Най-евтина светлина за бивака!...

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
malkoto ribe
новобранец
новобранец

Re: Най-евтина светлина за бивака!...

Мнение от malkoto ribe »

pachosz написа:Със всичко се съгласих, само не че трябва да е над 6000-8000 Келвина за да е близка до дневната светлина. По-скоро между 4000 и 5000К или максимум 6000 са най-близки до слънчевата светлина. над 6000 вече синеят, лилавеят или кой как му харесва там... :D
Това е правилното даже бих казал 4300 не повече.
Ако е над 6000К-8000К и недай си боже да завали хем ще имаш светлина хем нищо няма да виждаш, звучи объркващо ама е така. Не се изхвърляйте с К-тата. Търсете "ТОПЛА" светлина.
granichar.org
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Прав си. Нещо май оаках с келвините. :roll:
Ми да - що ли не порових по рафтовете..... То да го имаш подръце и да не попиташ .
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
malkoto ribe
новобранец
новобранец

Мнение от malkoto ribe »

Що се кахъриш всеки може да сгреши.
granichar.org
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Не мой тъй! Учил съм ги, да са.... у тиквата. :mrgreen:
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Ба си....! Келвини,Лумпени /лумени де / все ги бъркам и кви ли не теории,проценти,КПД-та?!
Все изнервящи за практичната ми душа термини.
Предоставям ви моята "измислица"-лампата с огледалата да я мерите и сравнявате по
консумация,келвини,лумпени и квото и да е още.И ако откриете по евтино осветително
средство при излъчващата от моята комбинация-лум.лампа и огледала на база консумация,
ТО предоставете разработката си за колегите и да се възползваме всички от нея,
КОЕТО Е И ЦЕЛТА НА ТЕМАТА МИ.
Аватар
corsar8009
новобранец
новобранец

Мнение от corsar8009 »

Много ме накефи темата !Бравос!Само да добавя ,че това ще влезе във употребата и през зимните вечери когато ЕОН и ЧЕЗ или която и да е там компания не си вършат работата!
Аз живея в район където тока не е постоянен(така ,че мога да кажа ,че съм постоянно на КЪМПИНГ).Та съм се заредил с акомулатори, агрегати,юпс-и и какви ли не измислици съм понаправил за да си осигуря някакъв вид комфорт!
МЕРСИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА ТЕМАТА!
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Темата май се поизчерпи, та... ми се ще да предложа друга-
" Най-икономичното отопление за ръцете и краката по време на риболов в студените месеци".
Изключвам огъня,двойните преварки,коняците и греяните вина.
Ако споделите нещо просто и ефективно, то ще сте полезни за мнозина.
Аватар
ourglory
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ourglory »

Аз често ходя на палатки, като най- евтин вариант за осветление, мога да дам следната идея ( преди 2 години бях на море на палатка и лампите с диоди, които бяхме взели се оказаха слаби). По плажа имаше празни бутилки, взех няколко и изрязох малки прозорчета под формата на буквата П като долната страна остава неотрязана. Прозорчетата са с такава големина, достатъчна да мине ръката ви през него и в шишето на чието дъно предварително сте положили 3-4 см пясък, пръст или др. да поставите свещ (дали ще е запалена или след това ще бъде- въпрос на предпочитание). Капачката се отваря, а изрязаното прозорче се притваря. Така влиза достатъчно кислород, за да не гасне свеща, а шишето пази пламака от въздушни течения :)
Опитайте с 3-4 такива "лампи" и ще останете удивени от привидния уют и удоство, което създават.
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Вярно. Забравихме за добрия стар парафин.
Което ме подсеща за един модел от ученическите и студентски години, кога имаше режим на тока.
Празна консервна кутия, връзка от обувка /памучна/, медна тел, и угарки от свещи.
Прави се обръч от телта, която се заклещва на дъното на кутията, като спирала, от чийто център жицата се възправя нагоре, малко над ръба на тенекето. Върху тъй получения пилон се надява връзката от чепик, като излишъкът от мат'риала се стеле по дъното. Това съоръжение сйа поставя върху топъл котлон и започва тъпченето му със парафинените парчета. При омекването им ги пресовате съ пръстче, дорде напълните почти до ръба. С малко разтопен парафин заливате и стърчащия фитил, инак ще изгори бадева!
Вече снарядения фишек поставяте гордо в средата на полевия бивак и подавате зажигание.
Свети като за световно, а температурата е достатъчна за да взриви средна по размер консерва боб от държавния резерв. :mrgreen:
Навремето му правехме и ветрозащитен абажур от буркан със изрязано дъно.
Единственият недостатък - при по-дълъг период на работа се стопява до течно състояние цялото съдържание на светилника, и трябва да се чака доста, докато изстине и стане годен за прибиране и предислоциране. Но до сутринта - време бол!
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

gogibo написа:Темата май се поизчерпи, та... ми се ще да предложа друга-
" Най-икономичното отопление за ръцете и краката по време на риболов в студените месеци".
Изключвам огъня,двойните преварки,коняците и греяните вина.
Ако споделите нещо просто и ефективно, то ще сте полезни за мнозина.
Туй интересно,ама си е за друга тема,
има печки за ръце и едни пакетчета за крака,а най добре е туристическа газова бутилка със плочка в краката пред столчето.
Сори за спама... :oops:
Аз там съм пораснал...
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Темата май се поизчерпи, та... ми се ще да предложа друга-
Сакън недей ... Това че скоро не сме я барали не значи ,че се е изчерпила . Тъкмо мислех да правя едни експерименти и да пиша тука . Основно става дума за светодиоди , но нека добия данни и ще пиша . А като цяло Вехтия е прав че има и други прости , лесни и достъпни начини да си светим . Дано не го приемете за спам ама в студентските години в Пловдив имаше кратки режими в които успявахме да запазим романтиката с старото бабино кандило . В какъвто и да е съд се налива вода и накрая олио . В пробита капачка от буркан се намушква фитил от памук който се омаслява леко от олиото потапя се долния край в него а горния се пали . Светлината не е силна , но е достатъчна . Мисля че всеки ще намери подобни консумативи в бивака . :idea: А ако е нужно могат да се сложат няколко фитила в един буркан .
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Ето го и обещаното. Реших да преправя една светодиодна лампичка ,която беше на батерии на 12 волта. Стандартно свети доста силно дори и на 4 батерии АА и издържа цяла нощ че и другата но с по-малко светене. От начало свързах всичко паралелно ( то така си беше и заводски ) и го пуснах през един килоом. Светенето беше много слабо . Намалях съпротивлението до момента в който свтенето ми хареса и премерих тока .
opit1.jpg
Съпротивлението топлеше ,а и мислех че може да стане и с по-малко ток .Как ли са издържали горките батерийки на това .Стоплих пак поялника и реших да ги пусна последователно модул по модул.Ето така :
opit2.jpg
Премерих тока и сега вече ми хареса
opit3.jpg
Сега е дори без балансно съпротивление .Няма кво да топли и свети яко .

П.П. Знам че не съм открил топлата вода .Поствам снимките за да могат и други да си преправят подобни лампи по този начин .
П.П.2 Гоги купих и луминсцентна . Двете светят равностойно .Естествено нямам твоя рефлектор. Трябва някой ден да ги смерим :D
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Тази консумация и на мен ми хареса.Пък щом преценяваш,че и светлината е добра-Браво за
идеята!
burg
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от burg »

Идея за влагозащитено тяло:
Изображение :lol: :lol: :lol:
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Базикай се ти базикай :lol: . Ама ето това рефлекторче ми свърши идеална работа с една лампичка от тези които ги продават за заместване на лампите в мигачите. Една бутилка от кво да е и малко станиол от шоколада на детето и готово. :idea: . За светене светят средна хубост, но определено им трябва рефлектор.За 50 милиампера дават добра осветеност ,но дори и две от тях не бият цветето .
opit4.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”