СОНАР или ГПС?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
BOYCHE
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: СОНАР или ГПС?

Мнение от BOYCHE »

Колеги , според мен темата трябва да се преименува в Сонар И ГПС.
Да, колега.
Може би трябва да се промени името на темата,но аз не зная как.
В темата исках всеки да споделя опита си със сонара или GPS-a.
Ако някои знае как да стане, нека го направи.
BOYCHE
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BOYCHE »

Пак подхващам темата за ГПС и сонара.Преди няколко дни 5-6 лодки в района на Ахтопол ги хваща внезапна мъгла.Лодките са на 2-3 км от брега и 50-60м дълбочина.Как са се прибрали,един господ знае.Това е разказ на един от потърпевшите.Той със сина си се прибират с ГПС на телефона.Добре че поне това са имали под ръка,за другите на знам.В такива моменти едва ли са поглеждали сонара.
krp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krp »

От скоро ползвам Garmin сонар с GPS.
Преди да купя много се чудих какво трябва да взема.. четох, четох, питах.. трудно се събира информация.
Какво правя..не съжалявам за избора. Имам карта с дълбочините (промените), големите камъни и банки.. Можеш да се ориентираш на къде да караш според това, на каква дълбочина е рибата или желаеш да я търсиш. Излизам в пълна мъгла и или се прибирам по тъмно и без ГПС това би било невъзможно. На картата има пътя по който съм минал отишъл и се връщам по точно същия ако нямам видимост. Отново там се вижда къде съм въртял повече и с каква ориентация и после знам че на това място нещо се е случвало. Като дава някъде маркирам точката и гледам, че след 5мин съм на 200 или 500м, вятър, течение и паля и се връщам на старото място и риболова често продължава пак.
Маркирам си видовете риба и точките на които съм ги взел и като вляза следв.път проверявам със сонара тия точки дали има нещо, какво и на каква дълбочина и тогава пускам. Още се уча, коя риба как излиза на сонара. Маркирам си мрежите, които незнайно защо са с маркирани само в единия край и може да се чудиш къде е другия или да закачиш. Но като зная че наблизо има мрежа, директно вадя. За влачене с GPS си следя скоростта и със сонара дълбочината и гледам картата и следвам релефа и променям, ако има нужда или търся къде е рибата или съответно каква комбинация е успешна. Маркирам точките, на които често застават лодки или селца или на лов за попче (не че е гаранция за успех, но е ориентир къде е)
Сонара е с down view + side view с chirp , който ми дава възможност да различа реално размера на рибата и къде се намира. Мога да видя от къде е камъка, пясъка от ляво, дясно или под мен. Отначало целих увата, докато разбера че не е чернокоп.. после се научих (или поне аз така си мисля) и виждам и чернокопа доста ясно. Някои казват че не се виждал на сонара, но с chirp се вижда и мога да застана над него или да влача в района.
Приятно ми е да чета и да се уча от опита на всички, като новак и обичам да експериментирам.
Взех си 18ач акумулаторче и зарядно за гелови акумулатори което автоматично се изключва и поддържа заряда, ако е нужно. Много удобно.. Слагам вечер и на сутринта съм готов. За един ден риболов ми стига. После пак.
Любопитно ми е как търсите рибата като излезете и няма други лодки. То не, че като има е гаранция, че там е рибата. Няколко пъти се убедих, че не е така. Всички си заминаха един път а аз останах и си направих най-добрия риболов на вълна с къпанка..
Общо взето така ползвам техниката ...и като гледам надолу ми става лошо ;-)
Аватар
nikibg
новобранец
новобранец

Мнение от nikibg »

Колега супер пост! Остава да кажеш и точния модел на сонара защото съм пред голямо чудене след "предателството " на Lowrance Mark-4 HDI който след два риболова ( разходка с лодка) сгъна чадъра.
krp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krp »

Garmin 70dv, картата с цяла Европа я има в rutracker.org
Моя го купих от USA. Аналог Simrad моделите са като Lowrance ;-) само че не са ограничени за САЩ или Европа. Моя гармин също не е с ограничения.
Аз исках Simrad, защото всичко е в дисплея, но го нямаше когато купувах. А гармин е с допълнителна кутия за страничното сканиране. По принцип мога и без странично. И най вероятно за следващия сезон ще си взема друг че съм с малка лодка и мястото е кът. Може и с по-малък или по голям дисплей...според предпочитанията и бюджета/мястото
BOYCHE
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BOYCHE »

Колега krp!
Всичко което си написал за GPS и сонара,го напиши с голям шрифт и bolt.
Нека всички го четат и схванат за какво става дума.
Малко са хората които така подробно са описали мощта на GPS.
Шапка ти свалям!!!
krp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krp »

BOYCHE написа:Колега krp!
Всичко което си написал за GPS и сонара,го напиши с голям шрифт и bolt.
Нека всички го четат и схванат за какво става дума.
Малко са хората които така подробно са описали мощта на GPS.
Шапка ти свалям!!!
:fishing12:
Аз съм новак в това, просто споделих как аз ползвам техниката. Предполагам и много други. Но зная колко трудно човек се ориентира във всички тези марки, кодове, буквички... Аз лично минах през целия кошмар...четох доста. Почти никой не ти обяснява на разбираем език.
Вчера например много интересно пред Черноморец/Поморие почти всички си бяха тръгнали и рибата беше поспряла. Видях няколко лодки и отидох при тях. Със сонара видях риба на дъното. После започнаха да минават пасажи, които бяха от дъното до 5м. След час рибата се кажи на 5м и само пусках и я закачах където падне. Накрая като стана тъмно много се разруха и с gps се прибрах до Поморие от мястото където бях влязъл.
todor471
новобранец
новобранец

Мнение от todor471 »

Интересна тема,изчетох я от началото.Двете неща са важни,но според мен GPS е по важен- не дай си боже да не се налага човек да бедства или потъва с лодката.Първата информация и живото спасяваща е да си предаде координатите на 112.Примери и случаи колкото искаш.За мен GPS е по важен, :fishing4:
lefera1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lefera1 »

Използвам за навигация приложението Navionics на телефона си - Картите и функциите са с подробности като на чарт плотер и има и функция супер подробна сонарна карта на дънния релеф - това в комбинация с обикновен сонар е просто пре достатъчно за мен като любител риболовец.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

todor471 написа:............За мен GPS е по важен, :fishing4:
Използвам GPSa 4-5 пъти в годината.
Сонара 30-80 пъти.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
sharko1111
новобранец
новобранец

Мнение от sharko1111 »

и сонара и gps са много полезни за риболова, само це инвестициата е доста голяма. garmin 70dv цена 2000+ това е пример.Аз какво направих .garmin 350c голям дисплеи цветен hd перфектна картинка и др 450 кинта ,таблет Asus memo pad 7 карта navioniks HD една от наи добрите 300кинта водо устоициф калъф за таблета 20кинта .Не ползвам телфона защото дисплея е малък а зрението ми е слабо .Варианти могат да се направят със други марки сонари и таблети въпрос на предпоцитание. Този вариант за мен работи на 100 процента и ми струва 770 лв
Аватар
hgtod
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от hgtod »

То хубаво да си вземеш отделно сонар и таблет, ама на надуваемата лодка мястото е малко кът...и затова си взех сонар и GPS в един корпус. Относно въпроса на темата - и двете ми са еднакво важни и необходими, както се казва: фифти/фифти :wink:
Аватар
nikibg
новобранец
новобранец

Мнение от nikibg »

hgtod написа:То хубаво да си вземеш отделно сонар и таблет, ама на надуваемата лодка мястото е малко кът...и затова си взех сонар и GPS в един корпус. Относно въпроса на темата - и двете ми са еднакво важни и необходими, както се казва: фифти/фифти :wink:
И при мен е така.+ всичко предложения вариянт и като цена не е евтин.Предпочитам за 750 лв Elit 4 HDI combo например.Но вкусове всякакви :D
Аватар
sharko1111
новобранец
новобранец

Мнение от sharko1111 »

Наи добрият вариант наистина е кобо моделите. но за тези пари са със малки дисплеи .аз нищо немога да видя защото зрението ми е малко слабо,за това съм минал на по горниат вариант
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

[quote="lefera1"]Използвам за навигация приложението Navionics на телефона си - Картите и функциите са с подробности като на чарт плотер и има и функция супер подробна сонарна карта на дънния релеф - това в комбинация с обикновен сонар е просто пре достатъчно за мен като любител риболовец.[/quo
Колега откъде мога да си изтегля и аз такава карта за моя телефон, ако имаш възможност прати ми някакъв линк за Андроид.
Пашата обича смелите.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”