Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Тайната на успеха - трофейни шарани, амури и шаранови риби
Модератор: sapuna
- carpsliven2
- сериозен играч
Re: Тайната на успеха - шарани, амури и шаранови риби
На всички водоеми ходи да се храни на плиткаж 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
Нормално е!Щото и ние се храним на масата...понякога...carpsliven2 написа:На всички водоеми ходи да се храни на плиткаж

На всеки водоем е различно. 

Не е важно дали говорят зад гърба ти,важно е когато се обърнеш всички да мълчат!!!!!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Доре дошъл батка!siraka.bg написа:На всеки водоем е различно.
То в нашия "огромен" град не ще се видим,ами поне тук да пощракаме!

Аз изсползвам белтъчен хидролизат-мирише много ама много гадно но до сега на царевица кисната във тая гадост имам незабравими преживявания.Купува се от ветеринарната аптека.Също така го изсползват пчеларите до колкото съм чувал.Продава се във бутилки по-0,500 мг.На 5-6 кг царевица за захранка във кофа наливам вода колкото да покрие царевицата и я оставям да престои 1-2 дена преди риболова.Със гумени ръкавици поставям във ракета и захранвам петно.От същата царевица слагам на куките.Пожелавам успех на всички през новият сезон.

-
- и господ не е толокова добър
Със царевица накисната в хидропрот захранихме на теца и рибата избяга

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
И аз го пробвах хидропрода на Жребеца! Десетина кила накипната и ароматизирана с него царевица.
За стръв,бях "дипнал" царевички в едно бурканче.
Нямах слука!
За стръв,бях "дипнал" царевички в едно бурканче.
Нямах слука!
Здравейте, колеги!Тъй като темата ми се стори много интересна, реших и аз да споделя моя опит с една моя рецепта. Използвах захранка на 'Промикс'. За килограм захранка разреждам в половин литър вода:
- чаена лъжичка морска сол
- чаена лъжичка бетаин на прах (3гр.)
- 4мл. течен ароматизатор слива (Plum Royale на фирмата RichWorth)
Другият вариант, в който съм ползвал тази комбинация, е в качамак. Сварявам качамака като съм сложил солта и бетаина предварително, а след като изстине прибавям ароматизатора и замесвам хубаво.
Двете рецепти са изпробвани на платени водоеми през юли месец, в големи горещини и имаха успех. Учудващият ефект, поне при мен, беше невероятно бързото събиране на рибата. Ако някой реши да я изпробва - надявам се да има същия успех като мен
- чаена лъжичка морска сол
- чаена лъжичка бетаин на прах (3гр.)
- 4мл. течен ароматизатор слива (Plum Royale на фирмата RichWorth)
Другият вариант, в който съм ползвал тази комбинация, е в качамак. Сварявам качамака като съм сложил солта и бетаина предварително, а след като изстине прибавям ароматизатора и замесвам хубаво.
Двете рецепти са изпробвани на платени водоеми през юли месец, в големи горещини и имаха успех. Учудващият ефект, поне при мен, беше невероятно бързото събиране на рибата. Ако някой реши да я изпробва - надявам се да има същия успех като мен

- камен
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Това го срещам за втори път в рамките на няколко дена.Прочетох няколко логични обяснения,но ще помоля и колегата znaiko да се обоснове.znaiko написа: - чаена лъжичка морска сол
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
-
- учете се от него
Това което четох наскоро от белгийски източник е, че 2 чаени лъжички сол на 1кг микс спомагат за два неща: от една страна елиминират всякакви варианти за плесенясване средата на топчетета при привидно добър външен вид, а от друга страна, така наречения "ефект на посоляването" спомага за много бързото отделяне във водата на вложените в микса ароматизатори, атрактанти и всякакви други химически активни вещаства. Ефекта при тежките и глетави топки захранка за прашка, катапулт или хранилка "метод" е същия. Автора ( той освен известен риболовец, е и химик) дори практикува при многодневни излети в горещия сезон да си консервира няколко десетките килограма топчета за излета в сол- по 200гр сол на килограм топчета- в бака и посочва че всичко това по-горе, определено дава видимо и рязко преимущество при риболов
Ей ги на картинката по-долу:

Аз също практикувам ползването на сол от доста години, обаче по малко по различен начин
Най вече и при всички положения я ползвам при подготовката и овкусяването на някои видове стръв- варено жито, варена царевица и кус-кус. Като става дума за "овкусяване" - то трябва да е балансирано- "сладко-солено" през топлия сезон в съотношение 3:1 и "солено-сладко" през хладния сезон, пак в съотношение 3:1
Същото касае и захранките (още до като са в сух вид), независимо какво има "фабрично" в тях 

Аз също практикувам ползването на сол от доста години, обаче по малко по различен начин

камен написа:Това го срещам за втори път в рамките на няколко дена.Прочетох няколко логични обяснения,но ще помоля и колегата znaiko да се обоснове.znaiko написа: - чаена лъжичка морска сол
Първата статия, която прочетох за влиянието на солта при риболова, е тази, която е посочил колегата ida. Друга, която намерих в руските форуми, също се споменава свойството на солта като силен атрактор. По принцип тя се препоръчва зимата. Порових се доста, но не намерих силни доводи, че не би могла да работи и лятото. Зарова реших да опитам. Опитът продължи 10 дни през юли. Не мисля, че беше случайност. Това, което ми направи впечатление е, че риболовствах с 2 пръчки с монтажи метод 'ин-лайн'. Единият повод беше дълъг 15см., а другият - 5см. Ударите бяха 2 пъти повече на късия повод.
Не,че не вярвам,ама много къс ми се вижда "късия"znaiko написа:Единият повод беше дълъг 15см., а другият - 5см.

-
- и господ не е толокова добър
Когато се говори за тайни и успех,то става на въпрос за малко по големи рибки.А когато се говори за по големи рибки,повод 5см.е малък.За 10см.по съм съгласен.Дори и пружинкаджиите слагат 10см.поводи.Когато разглеждаме навиците на рибата трябва да сме на ясно,че навиците на малки шаранчета в локва са едни,навиците на шарани в голям арендован водоем други в реки и диви водоеми съвсем други.На някой водоеми рибата се плаши от чужди(непознати)предмети на дъното,като тежеста например.Има водоеми където рибата взима стръвта с много подозрение и много бързо я плюе.Разните профита по света имат различни виждадания за дължината на повода и за растоянието между сръвта на куката при риболов на косъм. Затова рболова на всеки един водоем е спецефичен за себеси.
п.п.Всичко написано по горе се отнася за големи риби и модерен шаранджийски риболов(риболов на косъм).
п.п.Всичко написано по горе се отнася за големи риби и модерен шаранджийски риболов(риболов на косъм).

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- научил се да хвърля
За мен най-важното в риболова е експеримента!Има правила,но те варират в определени граници за всеки водоем!Когато хванем печалившата тактика,е добре да залагаме само на нея докато работи!Това не се постига със знания обаче,или по-точно те са част,но не много голяма от ключа към успеха!Знанията започват да работят тогава,когато сме сигурни че рибата е на петното,а не можем да я накараме да се храни!За мен всичко опира до това как да съберем рибата!Нека не се заблуждаваме,че риболова е лесен занаят независимо къде!Всичко тръгва от капото,което те кара да се замислиш!Всичко е в експеримента и опита на задвъдичното устройство!Знанията и уменията не се предават на хартия,а се придобиват с времето и с тренировките-така е във всеки спорт!
- carpsliven2
- сериозен играч
Аз понеже несъм знаел че, може и да се отпуска косъма .. съм го навивал винаги до куката ... стръвта де.. ама трета година не ме е подвел този метод .. не че несъм имал празни удари .. ама са много рядко .. мисля че особенно при самозасичащ монтаж е добре стръвта да е плътно до куката .. понеже да неможе да прави исплювания. Слагам царевицата на косъм .. с единствената цел .. стръвта да неми заема мястото на контрата пък дори и на самата кука .. за да може да загребва месо.. 

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува