Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Силикони за Бяла риба
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Re: Силикони за Бяла риба
Не слагате ли повод -флурокарбон 0,35 или 0,40 мм и намаля протриването на конеца.но бързо се протрива по камъните на дъното, а рибата е там където има най много закачки.
Аз там съм пораснал...
- Vid
- кандидат преподавател
Преди време ползвах подобни поводи, но не намирам разлика в кълването с повод или без - лично мнение. Затова вече не ползвам поводи, както при риболов на джиг, така и за всякакъв друг спинингов риболов (дори на щука - с влакно 20 лб. не съм имал прегризване). Повече звена по линията = 1-во по слаба линия, 2-ро по скъпа, 3-то не на последно място повече усилия и време за поддържането и. Единствено компромиса който правя е подвижна глава + карабинка + силикон с офсетна кука открита или скрита в зависимост от закачките... Скритата кука със сигурност върши работа при повече закачки, дори замисляйки се сега, ми се струва, че примамките с подвижна глава са по примамливи за рибите, а негатива е някаква загуба в чувствителността на линията.bobo_33333 написа:Не слагате ли повод -флурокарбон 0,35 или 0,40 мм и намаля протриването на конеца.но бързо се протрива по камъните на дъното, а рибата е там където има най много закачки.
Относно протриването на линията - при риболов на чисто дъно (чакълесто или леко каменисто), протриването на първите 50 см. на плетеняка е нищожно, тук в диалога с колегата става въпрос за местност, където дълбочината едва на 10 м. от брега е повече от 20 м., а подводния релеф е зъбери и подводни тераси - протриването и късанията са между 1-вия и 5-тия метър. При първите си два излета (докато да намеря по чистите места) загубих 50 м. влакно и се наложи да го сменя с нова ролка. Не съжалявам за загубите, защото издърпах доста хубави риби, но ако има варианти за некви "отцепи" няма да е лошо....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- patter
- вече хвърля и на тежко
Един от вариантите за отцепи е описван из форумите. Какъв е точния термин незнам, но ето как работи.
Освобождаваш бигела и задържаш влакното само с пръст (лично аз с другата ръка държа шпулата за да не натягам аванса). Натягаш максимално линията и рязко освобождаваш. Получава се нещо като изстрел и после бързичко обираш.
Този метод работи добре, когато куките не са забити. Ако воблера или главата на силикона са се саклещили в процеп между камъните помага. Е няма 100% успеваемост, но е достаъчно добър
Освобождаваш бигела и задържаш влакното само с пръст (лично аз с другата ръка държа шпулата за да не натягам аванса). Натягаш максимално линията и рязко освобождаваш. Получава се нещо като изстрел и после бързичко обираш.
Този метод работи добре, когато куките не са забити. Ако воблера или главата на силикона са се саклещили в процеп между камъните помага. Е няма 100% успеваемост, но е достаъчно добър

- Vid
- кандидат преподавател
Това сме го пробвали... Също това - вървиш 50 м. надясно по брега и проба, после същото наляво и... Да ама Не, както казваше един доцент навремето от УНСС-то преди да пише 2-ка...
Сенека
Сенека
- maranzika
- сериозен играч
Абе и аз така смятах.Обаче си имах любима клатушка която тая година ми извади 20-тина мерни щуки,няколко бели риби и костури.И една вечер ме домързя да сложа повод.Усетих леко чукване само и останах без блесната си.Vid написа: Затова вече не ползвам поводи, както при риболов на джиг, така и за всякакъв друг спинингов риболов (дори на щука - с влакно 20 лб. не съм имал прегризване).

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Vid написа:Хубави обяснения направих, ама май забравих най важното - трябва да ловим там където има риба, иначе може само да се хванем за к..ра...Sleepwalker_ написа:Благодаря за обясненията! Утре пак ще се разхождам около гьола и се надявам най-сетне да закача нещо.
При мен за 3 часа - 5 удара, 3 реализирани - маломерни, Рибите въпреки, че времето е хубаво вече са променили местоположението си и са се дръпнали в дълбокото. Всички извадени са от над 12 м. дълбочина.
Загуба на силикони - над 10 бр. Тук искам да попитам колегите за някаква система за спасяване на силиконови примамки. Относно воблерите, бях чел някъде из форума за система с китайско катинарче. Дали може да се приложи и тук нещо подобно??
Имам и доста загубени примамки в стара бракониерска мрежа лежаща на дъното на дълбочина около 3-4 м., чудя се дали мога да я изкарам с въже и кука?
Това не си ли пробвал-незацепляйка

Аз там съм пораснал...
-
- разбира нещата
Това не върши работа когато главата заседне между камъни или в пукнатина ,а на колегата vid 80% oт късанията са му на такива места.
- Vid
- кандидат преподавател
Ползвам разбира се, по горе съм го споменал и определено закачките са по малко. stupi е прав, като ти заседне главата - късането е сигурно. Последния път май и двамата загубихме много силиконки.
Сенека
Сенека
-
- научил се да хвърля
вземете си глави на орка
-
- разбира нещата
kameti написа:вземете си глави на орка
....И главите на Орка не помагат тогава!stupi написа:Това не върши работа когато главата заседне между камъни или в пукнатина ...
На последният си излет за костур, скъсах 7-8 силикона в поставена на дъното -бракониерска мрежа.

Тези ми се струва че са много обещаващи http://delalande-peche.fr/category/stra ... d/?lang=es . Вчера ги открих в един магазин и закупих доста ,но още не сам ги пробвал,ако някой ги е пробвал да каже мнението си.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
cronos39 написа:Тези ми се струва че са много обещаващи http://delalande-peche.fr/category/stra ... d/?lang=es . Вчера ги открих в един магазин и закупих доста ,но още не сам ги пробвал,ако някой ги е пробвал да каже мнението си.

Тези ли са,колко см са и какви цветове.
Аз там съм пораснал...
Да колега има и от тези 11см ,аз ги ползвам повече за басс.Идват 4 в блистер и струват 8 евро ,малко скъпички.Силиконът ми се вижда доста издръжлив.Най много закупих от модела Fury Shad ,тях ги продаваха наливно по 1,30 е ,а и цвета ми хареса имитира уклей,Има още едни ,но не ги виждам в сайта ,когатоимам време ще сложа снимка.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
То за бас май става всичко

а за бялата тука сега добри резултати дават тези с топче в опашката ,
Prologic SG LB Minnow , 14-Lemon Fluo
и при монтаж с чибурашка , ги кара да стоят почти вертикално на дъното.

Те имам Pop-Up в опашката си и при покой на дъното стоят с главата надолу и опашката нагоре. Така и при най-лекото подръпване с върха на въдицата рибката имитира хранеща се рибка, което влудява белите риби! Силиконовите рибки са най-доброто предпожение на българския пазар до момента и са отличен избор за отвесен риболов на едри хищници.
Аз там съм пораснал...
javascript:ALTMEX.widget.TreeView.getNode('tree3',31).toggle() много работещи.Освен на бяла риба,и щуката и костура ги лапат