Инфо за р. Струма!

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Martin Mihailov
учете се от него
учете се от него

Re: Инфо за р. Струма!

Мнение от Martin Mihailov »

naskobo написа:Не знам от къде идва заблудата, че Бобошево е на 500 м и съгласно двустепенната забрана, там трябвало да е забранено от 1 май?
И аз се подведох по това и закрих в района, риболова беше на границата на капота, но в близките дни се е ловило яко. Понеже не взимаме риба, това не е голям проблем. Скобарите видимо вече бяха хвърлили хайвера, мрените са едри и хайверни. Имаше поне 10 месари, които си прибраха единичните риби, явно го правят ежедневно колкото и да хванат, вероятно ще действат и през останалата част на забраната.
Оказва се, че самото Бобошево няма и 400 м, надморската височина става 500 м някъде над Вуков мост, Друг е въпроса, че няма никаква логика в тази двустепенна забрана за Струма.
Не можах да открия, дали някъде има приложение за надморската височина към Заповедта, това което мога да напрява е да пиша на ИАРА да сложат ред
Мене ако питаш забрана вьобще не трябва да има.Тая забрана я спазват определен крьг от хора.А след влизането на забраната за бракониерите настьпва раи.Тека поне малко от малко се сьобразяват с присьствието на повече хора покраи реката.Вчера на моста на Жабляно имаше двама които –ловеха мрени с шаранджииски вьдици и плетено влакно– :?: :?:
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

http://iara.government.bg/wp-content/up ... D0%B01.pdf

Не съм бил бракониер на 30 април, намери се някакво страро приложение според което за Струма
от устието на р.Джерман нагоре, забраната е от 1 май. Друг е въпроса, че според Гуглето устието е само на на 360 м надморска, повечето скобар вече е хвърлил хайвера в период на усилено месарство, а забраната тепърва започва ....?!
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

naskobo написа: Друг е въпроса, че според Гуглето устието е само на на 360 м надморска, повечето скобар вече е хвърлил хайвера в период на усилено месарство, а забраната тепърва започва ....?!
Колега Наско, сигурно говориш за нещо друго, не за устието - устието на Струма е в Гърция. Бобошево в Укипедия го пишат надм. в-а 500 м.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

Бракониерите не се плашат от хора по реката и за тях раят настъпва през нощта, когато рибата навлиза в малките притоци. Тогава дори с шаранджийски кеп сам човек може да пълни чували.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

кирил великий написа:
naskobo написа: Друг е въпроса, че според Гуглето устието е само на на 360 м надморска, повечето скобар вече е хвърлил хайвера в период на усилено месарство, а забраната тепърва започва ....?!
Колега Наско, сигурно говориш за нещо друго, не за устието - устието на Струма е в Гърция. Бобошево в Укипедия го пишат надм. в-а 500 м.
Моя грешка, имах предвид вливането на р.Джерман в Струма, а според Уикипедия, Бобошево е на 380 м?

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B2%D0%BE
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Вярно, прав си :oops: , преди две седмици я четох пустата статия, защото исках да ходим на Струма на Софарма бунгалата и явно съм прочел каквото ми се е искало :lol: . но жена ми тоз път ме отряза и ходихме на друго място.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

Бобошево във Wiki го дават на 386 м надморска височина. Един сравнително точен сайт /+- 20 м/ - http://satellite.somemaps.com/bg/, дава вливането на Джерман на 369м.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

mrenka написа:Бобошево във Wiki го дават на 386 м надморска височина. Един сравнително точен сайт /+- 20 м/ - http://satellite.somemaps.com/bg/, дава вливането на Джерман на 369м.
За това иде реч, смятайте колко са в час в ИАРА и това е вече 3 години?!
indzaghi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от indzaghi »

naskobo написа:http://iara.government.bg/wp-content/up ... D0%B01.pdf

Не съм бил бракониер на 30 април, намери се някакво страро приложение според което за Струма
от устието на р.Джерман нагоре, забраната е от 1 май. Друг е въпроса, че според Гуглето устието е само на на 360 м надморска, повечето скобар вече е хвърлил хайвера в период на усилено месарство, а забраната тепърва започва ....?!
Формално погледнато,ти колега не си в грешка,защото става въпрос за устието на р.Джерман,а не за устието на р.Струма,което е в Гърция.Друг е въпроса,че можеше да се определи 500 метровата граница от Вуковския мост нагоре например.Може би е някакъв жест към бобошевци ли... Щото за мен е все тая,дали от София ще отида до Бобошево или до Пастух.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

indzaghi написа:... Щото за мен е все тая,дали от София ще отида до Бобошево или до Пастух.
Да, с тая разлика, че около Бобошево може да се хване повече риба, отколкото по-нагоре, а в случая да се унищожи повече хайверна риба. Не вярвам някой де е правил жестове, само дълбоко безхаберие движи нещата в наш'та държава ....
Аватар
bruno11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bruno11 »

Martin Mihailov написа: след влизането на забраната за бракониерите настьпва раи.Тека поне малко от малко се сьобразяват с присьствието на повече хора покраи реката.
това са фактите ....споделям мнението на колегата...
спомнете си кога последно сте проверявани на реката ,аз лично не мога да се сетя
за да нямаш проблеми,трябва да си умрял ...
Аватар
jasonsmith
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jasonsmith »

Аз закрих в събота в района на Бобошево с три скобара от тоя калибър:

Изображение

За първи път ме валя от 7 сутринта до 14ч., и реално риболов се получи след като спря дъжда.
Изпуснахме още няколко риби, но хванах няколко добри клена и мрени.
chokoboy
фен клуб-скобар

Мнение от chokoboy »

И аз се подведох по това и закрих в района, риболова беше на границата на капота, но в близките дни се е ловило яко. Понеже не взимаме риба, това не е голям проблем. Скобарите видимо вече бяха хвърлили хайвера, мрените са едри и хайверни. Имаше поне 10 месари, които си прибраха единичните риби, явно го правят ежедневно колкото и да хванат, вероятно ще действат и през останалата част на забраната.
Пак сте хванали някакви риби.Аз бях там на 18,04,2016 и във вира имаше само скобарета не взели участие в размножаването а и те бяха малко и не активни.Затова оставих баща ми да се забавлява с мрените и обиколоих района до кадин мост.Нямаше и следа от скобарите едрите,нито в елешница ,нито в една друга бара де съм чул,че ги събират с чували по време на мръстенето.Къде се беха попиляли незнам у джерман ли или просто са си намерили подходящо място за мръстене в самата река незнам,но нямаше и следа от тях.Затова у събота/30,04,2016/ погнах шараниете с променлив успех.Та мисълта ми е верно ли са ловили и какво значи яко,аз нямам никакво инфо за добър улов в района!
chokoboy
фен клуб-скобар

Мнение от chokoboy »

А забравих,няма да действат открито през забраната със сигурност на Бобошево не смеят,но по барите на бъркание .....
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

Петък и събота бях по реката в Бобошево, следа от скобара нямаше. Със сигурност е някъде да мръсти. Предната седмица при замътена река ясно се наблюдаваше присъствието му. Яко се ловяха мрени, но не и скобари . Преди забраната риболова беше много слаб, то и хора нямаше много. За мрените е ясно, на традиционните места , където се ловят по много, се правеше добър риболов. Не съм ловил на плувка, а на фидер, на Бобошево когато имаше скобари , често следваха удари и на тях. Просто трябва да има риба пред теб. Но преди забраната, двата дни със сигурност скобара беше изчезнал от реката ! Мръсти в момента и след забраната, при висока вода, нормална да кажа, ще се лови добре. На Бобошево и района , при бистра и малка река , като бара, става труден риболов, просто местата се ограничават много, а и скобара си бие камшика към Благоевград .Остават 2,3 места само, където се е групирал и мястото позволява да се води добре линията . Такива са ми впечатленията за Бобошево, трябва реката да не е много малка.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”