За и против риболова на щека

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Заключено
wewewe
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: За и против риболова на щека

Мнение от wewewe »

Много неправилно зададена тема,с такова заглавие само караници може да предизвика.Всеки лови както му е приятно!Имах щека и я продадох след няколко излета.Действително,ако набараш рибата няма по-ефективно средство за риболов,но не е за всеки.Например аз ловя единствено на реки(с изключение на забраната) ,и не ми е кеф да се пльосна на някой вир и да кибича там цял ден,ако ще и гол след гол да е.Да кажем набелязал съм си 3-4 места,отивам на едното за 2-3часа ,после на другото и така за половин ден ги обхождам.Дори и на един вир 50м да съм цял ден, с щеката се ограничаваш на един участък 7-8м,а на речен риболов това е безмислено.И истината е,че в 3/4 от случаите с болото половин кило бял и повечко обикаляне хващам повече риба от щекарите.Но пък от друго страна за затворени водоеми щеката няма друга равна въдица,особено ако се говори за по-фин риболов.Същото важи и за риболов на едри риби на платени водоеми,колкото и рядко да ги посещавам си имам заделен един уип с по-дебел ластик,когато мръдна през забраната някъде за шаран.Та така всичко в живота си има плюсове и минуси,риболовът на щека също и пак казвам въпроса не не за или против,а доставя ли удоволствие или не!Със здраве!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Изчетох с голям интерес темата по простата причина, че заглавието и само по себе си е абсурдно.
Всеки лови по начина, който го кефи. Тук въпроса не опира да финанси - платформа, щека и пр.., защото съм сигурен, че може да се намерят такива и на приемливи цени. За мен този вид риболов е доста интересен - гледам по клипчета, как след закачане на риба щеката се разглобява, придърпва и пр... Та всичко е индивидуално.

п.п. Не практикувам този риболов, не че не е интересен, а защото за мен риболова е движение (от гледна точка на застоялия начин на живот, който водим), газене с гащеризона във водата, обхождане на участъци, търсене на рибата, с две думи спинингов риболов. Но по вкус и по цвет товариши нет..........
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

wewewe написа:...ъпроса не не за или против,а доставя ли удоволствие или не!Със здраве!
Не е в това въпроса, а същността на нещата. Всеки намира удоволствието на различно място. Както е кзано, един харесва попадията, а друг - попа. От цялата работа аз останах с впечатление, че основната цел на колегата VidinskoRibarche е да "заклейми" щеката като атрибут и метод на риболов.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Мунчо написа:
wewewe написа:...ъпроса не не за или против,а доставя ли удоволствие или не!Със здраве!
Не е в това въпроса, а същността на нещата. Всеки намира удоволствието на различно място. Както е кзано, един харесва попадията, а друг - попа. От цялата работа аз останах с впечатление, че основната цел на колегата VidinskoRibarche е да "заклейми" щеката като атрибут и метод на риболов.
Мунчо, какво общо има риболовът със щека , като изключим това, че се ползва плувка, с другият риболов на леко?

Според тези които ловят с щека , няма база за сравнение този тип риболов.
Тя е перфектната въдица с която се лови в пъти повече риба и другите въдици , като директни телескопи, болонези и мачове бледнеят пред риболовът със щека..
От всичките тези епопеи дето се изписаха относно предимства и недостатъци при риболовът с щека, се разбра, че това е черешката на тортата в риболва на Леко.
Пък и някъде бях чел, че ползвали и подобни кошнички за фидер и ловели и на дъно.
Е , отговори ми ти, към коя група да сложа щекарският риболов?
На леко или на тежко или полутежко ?
Каква е тази въдица, дето се исползува за всичко ?
Изображение
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

VidinskoRibarche написа:Каква е тази въдица, дето се използва за всичко ?
Универсална ! Но все още няма такава !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

С.Върбанов написа:
VidinskoRibarche написа:Каква е тази въдица, дето се използва за всичко ?
Универсална ! Но все още няма такава !
Кажи ми само как да ти ръкопляскам.
Щеката е универсална :wink: Това е най !!!
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

VidinskoRibarche написа: Пък и някъде бях чел, че ползвали и подобни кошнички за фидер и ловели и на дъно.
Можеш и на мача си да монтираш кошничка, ако имаш мач де :roll: , въпрос на светоусещане... Това прави ли мачовият риболов дънарски?
Мунчо написа:... че основната цел на колегата VidinskoRibarche е да "заклейми" щеката като атрибут и метод на риболов.
"Колегата" VidinskoRibarche е в фазата отрицание, следват гняв, депресия, примирение.....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Видински, моля те да спреш да пишеш по тази тема!
В "Разни" е пълно с теми, в които можеш да намериш поле за изява без да осакатяваш теми свързани с роболова.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

От уважение към Чируса, ще спра да пиша по тази , така интересн аи развиваща се тема.
Само да напиша един ред .
Драги колеги, щекарският риболов не е единственият, и когато някой ден се засечем по водоемите ще ви го демонстрирам. И за да бъде по честно, ще ловя с някое изсъхнало клонче, за да ви докажа , че щеката не е най-добрият уред за риболов на плувка.
Със здраве и много хваната риба тази година ви пожелавам и нито едно капо.
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

VidinskoRibarche написа:От уважение към Чируса, ще спра да пиша по тази , така интересн аи развиваща се тема.
Само да напиша един ред .
Драги колеги, щекарският риболов не е единственият, и когато някой ден се засечем по водоемите ще ви го демонстрирам. И за да бъде по честно, ще ловя с някое изсъхнало клонче, за да ви докажа , че щеката не е най-добрият уред за риболов на плувка.
Със здраве и много хваната риба тази година ви пожелавам и нито едно капо.
Вече усещам гняв в думите ти, развиваш се....
Всъщност и аз съм минал по този път, и те разбирам напълно, не беше чак толкова отдавна. Мислех си: "Тия па, правят се на интересни....филмари", после пътувайки видях две момчета с щеки, до едно "наше" язовирче. Спрях да ги погледам десетина минути, нищо не хванаха, но аз попремислих доста неща.... Успех в съревнованието с испанските щекари!!!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Венелине,ама той се прибра от Испания,жалко,че там не успя да си купи оръжие,тук шанса му е =0
Видинско чедо и да отговоря на гнева ти с гняв,аз ще си вържа на малкия пръст парче корда и пак ще хвана,въпроса не опира само до това дали ловиш с щека ,а дали схващаш какво да правиш като си за риба.И за капак-вземи пример от 5 годишите деца:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ако искаш да си умен, научи се разумно да питаш, внимателно да слушаш, спокойно да отговаряш и да замълчиш , когато няма какво да кажеш!
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

butnik написа:въпроса не опира само до това дали ловиш с щека ,а дали схващаш какво да правиш като си за риба.
:lol:
Повярвай ми, знам много добре какво правя, и не филмите нито статиите са ме научили а аз самият. И продължавам да се уча. А за малчуганите само поклон пред този дето ги е въвел в това прекрасно начинание.Респект от мен !!!
Надявам се наистина да се засечем някой ден по водоемите, и да си поговорим очи в очи. Тук всеки знае и може, но на брега понякога нещата са малко по различни.
Край !!!
Изображение
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

А ако на щеката се сложи едно силиконче с оловна главичка дали ще да лови и костури?
В смисъл някой пробвал ли е и дава ли резултат.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Ще лови със сигурност на "помпене"! Отделен въпрос е за колко време ще ти стигнат силите... :lol:
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

:!: :!: :!:
VidinskoRibarche написа:Трябва да комплектуваш директният със ластик. При плитък водоем не са нужни тежки плувки, освен при ветровито време. Аз бих се подсигурил със основно 0.14 и повод 0.12 кука 14 номер след като казваш, че има големи шарани.
По някога е нужно да легнеш стабилно на дъното.
Аз лично ловя по следният начин Плувка 1гр тип морков , 0,14 основно, 0.12 повод дълъг 40 см . По средата на повода мини дропер непосредствено до клупчетата още един мини дропер и една педя по нагоре основното утежнение.
Лежа на дъното и с двата дропера, тоест се получава малко като с преотежнена плувка.
Ползвам този монтаж само при спокойно време.
При ветровито от скоро започнах да ползвам Слайдер на Миди 3 гр при ветровито време. Така линията ми остава неподвижна.
Опитах го този начин на риболов и е резултатен.
Пробвал сам го само на плитки водоеми или в плитки участъци и е безпогрешен до сега.
Шаран и каракуда, по някога си искат стабилно лежане долу , за това се надявам двата монтажа по горе описани да а ти полезни
:smt119 :smt119 :smt119.....Ти ли..... :?: :?: :!: :!: :!:

.... :smt043 :smt043 :smt043 .....Ти ли........ :smt082 :smt082 :smt082

Верно ли,ТИ писа в темата ,за щеките.......и дори спорИ......Не бе,не-е-е-е-е.....И на тебе ли ти обърнахме толкова внимание........ :!: :!: :?: ...

Няма да се смея повече...обещавам.
Обаче:

Венелин е Прав...:
Венелин Радушев написа: "Колегата" VidinskoRibarche е в фазата отрицание, следват гняв, депресия, примирение.....
......обещах,че няма да се смея повече......НО,в тая тема,ще се смея,колкото си искам.....И има за какво.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Заключено

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”