Самострой-лодка на 6-ти етаж

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Re: Самострой-лодка на 6-ти етаж

Мнение от barutchiata © »

Бате тука пише за всички дървета що се използват за лодкостроене. Като пише и кое дърво от къде е и каква му е здравината.

http://www.foe.co.uk/campaigns/biodiver ... o_g.html#a

В сучая материала е махагон мисля, ще пусна и линк към сайта , там има и обяснение

http://biscayne22.shutterfly.com/

Обаче истинския сайт за лодкостроене , колесари и каравани е този :arrow: :arrow: :arrow:

http://www.glen-l.com/
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Не смятам,че е в страни на темата.Хубавиня си е от всякъде и си е самострой.Зимата е дълга и и ма да се пише много.Ако сте разгледали снимките, ще ви направи впечатление, че показан вакуумен способ на нанасяне на стъклоплата.Такъв метод за нанасяне само на част от корпуса не бях срещал.Аз горе долу съм се спрял на нещо по-проста като за първа лодка, но това не пречи темата да си се развива.Надявам се да има полза и за други мераклии за самострой.Пък ако някой построи такава хубавиня заслужава само адмирации.Макар че според мен да построиш такова нещо се иска да си надмогнал някои неща и ежедневното оцеляване да не ти е проблем.Освен това много желание,мерак и красотата да ти е приоритет и заложена в теб.Понякога ти се иска да нарисуваш хубава картина, но просто не ти е дадено по призвание и възможност.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Разгледах доста снимки от единия сайт.Има клубни снимки на хора притежаващи лодки направени от дърво.Страшни снимки си свалих и като ги подбирах,много важни неща намери които могат да се направят и на други лодки,като моята например.Винаги има какво да се научи,стига да иска човек и да го направи на неговата си лодка,без значение дали тои я е правил или не !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

barutchiata © написа:Киро нали виждаш как работят с тънки дъски и ги правят на няколко пласта в различни посоки.Така става още по здраво.Ще ти потърся снимки да ти помогна с идеи.
При мен нали виждаш,че ребрата са по-нагъсто ( на 30 см ) и са дъбови.
Пак се получава кръстосаната идея.
А шперплат само от три листа,става много здрав,затова при малките лодки
ребрата са на 50см,и подсилено с полиестерата смола и плата,има необходимата здравина.
Ще вдигам бордовете само за по-голяма сигурност,до вода много рядко ще се докосват,
затова може да са по-тънки,няма да поемат удари,а и отвън пак ще има 2-3 слоя стъкломат.
Всичко ще се покаже,да се оправи само времето.Че е голям студ тука.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Малко разнообразяване.Един колега беше пуснал тема с катамаран в морето.Та там питаще може ли да си направи такъв от ПВЦ тръби или нещо подобно.Ето един стиропорен. :lol:
Изображение
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

barutchiata © написа:
ceno cenov написа:
Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:....Има поне три-четири вида дърво в нея вградено :o :shock:
Както Ви казах изместваме темата....... :wink:
Според мен темата не беше как да си напраим супер скъпа лодка .... :shock:

Баце темата е "Самострой на лодка".Това което показвам са си го правили хората защото така им харесва.Ти ако искаш скови два щперплата и влизай във язовира или където ти душа сака.Нямал съм в предвид дали е скъпа лодката, просто всичко е реално и точно е показана последователноста на направа.На тебе явно не ти харесва и като е така прескачай ми постовете.Има и хора които ще им е интересно да видят това, онова.До колкото знам друг е пуснал темата и той най добре ще каже дали темата бега в страни.Ама винаги ще се намери някой като теб , да дава акъли и да казва кое как да бъде.По лесно ми беше да ти делна спама, ама така поне ще ти е ясно, че такива като теб дърпат темите в страни. :evil:

Баце, нямам ама изобщо за цел да се заяждам с теб!!!! Просто мисля, че това дето си го показал е изключително професионална работа и не може и да става въпрос за самострой от любител. За построяването на подобни лодки трябва да разполагаш с изключително добре оборудван дърводелски цех и достъп до материали които в нашите магазини не се намират. А и трябва да си ти е професия дърводелството. За последователността при строежа на лодка е много различна в зависимост от избрания материал и метод за направа. Мислех, че темата ще е конструктивна и в нея ще вземат участие преди всичко хора които са изминали пътя до създаването на лодка и ще обяснят от личен опит проблемите които са срещнали, хитрините които са използвали и т.н. като е в руските форуми. А то точно хората които със сигурност знам, че са правили лодки не се включиха и сега разбирам защо.... Е хайде със здраве... :wink:
snegk

Мнение от snegk »

Какви си играете.Взимате стара захвърлена, дървена лодка.Обръщате обратната и мятате със стъкломат и зебло.После изкорубвате вътре и си я доправяте по-ваш вкус.За един ден е готова външно.Правил съм такава, но без да махам дървото. :D
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

ceno cenov написа:Мислех, че темата ще е конструктивна и в нея ще вземат участие преди всичко хора които са изминали пътя до създаването на лодка и ще обяснят от личен опит проблемите които са срещнали, хитрините които са използвали и т.н. като е в руските форуми. А то точно хората които със сигурност знам, че са правили лодки не се включиха и сега разбирам защо....
И аз на това се надявах,но все пак се получиха и съвети от хора строили сами, а сигурно има доста колеги построили сами, а и такива на които това им е професия.Възможно е до месец-два да не съм започнал, но засега обобщавайки изказаните мнения,моите възможности като място,опит,изисквания като на първо място при мен стои стабилността.Използване при тихо време и не голямо отдалечаване от брега,мотор между 2 и 5 к.с.Леснота на строежа като първи съд и някои други се спрях на джонбот 380 на 140 борд 0.40.Не знам може и друго да ми хрумне.Тези дни ще пообиколя да видя за шперплат,смоли, плат и други необходими неща.Някой ако има сведение за смола и плат от София да сподели.За сега знам за някакъв завод в Елин Пелин.Мисля, че някъде се споменаваха координати и телефон на завода.Това, че аз горе долу съм решил какво да е не пречи темата да се развива, а и такава ми беше целта да се помогне не само на мен, но и на други решили да се заемат със самостроя.Да направиш нещо сам често не е инспирирано от липсата на средства,а от удоволствието да видиш нещо излязло от ръцете ти.Показаните хубавини не вярвам да са правени поради липса на възможност да си купят готова лодка.Тук в България в основата на самостроя може би стои и финансовата страна на въпроса, още повече, че особено при строежа на нещо по-голямо сроежа е продължителен и разходите се разтягат с времето и се правят тогава когато има възможност.Настина много ми се иска темата да се развива и да е в помощ на тези които имат нужда от такава тема.
А ето и грозното пате на самостроя.Не знам дали някой би си построил това,макар че на запад има хиляди фенове и стотици може би сайтове и клубове.Организират се дори регати с продължителност стотици километри.И често рисуват пате на борда му.
Изображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Сам каза,че и в отрицателните мнения има нещо да се научи.
Ний тука ще се драпаме,пък ти почвай и показвай,
И още нещо,много мнения понякога могат и да те объркат в някои отношения.
Ама не си малък,ще отсееш необходимото.
Не напразно съм заключил мойта тема.Ама там е друга бира.
Ти почвай,ний ще гледаме.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Киро така и смятам да постъпя, а относно дали съм малък- бях споменал, че някъде къде 70-та година си правих мебели.Не опира въпроса само до мене.Важното е да има полза и за други.Като почна сроежа предполагам,че няма да отварям нова тема, а тук ще пускам по нещо та да са на едно място нещата свързани със самостроя.Това не пречи на разискванията и споделяне на мнения и опит.
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Колега Кая.Пускам ти линк към един тексаски форум за каяк ризболов с подраздел за самоделно направени лодки.Повечето са каяци , но има и доста лодки.Има различни методи... ДОста може да се научи .Само трябва да се порови малко
http://www.texaskayakfisherman.com/foru ... 5dc242c817
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Ще го прегледам, но понеже английският не е нещо с което мога да се похваля,ще ползвам машинен превод.Предполагам, че ще добия някаква представа.Щеше ми се да получа някакви съвети за боядисването.Киро го чака това и сигурно е мислил по въпроса.Вичев , доколкото разбрах е правил ремонти, а Цено е строил, така че има от кой да се почерпи опит.Та въпроса има две срани какъв кит, грунд и боя за външната стъклоплатова повърхност и как да се обработи вътрешната страна,която няма да е покрита с стъклоплат.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Аз, когато я правих накрая бързах много че оставаха 3 дни до откриването и претупах работата с боядисването, само изшкурих смолата хубаво с фина шкурка и с едно мече и блажна боя (не помня каква беше, но беше от скъпите) боядисах на дебело. Учудвам се, че боята още не е мръднала и си държи. От вътре така си и остана само с епоксидна смола минато.
По отношение на сдвояването на шперплата мислил ли си. Има два основни метода единия е да се съединят с трето парче, а другият чрез скосяване на листовете и залепване директно един за друг. Вторият метод бил за препоръчване, но аз доста снимки гледах и не успях да разбера точния начин. Ако има някои по запознат ще помоля да се изкаже.
Първи:
Изображение

Втори: няма допълнително парче шперплат за съединяване на листовете.
Изображение

Та мисълта ми е как се прави този втория метод?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Цено,вътре ребра наслага ли,или направо слепи парчетата :roll: :o Много слаби места има така,освен ако от вън не си сложил няколко пласта стъкломат :roll:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

От вътре е оребрена яко и е с надлъжни и напречни редани и двоино дън. От вън два пласта стъклоплат 250 гр. и смола. Много здрава конструкция се получи, за сметка на което и тежка за лодка с такива размери. Но без страх гоня корабите по дунава да се бием във вълните. Щерката си умира от кеф, а на мен ми треперят мартинките. :lol: да се не напълним с вода. За това и искам по голяма лодка = по голяма сигурност и по спокоино на душата. :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”