Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
- Don4o_62
- учете се от него
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Ринго,ако помниш още преди ти бях писал, че тоя монтаж е ала балаringo написа:Аз с моят късметлийски по принцип акъл и вече доста проби се убедих, че това с подвижната кука е ала бала.

бай Миле,мани ги тия плетени поводи и единични куки,ами си сложи един стандартен монтаж с единица и тройка,като тройката да е с по дълъг повод а защо.....а сега де

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Абе другия ми монтаж е такъв бе Дончо.ама рекох нещо по модерно да направя,
Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
toci, четеш ли?Don4o_62 написа:... и точно за тия части от секундата в който вместо да се закарфичи от напъна като хукне да бега,той плюва и пак бега...
Забравете всички монтажи отпреди 5 години. Извадете ножа. И режете. На моя отговорност! Забравете как сте ловили преди 5 години. Не слушайте какво са ви лъгали генералите. Те сега претърпяват трансформация на личността. И страдат от криза на възрастта.
Ще се закърфичи....едно на хиляда. Страйк аванси, твърди връзки, че и стойки за въдици. Тъпотии. Хора, които изобщо не чуват петлите. Прекарват три месеца във водата, за да хванат пет сома на кльонк. В лодката спат, готвят, ядат, пикат, може и хоро да тропат, щото пеят. Или поне, се опитват да пеят. Като за пред камера! Те знаят, че публиката обича да бъде лъгана, затова ходи на кино.
Чета чета...нека да се наиграят....Diman написа:
toci, четеш ли?

Аз моето мнение съм го написал

Ринго,има статистики много-а и Краси го казва няколко пъти

Аксел също ви каза голема истина -ама никой не му обърна внимание.....времето на генералските отдавна мина....ся кълвят големи-но не генералски....
Погледни ми клиповече на 16 градуса вода на Цонево

Васа,много много не се заигравай с монтажите

Пичове....просто се забавлявайте

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Вдигането на зимен кльонк има абсолютно своята логика. Когато е активен есента е все едно да влезеш с оптика в резерват. Може и тупалка за килими.
Ринго,ако помниш още преди ти бях писал, че тоя монтаж е ала бала
и точно за тия части от секундата в който вместо да се закарфичи от напъна като хукне да бега,той плюва и пак бега :wink:
Абсолютно, но ми трябваше един месец перипетии, а накрая и правене на монтажи в самата лодка с доста цветущи изразни средства. Едно е сигурно! Аз на гроздове мроздове и попови прасета няма да ловя никога повече през живота си от както тази година хванах сом на 400 гр кефал, а колегата до мен набара един с чутура на детско легенче, захапал двукилограмово сомче да се вдига два пъти с него до лодката докато изплюе бебока. Фантазиии ли???? Не...Самата реалност с треперещи крака)))))). Просто все още има водоеми, където отиваш като на сафари в Кения и можеш да пробваш разни неща. Мразя лесните риби всъщност. Относно монтажите съм намерил най-после нужното ми спокойствие и творческа реализация!

Ринго,ако помниш още преди ти бях писал, че тоя монтаж е ала бала

Абсолютно, но ми трябваше един месец перипетии, а накрая и правене на монтажи в самата лодка с доста цветущи изразни средства. Едно е сигурно! Аз на гроздове мроздове и попови прасета няма да ловя никога повече през живота си от както тази година хванах сом на 400 гр кефал, а колегата до мен набара един с чутура на детско легенче, захапал двукилограмово сомче да се вдига два пъти с него до лодката докато изплюе бебока. Фантазиии ли???? Не...Самата реалност с треперещи крака)))))). Просто все още има водоеми, където отиваш като на сафари в Кения и можеш да пробваш разни неща. Мразя лесните риби всъщност. Относно монтажите съм намерил най-после нужното ми спокойствие и творческа реализация!

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Ринго,хващал съм сом на 12 декември,на 46м дълбочина при 68м дъно.Според мене кльонка е възможен цяла зима стига да намериш подходящата стръв и да не ти се вледени ръката.
валатът не най-лошото нещо на света
Благодаря, Аксел. Музика за ушите ми !аксел написа:Ринго,хващал съм сом на 12 декември,на 46м дълбочина при 68м дъно.Според мене кльонка е възможен цяла зима стига да намериш подходящата стръв и да не ти се вледени ръката.
Не ви ли се случва, когато ловите на царската стръв, да имате много празни удари? В смисъл не повлича, натриса веднъж и дотам.
До сега не ми се е случвал да вземе от раз. Винаги с две три леки натискания, а преди това с игра на върха на пръчката от рибето. Това, за което говориш може би е удар от страни с опашка или за доста пъргава стръв като костура, която го отказва. Някой му режат опашният плавник, но аз не. Не кореспондира с разбиранията ми за спортменство!Diman написа:Не ви ли се случва, когато ловите на царската стръв, да имате много празни удари? В смисъл не повлича, натриса веднъж и дотам.
Това е така, да. Имах предвид, когато стръвта не е рибка. Стръвта не мърда. Мърдам я аз. Но, когато дойде сомче отстрани (поне на мен ми се иска да е сом), спирам да мърдам и да кльонкам. Тогава натриса един път и.....няма никой. Става толкова бързо и неочаквано, че не можеш да реагираш. Мултито е на кликар. Аванса е изключен. Линията няма почти никакво съпротивление. Възможно е да не е сом. Или сома щипва примамката и тръгва рязко надолу, като откъсва част от нея, а куката не е била в устата. Много често рибата не я виждам изобщо на сонара. Но това е нормално, все пак не се взирам постоянно в екрана, имам и други дейности. Няколко секунди невнимание и... изненада!
Моите скромни наблюдения от риболова с червеи са ми дали няколко насоки:Diman написа:Това е така, да. Имах предвид, когато стръвта не е рибка. Стръвта не мърда. Мърдам я аз. Но, когато дойде сомче отстрани (поне на мен ми се иска да е сом), спирам да мърдам и да кльонкам. Тогава натриса един път и.....няма никой. Става толкова бързо и неочаквано, че не можеш да реагираш. Мултито е на кликар. Аванса е изключен. Линията няма почти никакво съпротивление. Възможно е да не е сом. Или сома щипва примамката и тръгва рязко надолу, като откъсва част от нея, а куката не е била в устата. Много често рибата не я виждам изобщо на сонара. Но това е нормално, все пак не се взирам постоянно в екрана, имам и други дейности. Няколко секунди невнимание и... изненада!
- при помпане на червея, дребните обикновено бягат (колкото по-интензивно и с голяма амплитуда, толкова по-едри отказват да пипнат), но големия, ако не е уплашен лапа като за 50 евро.
- при дреиф около 1 км/ч. за трапезни рибки, въобще не помръдвам (течението има тази задача) и се ловят.
- при удар на риба, която не се вижда на екрана (не се вижда подход от долу или от горе), съм забелязал, че това се случва, когато стръвта е точно в термо клина, тоест идва по хоризонтала, но линията на стръвта при моя "Гармин" видимо се удебелява и придобива цвят (въпрос на настройки).
Друго наблюдение от скромния ми опит е начина на кълване, може би 10 процента стръвно единично повличане, 70 процента двоен удар (първо цъква сравнително леко и после има здраво повличане и останалите 10 процента са когато пощипва многократно, дори и на рибка, без да лапне (ближе го като за 5 лева, но не гълта

Наблюденията са ти абсолютно верни и съвпадат на сто процента и с мойте.Но аз от няколко години не ползвам червеи за основна стръв,ползвам за прекриване на куките в някои случей добавям като гарнитура към рибката на горната кука-но никога само червеиnkolev66 написа: Моите скромни наблюдения от риболова с червеи са ми дали няколко насоки:
- при помпане на червея, дребните обикновено бягат (колкото по-интензивно и с голяма амплитуда, толкова по-едри отказват да пипнат), но големия, ако не е уплашен лапа като за 50 евро.
- при дреиф около 1 км/ч. за трапезни рибки, въобще не помръдвам (течението има тази задача) и се ловят.
- при удар на риба, която не се вижда на екрана (не се вижда подход от долу или от горе), съм забелязал, че това се случва, когато стръвта е точно в термо клина, тоест идва по хоризонтала, но линията на стръвта при моя "Гармин" видимо се удебелява и придобива цвят (въпрос на настройки).
Друго наблюдение от скромния ми опит е начина на кълване, може би 10 процента стръвно единично повличане, 70 процента двоен удар (първо цъква сравнително леко и после има здраво повличане и останалите 10 процента са когато пощипва многократно, дори и на рибка, без да лапне (ближе го като за 5 лева, но не гълта).

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
toci, понятията "горна" и "долна" кука съм ги забравил. За мен това са праисторически монтажи, които намаляват драстично шансовете ни, рибата да атакува стръвта и още повече - да се набоде. Ще ти го докажа нагледно на водоема, без да изпадам много в подробности. И съм убеден, че ще се съгласиш с мен.
На голяма стръв се слагат и по едри куки. Както и допълнителни крепежни детайли, като ластички например. Опитай!
На голяма стръв се слагат и по едри куки. Както и допълнителни крепежни детайли, като ластички например. Опитай!
Безотказно.....
Равносметка:
От четири ходения за по два дена тази година с предимно използване на костур, 16 удара
Хванати 12 риби, от които един 24 и два над 10 кг. Едно късане от глупостта на възела. Местата вече забравих!
Равносметка:
От четири ходения за по два дена тази година с предимно използване на костур, 16 удара
Хванати 12 риби, от които един 24 и два над 10 кг. Едно късане от глупостта на възела. Местата вече забравих!

Последно промяна от ringo на Чет Сеп 28, 2017 6:26 pm, променено общо 4 пъти.
Тоци, аз ползвам червеи като основна стръв без пискюл за риби за ядене. Най-големия ми закачен сом удари също на червеи, обаче с пискюл на "МАД КАТ". Сомът бавно и методично разхожда лодката около 20 метра и се откачи поради оригиналната кука (тройка, голяма и самотна). Стръвта не е малка, защото червеите заедно със пискюла са по-едри от каракуда около 150 гр. и можеш да ги контролираш, дърпаш, помпиш и каквото ти е кеф, докато рибката в общи линии прави каквото тя си реши. Рибките ми винаги имат гарнитура от няколко червея, които поне придържат рибката да не падне и малко и пречат да прави резки спринтове.toci23 написа:nkolev66 написа: Моите скромни наблюдения.........
Наблюденията са ти абсолютно верни и съвпадат на сто процента и с мойте.Но аз от няколко години не ползвам червеи за основна стръв,ползвам за прекриване на куките в някои случей добавям като гарнитура към рибката на горната кука-но никога само червеии пак в повечето пъти натрисат малки-под 10кг. Аз обичам голямата стръв,и най много големи сомове съм задържал на линията с голяма рибка.Имам няколко удъра на голяма стръв,но по лесно ми краде рибката
имам и един 5кг сомче на 500гр костур
При мен големите взимат много много нежно и плахо........дори рязко ако спре да ми шава рибката -засичам така също изтървах един голем
както се раздруса яко пръчката от рибето и изведнъж спря рязко-помислих че ми избега каракудата и вдигнах въдицата да извада да сложа каракуда
в момента в който го убодох и взема 15м аванс без да мога нищо да направя-и избега.....