Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Браво Иво, хубав е
сега чакаме резултатите.

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
Миро и аз чакам батка ма нема да е скоро 

-
- научил се да хвърля
Коилега Австралия,
Поздравления за добре свършената работа. Дай Боже всекиму такава решителност и желатие за работа! Благодаря ти също за подробната документация съпътстваща процеса на изработката. И с това си се справил отлично. Много се радвам, също така, да видя елегантни решения за отмяна на скъпоструващи инструменти и материали. Оня тип с тотално оборудваната работилница от снимките дето ти побликува навремето сигурно би се опулил ако можеше да види ти как работиш. Както и да е... Ако нямаш нищо против, имам някои въпроси относно твоето творение.
1.Казваш от София си... А къде се изхитри да тестваш пушката?
2.Колко време ти отне да я изработиш?
3.Сега със стрелата 7-цата неутрална ли идва? - подвода разбира се.
И ако не е препоръка то пак е въпрос - тапите дето си запушил кухините как си подсигурил да не поддадат на високо налягане и да не мине вода отнейде. Идеята ти, е че всичко е с трапецовидно сечение (дупки-конуси, тапи-пресечени конуси), пасва идеално и е от твърди материали ли?
Поздравления за добре свършената работа. Дай Боже всекиму такава решителност и желатие за работа! Благодаря ти също за подробната документация съпътстваща процеса на изработката. И с това си се справил отлично. Много се радвам, също така, да видя елегантни решения за отмяна на скъпоструващи инструменти и материали. Оня тип с тотално оборудваната работилница от снимките дето ти побликува навремето сигурно би се опулил ако можеше да види ти как работиш. Както и да е... Ако нямаш нищо против, имам някои въпроси относно твоето творение.
1.Казваш от София си... А къде се изхитри да тестваш пушката?
2.Колко време ти отне да я изработиш?
3.Сега със стрелата 7-цата неутрална ли идва? - подвода разбира се.
И ако не е препоръка то пак е въпрос - тапите дето си запушил кухините как си подсигурил да не поддадат на високо налягане и да не мине вода отнейде. Идеята ти, е че всичко е с трапецовидно сечение (дупки-конуси, тапи-пресечени конуси), пасва идеално и е от твърди материали ли?
1.Казваш от София си... А къде се изхитри да тестваш пушката? - Около София вода колко сакаш .
2.Колко време ти отне да я изработиш? - 2 седмици и половина.
3.Сега със стрелата 7-цата неутрална ли идва? - подвода разбира се. - Леко потъва .
И ако не е препоръка то пак е въпрос - тапите дето си запушил кухините как си подсигурил да не поддадат на високо налягане и да не мине вода отнейде. Идеята ти, е че всичко е с трапецовидно сечение (дупки-конуси, тапи-пресечени конуси), пасва идеално и е от твърди материали ли? - Да ти кажа ,те това с тапите беше грешка от самото начало ,ма идеята беше да е по лек като набия корк в дупките ма не намерих подходящ коркков материал и правих разни простотий от корк на листове .Абе с една дума не се получи и набих чепове от дръжка на метла и те така .Ако нещо друго те интересува питай пичаго .
П.П. И ти ли си от София ?
2.Колко време ти отне да я изработиш? - 2 седмици и половина.
3.Сега със стрелата 7-цата неутрална ли идва? - подвода разбира се. - Леко потъва .
И ако не е препоръка то пак е въпрос - тапите дето си запушил кухините как си подсигурил да не поддадат на високо налягане и да не мине вода отнейде. Идеята ти, е че всичко е с трапецовидно сечение (дупки-конуси, тапи-пресечени конуси), пасва идеално и е от твърди материали ли? - Да ти кажа ,те това с тапите беше грешка от самото начало ,ма идеята беше да е по лек като набия корк в дупките ма не намерих подходящ коркков материал и правих разни простотий от корк на листове .Абе с една дума не се получи и набих чепове от дръжка на метла и те така .Ако нещо друго те интересува питай пичаго .
П.П. И ти ли си от София ?
-
- научил се да хвърля
Да речем, че в покрайнините
Абе то е ясно - който виси у форума не е от морето.
А за водоема/басейна има някои ограничения все пак. Затова полюбопитствах за избора ти. Барем някой се възползва от още една добра идея. Бая народ се барат харпунджии и водолази по Софето.

Абе то е ясно - който виси у форума не е от морето.
А за водоема/басейна има някои ограничения все пак. Затова полюбопитствах за избора ти. Барем някой се възползва от още една добра идея. Бая народ се барат харпунджии и водолази по Софето.
Здравейте!
От скоро съм запален по вашия спорт и барабар Петко с мъжете захванах се даправя и аз харпун... дървен... Но както често става в живота намираш подходяща информация доста късно. Така стана и с мен - късно открих тази тема. В една друга колеги ме светнаха за една основна грешка в конструкцията - дръжката е ниско и ще има откат. Това мисля до някъде е поправимо - ще покажа на една от снимките с червена линия а вие ще кажете дали ще стане, както я мисля аз. Материала, който използвах е акациево дърво, добре изсъхнало. В крайна сметка се получи дължина от дупката за ластика до основата на дръжката около 68 см. Машини, които съм използвал са дърводелска фреза и обер-фреза. Ето го и "нещото":
От скоро съм запален по вашия спорт и барабар Петко с мъжете захванах се даправя и аз харпун... дървен... Но както често става в живота намираш подходяща информация доста късно. Така стана и с мен - късно открих тази тема. В една друга колеги ме светнаха за една основна грешка в конструкцията - дръжката е ниско и ще има откат. Това мисля до някъде е поправимо - ще покажа на една от снимките с червена линия а вие ще кажете дали ще стане, както я мисля аз. Материала, който използвах е акациево дърво, добре изсъхнало. В крайна сметка се получи дължина от дупката за ластика до основата на дръжката около 68 см. Машини, които съм използвал са дърводелска фреза и обер-фреза. Ето го и "нещото":
- Прикачени файлове
-
- 22092011099 (Small).jpg (63.8 KiB) Преглеждано 982 пъти
-
- 22092011098 (Small).jpg (75.06 KiB) Преглеждано 982 пъти
-
- 22092011097 (Small).jpg (64.34 KiB) Преглеждано 982 пъти
А ето как мисля да стане преправянето. В момента профила е с размери 4.5 х 5 см., а ще остане 4.5 х толкова колкото е нужно за да се монтира спусъка. После ще направя и канала за стелата и тези за ластика.
- Прикачени файлове
-
- 23092011102_1 (Small).jpg (155.32 KiB) Преглеждано 981 пъти
Значи батка при следващия харпун...първо си вземи спусък да знаеш какъв е и после прави всичко останало.Не искам да съм критичен и не искам да те отчайвам, продължавай в същия дух материала който си избрал става, но това което си направил ще ти създаде повече проблеми от колкото удоволствие.Има много писано за направата на харпуни, прочети го и сам ще си отстраниш грешките който си допуснал.Това ти го пиша с най добри намирения.
Стига деBorizanov написа:А ето как мисля да стане преправянето. В момента профила е с размери 4.5 х 5 см., а ще остане 4.5 х толкова колкото е нужно за да се монтира спусъка. После ще направя и канала за стелата и тези за ластика.

Машинки имаш, време имаш. Кой те гони? Недей да мислиш само в прави линии.Дай воля на въображението си! Остави си отгоре канала, пипни малко корема.Това, което ти трябва като отвор за ластика си го остави, след него (назад) дай малко нагоре, преди него също може да се качиш елегантно нагоре към челото нахарпуна.
Така де...
Имай в предвид, че салкъма е плътно дърво и може да ти изиграе лоша шега с плаваемостта. В такъв случай, можеш да излезеш от ситуацията, като го наддадеш настрани с леко дърво за полавъци и да станат едни елегантни крилца и съответно по-назад до дръжката леко коремче. Ей такива работи. Не бързай.
Искам да го направиш готин! Ясно?

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Нещо нищо не разбрах...
Нали трябва да сваля линията на стрелата към дръжката (няма как да вдигна дръжката нагоре)... като същевременно не искам да пипам вече направения отвор. А раздутите форми и кривите линии не ми харесват особено, по ми допадат правите... де да знам....
Отдолу вЕрно може да се пипне малко - например нещо като дъга или... а бе не знам ... просто си го представях по друг начин но явно така не става. Нищо, това ще е първия, и без друго дойде малко къс....

Нали трябва да сваля линията на стрелата към дръжката (няма как да вдигна дръжката нагоре)... като същевременно не искам да пипам вече направения отвор. А раздутите форми и кривите линии не ми харесват особено, по ми допадат правите... де да знам....
Отдолу вЕрно може да се пипне малко - например нещо като дъга или... а бе не знам ... просто си го представях по друг начин но явно така не става. Нищо, това ще е първия, и без друго дойде малко къс....
Ето това имахме предвид като ти казахме да повдигнеш дръжката а не да сваляш канала.
- Прикачени файлове
-
- DSC00377 - Копие.JPG (122.27 KiB) Преглеждано 951 пъти
Е не е ли едно и също...?! А и дръжката немога да я направя по-нагоре - вече съм направил леглата за пръстите.... Като го изтъня в задния край провто ъгъла на дръжката спрямо стрелата ще стане по-остър.... И после проба грешка.... В краен случай ново тяло, но дръжката след толкова пилене не си я давам 

Гледай зелената линия. Това ти е офсета. Мекото между палеца и показалеца трябва да обере отката. Ако тази линия е по-горе харпуна подскача нагоре.

Много полезна информация - благодаря много. Незнам защо, но до сега не ми излизаше самата картинка по-напред в темата. Аз си мислех, че зелената съвпада със стрелата. И все пак, както казах, нямам друг избор освен да сваля канала към стрелата до нужната дебелина на профила за монтаж на спусък.
А ако вие имате други идеи ще се радвам да ги чуя (прочета)
.
А ако вие имате други идеи ще се радвам да ги чуя (прочета)

Юли точно моя харпун си показал, и макарата е същата.
Пашата обича смелите.