КОЙ Е ХВАЩАЛ НОЩНО ВРЕМЕ СОМ

Модератор: sapuna

Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Не съм спец, но и аз мисля като вас :D

За кълването, обикновено са ми на голяма дистанция въдиците пък и не ползвам силни фенери така че нямам чак такива наблюдения .

Но пречи със сигурност.

Много кофти е като ви клъвне и го осветите до брега за да го вадите , направо побеснява, същото е и с бялата риба.

За шума ако не е наплашена рибата от някакви браконерски методи не и пречи, е ако си надуете музиката в колата и запеете с цяло гърло няма да стане номера :lol:

Нормалния говор и смях не пречат.

И нещо важно което наблюдавам, сома много често удря и не се засича, при по дребните е все едно някой ви рита колчето на въдицата :D

Така че пазете си въдиците и ползвайте челници както казва Кроки
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Колеги,и аз да споеделя нещо от моя скромен опит в риболова на сом.Правило ми е впечатление,че светлината наистина влияе и то осезаемо.Много съм разсъждавал над това,дали не си втълпявам,но като го прочитам сега написано от вас,виждам че поне от части май съм бил прав.Правило ми е впечатлеие,че дори в нощи на пълнолуние,когато луната е голяма и ясна и осветява всичко наоколо,вкл. и водата сома не е особено активен (поне там където го търся аз).Също ми е правило впечатление,че когато палим огън пак е добре да е възможно по отдалечен от водата,защото от последните 2 излета се оказа ,че и това му влияе.Между другото съм забеляза, че докъм 23 часа вечерта е най-активен.След това затихва и към 3 сутринта пак се активизира.Това разбира се е в голяма степен индивидуално и може би до голяма степен важи и за местата където аз ловя.Честно казано имам,приятели които ловят сома през светлата част на деня,като имат доста добри екземпляри хващани точно на обяд.Е,ловим на различнии места,затова си мисля,че наистина е доста индивидуално.Аз все пак предпочитам този вид риболов да го практикувам през нощта,понеже мисля че там му е чара.
По-здрави.
СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

По принцип,когато ходя през деня на воблер,почти винаги нагазвам. За мое най-голямо учудване ми е удрал на два метра от мене.Тамън се наканя да извадя воблера над водата,понеже си мисля че няма да е толкова луд /сома/да ми влезе в гащеризона и тряссссс.....удар.Първия път когато ми удари,бях на бента на Маноле и бях нагазил откъм Садовската страна.Ако щете вярвайте,и до днес си мисля че просто е много спокоен от факта че е на средата на дадения водоем и нему пука.Но също така съм убеден че от щъкането НИ по брега се стряска и плаши рибата.Кой каквото си ще да говори.Колегата го каза много добре,щом се разтупуркаме и тя просто усеща вибрацийте на земята от там отиват във водата и както знаем рибата си има костна система която е пригодена точно за това.....ДА ДОЛАВЯ И УСЕЩА И НАЙ-МАЛКИТЕ ВИБРАЦИЙ ОКОЛО СЕБЕСИ ЧЕ ДОРИ И ОТ ПО ДАЛЕЧЕ.Хубаво е когато ходи човек за риба,да си спазва елементарните правила за пазене на тишина/да сведе движението си около мястото до минимум/ и да наблюдава и помни дребните неща в поведението на рибата в определения момент.Смятам че ако го правим,ще имаме много неща да си говорим и пишем другата зима,когато няма да се ходи за риба Що се отнася до светлината,когато аз ловя нощно време сом или шаран,винаги гледам да не се застоявам около брега със запален и насочен кум водата фенер,защото съм сигурен че това кара рибата да се отдръпва на безопасно за нея разтояние.Огъня или петромакса,се палят само ако ударите са спрели и то на отдалечено от брега място и винаги обезопасени със преграда от страната на водата.Петромакса със ламарина която слагам от въпросната страна и огъня със някой шпертплат или кашон който е имал смелостта да се завърти на около.Така отхвърлям вариянта след възможен валат,да обвинявам свитлината или шума.Оставям само за анализ стръвта,линията или времето.:lol: :lol: :lol:Хайде на Слука,че белите риби се почнаха. :smt023
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”