Туй-онуй за сонара

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Публикувай отговор
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Туй-онуй за сонара

Мнение от Troli Rapala »

Ягер1,за съжаление твоят сонар е от ниският ценови клас и на практика нямаш пълно инфо,кво става под лодката,та да си извадиш точен анализ!Сонарът ВИЖДА,благодарение на стойността Пик до Пик,колкото повече Пик-ове имаш,толко повече виждаш!Най-скъпите сонари до миналата година бяха до 8000W Пик до Пик,до появата на Лоурънс-Хай-дефинишън серията,която дигитално увеличава тази стойност до 30 000W!Освен това сонарите са вече два вида,едните са Фишфайндъри-показващи детайлно рибите,а другите са Даун-Сайд имаджинги чиято основна цел е детайлно показване на дъното! :wink: Предполагам,че твоята Пираня-170 е 800W,та виждаш 1/10 от скъпарските!Ако си наблюдателен ще забележиш,че цената на сонара зависи от стойността Пик до Пик,а не от друго!Няма обаче да разбереш никога,какво значи тази стойност,защото няма написано за нея ни в упътване,ни в нета! :wink:Случайно преди 2-години разбрах какво значи Пик до Пик,а търсих преди това 2-години целенасочено без грам резултат! :shock: Дори Педро,който разбира от токове не успя да го обясни в тази тема,а горепишещия Фори го изкара търговски трик и нещо маловажно!От тази стойност зависи виждането и цената на сонара,та е най-важното при покупка! :idea:
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

Ето нещо от мен.Воблер 4 см. Чуствителност на 50%. http://vbox7.com/play:73767de1
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Troli Rapala написа:Ягер1,за съжаление твоят сонар е от ниският ценови клас и на практика нямаш пълно инфо,кво става под лодката,та да си извадиш точен анализ!Сонарът ВИЖДА,благодарение на стойността Пик до Пик,колкото повече Пик-ове имаш,толко повече виждаш!Най-скъпите сонари до миналата година бяха до 8000W Пик до Пик,до появата на Лоурънс-Хай-дефинишън серията,която дигитално увеличава тази стойност до 30 000W!Освен това сонарите са вече два вида,едните са Фишфайндъри-показващи детайлно рибите,а другите са Даун-Сайд имаджинги чиято основна цел е детайлно показване на дъното! :wink: Предполагам,че твоята Пираня-170 е 800W,та виждаш 1/10 от скъпарските!Ако си наблюдателен ще забележиш,че цената на сонара зависи от стойността Пик до Пик,а не от друго!Няма обаче да разбереш никога,какво значи тази стойност,защото няма написано за нея ни в упътване,ни в нета! :wink:Случайно преди 2-години разбрах какво значи Пик до Пик,а търсих преди това 2-години целенасочено без грам резултат! :shock: Дори Педро,който разбира от токове не успя да го обясни в тази тема,а горепишещия Фори го изкара търговски трик и нещо маловажно!От тази стойност зависи виждането и цената на сонара,та е най-важното при покупка! :idea:
Радвам се колега за мнението. Нито за миг не съм го отрекъл това, което пишеш. Пик до Пик е нещото, което образно казано и ако мога да си позволя това сравнение - във фотографията е "брой пиксели на квадратен милиметър", т.е. честотата на опресняване, т.е. резолюцията на екранното изображение. Има много инфо в НЕТ-а за това, но не е обяснено разбираемо за всички. Това, между другото е проблем и за фирмите - производителки, и за потребителите, защото това е последното, за което един начинаещ собственик на сонар пита (ако изобщо се сети) при покупката на сонара, а и преди покупката :( . Да, моят сонар е от най-ниския клас (за разделителната си способност по отношение на: екран/брой нюанси на сивото-8 нива/Пик до Пик). Но нали В постовете си постоянно уточнявам това? Естествено, че като правя описанието, говоря за наблюденията си в този диапазон като клас на сонара (на пираната-170). Прочети внимателно постовете ми. Между другото, за Пирана макс 170, Пик до Пик е 1600 Вата. Това, което си посочил (800 W PTP) е за по-малките модели (пирана - 150/160). Сонарчето е доста добро. Аз лично съм много доволен от него. А това за скъпите модели - ами зависи за какво юе се използва. То нали и затова фирмите предлагат това разнообразие от модели. От запорожеца не можеш да искаш S-класата на Мерцедес :wink: . Въпросът в темата е: КАК ПРАВИЛНО ДА РАЗЧИТАМЕ СОНАРНОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ? - За определен клас сонари. Даже е желателно, когато коментираме, да съпоставяме сонарите от един и същи клас, защото аз и други колеги работим с Пирана-170/180/190 или Лоурансите от този клас и т.н., други обаче работят с по-висок клас - там нещата са по-различни до толкова, до колкото са прибавени нови функции, липсващи в по-ниския клас, друга чувствителнст и много, много други "обаче" :D . Важното е да се уточняват нещата. Да не говорим за разликите между черно-бял дисплей с 4 нива на сиво :( , минавайки през черно-бял дисплей с 8 или 16 нива на сиво, та до цветните дисплеи. И всичко това е обвързано естествено и с излъчваната мощност. Та да се върна на темата. Предложението ми беше, който има информация за правилното и точно разчитане на екранната графика на различни типове и класове сонари и иска да я сподели в помощ на колегите от форума - да я сподели. Но нека да уточни и за какъв клас сонар става дума, за какъв режим на работа на сонара (какви опции) е показана дадена графика (ако се прилага графика) и т.н., за да е ясно на всеки, който се интересува. Добре е да се обясняват и тънкостите, които аз спестих, защото имаш постове, в които си го описал това, което споменаваш в мнението си по-горе. Който се интересува по-подробно, трябва да чете и по-разширено във форума :wink: , а не само последното изписано мнение. Радвам се, че допълни темата с горния си пост. Това наистина е полезно да се знае и е една от началните точки при избора на сонар. :drinkers:
Последно промяна от jagger1 на Пет Апр 08, 2011 8:56 pm, променено общо 1 път.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

piranha написа:Ето нещо от мен.Воблер 4 см. Чуствителност на 50%. http://vbox7.com/play:73767de1
Ето еди пример, визуализиран доста добре (като се изключат отблясъците от екрана), в който е демонстрирана визуализацията на движението на примамката. Колега, ще те помоля за да бъде още по-разбираемо за колегите във форума, уточни: Модела на сонара, с колко лъча, при какъв режим на визуализация е показаната демонстрация, на какво разстояние е примамката след лодката (естествено, че е в петното на сонарния лъч :) ), как разчиташ графиката на дъното: т.е. тъмните пиксели на какъв сигнал отговарят (в зависимост от избрания в момента режим) - силен или слаб сигнал, Респективно светлите сигнали (за дъното става дума) на какъв сигнал отговарят. Как го разчиташ - като твърдо, меко дъно?
Това е смисълът на сонарната графика - нейното разчитане. Благодаря предварително.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

Ето и една снимка. http://forum.nariba.com/gallery/album.php?album_id=974
Сонара е Humminbird 718x Quadra Beam -четирилъчева сонда.На клипа ползвам двата лъча,докато на снимката са включени и страничните. За клипа се извинявам за лошото качество,правих го с GSM-а.Примамката я пусках отвесно,на около 1 м.в страни от сондата на сонара само за да проверя какво ще се види на екрана.Дъното е пясъчно. Това е на Жребчево от миналата седмица,риболова беше тегав и затова си поиграх.Е хванах една щука на тролинг - 60 см. но само това. Ако мога ще качвам още инфо, но може да е от друг сонар защото този го продавам. Когато мога ще качвам още. И още : http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=8987 -това е със страничните лъчи ,като се вижда добре ятото малки риби и големите до тях.Лодката е минала над ятото и леко в дясно/по-голямата част от ятото е от ляво/това се вижда на долната част от екрана където са левия и десния лъч.
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

Нещо не мога да се справя с качването на снимките в темата.Кажете как да ги кача.Моля.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Тези ли са:

Снимка 1:
Изображение

Снимка 2:
Изображение

Снимка 3:
Изображение

Снимка 4:
Изображение

п.п. Имаш предвид Снимка 4 за малкото ято рибки / 4-те лъча?
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

Да и снимките са тези, и 4-тата имам в предвид в обяснението.Дай моля те на ЛС как да качвам снимки.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Опитах се да илюстрирам снимката ти piranha ( снимка No 4 ), като посочих слоевете на дънния слой. Имам молба. Тъй като не познавам този модел сонар и не знам в какъв режим на работа е в момента на засмемането (имам предвид режим Inverse, Black, Structure ID+, WhiteLine ... или друг режим), би ли уточнил това и още: би ли разтълкувал изображението на дъното (примерно: черните пиксели отговарят на силен ??? или слаб сигнал ???, което означава твърдо? или меко ? дъно - за слой 1. За слой - 2 по същия начин. Ако е възможно. Или поне дай инфо: за конкретния случай на заснетата снимка, режима е - ......, черното на дънния слой е силен или слаб сигнал (виж в инструкцията за работа за съответния режим от посочените по-горе сигурно е написано за всеки режим силните сигнали как се изобразяват).
Ще бъде много полезна информация.
Ето и снимката за коментар (отговаря на снимка No 4 от поста на колегата piranha):
Изображение

Благодаря предварително.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Не знам що Пиранята си продава сонара,но явно няма опит и за това не е изключил FISH-ID!Този режим на работа се използва само при една-две ситуации в лодката,т.е. изключително рядко и не се препоръчва в ежедневието!Реално Пиранята не вижда точно нещата в този режим!Ягер1,ако ти трябва толкова да видиш дъното се насочи,към втори сонар щот вече имаш Фишфайндър-риботърсачка и си купи DSI от Лоурънс-Даун-сайд имаджинг-дънопоказвачка! :wink: Следващото от което зависи цената е ъгълът на сондата-малък ъгъл=малко грешки=висока цена!Най-скъпата сонда е двулъчева на Лоурънс и струва 1000$! :wink:
:idea: :idea: 1600W Пик до Пик означава,че сонарът предава-приема-обработва до 1600 импулса/звук/ за 1-час! :idea: :idea:
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

Когато търся риби почти винаги FISH-ID е изключен,тази снимка я направих след като го включих защото ми беше интересно това което видях под лодката.Не всички могат да разчетат това което е на екрана на сонара,затова използвах вкл. FISH-ID. Ако прегледаш клипа ще видиш ,че там е изключен.
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

jagger1 написа:Опитах се да илюстрирам снимката ти piranha ( снимка No 4 ), като посочих слоевете на дънния слой. Имам молба. Тъй като не познавам този модел сонар и не знам в какъв режим на работа е в момента на засмемането (имам предвид режим Inverse, Black, Structure ID+, WhiteLine ... или друг режим), би ли уточнил това и още: би ли разтълкувал изображението на дъното (примерно: черните пиксели отговарят на силен ??? или слаб сигнал ???, което означава твърдо? или меко ? дъно - за слой 1. За слой - 2 по същия начин. Ако е възможно. Или поне дай инфо: за конкретния случай на заснетата снимка, режима е - ......, черното на дънния слой е силен или слаб сигнал (виж в инструкцията за работа за съответния режим от посочените по-горе сигурно е написано за всеки режим силните сигнали как се изобразяват).
Ще бъде много полезна информация.
Ето и снимката за коментар (отговаря на снимка No 4 от поста на колегата piranha):
Изображение

Благодаря предварително.

Страхотна илюстрация.
С включен Structure ID+ ,Structure ID - представя слабите отражения като светли пиксели, а силните отражения като тъмни пиксели. Ползата от този метод е, че силните отражения ще бъдат ясно видими върху екрана.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Troli Rapala написа:..............................................................
.....................................!Ягер1,ако ти трябва толкова да видиш дъното се насочи,към втори сонар ..........................................................
:idea: :idea: 1600W Пик до Пик означава,че сонарът предава-приема-обработва до 1600 импулса/звук/ за 1-час! :idea: :idea:
Аз дъното си го виждам и на моя сонар и си го разчитам добре. А крушката ( :idea: ) отдавна ми е светнала в главата :wink: . Ами нали няколко пъти по-горе говоря за чувстеителността на сонара, негората разделителна способност и за опресняването на картината на екрана ! Ами нали именно Пик до Пик означава колко пъти в секунда сондата ще подаде сигнал и ще получи отразения такъв, след което ще визуализира този сигнал на екрана. Колкото повече сигнали излъчва сондата за секунда, толкова по-бързо се опреснява картината и толкова повече работи ще видиш на екрана (толкова по-голяма е разрешаваюата способност на сонара). Ами нали Пик до Пик ако е 1600 импулса за единица време, за същото това време на екрана ще се изобразят 1600 пъти отразените сонарни излъчвания за същата тази единица от време и екранът ще се опресни (неговото изображение) 1600 пъти. Ако имаме вече 2400, 3000, 5000 и т.н. импулса Пик до Пик, нали това означава, че сонарът ще обработва повече импулси за същата тази единица време , а не само 1600 :wink: , а пък нали това вече означава, че и неговата разделителна способност е по-голяма и на екрана ще се появят повече елементи и с по-високо качество. Да, ама нали освен честотата на излъчване на сондата има и още един много важен елемент един сонар: неговия екран. Ако този екран е "едрозърнест" , т.е. пикселната матрица показва едри пиксели и броя на цветовете е само 4 нива на сивото - за какво ти е сонда, която излъчва 5000 импулса пик до пик? :wink:
Така, че един качествен сонар от висок клас няма висока цена само заради характеристиката му Пик до Пик примерно 5000 Watt, а е комплекс от разширен софтуер, режими, чувствителност, резолюция, Пик до Пик, качествен екран с висока резолюция, цвят, вградени GPS функции и още, и още, и още :D .
А иначе, моето Пиранче макс 170 ми е паснало много добре към екипировката. Имам си отделно и GPS, та съм си решил доста евтино и по мое мнение на добро ниво въпроса. Не ми трябва да давам от 3000 лв. нагоре за висок клас сонар парички, защото лодката ми струва 345 лв., т.е. 10 пъти по-евтино и ако сменям нещо, то няма да е сонара, който ми върши много добра работа. Пък и не ми се рискува сонар за над 3000 лева в надуваема лодка :lol: . Та колега, въртиш се все около този Пик до Пик. Дай нещо по разчитането на екранната графика. Щом имаш добър сонар, качи някое друго изображение и го коментирай. Сподели малко опит в разчитането на графиките за твоя клас сонар.
Благодаря ти предварително :smt023
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

http://www.google.bg/url?sa=t&source=we ... MQ&cad=rja
Как работи сонарът
Сонарната технология се основава на звуковите вълни. Риболовната система 300 Series™ Fishing System използва ехолот за локализиране и определяне на подводни обекти, дънен контур и строеж, както и дълбочина на областта разположена непосредствено под сондата.

Риболовната система изпраща сигнали под формата на звукови вълни и определя разстояние чрез измерване на времето между изпращането на звуковата вълна и момента на отразяване на звуковата вълна от даден обект; след това тя използва отразения сигнал, за да определи местоположението, размера и състава на обекта.
Сонарът е много бърз. Звуковата вълна може да измине разстоянието от повърхността до дълбочина от 240 фута (70 м. ) и обратно за по-малко от ¼ от секундата. Малко вероятно е вашата лодка да може да “надмине” този сонарен сигнал.

SONAR (Sound and Navigation Ranging)
Сонарът използва прецизни звукови импулси, които се излъчват във водата под формата на капкообразен лъч. Звуковите импулси се отразяват от подводни обекти (дъно, риби или други потънали предмети). Отразените сигнали се връщат и се изобразяват върху LCD екрана. Новопостъпващите отразени сигнали изместват старите, които се предвижват по екрана, създавайки ефект на подвижно изображение.

При наблюдение на отразените сонарни лъчи разположени един до друг, върху екрана се появява лесно разчитаема диаграма интерпретираща дъното, рибите и другите подводни обекти.

Звуковите импулси се предават с различни честоти в зависимост от приложението. Импулсите с много високи честоти (455kHz) генирират изключително детайлни изображения с висока резолюция от ограничена дълбочина. Високочестотните импулси (200kHz) са най-често използваните в сонарите с общо преназначение и предоставят добър баланс между дълбочинно проникване и разделителна способност. Нискочестотните импулси (83kHz) се използват предимно за достигане до големи дълбочини.

Power Output – Изходяща мощност. Това е количеството звукова енергия излъчена във водата от сонарния предавател. Измерва се най-често чрез следните методи:
• Root Mean Square (RMS) измерва изходящото напрежение от целия предавателен цикъл.
• Peak to Peak измерва изходящото напрежение в най-високите точки на цикъла.

По-високата изходяща мощност позволява на сонарния сигнал да засича по-малки цели на по-големи разстояния, да достига до по-големи дълбочини и да функционира по-ефективно в шумови среди, като например при движение с висока скорост.

Сонар DualBeamPLUSTM

300 Series™ Fishing System използва двулъчева сонарна система 200/83 kHz DualBeam PLUS™ с широк (60о) обхват на покритие. Сонарната конфигурация DualBeam PLUS™ разполага с точно фокусиран централен лъч с обхват от 20о, и втори обкръжаващ лъч с обхват от 60о, осигуряващ област на покритие равна на дълбочината над която се намира лодката. При дълбочина на водата от 20 фута (6 метра), широкият сонарен лъч покрива област с диаметър равен също на 20 фута (6 метра). Централният (20о) сонарен лъч е фокусиран върху дъното за показване на структурата, подводна растителност и места, където може да се укрива рибата. Лъчът с обхват от 60о търси рибата в широката област на покритие. Отразените от DualBeam PLUS™ сонарни лъчи могат да се смесват, да се разглеждат по отделно, или да се сравняват един с друг. DualBeamPLUSTM е идеален за най-разнообразни условия – от плитки до много дълбоки, както сладки, така и солени води. Дълбочинната способност се влияе от фактори като например скорост на лодката, действие на вълните, твърдост на дъното, водни условия и инсталация на сондата
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

jagger1 написа:
Troli Rapala написа:..............................................................
.....................................!Ягер1,ако ти трябва толкова да видиш дъното се насочи,към втори сонар ..........................................................
Аз дъното си го виждам и на моя сонар и си го разчитам добре. А крушката ( :idea: ) отдавна ми е светнала в главата :wink: . Ами нали няколко пъти по-горе говоря за чувстеителността на сонара, негората разделителна способност и за опресняването на картината на екрана ! Ами нали именно Пик до Пик означава колко пъти в секунда сондата ще подаде сигнал и ще получи отразения такъв, след което ще визуализира този сигнал на екрана. Колкото повече сигнали излъчва сондата за секунда, толкова по-бързо се опреснява картината и толкова повече работи ще видиш на екрана (толкова по-голяма е разрешаваюата способност на сонара). Ами нали Пик до Пик ако е 1600 импулса за единица време, за същото това време на екрана ще се изобразят 1600 пъти отразените сонарни излъчвания за същата тази единица от време и екранът ще се опресни (неговото изображение) 1600 пъти. Ако имаме вече 2400, 3000, 5000 и т.н. импулса Пик до Пик, нали това означава, че сонарът ще обработва повече импулси за същата тази единица време , а не само 1600 ..................................................................
..........................................................

snegk написа:http://www.google.bg/url?sa=t&source=we ... MQ&cad=rja
Как работи сонарът
Сонарната технология се основава на звуковите вълни. ...........................
...................................................................
..............................................................
Power Output – Изходяща мощност. Това е количеството звукова енергия излъчена във водата от сонарния предавател. Измерва се най-често чрез следните методи:
• Root Mean Square (RMS) измерва изходящото напрежение от целия предавателен цикъл.
• Peak to Peak измерва изходящото напрежение в най-високите точки на цикъла.

По-високата изходяща мощност позволява на сонарния сигнал да засича по-малки цели на по-големи разстояния, да достига до по-големи дълбочини и да функционира по-ефективно в шумови среди, като например при движение с висока скорост.

.............................................................................

..........................................................................
Благодаря за линка и обяснението от Snegk.

ПОДНАСЯМ СВОИТЕ ИЗВИНЕНИЯ на всички колеги от форума за грешното обяснение, което направих в по-горният си (цитиран тук) пост! Просто се заблудих. Непростимо и за мен обърках мощност с честота. :oops: :oops: :oops: :oops:
Съжалявам, но понякога човек допуска грешки. Аз си я признавам. Благодаря на Snegk още веднъж. Иначе, това за честотата е валидно, но се отнася за друг параметър на сонарите, но не и за Пик до Пик. Все пак, това не ме оневинява. А и колегата Troli ме подведе :wink: . Ама аз като съм риба да се хвана, хак ми е :)
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”