Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Инфо за р. Струма!
Модератор: sapuna
- fishingman
- вече хвърля и на тежко
Re: Инфо за р. Струма!
Може би билета с пълната такса трябва да важи за всички над 18г. ,защото от пенсии не можем да се доредим, и са всеки ден на реката или язовира, и отгоре на това таксата им е 50% по ниска, само за децата да бъде 10 % от тази сума. Така ще се постигне ефекта с драстичното увеличаване на гъбарите, както бе писано в предишен пост, но това вече не е наш проблем.
Джони в 5-6 от мрените имаше някакви зачатъци на хайверни зрънца с цвят на див гълъб /сиви/.
Джони в 5-6 от мрените имаше някакви зачатъци на хайверни зрънца с цвят на див гълъб /сиви/.
Последно промяна от fishingman на Вто Апр 28, 2015 2:37 pm, променено общо 1 път.
-
- фен клуб-скобар
Да студена е много водата и още не е тръгнал хайвера,което означава,че юни ще има много хайвер....fishingman написа:Може би билета с пълната такса трябва да важи за всички над 18г. ,защото от пенсии не можем да се доредим, и са всеки ден на реката или язовира, и отгоре на това таксата им е 50% по ниска, само за децата да бъде 10 % от тази сума.
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

- fishingman
- вече хвърля и на тежко
Да, вероятно ще бъде така. Но тези които върнах бяха доста надути, дали от храна /преяждане/ или от узрял хайвер не мога да кажа.
Дано преди да се отмени забраната ИАРА да направят изследване на 5000 риби в различни региони и да се види какъв процент от тях са хвърлили хайвера и колко не са, и в да предценят дали да не я удължат.
Това би било справедливо не само към рибите но и към мисарите.
Дано преди да се отмени забраната ИАРА да направят изследване на 5000 риби в различни региони и да се види какъв процент от тях са хвърлили хайвера и колко не са, и в да предценят дали да не я удължат.
Това би било справедливо не само към рибите но и към мисарите.
Бате,не 100,500 да го направат пръв съм.Не щото съм баровец,а да слушкам как ми пее авансчето,като днеска.Джонка бех по твойта губерния,то се разбира от само себе си.7 броя за героя и толко бегали за няколко часа доволно.Стандартни половинки, 1- 800гр. и два по кило и двеста мерени. Времето отвратително вятър дъжд.Само трохица ,белия не го погледна.Ма тея Бобошевци най-големите боклуци по реката че додат от 7- 3 беха надрани.А белополските толко риба хванахме всичката в перфектно здраве блести като сребро.Снимки нема тръгнах с идеята че рибите са хайверни и нема да ги тормозим.Интересното беше че според мене рибите които лових беха свършили работа поне преди10 дена.Пъпките им са почти изчезнали и не пускат телесни течности,а и се борат като за последно изкефих се.Другия вариант е да хвърлят след 2 месеца,ма невервам.По бело поле беха напъпили през февруари.
Съгласен съм с Иво,че увеличението на цената на билета ще намали броя на хората който ще вадят билети ,просто ще ловат и влачат без билети.
Да добава към предишния си пост.В неделя приятел на около 1 км от мястот на което лових днес е хванал 4 риби ввсичките са пръскали здраво.
Да добава към предишния си пост.В неделя приятел на около 1 км от мястот на което лових днес е хванал 4 риби ввсичките са пръскали здраво.
-
- фен клуб-скобар
Чоко всичко е моя губерния до Железницаchokoboy написа:Бате,не 100,500 да го направат пръв съм.Не щото съм баровец,а да слушкам как ми пее авансчето,като днеска.Джонка бех по твойта губерния,то се разбира от само себе си.7 броя за героя и толко бегали за няколко часа доволно.Стандартни половинки, 1- 800гр. и два по кило и двеста мерени. Времето отвратително вятър дъжд.Само трохица ,белия не го погледна.Ма тея Бобошевци най-големите боклуци по реката че додат от 7- 3 беха надрани.А белополските толко риба хванахме всичката в перфектно здраве блести като сребро.Снимки нема тръгнах с идеята че рибите са хайверни и нема да ги тормозим.Интересното беше че според мене рибите които лових беха свършили работа поне преди10 дена.Пъпките им са почти изчезнали и не пускат телесни течности,а и се борат като за последно изкефих се.Другия вариант е да хвърлят след 2 месеца,ма невервам.По бело поле беха напъпили през февруари.

Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

Последно мнение по въпроса за членските карти и цената на риболовния билет.DJONI RINGO написа:Това дали ги харесваш си е твой личен избор-! Не мога да спестявам нищо,защото изказвам мнение ! Да ти кажа друго нещо,че гледам не си в час за патичарниците........ Точно за това,че членуват им се пази,защото до мен сега има езеро с шарани като крави- искам да ловя, но имам само билет без членство- среден!Veleka написа:П.С. Спести ми английските примери за стопанисване на патичарници. Не харесвам родината на Шекспир.DJONI RINGO написа:Велек аз искам да коментирам твоя коментар- ти имаш нормално 10-15 излета на Струма,аз имам сто ( когато съм бил в България) сюжет не на Жул Верн, а на Спилбърг-сам се досещаш разликата!Има и вариант с два членски единият за реките в България,а другия за държавните язовири! На частните е ясно!Това с членския не съм си го измислил аз,измислили са го други,работи и всеки си го плаща! Да не говоря,че тука при мен риболовни клубове държат районите,занимават се със зарибяването,издаването на карти и то на определена бройка за година под срок- изпуснеш ли го догодина
Аз съм навит да плащам 100 или 200 лв за риболивен годишен билет,но трябвя и здрав закон и твърдо пипане.......
Велека бъди жив и здрав и подготви бирата,защото даром не показвам))))
Марти много красиво ни обрисува как се стопанисват водоемите в Англия, но пропусна един много съществен момент, касаещ собствеността. Слава на Бога в България всички водни обекти са държавна собственост. Държавата може и да не е най-добрият стопанин, но ни дава възможност с едно риболовно билетче, сами да избираме риболовните си дестинации.
Не така стои въпросът със собствеността на водоемите в Англия. Кое е наложило в исторически план създаването на сдружения, клубове и членски карти? Който се интересува да чете ТУК https://www.google.bg/#q=100+%D0%BB%D0% ... 8F&spell=1" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" /Бракониер в Англия? 100 000 лева глоба!/
Изобщо не ми харесва такъв модел на управление и не подкрепям техния опит. И в България държавата е отдала на концесия не малко водоеми за тези, които обичат риболова на платени гьолове.
Сега малко за цената на билета. Удостоверение от 100-500лв. са приказки от Шехерезада.
Риболовен билет за 100лв. = по-малко издадени билети = по-малко постъпления в бюджета = по-малко пари за ИАРА = още по-занижен контрол = повече бракониери = тотално обезрибяване.
П.С. Марти и ти братле бъди жив и здрав. Биричката на реката е от мен. Безплатни уроци няма. Ако успея да прихвана нещо от теб, към биричката ще добавя и топли мръвки от барбекюто.

Последно промяна от Veleka на Сря Апр 29, 2015 10:17 pm, променено общо 3 пъти.
-
- фен клуб-скобар
Велека обаче има и нож с две остриета точно това,че с едно билетче всеки стреля на автоматична:) бих казал,че много хора ще платят троен билет ако има контрол и риба:)
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

- калин кацаров
- сериозен играч
"Сега малко за цената на билета. Удостоверение от 100-500лв. са приказки от Шехерезада.
Риболовен билет за 100лв. = по-малко издадени билети = по-малко постъпления в бюджета = по-малко пари за ИАРА = още по-занижен контрол = повече бракониери = тотално обезрибяване."
Не си мисли, че от събраната сума зависи, контрола и зарибяването, ако не се спазват моралните принципи, както и прозрачността, ако ще и бюджета да е десетократно по-голям резултата е същия. Подобно е с оня прословут милиарден заем, а пари пак няма за нищо. Пари има и за зарибяване , като и за контрол, просто така им изнася на някой сега.Членския внос е задължителен по места и райони , за да се активизират местни дружества и организации, с тези пари допълнително ще се зарибява, а всеки гост, който не е положил усилия за това, естествено ще си плаща. Сумите трябва да отговарят на стандарта в страната.
Риболовен билет за 100лв. = по-малко издадени билети = по-малко постъпления в бюджета = по-малко пари за ИАРА = още по-занижен контрол = повече бракониери = тотално обезрибяване."
Не си мисли, че от събраната сума зависи, контрола и зарибяването, ако не се спазват моралните принципи, както и прозрачността, ако ще и бюджета да е десетократно по-голям резултата е същия. Подобно е с оня прословут милиарден заем, а пари пак няма за нищо. Пари има и за зарибяване , като и за контрол, просто така им изнася на някой сега.Членския внос е задължителен по места и райони , за да се активизират местни дружества и организации, с тези пари допълнително ще се зарибява, а всеки гост, който не е положил усилия за това, естествено ще си плаща. Сумите трябва да отговарят на стандарта в страната.
Предлагам темата за морала изобщо да не я захващаме. Големи покровители сме на река Струма, ама ходим да й ловим хайверните риби в края на месец Април на 380 метра надморска височина.калин кацаров написа: Не си мисли, че от събраната сума зависи, контрола и зарибяването, ако не се спазват моралните принципи................
-
- фен клуб-скобар
калин кацаров написа:"Сега малко за цената на билета. Удостоверение от 100-500лв. са приказки от Шехерезада.
+1
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

Това е само произволен пример, в случая миналата неделя, участък от яз.Искър на разсъмване. Същата картина беше на мин. 3 км протежение.Повечето изхвърлихме захранка на цената на годишния си билет и хванахме 0(нула) риби.А кажете това как да се промени без финансови регулации??
Имам приятел германец, заплатата му е 10 хил евр. месечно.Казва, че не може да си позволи финансово да е ловец...Тук ловците са много повече от армията, ако има все още някакъв дивеч, то е поради уникалната ни природа.Същото е и с рибата.
Както писах горе, управляват ни популистки партии, които не смеят и не искат да разбутат статуквото.Неизбежно е, за добро или лошо това да се промени, тогава ще има и риба и дивеч и ред, но ще се забавляват само заможните- при капитализма е така.
Последно промяна от naskobo на Чет Апр 30, 2015 8:14 am, променено общо 1 път.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Това, което си написал, е ужасно депресиращо (защото е верно)!naskobo написа:...
Всъщност, съдейки по себе си: в последните години хубавите си риболови ги правя или в отдалечени гранични райони на страната, или в съседни държави, вкл. в такива, където годишният билет е 120 лева. Иначе неизбежно ще съм част от масовка като от снимката. Колко ми струва това в парично изражение, по-добре да не изчислявам...
Насе, примерите, които давате с Марти са за страни в които водните обекти са на територията на частни имоти. В тези държави собственикът на терена решава дали изобщо да отдаде под наем даден водоем на риболовно сдружение или клуб.naskobo написа:
Това е само произволен пример, в случая миналата неделя, участък от яз.Искър на разсъмване. Същата картина беше на мин. 3 км протежение.Повечето изхвърлихме захранка на цената на годишния си билет и хванахме 0(нула) риби.А кажете това как да се промени без финансови регулации??
Както писах горе, управляват ни популистки партии, които не смеят и не искат да разбутат статуквото.Неизбежно е, за добро или лошо това да се промени, тогава ще има и риба и дивеч и ред, но ще се забавляват само заможните- при капитализма е така.
Една от малкото заслуги на популистките ни партии, които са били на кормилото на държавата е, че не допуснаха раздържавяването на рибностопанските ни обекти. Представи си следния пример: 1000 декара в района на Бело поле са частна собственост и река Струма минава през имота. Собственикът е голям природозащитник и решава, че няма да допусне да тормозят рибите в този участък на реката. Тогава и годишен билет за 1000лв. да си извадиш, няма да ти осигури достъп до реката, а захранката, която носиш за риболов, ще трябва да я хвърлиш на шосе Е79.
Последно промяна от Veleka на Чет Апр 30, 2015 4:26 pm, променено общо 2 пъти.
Васе,ясно че собствеността в Англия е по -друга и в БГ наяма как да стане същото, ама там са бесели бракониерите още преди Робин Худ.Само казвам, че законите в Кралството защитават интересите на средната класа и нагоре. Ама Джон бедняка обичал да лови и яде риба, но не можел да си го позволи, на никой не му пука, глоби и санкции до отказ - за тях това е добро решение. Тук сме по-ларж. В други бели държави- други правила, но 25 лв за година и такава анархия няма никъде. И в БГ има клубове, които стопанисват водоемчета, но мащабите и традициите ни са други.Veleka написа:....
Интересни са ми настроенията на хората-никой не харесва статуквото, ама като опре до пари и рестрикции(щото друг начин няма) -заден?
Последно промяна от naskobo на Чет Апр 30, 2015 8:35 pm, променено общо 1 път.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн