За сом в река

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Преди да се завърже карабинката на линията,преди нея нанизваш на влакното едно олово от 10-15 гр максимум и тогава завързваш карабинката с която закачаш ништелката с нанизаната риба.Надявам да си ме разбрал :?:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
duzidodo
новобранец
новобранец

Мнение от duzidodo »

"Krokibg" разбрах за нищелката видях и снимката прочетох и за допълнителния кръг с куката която слагаш обаче кажи как се мята и как се тегли и къде.Защото ако се оставя да ходи по дъното там има много закачки и аз съм с влакно FireLine на Berkley 0,20-14kg.и няма късане направо го горя с фаса.Също така ми е интересно дали става за язовир,защото знам един в който има сом и мисля утре да ида да се пробвам.
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

8) Нали ти писах че се помпа нежно - за да дадеш възможност да потъне до дъното. А срещу закачки - има предпазители,но не знам да продават някъде :wink: И ако търсиш сом - опитай на костур :wink:

:lol: Успех :lol:
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Аз си замятам както си хвърлям на воблер.Навивам много бавно,като дори по някога оставям стръвта да се въргаля по дъното на самоход,бутана от водата.Сома си напада и изобщо не му пука стига да е тръгнал да гони или ако рибето закачено на нищелката мине покрай него.Само едно нещо съблюдавам,когато замятам гледам по-внимателно да хвърлям защото при по резки замятания рибето нанизано на нищелката започва да се къса и трябва да се сменя често ако не се внимава.Одговарям по-късно защото сега погледнах темата.

Аватар
afgany
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от afgany »

имам 2 въпроса по въпроса за воблерите за спиннинг за сом, тези които са с топчета и тракат удачни ли са или не ? Те обикновенно са и плаващи, при положение че не е дълбоко и плаващите стигат дъното има ли значение дали са плаващи или потъващи?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Марица е плитка и почти няма значение какъв ще е воблера,но за предпочитане е да са потъващи.И от двата вида има тракащи и на повечето марки.Тракащите са по уловисти но има една тънкост :!: :idea: :!: :idea: :!: :idea: Избирайте такива тракащи модели,които тракат по тъпо,или с други думи тези които вътре са със по-големи съчми.Наблюденията ми са че на тях удря по-често и много стръвно.Мисля че ги дразни много този звук и има предполагам ефекта на кльонка.Явно ги превъзбужда нещо но немога да кажа защо.Имам едни ,които са със много и доста малки съчми вътре,но досега на тях ударите са много малко.Може би неги дразни толкова много този съскащ звук който издават малките съчми.Ако някой има други наблюдения,нека ги сподели :!:

Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

8) Направих нищелка от претено и събота ще пробвам на щука - па каквото даде :roll:

:lol: Krokibg, прав си за воблерите :!:
Gocho_Ivanov
новобранец
новобранец

Мнение от Gocho_Ivanov »

вчера ходих за сом на Тунджа по точно в село Ханово.Хванах две ама бяха много малки и се наложи да ги върна в реката.Дъното е пълно с водорасли и рядко вадя въдицата без да има килограми тиня и водни боклуци
:cry:
:)
Асен
новобранец
новобранец

Мнение от Асен »

Кроки писа преди време, че един ......ст от Садово хванал сомчета на търмък. Бях там като ги извади. Бях там като прибираше и 20см. сомчета. Две седмици всеки ден ходех на Маноле-точно около Никулден.И две седмици този гей беше там и търмъчеше. Два пъти се обаждах на ИАРА. Пристигаше селският горски-пиеха по една ракия и по живо по здраво. И се отказах да звъня. Нямаше смисъл. То и от ИАРА няма смисъл.
elektronchika
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elektronchika »

Аз като аматьор но с желания да хващам и аз сом (никога не съм ловил до сега) да ви попитам как се снабдявате със стръв? Конкретно пиявици, попови прасета, а жабчетата с кеп ли ги ловите. А тия големи червей в тази суша май изчезнаха... Каракудки поне знам как да си хващам :D

Благодаря и наслука!
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Re: За сом в река

Мнение от GODzillata »

Ivak написа:Понякога се лови и на капан(плочки кюспе), не ми е ясно още имам няколко теории, ама знае ли човек.
Елементарно, Уотсън!
Просто на капана се е хванала някоя друга риба и сомът и е рипнал на нея. :idea:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Хич хе е толкова елементарно.Сома си кълве на кюспе.На Дуранкулак му правят топки с размера на ханбална такава.И не се лови на плуващите около него рибки,а си кълве на кюспето.Това с представянето на дребните рибки беше.Той си яде всичко,а там определено е научен на това.Аз съм хващал 23кг на косъм за шаран.Бях наредил повече зърна и стереопорчета.Този фишек трудно ще го налапа някое рибе и след това сома,защото куките са за шаран.Не сегашните ченгели.На Гарваново Хасково също извадиха сом на кюспе.Забравих вече килата някаде около 70кг преди 2 години.А това с обикалянето на дребните рибки само ние си го представяме.Не казвам обаче,че не може и да има и такива случки.Но определено си кълве на голяма топка кюспе.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Teleto написа:Аз съм хващал 23кг на косъм за шаран.Бях наредил повече зърна и стереопорчета.Този фишек трудно ще го налапа някое рибе и след това сома
Хич не е толкова трудно! :wink:
Хващал съм маломерно шаранче на голям наниз от 6-7 зърна.
А за 23кг. сом няма да е проблем да налапа малкото шаранче.

Един разправяше, че на откриването тази година е хванал сом на качамак на пружина, но 100% преди това се е хванало друго рибе.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

Teleto написа:Хич хе е толкова елементарно.Сома си кълве на кюспе.На Дуранкулак му правят топки с размера на ханбална такава.И не се лови на плуващите около него рибки,а си кълве на кюспето.Това с представянето на дребните рибки беше.Той си яде всичко,а там определено е научен на това.Аз съм хващал 23кг на косъм за шаран.Бях наредил повече зърна и стереопорчета.Този фишек трудно ще го налапа някое рибе и след това сома,защото куките са за шаран.Не сегашните ченгели.На Гарваново Хасково също извадиха сом на кюспе.Забравих вече килата някаде около 70кг преди 2 години.А това с обикалянето на дребните рибки само ние си го представяме.Не казвам обаче,че не може и да има и такива случки.Но определено си кълве на голяма топка кюспе.
:wink: Абе колеги, първо си организирам 50 - 100 каракудета за стръв и след това се замислям къде да ходя :lol: :lol: Щот мрият по трасето - особенно по-малките :wink: :lol:

А за кюспето си е абсулутно верно :lol: :lol: :lol:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

50-100 каракудета.Е как нема да мрият.Не е ли по-доббре 10-15бр за седмица.А на самия гьол не кълве ли някаква друга стръв.Казваш имало костури.Е кво не им харесваш та носиш толкова стръв на язовира.Нормално е да умират.А кво разправяш удар няма.Ми за какво ти е(майтап).Изпържи стръвта. :lol: :lol: :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”