Пак за Гърция

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Пак за Гърция

Мнение от s4etovod »

:shock: :smt066 ХайВайско Копие!!!!!!!!!!!!! Това не го бях срещал във форума :lol:

Начинаеща, лично аз не мисля да Ви направят проблем, освен ако няма доста хора наоколо и не решат, че им заплашвате живота.

Просто носете една въдица за тежко /дъно/ и една на плувка. Стръв пилешко месо /може и замразено от БГ/ и сардина купена на място /или разфасовате първата хваната риба/. Не ви трябва разрешително за риболов с въдица от брега.

Ама с тва копие, че и хавайско на това отгоре..ако сте каръци, може още на границата да ви арестува племето "МАЛЯКИ" :axe: :lol: :lol: Поне да беше го измислил да е сгъваемо :wink:

Я сподели къде ще ходите, хотел, цени, телефони, координати, оферти и т.н.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

s4etovod написа::shock: :smt066 ХайВайско Копие!!!!!!!!!!!!! Това не го бях срещал във форума :lol:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... &sk=t&sd=a

Защото малко си чел
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
начинаеща
новобранец
новобранец

Мнение от начинаеща »

хавайското копие е сгъваемо, но явно не съм само аз начинаещата в риболова :P , ...но поне аз си го признавам, а като не зная ЧЕТА и питам!!!
В тази връзка се надявам някой да ми отговори, и предварително благодаря, на всички които се отзоват на молбата ми.
Фори
новобранец
новобранец

Мнение от Фори »

Разрешителното за риболов с харпун се дава от Port Authority, на гръцки се произнася "лименархио" и мисля че е същият документ, който издават за риболов от лодка. За всички риболовни методи при които човек не е стъпил на земята се изисква лиценз. Цената е 30 евро за първите две години и ако не ме лъже паметта за следващ двугодишен период се подновява срещу 8 евро. Също така е хубаво да разберете какво не трябва да се лови, че комшиите са много чуствителни на тема съдържанието на морето им и могат да друснат съвсем сериозна глоба.
dimitur
новобранец
новобранец

Мнение от dimitur »

Здравейте колеги.С жената се каним да ходим на Халкидики,Касандра от 4 до 12 септември..Ако някой има прясна информация за риболуването под и над водата да пише.Ще съм му много благодарен.
начинаеща
новобранец
новобранец

Мнение от начинаеща »

благодаря,фори.....!!!!! :D
Аватар
makari
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от makari »

Ако си решил да се гмуркаш може и да минеш метър,защото много рядко проверяват,но по добре си извади разришително.Във всяко градче дето имат брегова охрана "лименархио" можеш да си искараш срещу 26–30евро за две години.Дават ти документ, с който можеш да се гмуркаш или да ловиш от лодка,а билета ще ти стане след 3–4 дни готов.Носи си две снимки и ксерокопие от личната карта.По плитките скали можеш да хващаш доста видове риби и октоподи,сега предимно дребни и не си заслужават пък и трябва да се поинтересуваш за нужните размери.За по навътре си вземи задължително буй,че ще натрупаш доста нерви с тамошните рибари с лодките.
Изображение
Изображение
Изображение
Като си с буй нямат право да се приближават на 25м от теб като се гмуркаш/ако не се лъжа/,но кой ли ти го спазва това,а пък нали и са си вкъщи.
Лименархиото работи в събота до обяд,а в неделя почиват.През седмицата всеки ден работят.
Който не е учил започва да учи другите.
Фори
новобранец
новобранец

Мнение от Фори »

Доколкото знам буя е абсолютно задължителен. Т.е. нямаш право да се гмуркаш без него. Освен това лиценза се зави за около половин час.
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

Миналата седмица бях в Гърция, Неа Перамос. Макар и без особена подготовка, направих опит за риболов. В резултат - все дракончета.
Изображение
Пробвах с бомбарда, чепаре и на дъно. За мезе на рибата ползвах закупен от Балчик сушен морски червей, но рибата кълвеше на местна /вмирисана/ мида, която усложлив колега преди беше оставил на скалите. Аз за пръв път виждам такова нещо. На дължина е малко повече от цигарена кутия. Иначе е месеста.
Изображение
Преди това бях за няколко дни на най-големия турски остров Гьокчеада. За там се точих доста, но бурният ветър и огромните вълни, които са постоянно на острова, не позволиха да се пробвам. Остана ми удоволствието от разминаването с няколко двойки заргани, плуващи на плажа.
Колкото до цените - 80 евро за апартамент на вечер. Скъпо, но не ми се търсеше друго - със сигурност има и "по-тънки" места за настаняване.
own
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от own »

Здравейте,
Прясна информация от Халкидики и по точно от Ситония. Имах удоволствието да почивам 8 дни и то преди да стане студено: от 29.08. до 06.09.09 г.
Бяхме отседнали с жена ми във Ворувуру. Това е едно дълго селце от източната част на полуострова. Естествено бях си взел пръчката и тъкъмите. Още с първото влизане във водата на плажа поразгледах с маската. Фрашкано със живот. Дъното беше идеален пясък. Мидички, рапани, барбун, иларийки, разни непознати за мен странично сплескани на ивици, калмарчета и т.н.
На другата сутрин по изгрев закачих чепарето и от плажа. С първо хвърляне - едно драконче. После само празни куки.... :twisted: , хмммм викам си - нещо не е наред. После пак разгледах под вода и естествено там където има камъни има и риби - както на нашето си море.
Започнах да обикалям с колата да търся кей. Намерих едно яхтено пристанище в близост до Ормос Панагиас. Намерих си една леко изсъхнала сардина (и нали съм чел, че там всичко се лови на сардина) и си закачих едно филенце на бомбардата - плаваща. Първо хвърляне - приличен зарган, второ пак и така станаха 5-6, но другите зизита. След това спря. На другия ден същото - това все по време на голямата жена - по пладне. Следващият ден отидох в градчето на пристанището - от там тръгват корабчетатата за обиколката на Атон. Там беше фрашкано с илария и малки зизита. Дъртите гърци ловят на хляб и полиангастро - обаче вадят рядко защото рибетата са дребни. Имаше и един колега от България, който ме светна от къде да си купя морски червей - като нашият си, но малко по-дебеличък - цената му е сериозна 5 евра, обаче кефа после си е неописуем - буквално на всяко хвърляне вадиш. Под малките корабчета около кея се виждат всякакви риби, включително и средно едри хищници - леферок, който даже не помирисва червея, а си кротува и от време на време плаши дребосъка, който се пръска като пилци.
Всеки ден за по час на рибка и за няколко дни напълних камерата на хладилника в стаята. :D не остана място за лед - луда работа направо. Интересното се случи предпоследното ми риболовство - пак в жегата - дали за да хвана повечко тен или защото е пълно мъртвило от към хора - ловя си аз иларийки и зизита......закачам една дребна иларийка на около 20 метра и бързо обирам влакното - тя се плацика по повърхността, тъкмо да я вдигна и се появиха 2 ама буквално торпеда - риба която виждам за първи път - описвам ви я: Прилича на голяма пъстърва с характерните точки, гърба й жълтеникаво кафяв, много яка уста и две фосфорисциращи (цвят виолетово/синьо) във водата странични перки. Беше леко странично сплескана. Започнаха да се мъчат да гризнат иларийката и аз я задържах във водата барем хвана голяма риба. Появи се и едно по-малко леферче, но то не намаза. Като луд почнах да отпускам аванса - а през това време сърцето ми ще изкочи от кеф - такава гледка на 1.5 метра пред теб пожелавам на всеки. Накрая едната успя да захапе рибока, а аз чакам едва ли не да преглътне за да пробвам да я вдигна. Аванса изсвири за 3 секунди и си останах само с празна кука. Тайнооо се надявах че нежната уста на иларийката ще издържи повечко натоварване, ноо...... :axe:
После едни опити със живи рибки - да шумкат, да се плацикат, но дзверо го нямаше. Тъкмо прибрах въдицата и минаха отново - явно си бяха двойка. Излишно е да казвам, че в момента на минаването на рибите всичко живо (от към риба) изчезваше незнайно къде. :lol:
Последен ден - спокоен като първите - рибка - ритмично. Настана време да си ходя - много ме хвана слънцето - прибрах всичко и аха да паля колата - аванса на едно гърче изсвири бая сдраво. Беше с баща си, който грабна кепа. Малко борба и моя дзвер от предниат ден беше на сушата. Нямах време да го снимам - бързо, бързо го прибраха във хладилната чанта. Още търся снимки в нета, но тази риба не мога да я открия - фосфорисциращи странични перки - ако някой знае каква е - ще се радвам да каже. Подозирам, че Василев е наясно.
Да ви кажа ли за октоподите - още на вторият ден открих така нареченото от мен Октоподено поле - на нашият си плаж във Вуровуро има един малък участък с камъчета на брега. Точно във 19:30 при слънчево време на метър от брега се забелязват с малко по набито око. Стоят си кротко във водата в типичната поза. Единият се оказа голяма терца и помисли краката ми за жертва - почна да ме гони към брега обаче - с една по-рязко движение от моя страна и беше на сухият пясък, където започна борбата за морето - жена ми се разпищя и за да има мир го побутнах към морето. Хвърли яко мастило и дим да го няма. Имаше още един по едър - поне кило и половина - и той вдиша кислорода, но оцеля под зоркия поглед на моята любима. Имаше и трети друг ден, но не е нищо интересно. Да ви кажа честно предпочитам мир и и спокойствие пред октопод на скарата. Снимки няма - апарата беше в стаята, но някой ако иска ще му дам абсолютно точно инфо, къде и как.
Друг ден на пристанището един дядка изкара октопод на сардина. Като запона да го блъска в бетона, да му бърка да го корми - грозна гледка беше - жал да ти стане. :( Гадно изглеждаше....и в този момент много се изкефих, че сме ги пожалили онези от "Октоподеното поле".
Дано не съм ви отегчил. Василев - помагай за торпедата! :P
:)
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

и аз бях на Ситония... обаче пълно капо, като изключиме дребосъците на плажа...

Събираме червеи
Изображение
Ловиме дребосък за стръв и обу(аваме "бодрата смяна" на риболов
Изображение

Отиваме за риба...
Изображение

но намираме само такива...
Изображение
Изображение
Изображение

и затова вечерта си "наловихме" от тези
Изображение
Изображение
Изображение

така и не си извадих билет, защото най-близкото пристанище беше на над 40км...
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

own ,добър разказ. :smt023

Ако Василев не ти отговори скоро,не се притеснявай.
Няколко дена няма да е пред компа,като се върне ще ти отговори.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Хващал съм в Либия подобна риба, която е морска пъстърва. От горе е в турско синьо, от доло небесно синьо-сребриста, точките са като на балканката! Перките не съм забелязал да фосфорецират! И те са в нюанси на синьо! Това да не е някакъв светлинен ефект? Абе Пешо ще ни светне! Чудесно си си изкарал колега. Пробва ли октоподите поне в ресторант? Октоподът е отлично, нежно мезе! :drinkers:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
own
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от own »

Хахаха, октопода в ресторанта не му простих изобщо. Шест вечери на вън - шест порции октопод на скара. Обожавам вкуса на това същество, а и гърците си имат традиции в приготвянето.
Диканаров, и аз подозирам, че е морскас пъстърва и съжалявам, че не можах да щракна някоя снимка за форума. Отгоре беше кафеникаво/жълто-синкава. Дори и някакъв зеленикав оттенък. Рядка ли е рибата за егейско море??? :shock: Като я извадиха долната част на рибата малко по-светла. Точнките си ги има....и страшно голям хищник - всичко се разбягваше и освобождаваше пътя.
Още не съм се наканил да ги изчистя дребусите в камерата - чакам да видим тъщата кога ще й се пържи - да размиришем и по шопия на вкусна рибка.
Следващата почивка ще съм по-подготвен - ще взема и една по-яка пръчка за голем дзвер.
В края на седмицата сме на сватба в любимият град - Варна! Дано да ми останат 2 часа за НОЙ.

Поздрави и усмивки за всички колеги :D :D :D
own
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от own »

:rolleyes: - Морска Пъстърва - отъкрих я! :)
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за местата за риболов по морето”