за 10 л вода, Икуейшън про - 4 грама, Куадрис - 7.5 кубика.
По-скоро, по-добре. Правиш две пръскания. Но през какъв интервал попитай в аптеката според това, кое имат налично.
Здравейте,колеги.По стечение на обстоятелствата се наложи да живея на село.Зад къщата има ливада,около 50кв.м.,която от години не е поливана и никой не се е грижил за нея.Райграса е на петна,има широколистни и мъх.Окосих я,напръсках със зелен камък и след като мъховете почерняха,ги изчистих с греблото.Като страничен ефект от зеления камък умряха и всички глухарчета.След това нахвърлях семена от тревна смеска и напоих добре.До тук смятам,че нямам грешки.Обаче в момента,в които полях,се появиха безчет охлюви с черупки.Събирам ги в кофа и ги изхвърлям,обаче това е безмислена борба.Та,ако някой знае някакъв друг метод за справяне с проблема,моля за помощ.
П.П.Големите охлюви са много вкусни и на супа и панирани,ама те нямат чет и изтребване.
П.П.Големите охлюви са много вкусни и на супа и панирани,ама те нямат чет и изтребване.
-
- Модератор
Късметлия си и според мен е по-добре да се възползваш от късмета си.
Много люде инвестираха във ферми за охлюви и не успяха. Като бизнес е доходно начинание.
Охлюва е полезна фауна и е по-разумно да се опазят. Вместо да ръсиш химикал /има такъв/, по-късно когато спреш поливките и те сами ще мигрират към по-влажни места.
Много люде инвестираха във ферми за охлюви и не успяха. Като бизнес е доходно начинание.
Охлюва е полезна фауна и е по-разумно да се опазят. Вместо да ръсиш химикал /има такъв/, по-късно когато спреш поливките и те сами ще мигрират към по-влажни места.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
С кюспето не постигнах чудеса.
Самото то се получи чудесно. Твърде мазно, според мен, но като му добавих и купешко кюспе на прах стана перфектно.
Проблема дойде от шараните.
Запънаха се и това е. Само каракуди налових.
Тази година не съм садил нищо, само 3 дръвчета зад блока. Две липички и едно орехче.
Като заспят зимен сън ще ви разпитвам, как да ги подкастря, за да заприличат на дръвчета. Взех ги съвсем мънички, около 50см високи и ще ми трябва помощ, за да укрепнат и да се развият правилно.
Самото то се получи чудесно. Твърде мазно, според мен, но като му добавих и купешко кюспе на прах стана перфектно.
Проблема дойде от шараните.
Запънаха се и това е. Само каракуди налових.

Тази година не съм садил нищо, само 3 дръвчета зад блока. Две липички и едно орехче.
Като заспят зимен сън ще ви разпитвам, как да ги подкастря, за да заприличат на дръвчета. Взех ги съвсем мънички, около 50см високи и ще ми трябва помощ, за да укрепнат и да се развият правилно.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- G.Petkov
Христо Рангелов написа:Мисля, че такава тема няма във форума..
В нея искам да се обединим всички агрономи и животновъди по душа, образование и професия..
А и майсторите на зимнина да драснат по 1 ред, защото животновъдството и растениевъдството вървят ръка за ръка със зимнината..
Да споделим опита си..
Ще се зарадвам ако се отзоват повече хора и темата се развие..
Много хубава тема !
С този пост започва.
Пусна я малкият Христо - съпреходник !

Тогава е бил тинейджър, ама е разбирал нуждата от такава тема.
Та да "..... обединим всички агрономи и животновъди по душа, образование и професия..."
Тук е мястото и на картофите, и на сляпото куче, и на много други работи !