Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- firefighter
- вече хвърля и на тежко
Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
ще се разочароваш и на Тунджа колега
поздрави.

Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Вчера между с. Веселиново и с.Завой 2 часа /между 18 и 20 часа без пипане - смених поне 5-6 блесни и 10 воблера. Дано ти да имаш повече късмет. Аз мисля дз ги търся пак чак след 15 август.Vid написа:Хора, кВо става? Рибата тотално е изчезнала по нашите реки в югоизточна БГ. Капо след капо, днес обиколихме 15 км. по Арда без дори и един удар...?? По Марица положението е същото, както и по язовирите...?? Такова чудо никоя година не съм виждал....
Утре ще ги мъчим по Тунджа в района на Ямбол, ама вече на нищо не се надявам....
Уникално и много разочароващо.![]()
![]()
- forever_2pac
- научил се да хвърля
Кофтито е че май ще почваме да ходим по платените водоеми като не си пазим богатствата.
Аз искам да питам има ли проблем да се сложи тежест над плаващ воблер, за по далечно замятане? Съвсем съм бос в спининга.
И аз съм долу горе от тая част на България. Общо взето всички се оплакват от много кофти сезон, не само за спининг...Vid написа:Хора, кВо става? Рибата тотално е изчезнала по нашите реки в югоизточна БГ. Капо след капо, днес обиколихме 15 км. по Арда без дори и един удар...?? По Марица положението е същото, както и по язовирите...?? Такова чудо никоя година не съм виждал....
Утре ще ги мъчим по Тунджа в района на Ямбол, ама вече на нищо не се надявам....
Уникално и много разочароващо.![]()
![]()
От доста време не си бях купувал воблери и миналата седмица реших да си взема 3 за Тунджа. Pontoon 21 GagaGoon и Duo Ryuki нямат нужда от коментар. Срахотни воблери. Обаче третия, който си взех не ми вдъхна доверие. Става въпрос за Sebile Crankster 45 http://www.bent-fishing.com/Crankster-product-1024" onclick="window.open(this.href);return false;. Аз мога да кажа, че не е стабилен в течение и играта му е доста вяла. Интересно ми е дали някой друг се е срещал с това чудо американско и какво му е мнението за него.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
+1f1team написа:Sebile Crankster 45 http://www.bent-fishing.com/Crankster-product-1024" onclick="window.open(this.href);return false;. Аз мога да кажа, че не е стабилен в течение и играта му е доста вяла

не го обичат нещо(Янтра)

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
-
- научил се да хвърля
Най- накрая дойде и моя ред да направя скромна презентация на такъма си. Доста мислих, и реших, че единствено тази тема е подходяща за това.
Преди да започна, бих искал отново да благодаря на нашия колега и съфорумец sestrata, който с ценните си съвети ми помогна при избора относно закупуването на пръчката и макарата. Последните ги заприходих преди почти година в Холандия, и са буквално на няколко риболова. Ето ги и самите тях:
Спининг GLOOMIS STR1044 2S, 8'8", medium-light, fast, 8- 12 lb, 3/8-3/4 oz, или преведено по нашему дължината на пръчката е 2, 64, строят е бърз, акцията е 10 - 21 гр.
Макарата е Шимано Състейн, размер 4000, или това е американският вариант на известната Туин Пауър.
Плетенякът, който съм навил, е на един сезон, и е Варивас 13 либри, малко повече от заявеното на пръчката, но аз проблеми не срещнах в тази насока. Още повече, че е здрав и закачките не му се опъват- клони, парцали, найлони и папури.
Мястото е т. нар. езеро в покрайнините на гр. Трявна:

Тук се вижда материала от тазгодишния хайвер

В сглобен вид
:

Ето така се балансира:

Фабричното етикетче на дръжката го пазя по сантиментални причини

Тестовете, които направих с такъма, показаха следното:
1. Примамки под долния праг на акцията ги хвърлям до 20- тия метър, или малко повече, в зависимост от характера и формата на самата примамка.
2. Късата дръжка ми позволява по- голяма маневреност, вероятно това ще го оценя още повече на река.
3. Воблерът Sebile magic swimmer 10,5 гр. прехвърли 30- тия метър, Синуосото на 14 гр. летеше най- добре и поне според мен прехвърляше с лекота 50-тия метър. 17- грамовия Циклоп на Мепс 2- ри номер се нареди малко след него, там падна и 20 грамов кастмастър. Над обявеният горен праг на акцията не посмях да пробвам, за да не контузя фатално въдицата. При въртележките нещата стояха другояче, определено големите номера тормозеха пръта, но пък даваха възможност да видя къде точно се огъва при натоварване- в първите 20 сантима.
Макар строят да не е свръхбърз, успявах без проблем да водя попери с резки подръпвания, и да туичвам гореспоменатия Себил.
В заключение бих казал, че обявеният тест отговаря на действителността, въдицата е удобна за държане- с коркова дръжка, но от хубав корк/ казвам го, защото имам и друга въдица с коркова дръжка, но определено коркът е по- ниско качество при нея/. Въдицата е лека- 147 грама и маневрена. Позволява изхвърлянето на по- малки като тегло примамки под долния праг на акцията, но големи въртележки я тормозят.
Като цяло една супер придобивка, с която е удоволствие да практикуваш риболов, още повече съчетана с безшумното бижу на шимано
Преди да започна, бих искал отново да благодаря на нашия колега и съфорумец sestrata, който с ценните си съвети ми помогна при избора относно закупуването на пръчката и макарата. Последните ги заприходих преди почти година в Холандия, и са буквално на няколко риболова. Ето ги и самите тях:
Спининг GLOOMIS STR1044 2S, 8'8", medium-light, fast, 8- 12 lb, 3/8-3/4 oz, или преведено по нашему дължината на пръчката е 2, 64, строят е бърз, акцията е 10 - 21 гр.
Макарата е Шимано Състейн, размер 4000, или това е американският вариант на известната Туин Пауър.
Плетенякът, който съм навил, е на един сезон, и е Варивас 13 либри, малко повече от заявеното на пръчката, но аз проблеми не срещнах в тази насока. Още повече, че е здрав и закачките не му се опъват- клони, парцали, найлони и папури.
Мястото е т. нар. езеро в покрайнините на гр. Трявна:

Тук се вижда материала от тазгодишния хайвер

В сглобен вид

Ето така се балансира:

Фабричното етикетче на дръжката го пазя по сантиментални причини

Тестовете, които направих с такъма, показаха следното:
1. Примамки под долния праг на акцията ги хвърлям до 20- тия метър, или малко повече, в зависимост от характера и формата на самата примамка.
2. Късата дръжка ми позволява по- голяма маневреност, вероятно това ще го оценя още повече на река.
3. Воблерът Sebile magic swimmer 10,5 гр. прехвърли 30- тия метър, Синуосото на 14 гр. летеше най- добре и поне според мен прехвърляше с лекота 50-тия метър. 17- грамовия Циклоп на Мепс 2- ри номер се нареди малко след него, там падна и 20 грамов кастмастър. Над обявеният горен праг на акцията не посмях да пробвам, за да не контузя фатално въдицата. При въртележките нещата стояха другояче, определено големите номера тормозеха пръта, но пък даваха възможност да видя къде точно се огъва при натоварване- в първите 20 сантима.
Макар строят да не е свръхбърз, успявах без проблем да водя попери с резки подръпвания, и да туичвам гореспоменатия Себил.
В заключение бих казал, че обявеният тест отговаря на действителността, въдицата е удобна за държане- с коркова дръжка, но от хубав корк/ казвам го, защото имам и друга въдица с коркова дръжка, но определено коркът е по- ниско качество при нея/. Въдицата е лека- 147 грама и маневрена. Позволява изхвърлянето на по- малки като тегло примамки под долния праг на акцията, но големи въртележки я тормозят.
Като цяло една супер придобивка, с която е удоволствие да практикуваш риболов, още повече съчетана с безшумното бижу на шимано

- dancho.danev
- научил се да хвърля
Честито за комплекта и скоро да покажеш риби извадени с него. За плетеняка не се притеснявай, аз ползвам един подобен но от серията IMX с 20lb и нищо му няма. Не се притеснявай и да хвърляш по-тежки примамки,всички американски въдици са със занижена горна граница. Мятам без проблеми един 26гр. воблер със всичка сила. Лети около 60-70м 

- Vid
- кандидат преподавател
Морските воблери много успешно ловят сулки в нашите водоеми, а идеално заострените морски куки работят безкомпромисно....

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- dancho.danev
- научил се да хвърля
Ловят и то добре
Аз като се замисля, тази година само на морски воблери съм хващал щуки, а давам шанс на всички от кутията. Ако даде господ хубаво време в събота ще тествам един нов. Този който си снимал не е ли 7см Дуел?

- Vid
- кандидат преподавател
Точно този е...dancho.danev написа:Този който си снимал не е ли 7см Дуел?
Сенека
Сенека
- PlamenIvanov
- вече хвърля и на тежко
Вчера и аз си купих абсолютна същия за чернокоп.
Когато човек иска нещо намира начин, а когато не иска намира причина.
- Vid
- кандидат преподавател
Гледам и паламуда е тръгнал и то риби в прилични норми... Смятам, че то размер 7 см. ще ги "накърти" и по нашето море.. Воблера има бърза и стабилна игра и гази до 2 м. при положение- върха на пръчката до водата.., инак Я го вода предимно с туич, тогава играта му става уникална...., ама все е в зависимост де..PlamenIvanov написа:Вчера и аз си купих абсолютна същия за чернокоп.
Успех...
Сенека
Сенека
-
- ще става разбирач
Привет! Имам един конкретен въпрос. Разглеждам въдици точно в бюджетния диапазон и по конкретно ГАД и Фаворит. Питането ми е следното. Как си кореспондира акцията - Екстра Фаст, Фаст, Медиум Фаст - с предназначението на въдицата? На екстра фаст модели е показано силиконче и миноу воблер, а на фаст и медиум фаст са показани и въртележки и кранкове, като пише че са подходящи за "туич"? Демек ако е Х-Фаст е с най-ограничени възможности и туича с по-мека въдица е по-удобен? Съвсем се обърках