Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Сом на тролинг

На този цвят съм упорствал,без успех!

-
- сериозен играч
Ти да не-си говорител ,на тези които знаят,та пишеш в множествено число.Troli Rapala написа:Да,знаеме доста хора и цветовете,и скороста,и всичко за рибовът на сом с воблер по реки и езера,тролинг или спининг

Ами като ги знаете,що ги не-казвате

Усещам ,че се дразниш когато казвам нещо и то е така.Затова спирам да пиша,за да не преча да се изказваш подобаващо,и да ръсиш бисери.

Но не забравяй,че ще съм тук,и ще те пляскам по врата ,всеки път когато кривнеш от пътечката.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ти ще ми повярваш,като напълня форума с големи сомове на тролинг,знам много добре!Защо?Защото вярваш не на моите думи,а на очите си!
И ти си шаран,като сомовете!
Тая година съм подготвен за височайши срещи,па ше видим имам ли сила да си защитим теориите!
Набаръл съм нещо,но всяка година е различна,та не гарантирам!
Знам,че ще опитвам нон-стоп!
Ще се радвам да ме праснеш през устата с голем сом на ВОБЛЕР!

- barutchiata ©
- Администратор
Troli Rapala написа:Ти ще ми повярваш,като напълня форума с големи сомове на тролинг,знам много добре!Защо?Защото вярваш не на моите думи,а на очите си!И ти си шаран,като сомовете!
Тая година съм подготвен за височайши срещи,па ше видим имам ли сила да си защитим теориите!
![]()
![]()
![]()
Батка глупостите ти край нямат!

Troli Rapala написа:Ти ще ми повярваш,като напълня форума с големи сомове на тролинг,знам много добре!Защо?Защото вярваш не на моите думи,а на очите си!И ти си шаран,като сомовете!
![]()
![]()
![]()
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Спирам,споко!Ще се обадя през декември! 

Трябва да го караме по-спокойно и при възможност с дискусия.Тези форуми са за споделяне,обогатяване и общуване между хората.Всеки има своя гледна точка и я предлага.Но нека се стремим всичко това да става с по-реалистични мнения.Фантастика по принцип не чета..... от нея получавам пронстранствен идиотизъм.
Според мен на зададен въпрос би трябвало да се получат многостранни отговори от различни колеги.Напоследък се напрягам да търся подтекстове в постовете.В противен случай прочетени сами за себе си те нищо не казват или означават.Добре,че съм тук от 3 години та се светкам....новия участник да му мисли.
......п.п.Ако не ми вярвате накарайте някой случаен да прочете пост и след това да ви каже какво е искал да сподели колегата.
Според мен на зададен въпрос би трябвало да се получат многостранни отговори от различни колеги.Напоследък се напрягам да търся подтекстове в постовете.В противен случай прочетени сами за себе си те нищо не казват или означават.Добре,че съм тук от 3 години та се светкам....новия участник да му мисли.
......п.п.Ако не ми вярвате накарайте някой случаен да прочете пост и след това да ви каже какво е искал да сподели колегата.

- krokibg
- учете се от него
Даааа,всеки трябва да си отстоява тезата и да я докаже но от практика,не от писаници по книги.Хубаво е да се пишат неща,които да доведат до това,четящите да си задават въпроси и да търсят отговорите им.Хубаво,ама колкото и въпроса да зададох,никои не отговаря а само разтягат локуми кои учен, какво бил казал !!!Реалноста на язовира и реката е друга,в магазина правят подбор но в форума пишат и лъжат че не подбират.Лъжа е че всички воблери работят и то от един модел,не признават че работят определени цветова.Все измислици и неща неотговарящи на истината.Един модел от определена марка има 10 цвята,работят два-три определени цвята - това са факти а не фантазия.Други пък елементи пишат само и само да дразнят и създават интрига.Та мисълта ми е,когато се задават въпроси,да не ми пишат че няма как да ми отговорят,а да си сложат ръка на сърцето и честно да си признаят че избират цветове и то тези които знаят че са работещи.Аз до сега не прочетох един да каже,аз знам че този цвят не работи,но понеже знам че цвета няма значение,го купих
А сега по темата !!!
Аз си мисля,че след като хищника /в частност сома/не вижда много добре от далече,но няма проблем да види плячката си от близо,първото нещо на което реагира е вибрацийте,идващи от играта на воблера.Факт е че са любознателни и реагират на вибрация.Факт е също така че тръгват след примамката! Я да си представим че тръгва и настига примамката,една вибрация или тропането на съчмата вътре във воблера вече не са най-важното нещо за атаката,тогава от близко разтояние,вече може би играе роля играта на цветовете на танцуващия воблер.При определени нюанси,които явно вижда,го карат да напада.Ако нямаше нещо от този род,тогава щеше да си настигне примамката и въпреки грозната боя,щеше да си взима постоянно.Щеше да има постоянно сомове на воблерите и всички щяхме да сме генерали,без значение кои какъв воблер е закачил на линията.Да,ама не е така
Влачим,влачим,влачим, и когато нищо не удря,сменяме примамката с такава,дето знаем че работи от предни риболови.Факт е че повечето примамки си стоят в кутийте,без да са хванали и една риба.Обърнете внимание на магазина в форума
Всички тролингисти,след края на сезона,веднага събират примамките които са купили но нямат хваната риба на тях и хоп - продават се !!! Защо ли,защо ще продават воблерите ако те са работещи.Аз имам воблери с които ходя за сом и те винаги работят,всяка година си имам хванати сомове на тях,въпре ки това,пак купувам нови,за да правя експерименти и да намеря някои нов които ще сработи и ще е примамлив за сомовете по марица.Рядко до сега обаче имам слука на воблерите с които гоня сома по Марица, когато ги ползвам за тролинг,само два-три от тях работят.Но цветовете винаги се припокриват и за Марица и за язовирите.Превеждам факти а не цитирам никои и никаква книга или учен не е в състояние да обори това което съм преживял на водоемите и съм видял със собственните си очи а това означава че не съм го чел в разни писаници от преди 90години.Мисля и аз да приключвам,писна ми да чета празни писаници без покритие и да са доказани в живия риболов с въдица в ръка на реката или язовира.

А сега по темата !!!
Аз си мисля,че след като хищника /в частност сома/не вижда много добре от далече,но няма проблем да види плячката си от близо,първото нещо на което реагира е вибрацийте,идващи от играта на воблера.Факт е че са любознателни и реагират на вибрация.Факт е също така че тръгват след примамката! Я да си представим че тръгва и настига примамката,една вибрация или тропането на съчмата вътре във воблера вече не са най-важното нещо за атаката,тогава от близко разтояние,вече може би играе роля играта на цветовете на танцуващия воблер.При определени нюанси,които явно вижда,го карат да напада.Ако нямаше нещо от този род,тогава щеше да си настигне примамката и въпреки грозната боя,щеше да си взима постоянно.Щеше да има постоянно сомове на воблерите и всички щяхме да сме генерали,без значение кои какъв воблер е закачил на линията.Да,ама не е така

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Някои неща не могат да се научат от практиката. Например- цветно ли вижда сома? Твоята практика какво показва, цветно ли вижда, или черно бяло? Това са важни неща! Не че няма да ги ловиш и без да знаеш истината за сома. Ще купиш 100 воблера и от тях ще нацелиш 2, става...Но ако се окаже, че истината е друга, от това което ти си мислил, веднага ще ти светне лампата за много неща. Може да се окаже, че не само цвета е важен, но и точният нюанс на този цвят.Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Дааа,всеки трябва да си отстоява тезата и да я докаже но от практика,не от писаници по книги....
- krokibg
- учете се от него
Димане,вместо да ме съветваш да чета книги,вземи и ми дай, реален отговор защо едни цветове работят а други - НЕ
Това се опитах да втълпя в предния и в по предните ми постове.Не ми цитирайте научни трудове.Практиката си е практика,теорията риба не лови.Нали знаеш притчата за кучето и касапницата

Не те съветвам за нищо, би било тъпо. Попитах те нещо и не ми отговори. На твоят въпрос аз вече отговорих какво ми е мнението. Воблера трябва чрез "игра" и цвят да отключи инстинкта на хищника за атака. Този сигнал трябва да бъде достатъчно силен. Видях, че се продават оранжеви воблери. И без да разбирам от воблери не бих си купил такъв. Ти да си виждал някъде по нашите язовири и реки оранжеви риби(с изключение коите на Теца). Аз не съм. И макар, че сома вижда в черно-бяло, прави връзката, даже отлично я прави. Остава и ние да я направим.
- pachosz
- сериозен играч
Не мога да се съглася с това за оранжевия цвят, Димане! Аз и рибки с отровно зелен цвят не съм виждал, но поне при мен най-често на такива отровни цветове са ми били ударите от хищник. И обратно - оцветените в сребристо сиво, максимално близки до истинските цветове на рибките, които се срещат по водоемите - почти никакви успехи не съм имал на тях! Сигурен съм, че не е само при мен така.
pachosz, единствената риба на оранжев цвят при мен бе един едър костур, на спининг, на яз.Тича. Удари в краката ми, в момента на вадене на примамката(силиконова жаба в оранжево и черно) от водата. Обяснявам си го с любопиство и проверка - дали все пак това "нещо" се яде.
При тролинга мисля, че скоростта на водене е много важен фактор и ако сигнала е слаб или прекалено силен, хищника дълго време гони "следата" на воблера преди да се реши на атака. Защо например бялата удря, след като забиеш носа на лодката? Означава, че скоростта ти е била висока. Вълка може дълго да преследва жертвата си, но атакува само когато е сигурен в успеха.
При тролинга мисля, че скоростта на водене е много важен фактор и ако сигнала е слаб или прекалено силен, хищника дълго време гони "следата" на воблера преди да се реши на атака. Защо например бялата удря, след като забиеш носа на лодката? Означава, че скоростта ти е била висока. Вълка може дълго да преследва жертвата си, но атакува само когато е сигурен в успеха.
-
- сериозен играч
Димане,немога да се съглася за оранжевия цвят с теб!При нас тази година точно тази разцветка на шад рап имаше доста успехи,много бели риби и няколко сома!Както спомена и pachosz,естествените цветове при мен не ловят задоволително,немога да си обясня!
Любо,най много риби на Марица имам на жълт Storm Wiggle Wart,ловил ми е сом,щука,кефал и распер,имам модела в 6-цвята,но на никой друг нямам удар!Какви са твоите впечатления за Марица,на какви цветове залагаш най много?Знам през сезона за 7-8риби(сом) на реката,и всички са били на различни примамки,едни на блесни,други на воблери,човек неможе да си изгради мнение!Другото нещо което ме терзае,дали сома(става на въпрос за Марица)след като в 90%-от ударите взема още с падането на примамката има време да реагира на цвят и вибрации,това немога да си го разтълкувам,защо?
Любо,най много риби на Марица имам на жълт Storm Wiggle Wart,ловил ми е сом,щука,кефал и распер,имам модела в 6-цвята,но на никой друг нямам удар!Какви са твоите впечатления за Марица,на какви цветове залагаш най много?Знам през сезона за 7-8риби(сом) на реката,и всички са били на различни примамки,едни на блесни,други на воблери,човек неможе да си изгради мнение!Другото нещо което ме терзае,дали сома(става на въпрос за Марица)след като в 90%-от ударите взема още с падането на примамката има време да реагира на цвят и вибрации,това немога да си го разтълкувам,защо?
- Don4o_62
- учете се от него
То и сини риби няма,но май това е един от най актуалните цветове.А за цвета, изглежда се получава някакво пречупване на цветовете(по светлите) във самата вода.Троли и той обясняваше нещо за пречупването.Та можем да си мислем че ползваме даден цвят,но във водата да получава някви други нюанси.Узунче,при падане на воблера във водата някой едър кефал веднага го взема,но сома си го гони,особено преди атаката, наляво и надясно малките риби почват да бягат.Миналото лято имах възможност в бистра вода да наблюдавам сом как атакува воблер.Уж имаше някаква видимост, но не можах да разбера откъде се появи.Просто от нищото.Дойде за част от секундата,удари завъртя се един път,но се откачи и изчезна все едно си изпари.И щука съм гледал как взема,но сома е много по бърз.За мен сома е номер 1.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- krokibg
- учете се от него
Димане,как да не съм отговорил на твоя въпрос,от както се разправяме ти обяснявам че от моята практика и наблюдения върху предпочитанията на сома/не само на тролинг/сома си подбира цветовете и неще да взима на всеки
Многократно споменавам че несъм светило от научните среди и немога да кажа какво точно вижда и как го вижда,но явно си подбира цветовете и за да разбереш отговора на твоя въпрос,отиди и го задаи на сомовете.Аз споменавам наблюдения и факти от моята практика.Другото за мен не е ВАЖНО,наблягам на важно,защото това което аз наблюдавам е водещото при моите риболовни излети, и в голям процент,всяка година се потвърждава.Четете като хората за да не ме упреквате че не отговарям на вашите въпроси.Вие не отговаряте на моите а развивате тези и цитирате прочетено от книги и от нета.Сега,надявам се че съм бил изчерпателен в отговора си и дано те удовлетворява.Никога не съм твърдял че сома е с орлов поглед,но факта че вижда и от какво растояние вижда добре,можем само да гадаем.Всичко което се пише като научни трудове,е на базата на сравнението.И да те светна,понеже науката е най-добра в човешкото зрение,то тези съпоставки предполагам са на тази база.След доста години,ще се знае със сигурност на 100% как и какво точно вижда но за сега,това не е станало и всичко е догатки и съпоставки.!!!