Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Самострой-лодка на 6-ти етаж
Модератор: emo vasilev
- krokibg
- учете се от него
Re: Самострой-лодка на 6-ти етаж

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега Кая,
виж моята фотогалерия.Там има снимки на една малка лодка конструирана 60-те от един американец.Размерите са такива,че лодката да може да се прави от шперплат 8х4/244х122см./
Аз на времето си всех такъв троянски шперплат и правех такива лодки на цена 350лв./по Тошово време/.После реших,че е прекалено
трудоемко да се правят лодки от шперплат и направих една матрица и
взех да ги правя от стъклопластик.
Правенето на дървена лодка е изкуство.А и много трудоемко.Добре е
шперплат да се ползва водоустойчив,но е много скъп,особено така
наречения "морски".Лодката когато я направиш трябва да я "облечеш"
със СТЪКЛОТЪКЪН и ЕПОКСИДНА СМОЛА.Никъкъв стъкломат,
никакви полиестерни смоли.
http://forum.fishing-mania.com/album_pa ... ic_id=8899
Цецко,грешиш като казваш,че не можеш да направиш лодката с махагоновите ребра.Ти си мераклия момче и с малко повече мерак можеш да направиш такава
лодка/май ще трябва да се купиш вакум помпа/.Начина на правене е като този дето зи ползвал за твойта лодка,само дето се полагат не един а три слоя шперплат
положени на къст.За лепило се използва епоксидна смола а за лепенето на 2-я пласт към 1-ия е полезно да се ползва вакумно притискане.
Тази лодка е направена с качествени материали и много мерак.
виж моята фотогалерия.Там има снимки на една малка лодка конструирана 60-те от един американец.Размерите са такива,че лодката да може да се прави от шперплат 8х4/244х122см./
Аз на времето си всех такъв троянски шперплат и правех такива лодки на цена 350лв./по Тошово време/.После реших,че е прекалено
трудоемко да се правят лодки от шперплат и направих една матрица и
взех да ги правя от стъклопластик.
Правенето на дървена лодка е изкуство.А и много трудоемко.Добре е
шперплат да се ползва водоустойчив,но е много скъп,особено така
наречения "морски".Лодката когато я направиш трябва да я "облечеш"
със СТЪКЛОТЪКЪН и ЕПОКСИДНА СМОЛА.Никъкъв стъкломат,
никакви полиестерни смоли.
http://forum.fishing-mania.com/album_pa ... ic_id=8899
Цецко,грешиш като казваш,че не можеш да направиш лодката с махагоновите ребра.Ти си мераклия момче и с малко повече мерак можеш да направиш такава
лодка/май ще трябва да се купиш вакум помпа/.Начина на правене е като този дето зи ползвал за твойта лодка,само дето се полагат не един а три слоя шперплат
положени на къст.За лепило се използва епоксидна смола а за лепенето на 2-я пласт към 1-ия е полезно да се ползва вакумно притискане.
Тази лодка е направена с качествени материали и много мерак.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- fossa
- научил се да хвърля
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/3HwcNoQUirY&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/3HwcNoQUirY&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]ceno cenov написа:
По отношение на сдвояването на шперплата мислил ли си. Има два основни метода единия е да се съединят с трето парче, а другият чрез скосяване на листовете и залепване директно един за друг. Вторият метод бил за препоръчване, но аз доста снимки гледах и не успях да разбера точния начин.
От това клипче би трябвало да ти светне

Колега КАЯ ,на страницата където е горния клип мисля че има интересни неща за теб.
- ceno cenov
- разбира нещата
Баси клипа!!!! АЗ
толкоз съм ровил в нета и това не съм го гледал!!!!! БЛАГОДАРЯ схемата е доста ясна така показана.
По отношение на жилеткие имам само една
До сега е спаила един път моя живот.
От новия сезон при мен човек без жилетка няма да се качва. 

Това е лодката със стария мотор - 8 к.с.

По отношение на жилеткие имам само една

Това е лодката със стария мотор - 8 к.с.
Прегледал съм ги.В руските форуми не отдават предпочитане на към някой определен метод т.е. ползуват и двата при малките съдове.Като трябва само да се внимава при снадката с допълнително парче да не на такъв участък където ще има чувствително огъване на шперплата.
За отвътре мислех някакъв импрегнант за дърво,автомобилен полиестерен или епоксиден кит,грунд и накрая автобоя, но щом държи блажната мога да мина на по евтиният вариант-ленен безир кит алкидна боя.За от вън мисля за полиуретанова боя-двукомронентна,макар и по-скъпа.Не съм проверявал за специализирани бои за корабостроенето-мисля че е безмислено да се ползуват при такава непретенциозна лодка.
Колега complast доколкото разбирам това ти е професия /лодкостроенето/ та стъклоплатовите боядисвате ли ги или в последният слой слагаш оцветители в смолата? Доколкото знам като завършващ слой в класните лодки се ползва гелкоат и топкоат,но надали е оправдано за малък съд домашно производство.
За отвътре мислех някакъв импрегнант за дърво,автомобилен полиестерен или епоксиден кит,грунд и накрая автобоя, но щом държи блажната мога да мина на по евтиният вариант-ленен безир кит алкидна боя.За от вън мисля за полиуретанова боя-двукомронентна,макар и по-скъпа.Не съм проверявал за специализирани бои за корабостроенето-мисля че е безмислено да се ползуват при такава непретенциозна лодка.
Колега complast доколкото разбирам това ти е професия /лодкостроенето/ та стъклоплатовите боядисвате ли ги или в последният слой слагаш оцветители в смолата? Доколкото знам като завършващ слой в класните лодки се ползва гелкоат и топкоат,но надали е оправдано за малък съд домашно производство.
Последно промяна от КАЯ на Пет Яну 22, 2010 1:52 am, променено общо 2 пъти.
- ceno cenov
- разбира нещата
Аз ще ти кажа , че предишната лодка или тази от снимките така я правих с допълнително парче. В последствие от остатъчния материал пробвах и останах изненадан. По варианта с допълнителното парче лепиш само наи горния слои на шперплата и се оказва че сглобката е слаба. За това исках да видя точно как се прави сглобката. При всички случаи на съъединяване ще ползвам горепосочения метод.
КАЯ даи да видим какво си измислил да строиш. Може да обменим мнения и спрямо плановете, чертежите. Разчитаи и на помощ.
КАЯ даи да видим какво си измислил да строиш. Може да обменим мнения и спрямо плановете, чертежите. Разчитаи и на помощ.

Цено, спрял съм се на втората и третата снимка от първа страница, като повече клоня към джонбота с малко увеличени размери поради о/у/стойчивостта.Особенно като изгледах посоченото клипче.Другата ми идва малко голяма.Не съм си играл с програми за проектиране за да проверя как се отнасят двата модела на крен. Ако можеше джонбота да се заостри малко в носа и без да се променя плоското дъно за да може да отиграва на вълна и да е стабилна сигурно би се доближила до представите ми за моя лодка.
П.с. Прегледах галерията ти.Твоят проект се доближава до другият ми избор.Но го дават с тегло 80-90 кг., което много не ме устройва.
П.с. Прегледах галерията ти.Твоят проект се доближава до другият ми избор.Но го дават с тегло 80-90 кг., което много не ме устройва.
Последно промяна от КАЯ на Чет Яну 21, 2010 11:30 pm, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега Кая,
при фабричното правене на стълопластикови лодки,се върви в следния ред:
1.Върху матрицата се нанася отделител/някои пасти се и полират/
2.Нанася се гелкоат с вкарана в него пигментна паста.
3.След втвърдяване на гелкоата но не по-късно от 24часа се нанася първия слой стъкломат.
Ако формата е много сложна се използва по-тънък стъкломат//250гр/м2.//.
4.След последния слой стъкломат след втвърдяването му се нанася и топкоата.
Те Тва е!!!
при фабричното правене на стълопластикови лодки,се върви в следния ред:
1.Върху матрицата се нанася отделител/някои пасти се и полират/
2.Нанася се гелкоат с вкарана в него пигментна паста.
3.След втвърдяване на гелкоата но не по-късно от 24часа се нанася първия слой стъкломат.
Ако формата е много сложна се използва по-тънък стъкломат//250гр/м2.//.
4.След последния слой стъкломат след втвърдяването му се нанася и топкоата.
Те Тва е!!!
Колега complast,
при домашна изработка ще ли е достатъчно в последният пласт да се добави пигмент или ще трябва да се китва и боядиса?Ако ли да, то каква боя/на каква основа/ще е подходяща?Би ли ми посочил магазин в София за плат и епоксидна смола, ако не те затруднявам с толкова въпроси.
при домашна изработка ще ли е достатъчно в последният пласт да се добави пигмент или ще трябва да се китва и боядиса?Ако ли да, то каква боя/на каква основа/ще е подходяща?Би ли ми посочил магазин в София за плат и епоксидна смола, ако не те затруднявам с толкова въпроси.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колага Кая,
трябва да уточним:Стъклопластикова лодка ли ще правиш или дървена ще "обличаш".
Ако правиш стъклопластикова,последния пласт е "топкоат".Ако нямаш такъв,можеш
да ползваш и полиестерна смола/ струва колкото евтина боя/ като и вкараш пигмент.
Ако намаш специален пигмен,можеш да ползваш оксидни бои на прах след пресяване.
Можеш да си купиш гел/за четка/ като си купиш и пигментна паста/10% по тегло/.
Материали можеш да купиш/на дребно/ от "Булестер" гр. Елин Пелин.Има фирми
и в София но не можеш да купиш стъклен плат или мат или гел на килограм.
Ако ще обличаш дървена лодка трябва да ползваш епоксидна смола.След смолата-
кит/автокит/ и боя за предпочитане полиуретанова.
трябва да уточним:Стъклопластикова лодка ли ще правиш или дървена ще "обличаш".
Ако правиш стъклопластикова,последния пласт е "топкоат".Ако нямаш такъв,можеш
да ползваш и полиестерна смола/ струва колкото евтина боя/ като и вкараш пигмент.
Ако намаш специален пигмен,можеш да ползваш оксидни бои на прах след пресяване.
Можеш да си купиш гел/за четка/ като си купиш и пигментна паста/10% по тегло/.
Материали можеш да купиш/на дребно/ от "Булестер" гр. Елин Пелин.Има фирми
и в София но не можеш да купиш стъклен плат или мат или гел на килограм.
Ако ще обличаш дървена лодка трябва да ползваш епоксидна смола.След смолата-
кит/автокит/ и боя за предпочитане полиуретанова.
- krokibg
- учете се от него
Що се отнася до материалите,абсолютно всичко се продава.Има и плат,има и стъкломат/стъкломат тук викаме на пресованите стъклени нишки/.Гелове,със и без оцветяване и т.н.Ръчно,няма как да нанесеш гелакота и да стане като лодка от фабриката,там се иска калъпи и с последните технологии го правят машинно.Това е същия този външен слои,които става като кокал и всички незапознати мислят че е боя
Така че,колега Кая,ако ще правиш нещо,просто ми звънни и лично ще уредя да ти пратят по Еконт,всичко което ти е необходимо за обличането на лодката в домашни условия.Колегата komplast,много усложни нещата,само се иска да тръгнеш веднъж да ги правиш и всичко ще е наред.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- ceno cenov
- разбира нещата
Само да отбележа, че времето ама ич не е подходяшо за работа.
От личен опит да посъветвам със епоксидна смола най добре се работи при темпертура 20 до 25 градуса. При студ не втвърдява а при жега докато я разбиеш и почнеш да нансяш се е втвърдила. Дори ми се е случвало така да се нагрява кутията от химическата реакция, че не може да се държи с ръка. За това сега само чертежи, размисли и планове. Пролетта по време на забраната ще е най добрия период. 

Шперплат облечен с два слоя стъклоплат.Предполагам, че така е най-разумният компромис между чисто дървена и чисто стъклопластова.При чисто дървена сигурно ще трябва малко по-дебел шперплат и не съм сигурен в добрата защита на покритие само от боя,макар че би трябвало да издържи като се има предвид условията на експлоатация-няколко пъти годишно за по няколко дни ще е на вода.Стъклопластовата според мен ще е по трудоемка за единична бройка поради направата първо на матрица. Вичев благодаря за желанието да помогнещ, при нужда ще ти се обадя.
колеги това брои ли се за лодка, материалите са лесно достъпни и с висока плаваемост

кьоркефали