ФЛАТ МЕТОД ФИДЕР- тактика и монтаж.

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: ФЛАТ МЕТОД ФИДЕР- тактика и монтаж.

Мнение от butnik »

Влади,копвано е от някой неграмотен сайт,то си личи по самия текст.Някои от колегите написаха много правилно нещата,но закуската си знае своето.
Само една бележка-флат метода не се презамята през 3-4 минути,както беше написал някой и за това по надолу писах ,че с два кг храна ще ловя една седмица.Според мен темата не се развива в правилната посока ,а още повече,че има съществуваща такава.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Mr. Angelov
новобранец
новобранец

Мнение от Mr. Angelov »

kevlar написа:Колега Ангелов,реших да постна това във форума за да може и други да го четат
Аз от 7 години живея в Лондон,ходя тук за риба,освен лятото когато съм си в България.Тук много се използват флат-методите,защото са им плитки водоемите,аз където съм ходил са били по 2-2,5м.За по голяма дълбочина аз не бих ползвал флат фидер,или ако ползвам,ще трябва да е лепкава храната(в темата писах за яйца да се слагат защото са естествен източник пък и са богати на мазнини и белтъчини).Последните 2 години ловя само на пелети,селектират ми рибата и ми идват по икономични(каквото ми остане от тях ги слагам в тавата и да съхнат за другия път).Дребната риба изяжда захранката,но с пелетите трябва да мине време да се разтворят,и задържат рибата.Предпочитам 2 и 4мм пелети за фидера и съответно 4,6,8мм за стръв - 6 и 8мм са пробити за да ги монтирам на "косъм".В една кутия с капак изсипвам количеството с което съм преценил че ще ми стигне(винаги е повече),в едно "литърче" си гребвам вода и добавям,ароматизатор,меласа,бетаин,разбърквам добре и заливам пелетите докато се покрият с водата.Следвам правилото 1мм=1мин киснене,след това изливам водата(но си я пазя ако ще добавям захранка),пелетите ги изсипвам в една торбичка,изкарвам въздуха и я завързвам плътно около пелетите.По този начин те поемат влагата,но не набъбват,държа ги около 10мин. и си ги разделям на две части.Едната част поръсвам с червена,другата с жълта боя на прах,затварям и разтръсквам и се оцветяват,за да експериментирам.Правил съм и "сандвич" с флат-метода на Дренан.В пресичката до половината слагам захранка,която съм объркал с водата от пелетите,стръвта и допълвам с пелети,притискам по силно и готово.По този начин,захранката се разбива,и открива стръвта и останалите пелети.Същото правя и ако изполвам бял червей за стръв,като задължително има един кастер на куката,при всички случеи стръвта ми е скрита.За стопера,никога не слагам.При някои хранилки,има гумена тръбичка на края(при флат-метода на Дренан,бързата връзка си влиза в специялно за цела място,и излиза при определен напън,е това ти е за самозасичането),пък и повода е 8-10см и малко по-голямо движение,ще индикира на върха,който си е под леко напрежение и малко или много е като пружина.При другите видове монтажи повода може да стигне и до 80-100см,но от друга страна за мен специално,това дава много свобода на рибата за движение.Много може да се каже по темата,но не мисля че съм аз човека.
Надявам се,да съм ти бил полезен.От мен един съвет-от тук теорията,на водоема практиката и много експериментиране.

П.П.-Критика,приемам всякаква,човек се учи докато е жив.Наслука и Наздраве(от това Наздраве,останах без здраве :lol: )

Евала колега, това е отговор. Дано все повече съфорумници последват примера ти с подобни смислени коментари.
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

Колегата butnik написа преди време в една подобна тема относно пресяване на захранката, а именно :
"Питайте бабите защо пресяват брашното преди да направят питата", ама кой да чете и помни я?
За рестото от темата гласувам въздаржалсевъзвъздържал се засега.
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Изображение
Че съм глух, глух съм,ама и кьораФ.Тая храна ми е интересно как ще се пресее :lol: :lol: :lol:с на баба ситото :lol: :lol: :lol:
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Тука някъв шампион от Ирландия показва как се минава захранката през две сита.
А лепкавоста се прави според дълбочината на водоема.
Видеото е преведено на руски език. Мале-ее тоя колко леща хвана за 15 минути !!!
Приятно гледане !

Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

Колеги, темата още от създаването си е грешна. Като прочетох първия пост, видях доста несъответствия с флат метода. Тъй като баницата е създал тази тема в помощ на новите колеги, се намесих за да не се бъркат новаците. При явното писане на глупости и непознаването на материята от баницата, му поставех 5 въпроса, да ми отговори смислено защо.
Поставям пак въпросите:
1. Стопер по линията?
2- Пресяване на захранката?
3. Правене на петно?
4. БЕЗ никакви едри примеси и животински добавки- червеи и т.н. , само захранка?
5. Презамятане през 5 минути първия час, после може да се чака и до 8-10, но не повече?

След толкова глупости написани от баницата, редно е да се изяснят нещата, поне да има полза от тази тема. Моля можещите и знаещи колеги да отговорят на въпросите и да се изясни дали първия пост на баницата е верен, или вкарва в заблуда неопитните колеги. Благодаря.
Аватар
bobigrig
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от bobigrig »

Все се заричам да не пиша в този сайт и това ще ми е за последно май...Така-ако искаш да направиш нова тема в помощ на начинаещите е ОК, даже е похвално, НО ако не сигурен в това, което пишеш (в случая автора май е сигурен във всички глупости, които пише :twisted: ) се получават 6 стр. С ГЛУПОСТИ!!!
Защо??? -Защото темата е зачента грешно!!!
Помисл ако не беше започнал така:Това е метод фидер.... и се лови така и така...
Монтажа е такъв... бла, бла, бла.... -убеден, че това, което пишеш е вярно :shock: тук се обажда някой , че не е така....ти продължаваш да си допълваш мненията и става......боза меко казано
Аз бих започнал така:това, което знам е....., правя го така...., ако мислите , че не е правилно, моля споделете и се обосновете....
Така се получава дискусия и хората, които знаят за какво става въпрос се включват в нея, а не като сега само да ви гледат сеира отстрани (не че не е забавно де)
Баси къф ферман изписах :shock:
http://laminat4you.alle.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Боби,на кантар съм дали да отговоря на колегата Бетовен на зададените въпроси,макар,че съм убеден ,че ги знае и то много добре и ако намеря време и желание да пиша по тях ,то ще е за да уважа него,не баницата.
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

butnik написа:Боби,на кантар съм дали да отговоря на колегата Бетовен на зададените въпроси,макар,че съм убеден ,че ги знае и то много добре и ако намеря време и желание да пиша по тях ,то ще е за да уважа него,не баницата.
Напиши го за тези които не знаят( най вече за автора на темата) и Чируса да и удря ключа,че май цирка поомръзна на всички :drinkers:
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
Аватар
bobigrig
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от bobigrig »

hshopov написа:
butnik написа:Боби,на кантар съм дали да отговоря на колегата Бетовен на зададените въпроси,макар,че съм убеден ,че ги знае и то много добре и ако намеря време и желание да пиша по тях ,то ще е за да уважа него,не баницата.
Напиши го за тези които не знаят( най вече за автора на темата) и Чируса да и удря ключа,че май цирка поомръзна на всички :drinkers:
+1
http://laminat4you.alle.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

Колега Бутников, тъй като знам отговорите на въпросите, затова съм ги поставил към автора на темата, защото всичко написано от него в първия пост засягащо тези въпроси е далече от истината.
Крайно време е да се спре с този цирк, от това никой няма полза........може би само автора, радващ се на набъбването на темата и целящ внимание, може би.
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Мнение от Красимир Атанасов »

Само един камаз може да избие бронята на друг камаз!
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

dunavski написа:Основите на медот фидера.

Метод фидера е еволюирал от стандартните отворени и затворени хранилки специално за алчния шаран по комерсиалните водоеми.
Сега той се е превърнал в много успешен подход не само за шарани, но и за други големи риби. Също така е много добър метод за линове, платики и също така в бавни реки за мрени и кефали. Повечето захранки се оформят около рамката на хранилката и комерсиалните захранки по магазините са много подходящи. Също така може да си правите и собствени смеси. Зърнено базираната кучешка храна Vitalin е страхотна съставка - просто добавете вода оставете да попие и ще получите перфектна лепкава захранка, която идеално се слепва по рамката на хранилката. При метод фидера се използва повод по-къс от обикновеното. Целта е да презентирате стръвта колкото се може по-близо до топката със стръвта зада може да е възможно най-близо до хранителната среда. Дори още по-добре е да набиете куката си в топката и отгоре да сложите още един слой захранка.
Типичният фидер монтаж води до безбройни подръпвани и почукавания на върха на пръчката когато хранещата се риба започне да разбива топката храна.
Не засичайте на тези подръпвания и почуквания, а изчакайте хубаво огъване на върха и скърцане на аванс !

Изображение
1. По-голените метод хранилки са с по-тежък нос за аеродинамичност и стабилност по време на замятане. Моделите на Drennan, Korum и Fox са идеални когато търсите големи риби. Новия maggot Method feeder на Fox има централно разположена кухина за бели червеи зада може да се комбинира захранка и червеи с метод хранилка. Всичките тези големи хранилки се комбинират много добре с лепкави захранка като Vitalin или хляб с много вкусни зърна вътре.

Изображение
2. Плоските метод хранилки носят по-малко товар и са по-популярни по платените водоеми. Също така те са най-добрият избор за наклонено дъно. Аеродинамичната форма и разполеженото отдолу олово гарантират добро замятане и правилно приводняване така че заровената ви стръв винаги да е в горната част, а не да остане под хранилката. По-финните захранки работят добре с плоските метод хранилки, също така и омекотени пелети обвити около хранилката.

Изображение
3. Като по-груб риболов метод фидера изисква и правило обурудване за целта. Най-добре ще е ако стоите настрана от високотехнологичните тънки поводи и минятюрни куки и изберете надеждно влакно и здрави куки. Пръчките тип Avon комбинирани със средна макара и 6 lb монофил са достатъчни за замятане на малките плоски хранилки на платени водоеми, но напълно зареден по-голям ин-лайн фидер може да тежи няколко унции и ще ви трябва шаранджйско обурудване и корда най-малко 10 lb.

Изображение
4. Готовият монтаж за метод фидер трябва да е лесен за изпълнение и възможно най-устойчив на оплитания. Стандартният метод монтаж се построява по същия начин както и ин-лайн полу фиксиран bolt rig. Единствената част която се променя е да смените оловото с метод фидер. Не забравяйте да пробвате дали вирбела на повода пасва точно в основата на метод хранилката. То трябва да излиза лесно при най-малкото дърпане зада може рибта да се освободи от хранилката в случай на късане.

[youtube1]<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QN0x1CQdPAY?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QN0x1CQdPAY?version=3&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]

Превод: dunavski
Оригинална статия: http://www.anglersmail.co.uk/fishing-ti" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow ... er-basics/
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Браво на колегата здраво се е потрудил !
Благодаря !!!
Аз ще пусна един майстор на фидера от Унгария много не му се разбира ,но на ароматите
пише на английски.
Лов на Шарани със прилични размери !
Приятно гледане!!!

kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Адаш,той Бетовен си ги знае отговорите.Те са насочени към баничката с цел
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”