Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
- Мнения: 1815
- Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 3:30 pm
- Местоположение: Бургас
Re: Вкусотии в чинии
Та да се включа и аз в темата ви с едно мое любимо пролетно ястие а именно Самардала с яйца
Така набирате си самардала от някоя гора или си я взимате от пазара или поне на нашият я продават на връзки , измивате я и я нарязвате след което я запържвате докато стане леко кафеникава на цвят , добавяте яйца като ги бъркате постоянно докато се получи хумугенна смес слагате малко червен и черен пипер и готово , това ми е едно от любимите ястия





Така набирате си самардала от някоя гора или си я взимате от пазара или поне на нашият я продават на връзки , измивате я и я нарязвате след което я запържвате докато стане леко кафеникава на цвят , добавяте яйца като ги бъркате постоянно докато се получи хумугенна смес слагате малко червен и черен пипер и готово , това ми е едно от любимите ястия




Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
За първи път чувам и виждам такова растение...
...нещо като лук ли е?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Re: Вкусотии в чинии
В момента бъка от това ръстение,мнгу е арно в кулинарията,пък за дивеч е незаменимо,ама разбирач требе а го направи.Ди в лук и див чесън си е едно много родно и неизвестно яденье.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
- Мнения: 1815
- Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 3:30 pm
- Местоположение: Бургас
Re: Вкусотии в чинии
Той колегата ме е изпреварил аз го знам като самардала(див чесън )
Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum) е тревисто растение от семейство Лукови. Изсушена и стрита, се използва като подправка за: сандвичи, печени, пържени, варени картофи, ориз, яйца - пържени и варени, варени меса, за краставици и домати.
В България самардалата, като подправка е най — разпространена в Старозагорска, Сливенска област, , в цялата Източна Стара планина и особено в районите около Котел и Върбица, Странджа и района над Слънчев бряг. Расте на луковици, от които излизат по два и повече тънки стръка на дължина до 40 см. На външен вид прилича много на някои треви, но лесно се разпознава по трискатовото си стебло. Най-популярен е следният метод на приготвянето ѝ като подправка: Берат се младите стръкове, преди да започне зреенето на семената. Набрани, те се смилат с машинка за кайма, като може 2-3 пъти да се прекарат през нея. Резултатът е силно ароматна зелена пихтия, която се смесва със ситна йодирана сол. Пропорцията е различна, в зависимост колко солена искате да бъде самардалата. След като се смеси е необходимо добре да се разбърка. Сместа се разстила в плосък съд, например тава, и се поставя на сенчесто и добре проветриво място, където да съхне. Периодично се разбърква всеки ден по 2-3 пъти и така до пълното изсъхване, след което по желание може да се пресее през сито. Съхранява се в добре затворени буркани, а най-добре в непрозрачни съдове. С времето леко загубва първоначално ярко зеления си цвят, но съхранението на тъмно забавя този процес. Въпреки избледняването, вкусът си остава абсолютно същият, специфичен и чудесен. Използва се за подправянето на варени меса, печени гъби, пиле, картофи, яйца, ястия с ориз, пресни краставици и домати.
Самардалата е разпространена из Североизточните и централни части на Балкана, в сенчести и влажни места. Особено е популярна като подправка сред турскоговорящото население във Върбишко и Омурташко, които я употребяват с името "пой". Традиционно те я сушат без добавка на сол. Сместа е тъмнозелена до кафеникава.
В Северозападна България считат самардалата за разновидност на див лук или див чесън. В някои райони (пак там) я наричат кучи лук (произношението е слято и звучи като кучилук с ударение на първата буква у). В Западна, Югозападна и Южна България е позната като стрижак/стрижал/стрижалец/стрижалек/стришлик, а в различни райони на Източна и Югоизточна България като самаришка/самадишка/самадийска трева и др. подобни назовавания
Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum) е тревисто растение от семейство Лукови. Изсушена и стрита, се използва като подправка за: сандвичи, печени, пържени, варени картофи, ориз, яйца - пържени и варени, варени меса, за краставици и домати.
В България самардалата, като подправка е най — разпространена в Старозагорска, Сливенска област, , в цялата Източна Стара планина и особено в районите около Котел и Върбица, Странджа и района над Слънчев бряг. Расте на луковици, от които излизат по два и повече тънки стръка на дължина до 40 см. На външен вид прилича много на някои треви, но лесно се разпознава по трискатовото си стебло. Най-популярен е следният метод на приготвянето ѝ като подправка: Берат се младите стръкове, преди да започне зреенето на семената. Набрани, те се смилат с машинка за кайма, като може 2-3 пъти да се прекарат през нея. Резултатът е силно ароматна зелена пихтия, която се смесва със ситна йодирана сол. Пропорцията е различна, в зависимост колко солена искате да бъде самардалата. След като се смеси е необходимо добре да се разбърка. Сместа се разстила в плосък съд, например тава, и се поставя на сенчесто и добре проветриво място, където да съхне. Периодично се разбърква всеки ден по 2-3 пъти и така до пълното изсъхване, след което по желание може да се пресее през сито. Съхранява се в добре затворени буркани, а най-добре в непрозрачни съдове. С времето леко загубва първоначално ярко зеления си цвят, но съхранението на тъмно забавя този процес. Въпреки избледняването, вкусът си остава абсолютно същият, специфичен и чудесен. Използва се за подправянето на варени меса, печени гъби, пиле, картофи, яйца, ястия с ориз, пресни краставици и домати.
Самардалата е разпространена из Североизточните и централни части на Балкана, в сенчести и влажни места. Особено е популярна като подправка сред турскоговорящото население във Върбишко и Омурташко, които я употребяват с името "пой". Традиционно те я сушат без добавка на сол. Сместа е тъмнозелена до кафеникава.
В Северозападна България считат самардалата за разновидност на див лук или див чесън. В някои райони (пак там) я наричат кучи лук (произношението е слято и звучи като кучилук с ударение на първата буква у). В Западна, Югозападна и Южна България е позната като стрижак/стрижал/стрижалец/стрижалек/стришлик, а в различни райони на Източна и Югоизточна България като самаришка/самадишка/самадийска трева и др. подобни назовавания
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

- shturetc
- ще става разбирач
- Мнения: 451
- Регистриран на: Пон Окт 03, 2011 9:24 am
- Местоположение: Бургас
Re: Вкусотии в чинии
Gодзилата,майтапиш ли се?
Самардалата си е...дар божи!Нещо като Божи-Дар Искренов
Див чесън(на вкус) и нещо,което небцето ти задължително трябва да опита!
Пешкича ,в последния си пост,е сторил почти пълен форцепс на таз свръхвкусна и кулинарно интересна билка дива
Самардалата си е...дар божи!Нещо като Божи-Дар Искренов

Пешкича ,в последния си пост,е сторил почти пълен форцепс на таз свръхвкусна и кулинарно интересна билка дива

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Не се шегувам, по нашия край явно не е популярна или може би се знае под друго име...
...освен това не съм я срещал и по магазините, ама ще я потърся де. 


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- новобранец
- Мнения: 97
- Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 1:04 pm
- Местоположение: Горна Оряховица
Re: Вкусотии в чинии
фирма биосет я има в асортимента на подправките.ЧЕстит празник.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Поръчах по нета едно пликче, та ще видя дали кефи.
Агънско - багънско в няколко стъпки...
1 - Намазваме с подправки и зехтин

...оставяме някоко часа да поеме миризмите и печем на 180 градуса 1 час, после 2 часа на 130 градуса.
2 - Добавяме лучец и печем още час на 130

3 - Вадим от фурната

4 - Сервираме балансирана порция

Честит празник, чревоугодници, кулинари и заслабващи!


Агънско - багънско в няколко стъпки...

1 - Намазваме с подправки и зехтин

...оставяме някоко часа да поеме миризмите и печем на 180 градуса 1 час, после 2 часа на 130 градуса.
2 - Добавяме лучец и печем още час на 130

3 - Вадим от фурната

4 - Сервираме балансирана порция


Честит празник, чревоугодници, кулинари и заслабващи!


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
На туй наистина връзка прясна самарда,щеше да му отива.
Адаш,изсушената и прясната имат различни миризми,но и двете са
добри подправки.Тук си ги гледаме в градините де.
Не че ги нямаме в гората,с косата да ги косиш,ама друго е
като ти е под ръка.
Адаш,изсушената и прясната имат различни миризми,но и двете са
добри подправки.Тук си ги гледаме в градините де.
Не че ги нямаме в гората,с косата да ги косиш,ама друго е
като ти е под ръка.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Красимир Атанасов
- учете се от него
- Мнения: 5903
- Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
- Местоположение: Stockholm
Re: Вкусотии в чинии
Ако има нещо къде ми липсва в бг,това е кухнята!
Не,че тук не мога си приготвя каквото и да било,дори и да е с по-качествени продукти ако щеш,но от въздуха ли е какво,е няма го ония вкус мамка му.
Салата със половин купа сосче мммммммм аре,че се замечтах а това не е добре за и без това клатещата ми се кариера на емигрант.
Не,че тук не мога си приготвя каквото и да било,дори и да е с по-качествени продукти ако щеш,но от въздуха ли е какво,е няма го ония вкус мамка му.
Салата със половин купа сосче мммммммм аре,че се замечтах а това не е добре за и без това клатещата ми се кариера на емигрант.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Адаш, другото лято ще намина до теб, че да те освободя от няколко стръка.
@Краско, няма да се даваш на ония викинги, ей!


@Краско, няма да се даваш на ония викинги, ей!

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
През лятото вече го няма,вече му минава времето,той Пешо затова е писал как сеGODzillata написа:Адаш, другото лято ще намина до теб, че да те освободя от няколко стръка.:drinker
прави подправката.
Обаче ще помисля нещо и ще ти звънна ако имам добри новини.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
КИРО написа:През лятото вече го няма,вече му минава времето,той Пешо затова е писал как сеGODzillata написа:Адаш, другото лято ще намина до теб, че да те освободя от няколко стръка.:drinker
прави подправката.
Обаче ще помисля нещо и ще ти звънна ако имам добри новини.
Не се притеснявай и не го взимай присърце


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- Красимир Атанасов
- учете се от него
- Мнения: 5903
- Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
- Местоположение: Stockholm
Re: Вкусотии в чинии
Кире кво става с диетата. Аз минах 100,но като се поизсуши в Западния парк,ще накъсам от това-дивия чесън-има го и тука в момента,жената бра за приятелка миналата седмица-но е по тъничък,от лука-иначе си мерише на чесън.
Мойто Агне,нема да го снимам,щото ме мързи вече.
Днес хапнах доста,и ми е тежко на стомаха.
Весела вечер на колегите-кулинари.
Мойто Агне,нема да го снимам,щото ме мързи вече.
Днес хапнах доста,и ми е тежко на стомаха.
Весела вечер на колегите-кулинари.

Риболовци.