Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com

Форум

Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- разбира нещата
Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Благодаря ,Ники, за съвета!rikitikitavi написа:Ми комфорта на работа е разликата. Знаете ли какъв кеф е да работиш с шест метрово болонезе с 40грама тежест и без тапи. Където искаш там си водиш чипарето, а мекия връх не позвооява да се късат устите на рибите...
Тъкмо се чудех какво приложение да намеря за едно чисто ново 5 метрово болонезе, че ми идваше малко излишно: не съм го пробвал за сафрид на чепаре!Имах го в предвид само за зарган на скалисти места! Не съм любител на сладководния риболов.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
-
- научил се да хвърля
Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Точно и навреме
Споделете какво боло трябва за морето , без лов от големи скали ( не ги обичам ).Най- голяма акция намирам 20-50, 40-60 в сайтовете.За чепаре и бомбарда на дистанция за илария , зарганата е друга тема
До 100-на лева бюджет .

-
- ще става разбирач
Тая работа със 100-те лева ме блокира,затова ще изчакам съветите на колегите .
Морето обича хората,които го обожават !
-
- вече хвърля и на тежко
http://kevlar.netne.eu/product/131/bolo ... r-500.html или още по бюджетно решение http://riboco.com/index.php?mod=product&show=61
Имал съм и двете . За от брега на вършат работа , не са нещо кой знае какво, но 25-30 грама бомбарди успяват да ги изпратят на 40- 50 метра ,а за чепаре не мога да кажа дали стават не съм пробвал . Махнах ги заради плаващите водачи , за мен са много дразнещо нещо.
Имал съм и двете . За от брега на вършат работа , не са нещо кой знае какво, но 25-30 грама бомбарди успяват да ги изпратят на 40- 50 метра ,а за чепаре не мога да кажа дали стават не съм пробвал . Махнах ги заради плаващите водачи , за мен са много дразнещо нещо.
-
- ще става разбирач
Аз ,само ще се намеся да кажа ,че в избора на пръчка за тези видове риболов,дето колегата ще практикува има ДВЕ Основни понятия:
1.Тегло
2.Лигавост !!!
Умната - пръчка на 4-5 метра от 300 и нагоре грама тежи след първите 30 мин. 10 кг. !?!?!!?
А с лигава пръчка да вадиш чипаре и бомбарда е меко казано .......МЕКО !
За замятането да не говорим,там оставам без коментар.
Или казано ,така по-ребром
, да случиш на такъв бюджетен МОДЕЛ /100-тина лв/ е като да намериш нов Мерцедес в Гемания за 5000 евра.../Ама не се знае...всичко се случва на тоя свят.../
И друго приятелю,Риболовът на заргана не е друга бира сравнявайки го с този на илария...много си приличат ,да занеш !
Да, друга бира е когато става дума за чипаре !!! И пак не е вярно, защото има чипаре и чипаре !
Има моменти когато оловото не надвишава 15 гр и т.н.
Т.е. може да се ловят и трите риби с една пръчка при ОПРЕДЕЛЕНИ условия...
Моето скромно мнение е ,че за тези видове риболови не трябва да се пестят средства!
Щом се плащат по 1000 лв. за шаранжийски такъми,защо да не се рискуват 200-250 лв. за тези риби ???!!!
Ми ,то ако погледнеш - една за 100 лв. иларжийска,друга за 100лв. зарганска,трета за 100 лв. сафридска ...
К'ва става тя ?!?!?!
1.Тегло
2.Лигавост !!!
Умната - пръчка на 4-5 метра от 300 и нагоре грама тежи след първите 30 мин. 10 кг. !?!?!!?
А с лигава пръчка да вадиш чипаре и бомбарда е меко казано .......МЕКО !
За замятането да не говорим,там оставам без коментар.
Или казано ,така по-ребром

И друго приятелю,Риболовът на заргана не е друга бира сравнявайки го с този на илария...много си приличат ,да занеш !
Да, друга бира е когато става дума за чипаре !!! И пак не е вярно, защото има чипаре и чипаре !
Има моменти когато оловото не надвишава 15 гр и т.н.
Т.е. може да се ловят и трите риби с една пръчка при ОПРЕДЕЛЕНИ условия...
Моето скромно мнение е ,че за тези видове риболови не трябва да се пестят средства!
Щом се плащат по 1000 лв. за шаранжийски такъми,защо да не се рискуват 200-250 лв. за тези риби ???!!!
Ми ,то ако погледнеш - една за 100 лв. иларжийска,друга за 100лв. зарганска,трета за 100 лв. сафридска ...
К'ва става тя ?!?!?!
-
- научил се да хвърля
Ще пробвам една , дето я подарих на баща ми .Само да я взема , Фл е марката , 4м , 20-50 акция , на тръскане се държеше стегнато .При първа възможност ще пиша отзив.А за теглото на пръчката , Чакале твоята е 195 гр.си писал .Е с така тънка бланка , дори да си сменил водачите , как се справя с дистанция 70-80 и нагоре метра? И обратно риба 700-1000 гр.? Поздрави и наслука 

-
- ще става разбирач
Само първия съм сменил.Набих и една дръжка от един стар спининг и това е ...Ако искаш да я снемам да се посмеем малко ?!madevil_82 написа:Ще пробвам една , дето я подарих на баща ми .Само да я взема , Фл е марката , 4м , 20-50 акция , на тръскане се държеше стегнато .При първа възможност ще пиша отзив.А за теглото на пръчката , Чакале твоята е 195 гр.си писал .Е с така тънка бланка , дори да си сменил водачите , как се справя с дистанция 70-80 и нагоре метра? И обратно риба 700-1000 гр.? Поздрави и наслука
А за килограмите риба,тя там няма какво ... само риба да има и със сламка ше я издърпам !!!
Между другото и 190 гр . на 5 м. не са малко !
Ама тая е една от редките дето ми пасва - работи с последната 1/5 ,държи се стегнато като войник и е чувствителна като ощипана мома ... какво ми трябва повече

-
- научил се да хвърля
Хахаха разсмя ме от сърце Чакале
Като ощипана мома - хаххха
При първа възможност ще доложа 

Здравей колега, аз ползвам ето тая (4м): http://www.filstar.com/bg/%D0%9F%D1%80% ... X-bolo/76/, като съм и сменил първите 3 водача с по-големи. С непретенциозно оборудване (Екусима + монофил) и без да съм голям специалист си запраща 30 гр. бомбарда на повече от 60 метра. След няколко часа мятане не се чувствам скапан...
Успех!
Успех!
-
- научил се да хвърля
Дс мерси , моята е Filstar Onyx 4м,20-50 акция , единствения недостатък е близко разположения макародържач .Като гледам както при твоятаhorgasz написа:Здравей колега, аз ползвам ето тая (4м): http://www.filstar.com/bg/%D0%9F%D1%80% ... X-bolo/76/, като съм и сменил първите 3 водача с по-големи. С непретенциозно оборудване (Екусима + монофил) и без да съм голям специалист си запраща 30 гр. бомбарда на повече от 60 метра. След няколко часа мятане не се чувствам скапан...
Успех!

мдааа познатоmadevil_82 написа: Дс мерси , моята е Filstar Onyx 4м,20-50 акция , единствения недостатък е близко разположения макародържач .Като гледам както при твоята

Преместването на тоя макародържач е по-лесно от смяната на водач, т.е. елементарно.madevil_82 написа:... моята е Filstar Onyx 4м,20-50 акция , единствения недостатък е близко разположения макародържач .Като гледам както при твоята
Аз станах привърженик на 5 метровите болонези. За мен са доста универсални. Ползвам ги за зарган основно, но съм ловил доста илария-това на бомбарда, а също съм хвърлял и с чепаре за сафрид. Хващам добра дистанция, което си е важно от брега понякога. Вадил съм иларии по 800 грама, но наистина си и идват зор, като от страх ги влачих по тетраподите и естествено част от тях се откачаха. Но за такива иларии ако има някой до мен рискувам и да слизам до морето по тетраподите, за да я хвана с кепчето.Митко Кирилов написа:Благодаря ,Ники, за съвета!rikitikitavi написа:Ми комфорта на работа е разликата. Знаете ли какъв кеф е да работиш с шест метрово болонезе с 40грама тежест и без тапи. Където искаш там си водиш чипарето, а мекия връх не позвооява да се късат устите на рибите...
Тъкмо се чудех какво приложение да намеря за едно чисто ново 5 метрово болонезе, че ми идваше малко излишно: не съм го пробвал за сафрид на чепаре!Имах го в предвид само за зарган на скалисти места! Не съм любител на сладководния риболов.

Аз бих препоръчал тази:madevil_82 написа:Точно и навремеСподелете какво боло трябва за морето , без лов от големи скали ( не ги обичам ).Най- голяма акция намирам 20-50, 40-60 в сайтовете.За чепаре и бомбарда на дистанция за илария , зарганата е друга тема
До 100-на лева бюджет .
https://www.nasluka-shop.com/boloneza-m ... on-5m.html
Смених различни ефтинджаци-от тази съм най-доволен. Доста е стегната и работя без проблем и с 30 грамови бомбарди. Както споменах по-нагоре съм вадил с нея сравнително добри иларии, а миналата година, когато излезе едрия сафрид вадеше и пълни чепарета. На някои места 5-те метра са доста удобни и ловя на места, където им е трудничко на хората с 4-метрови-вадиш бомбардата без да оставяш червея по тетраподите. Все пак си взех тази година и 4-метрова от същия модел и ще пробвам как е и с нея. Имам я от 2 години и не я пазя изобщо. Единственото, което има е малко патина по водачите, но както казах дори не я минавам с парцала като свърша риболова.

Върши ми работа и по язовирите за подвижна плувка и дъно. За мен е доста универсална пръчка. Това е мое мнение! За съжаление не мога да си намеря бюджетна макара все още, но там е по-сложно.

българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Само Левски и България
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
За бюджетна макара Tica Cambria LD 2000 http://megafishing.bg/product/954/makar ... ia-ld.html или Tica DynaSpin GH 2500 http://megafishing.bg/product/973/makar ... in-gh.html Имам ги и двете от няколко години и съм много доволен от тях ползвам ги с монофил и плетеняк 

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

5метрова пръчка за риболов на зарган,за мен е нещо непонятно,от 3,60до3,90всичко върши работа,5метра и повече на реката да ловиш риба