Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Двигател за лодка!
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Двигател за лодка!
Аз лично не съм чувал за джонсън с въздушно охлаждане. Ако съществува такъв, то ще е някой много стар модел.simon написа:мои познат си купи д-л джонсън 2кс и ме ме пита за на4ина на охлаждане.ако някои знае да сподели.
Твоя приятел, като го е купувал, би трябвало да знае поне коя година е двигателя, двутактов ли е или четиритактов, пък и да го изпробва как и дали изобщо работи ако двигателя е стар. А това дали е с въздушно или водно охлаждане най-лесно се разбира.
Ако не хвърля от никъде струйка вода и има отвори (за проветряване) в капака (или изобщо няма капак) значи е с въздушно охлаждане.
Ако няма отвори в капака и от никъде не изхвърля струйка вода значи по всяка вероятност просто не му работи охлаждането

Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
може и да не работи охлаждането защото ми каза че от никъде не вижда струика вода
-
- новобранец
Привет колеги!
Имам следния въпрос. Намислил съм да си взема двигател за надувната си лодка. А тя е Промарин ЛБ 300. На фабричния етикет е дадена макс. маса на двигател 18кг. Как би повлияло на лодката евентуално двигател с по-голяма маса, да кажем 22-23кг най-много. Фатално ли ще е?
Благодаря!
Имам следния въпрос. Намислил съм да си взема двигател за надувната си лодка. А тя е Промарин ЛБ 300. На фабричния етикет е дадена макс. маса на двигател 18кг. Как би повлияло на лодката евентуално двигател с по-голяма маса, да кажем 22-23кг най-много. Фатално ли ще е?
Благодаря!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Здравей колега,flying7777 написа:Привет колеги!
Благодаря!
Предполагам, че лодката ти е модел IB-300. При поставянето на по-тежък двигател на тази лодка има опасност да се откъснат ушите, които държат транеца. Моделите надуваеми лодки с този тип приставки за транец не са пригодени за мощни и тежки двигатели. Идеален вариант за тези лодки са бензинови двигатели до 3,5 к.с. или електрически двигатели. За по-голям двигател ти трябва лодка със стабилна транцева дъска от моделите PW, IF, AH или FG.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
твоя човек си е купил Johnson J2R4SUsimon написа:може и да не работи охлаждането защото ми каза че от никъде не вижда струика вода

който е 1:1 със Сузуки 2.5кс и се прави в завода на Сузуки в Тайланд... Някои от разновидностите нямат контролна струя... Даже имаше тема, как да си изведем струята... Ако двигателят работи и не прегрява, значи си има охлаждане...
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
СУЗУКИ имат някои разработки с "уникални" решения за охлаждането, които обаче, за съжаление се оказаха не особено ефективни и надеждни...Тедо написа: твоя човек си е купил Johnson J2R4SU, който е 1:1 със Сузуки 2.5кс и се прави в завода на Сузуки в Тайланд... Някои от разновидностите нямат контролна струя... Даже имаше тема, как да си изведем струята... Ако двигателят работи и не прегрява, значи си има охлаждане...
-
- новобранец
Благодаря за информацията и нов въпрос. Как влияе на извънбордов двигател престоя му в хоризонтално положение за около 1 денонощие. Фатално ли е или не. Ясно ми е че ограниченията за вертикално положение са свързани с маслото от картера, но ще се радвам да чуя мнения на хора с практика.
Благодаря отново!
Благодаря отново!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ако е положен на правилната страна, то пристоя в хоризонтално положение не оказва никакво влияние. Ако е положен неправилно, маслото от картера изтича и освен, че ще направи локвичка, влиза и в запалителната система поради което, за да запали след това двигателя се налага да се отвори, да се почисти и да му се налее ново масло.flying7777 написа:Как влияе на извънбордов двигател престоя му в хоризонтално положение за около 1 денонощие. Фатално ли е или не. Ясно ми е че ограниченията за вертикално положение са свързани с маслото от картера, ...
Няма нищо фатално и в това, освен загуба на време (ако си го отваряш и почистваш сам) или на някой-друг лев (ако го носиш на майстор).

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
имах случай с 9.9кс 4Т Джонсън (=Сузуки), който беше натоварен в кола легнал на грешната страна - олях си жестоко панталона и обувките докато го сваляхме (маслото се беше стекло в капака на двигателя и нямаше нищо навън, докато не го изправихме)...
успяхме да го запалиме почти веднага и след 10-ина минути прекъсване и пушеци (бяли и сини кълбета) заработи нормално...
успяхме да го запалиме почти веднага и след 10-ина минути прекъсване и пушеци (бяли и сини кълбета) заработи нормално...
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
По-неприятно е като отидеш на язовира да не запали. Дай-боже в този случай да се размине само с почистване на свещите...Тедо написа:...
-
- новобранец
А коя страна е "правилната" ...тази при която не се излива маслото предполагам. Това положение е конкретно за всеки модел или си има някакво общо правило.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
До сега съм виждал само Хонди които да се слагат легнали с дръжката нагоре, докато всички останали (Yamaha, Tohatsu, Mercury, Suzuki и Genovo/Parsun) се слагат да лягат върху дръжката.flying7777 написа:А коя страна е "правилната" ...тази при която не се излива маслото предполагам. Това положение е конкретно за всеки модел или си има някакво общо правило.
Последно промяна от promarine на Вто Яну 11, 2011 10:31 pm, променено общо 1 път.
-
- новобранец
легнали на широката или на тясната част на двигателя?promarine написа:До сега съм виждал само Хонди които да се слагат лигнали с дръжката нагоре, докато всички останали (Yamaha, Tohatsu, Mercury, Suzuki и Genovo/Parsun) се слагат да лягат върху дръжката.flying7777 написа:А коя страна е "правилната" ...тази при която не се излива маслото предполагам. Това положение е конкретно за всеки модел или си има някакво общо правило.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Върху широката (по принцип въху всеки нов двигател има етикетче със схема как може да се транспортира двигателя).flying7777 написа: легнали на широката или на тясната част на двигателя?
Здравейте,
имам лодка Промарин ИБ 285. Ще слагам електрически двигател. Четох много (да не кажа всичко) и реших, че за моите нужди Osapian 30 е идеален, но ... Но попаднах и на YAMAHA M-12, като при него ме привлича името (от там и качеството надявам се).
Въпросът ми е : Кой от двата?
За първия намерих много инфо, но за втория нищо от практика и експлоатация.
имам лодка Промарин ИБ 285. Ще слагам електрически двигател. Четох много (да не кажа всичко) и реших, че за моите нужди Osapian 30 е идеален, но ... Но попаднах и на YAMAHA M-12, като при него ме привлича името (от там и качеството надявам се).
Въпросът ми е : Кой от двата?
За първия намерих много инфо, но за втория нищо от практика и експлоатация.