За сом в река

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Кофти е с това писане,и когато човек иска да каже и то е нещо леко укорително но не някво заяждане се получава няква каша.Затова,когато отговорих на колегата бутник се чете сякаш съм много засегнат.Да,ама не е така.Даже си бисля че писането е виновно за всички простотий които стават във такива форуми :lol: :lol: :lol: Еееее,открих Америка.А сега по-сериозно.аз съм забелязал че сомовете се движат на пасажи и в това съм убеден понеже и онзи ден когато ми удари сома на марица,горе доло в дясно на три метра от мястото на което бях застанал се хвърли още един сом колкото този които извадих след малко къпане.Когато сме се наредили няколко приятели и ловим нагазили до кръста,няколко пъти се е случвало на двама човека да им удари горе долу по едно и също време.Това по принцип нищо не значи,защото за да сме сигурни че е така трябва да стоим под водата и да ги гледаме,което скоро няма да стане.Смятам също че в природата доста животни се възползуват от предимството на груповия лов,защото им дава по-големи шансове да заклещят някъде жертвите.Костура съм убеден че се храни точно така и корморана също,защо Сома да не го прави.Мисля че си имат резон тези мой разсъждения.Ако някой мисли като мен или е забелязал такова поведение,нека го сподели. :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

В един ръкав на река По, сомове бяха заградили морски кефали и ги меткаха като семки.Това съм го споделял на колеги ама кой не го е видял не вярва.Та ми направи впечатление ,че сомовете атакуваха с опашки или в случая само това забелязвах.Под водата какво е било незнам :roll: .Работехме на плувка стръв змиорки 35-40см. и 50-60см бой.Номера беше къде удари сом по повърхноста и веднага метаме там.Обикновено ударите бяха моментални или до 2-3мин.Ако не удари наново презаметвахме.За този риболов имахме около 7 риби верно до около 20 кг. ама все пак сомове. :wink: :lol: :lol: :lol:

P.S. Колкото до това колко грешно се разбират понякога написаното и колко конфликти ражда то си е много верно.
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

А пък няма ли нещо такова, че сома се движи по двойки?
От Въча по-хубав няма.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Това ,което разказа барутчията съм го виждал само че от два сома.Между тях имаше дърво около 10см дебело.Сомовете не бяха големи.Имаше кленове.единия атакуваше от едната страна,а другия ги посрещаше с опашката.Виждал съм го на Тича един,единствен път.И според мен ловуват понякога групово.А вечер съм чувал 2-3 поредни пляскания,но не зная дали са от повече от един сом.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Когато си хвърля хайвера и малко след това се движи на двойки, това го знам от рибовъди който имат доста наблюдения за това.

Правят се специални, легла, кръгли от балатум и тел и се слагат в плиткото, във всяко се настанява по една двойка.

За дребосъците, незнам дали ловуват заедно но- много често споделят едно местообитание.

Имам случай в река широка 10-тина метра в едно затишие с подмол(1x1м) за 20 мин 4 сомчета до 1кг и нещо (провалиха ми риболова, търсех уж предния наемател, демек дядо им :lol: :lol: )
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Верни са и двете твърдения.Мисля че по двойки вървят тези които са чифт и освен че се хранят заедно,те си пазят и периметъра.Другите които още не са чифтове и са по-малки,на които тепърва им предстой полова зрялост и чифтосване си вървят на група но групата се състои само от братя и сестри.Що се однася до гнездата,при мен тази година ще хвърлям такива,но те ще са от коредища или на върба или на някое дърво с по-оплетени корени.Само да кажа,че всичко това са неща които съдържат много висока доза истина над 80%,но никой не е в състояние да ги потварди на 100%.

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Заспахте ли ,кво ли стана,това ли беше за сомовете в реката ???

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

ми аз а каеш сьм на сека манджа мюрдия,ама от сом чак толко не разбирам,та.... :oops: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Той почна вече да се обажда по Марица.Вече извадиха някой и друг сом на доло към Харманли.Тук в Пловдив днес следобед го пробвах за два часа,но нищо не удари.Може би утре ........и утре е ден :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Аватар
Иван-Клисура
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Иван-Клисура »

Мисля ,че само малките сомчета се движат и ловуват на групи, но след като пораснат май се уединяват и защитават територията си от други сомове
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Една група хора сме,които ходим на едни и същи места.От това място от което онзи ден бяха извадени рекорда за тази година и един три килограма,са извадени за 4-5 години толкова много сомове че просто човек всеки път си мисли че са свършили - изловени.Представете си какво беше учудването ни когато го извади :shock: Защото е нормално рибата да намалява след толкова много уловени от това място,ДА АМА НЕ :idea: Веднага си помислих,че на това място ,има още по-големи екземпляри.Това показва,че щом една риба бъде извадена и освободи дадено леговище,то на нейно място ще легне не просто друг сом,а най големия защото няма да има кой да му се противопостави и той получава най доброто от всичко във дадения водоем.Вадили сме от там много бройки и сега като отидем на същото място и хвърляме точно там където ни е удряло,пак удря на точно същото място.Значи те се предвижват и се бият за всяко място и това е факт.Дали са два,чифт или група от братя и сестри,правото е на страната на по-силните екземпляри,както по принцип е винаги в природата. :wink:

П.С Да не забравяме,че местните дадоха информация,че зимата е било страшно търмъчене.Ха кажете сега има ли го в огромни количества или не :?: :?: :?:

Аватар
RiverFisher
новобранец
новобранец

Мнение от RiverFisher »

Определено има доста сом в Марица и тая година. Мисля, че се качва срещу течението от към Турция и Гърция при високо ниво на водата. Затова и го има въпреки търмъците, даулите и сарите с които е минирана постоянно реката.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Понеделника преди забраната,някакъв урунгел от Садово - Пловдивска обл,се похвалич че за Никулден бил хванал на търмък 14 ли 17 ли сома :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: Жена му нищо да си няма,да е...а и боклука мръсен.Добре че вече ги спряха тези отровните заводи та се прочисти реката и рибата си въстанови популацийте и сома има какво да яде.Иначе това за нивото не е много вярно,освен ако от Турска страна не са си взривили бентовете,който са доста високи и ще трябват по-чести наводнения като голямото по-миналата година,което изобщо не е желателно да става само заради едната риба :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

duzidodo
новобранец
новобранец

Мнение от duzidodo »

Здарвейти рибочекачи.Едно уточнение аз сам от добруджа а там няма реки говоря за Добрич.Аз също ходя по Марица обаче все хващам сомчета бебета. От прочетеното дотук разбрах и научих доста неща.По точно ме заинтигува нищелката.Немога да разбера обаче как се работи с нея.Като блесна ли се хвърля или се оставя на дънито.Още нещо ако се кара като блесна тази нищелка няма ли да варви по горе.Сома качва ли се нагоре.Откакто хванах първия си сом заебах блесните и сега ме
е хванала някаква мания за мустакатия.Иначе с блесната сам мноо добър обаче това не е темата.Ще се радвам да ми отговорите
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

8) С нищелката се помпа нежно - до като го набараш в дупката. :wink:

:lol: По-нежния вариант на Драшкович 8)
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”