Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Мнение от Митко Кирилов »

lusienn написа:Миналата година хванах и аз,2,3 броя

По едри на номер 8 кука със манисто,

Като ловях чернокоп и сафрид мешано,

По около 150 гр риби.

Предполагам на това няма да откаже.
IMG_20180623_090438.jpg
IMG_20180623_110754.jpg
Колега,
Аз си ги ловя/ сафрид, граца и смарид/ на чепаре от 100% перушина, куки №№ 12, 10 и 9, влакно монофил 0.16/ 0.20 мм и нямам никакъв проблем.Хващам толкова, колкото и колегите до мен с " модерните" такива.Нищо лично!Само факт!
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Мнение от lusienn »

Споко имам всичко необходимо.
IMG_20180622_205626.jpg
А сега съм на тази вълна
IMG_20180623_180443.jpg
Наздраве,аз съм си вързал от всички номера.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Някъде из годините правих целенасочен риболов на тези смариди. Целта беше изхранване на гладуващ екипаж. Че се оказа,че змарида предпочита тропкане по дъното с малко олово и две куки 16със белена скарида на тях или със обезкостена рибка предварително посолена. На чипарето инцидентни рибки.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Чакала от Варна »

Костур на какво отказва ,бе Люси ?!?!?!?!
Морето обича хората,които го обожават !
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

:D :wink: :D
Чакала от Варна написа:Костур на какво отказва ,бе Люси ?!?!?!?!
lusienn

Мнение от lusienn »

Сега го няма ,иначе съм ловил и на гола кука.
IMG_20180624_170013.jpg
Те днешните вързани на бивака,

Ако има костур в брега,ще им налети

На тия бидеми веднага.
IMG_20180624_143720.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
msss77
новобранец
новобранец

Мнение от msss77 »

Здравейте. Като един отказал се шаранджия на който тази година му е втори сезон на моренцето, изчел където каквото има за риболова от брега , единствено тук намерих някаква информация за риболов на лефер и калкан от брега. Местата по които се подвизавам са всичко на север от Варна и до сега не съм срещал риболовец търсещ целенасочено лефер от който да пооткрадна нещо. Надявам се да не съм нахален, но ако не питам пък нищо няма да науча искам да питам за по удачните варианти за местоположение и релеф за риболов. Ясно е че лефера се подвизава там където има ем. Но пък къде е ема , вълноломи ,вътрешни буни,заливи, скали(тюленово), плажове , мостове? Ясно ми е че светлината нощем привлича дребосък който на свой ред привлича сафрид и други по апетитни неща. Тип дъно , чисто, шарено? Оптимална дълбочина?
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

msss77 написа:Здравейте. Като един отказал се шаранджия на който тази година му е втори сезон на моренцето, изчел където каквото има за риболова от брега , единствено тук намерих някаква информация за риболов на лефер и калкан от брега. Местата по които се подвизавам са всичко на север от Варна и до сега не съм срещал риболовец търсещ целенасочено лефер от който да пооткрадна нещо. Надявам се да не съм нахален, но ако не питам пък нищо няма да науча искам да питам за по удачните варианти за местоположение и релеф за риболов. Ясно е че лефера се подвизава там където има ем. Но пък къде е ема , вълноломи ,вътрешни буни,заливи, скали(тюленово), плажове , мостове? Ясно ми е че светлината нощем привлича дребосък който на свой ред привлича сафрид и други по апетитни неща. Тип дъно , чисто, шарено? Оптимална дълбочина?
Колко на север ?
msss77
новобранец
новобранец

Мнение от msss77 »

До Дуранкулак.
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

msss77 написа:До Дуранкулак.
Че ти си в рая !
Там има само 2 проблема-вятъра и вълната,но .....
Не ми се рови в темата,пък и не е коректно да повтарям едно и също. Не съм ходил нататък тази година ,но в най-скоро време ще се случи.
Така,първо намери даляните ,които са ти от ляво и дясно.Там е информацията!
Второ-свикни с мисълта ,че няма да си лягаш рано. В 8-8.30 пръчките трябва да са вътре.
Трето-трябват ти 3 пръчки ,от които поне една сърф.Лефера го трърси не на максимално разстояние,а на различни такива !Там е възможно да го вземеш от краката ти !!!!!
Четвърто-Не се смущавай,ако рибарите ти казват,че няма сафрид или чернокоп,това не е от значение за този риболов.
Пето-Изучи морето на място,теченията и плиткачите са от огромно значение.
Шесто-ползвай само немит ем.
Седмо-Хвърли ветрилообразно ,но събери пръчките пред теб ,мигновеннта реакция е задължителна за тая риба.
Осмо -Ползвай лидери.
Девето- Работи с две куки,най -много три.
Десето - закрепи най -горе на такъма една слаба ампула,оказа се че това работи.
И не на последно място-ако си достатъчно луд ... ПОДХРАНВАЙ !!!
Евтина прясна или прясно замразена риба се надробява и се поставя в ,гаца,чорап,буркан ...... Плуваш и я поставяш на средно разстояние.Сега е момента да отбележа,че не е нужно човек да е супер плувец или супер богат да си купи една маска,шнорхел и плавници и да си изследва дъното надвечер преди да мята.Плиткачи ,течения,риби,камъни,водорасли ...

Успех и наслука на всички !
пп
А ,и още нещо - ако вземеш риба не казвай на местните,защото така ше заградят брега ,че и ти няма да можеш да плуваш...
msss77
новобранец
новобранец

Мнение от msss77 »

Достатъчно луд съм и да подхранвам и да не спя цяла вечер, че и по няколко вечери. Още нещо да питам.Тъй като имам доста опит в нощен за сафрид и е очевидно че светлините са основното за привличане и на ем, учадно ли е да осветявам на около 10-20 м пред мен(в предвид цяла вечер)?
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

msss77 написа:Достатъчно луд съм и да подхранвам и да не спя цяла вечер, че и по няколко вечери. Още нещо да питам.Тъй като имам доста опит в нощен за сафрид и е очевидно че светлините са основното за привличане и на ем, учадно ли е да осветявам на около 10-20 м пред мен(в предвид цяла вечер)?
От ШАБЛЕНСКИТЕ сафридажии има какво да научиш,колкото и да си напред с материала,там има корифеи !
Моето лично мнение е ,че осветяването с ЛУСТРО е добър подход.То създава микросреда ,в която хищника гони ......хищника,защото в морето всички са кучета ! Не се свети много навътре,може лампата да е с 5м.диаметър.
Аватар
nkolev66
Модератор
Модератор

Мнение от nkolev66 »

Въпреки, че съм доста на юг (Бургас), но да вметна - лефера при нас се лови от всеки вълнолом (примери: Бургаско пристанище два вълнолома, "Нефтобаза", Поморие, Несебър-когато имаше достъп) след средата на август, но най-добре от началото на септември (при вас на север по-рано). Най-много риболови съм правил на "Нефтобазата" и на големия Бургаски вълнолом. Държа да подчертая, че всички риболови са на дъно и през деня. Нощно време се лови основно на плувка (поне аз така смятам). Такъмите ми са прости (проходно олово около 90 - 110 гр. с една кука след него), а на възела на куката нанизвам около 10 см. шлаух от кабелна изолация (защитава възела и първите сантиметри, което е достатъчно). ловил съм в 99,8 % от случаите с жива рибка, но веднъж при силно течение и дребни риби, повечето чернокопи до 150 гр. ми скриха шапката на парченца сафрид. Според мен Балчик е хубаво място, като вълноломи.
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

nkolev66 написа:Въпреки, че съм доста на юг (Бургас), но да вметна - лефера при нас се лови от всеки вълнолом (примери: Бургаско пристанище два вълнолома, "Нефтобаза", Поморие, Несебър-когато имаше достъп) след средата на август, но най-добре от началото на септември (при вас на север по-рано). Най-много риболови съм правил на "Нефтобазата" и на големия Бургаски вълнолом. Държа да подчертая, че всички риболови са на дъно и през деня. Нощно време се лови основно на плувка (поне аз така смятам). Такъмите ми са прости (проходно олово около 90 - 110 гр. с една кука след него), а на възела на куката нанизвам около 10 см. шлаух от кабелна изолация (защитава възела и първите сантиметри, което е достатъчно). ловил съм в 99,8 % от случаите с жива рибка, но веднъж при силно течение и дребни риби, повечето чернокопи до 150 гр. ми скриха шапката на парченца сафрид. Според мен Балчик е хубаво място, като вълноломи.

Приятелю,винаги съм казвал,че на Юг е друга България ,но да уточним- става дума за риби над половин кг. ,да не говорим за такива над кило ! Колкото и нередовно да звучи лефера е лефер над 600-700 гр.,да не казвам над кило !
Такава риба тук не съм чувал да е взел някой през деня.
Тази риба не се движи с чернокопа !
msss77
новобранец
новобранец

Мнение от msss77 »

Не знам за сезон но на Тюленово от юли до може би октомври от скалите нощем съм виждал такива торпеда които пръскат сафрида за отрицателно време. Тях търся аз , чернокопа е ясен.Ваглерчето филето и бой.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от брега”