Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Най-подходящата стръв за сом
Модератор: sapuna
Re: Най-подходящата стръв за сом
Мисля че пропуснахме костура. Сома го мрази.Добрите риби на Тича тази година излязоха на костур , поне тези за които аз знам.
- barutchiata ©
- Администратор
Teleto написа:За мен най-подходящата стръв за сом е мренката,шарана,слънчевката,скобара,клена,костура..............
Не сме го пропуснали.Телето го споменава още на 3-та страница.
Бих добавил и морунажа-много го гризка,не зная защо.
Да , сори ,пропуснал съм третата страница. Костур и каракуда за вътрешните водоеми. На Дунав не съм пробвал. Четох за средните по размер кленчета , но не знам дали издържат на куката.
...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:42 am, променено общо 2 пъти.
Ами не знам за морунажа. Опитвам съм 3 пъти на педя големи и на много голям но все без успех. Докато в същото време на други речни риби дава.Teleto написа:Бих добавил и морунажа-много го гризка,не зная защо.
От Въча по-хубав няма.
...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:42 am, променено общо 1 път.
За клена като стръв четох в статиите на Милко Георгиев. За това го споменах. Не съм пробвал лично. Кльонка промени отношението ми към риболова. До колкото разбирам това е станало с много други хора във форума. Аз сега се уча , затова цитирам класиците.
Точно защото е нервна е добра стръв.Кой ви каза,че рибата трябва да е заспала.Diman написа:Калине, морунаша е много борбена риба, незнам как се държи на куката. Аз мисля, че прекалено нервната стръв не е добър избор.
Калине,ти не си хващал.Но това не е критерий.Може да не е кълвало.
На Жребеца Канибала ги разби .Всички сомове над 20кг до 35кг. Само на него му удряха.
3бр. на морунаж и един на шаранче.Останалите с костури и каракуди гледкаха.
Кльонкаше се в един регион от 5 лодки.
...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:43 am, променено общо 1 път.
- ЗАЕКА
- ще става разбирач
Мисля , че когато стръвта е по нервна създава вибрации и сома по лесно я намира.Teleto написа: Точно защото е нервна е добра стръв.Кой ви каза,че рибата трябва да е заспала.

Сигурно си прав, Емо, за морунажа. Там където съм го пробвал или го няма в язовира или е рядко разпространен. Все пак трябва да му е позната стръв. Например на Тича кефала не искаше да го бутне, а на костура взимаше. Но там кефалчетата са много нарядко. Докато на Ивайловград ги има в изобилие и сома си ги лапа чудесно. На Жребеца има много морунаж и затова не се учудвам. Ама как ще ми обясните с мрените.Едва ли са ги виждали сомовете във всички язовири или поне е било преди доста години, преди да изчезнат от водоема. Но мрената винаги я харесва.
От Въча по-хубав няма.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Наверно защото е вкусен, както и мренката, за която се чуди КалинTeleto написа:Бих добавил и морунажа-много го гризка,не зная защо.

А по отношение на заспалата стръв - има много примери в природата, когато жертвата се преструва на умряла и това я спасява.
Димане, ако сома толко лесно губи посоката отдавна да е умрел от глад, бе човек

Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:43 am, променено общо 1 път.
.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:09 pm, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....