Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

За сом в река
Модератор: sapuna
- krokibg
- учете се от него
Преди да се завърже карабинката на линията,преди нея нанизваш на влакното едно олово от 10-15 гр максимум и тогава завързваш карабинката с която закачаш ништелката с нанизаната риба.Надявам да си ме разбрал 

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
"Krokibg" разбрах за нищелката видях и снимката прочетох и за допълнителния кръг с куката която слагаш обаче кажи как се мята и как се тегли и къде.Защото ако се оставя да ходи по дъното там има много закачки и аз съм с влакно FireLine на Berkley 0,20-14kg.и няма късане направо го горя с фаса.Също така ми е интересно дали става за язовир,защото знам един в който има сом и мисля утре да ида да се пробвам.
- krokibg
- учете се от него
Аз си замятам както си хвърлям на воблер.Навивам много бавно,като дори по някога оставям стръвта да се въргаля по дъното на самоход,бутана от водата.Сома си напада и изобщо не му пука стига да е тръгнал да гони или ако рибето закачено на нищелката мине покрай него.Само едно нещо съблюдавам,когато замятам гледам по-внимателно да хвърлям защото при по резки замятания рибето нанизано на нищелката започва да се къса и трябва да се сменя често ако не се внимава.Одговарям по-късно защото сега погледнах темата.
- krokibg
- учете се от него
Марица е плитка и почти няма значение какъв ще е воблера,но за предпочитане е да са потъващи.И от двата вида има тракащи и на повечето марки.Тракащите са по уловисти но има една тънкост
Избирайте такива тракащи модели,които тракат по тъпо,или с други думи тези които вътре са със по-големи съчми.Наблюденията ми са че на тях удря по-често и много стръвно.Мисля че ги дразни много този звук и има предполагам ефекта на кльонка.Явно ги превъзбужда нещо но немога да кажа защо.Имам едни ,които са със много и доста малки съчми вътре,но досега на тях ударите са много малко.Може би неги дразни толкова много този съскащ звук който издават малките съчми.Ако някой има други наблюдения,нека ги сподели 

-
- новобранец
Кроки писа преди време, че един ......ст от Садово хванал сомчета на търмък. Бях там като ги извади. Бях там като прибираше и 20см. сомчета. Две седмици всеки ден ходех на Маноле-точно около Никулден.И две седмици този гей беше там и търмъчеше. Два пъти се обаждах на ИАРА. Пристигаше селският горски-пиеха по една ракия и по живо по здраво. И се отказах да звъня. Нямаше смисъл. То и от ИАРА няма смисъл.
-
- научил се да хвърля
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: За сом в река
Елементарно, Уотсън!Ivak написа:Понякога се лови и на капан(плочки кюспе), не ми е ясно още имам няколко теории, ама знае ли човек.
Просто на капана се е хванала някоя друга риба и сомът и е рипнал на нея.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Хич хе е толкова елементарно.Сома си кълве на кюспе.На Дуранкулак му правят топки с размера на ханбална такава.И не се лови на плуващите около него рибки,а си кълве на кюспето.Това с представянето на дребните рибки беше.Той си яде всичко,а там определено е научен на това.Аз съм хващал 23кг на косъм за шаран.Бях наредил повече зърна и стереопорчета.Този фишек трудно ще го налапа някое рибе и след това сома,защото куките са за шаран.Не сегашните ченгели.На Гарваново Хасково също извадиха сом на кюспе.Забравих вече килата някаде около 70кг преди 2 години.А това с обикалянето на дребните рибки само ние си го представяме.Не казвам обаче,че не може и да има и такива случки.Но определено си кълве на голяма топка кюспе.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Хич не е толкова трудно!Teleto написа:Аз съм хващал 23кг на косъм за шаран.Бях наредил повече зърна и стереопорчета.Този фишек трудно ще го налапа някое рибе и след това сома

Хващал съм маломерно шаранче на голям наниз от 6-7 зърна.
А за 23кг. сом няма да е проблем да налапа малкото шаранче.
Един разправяше, че на откриването тази година е хванал сом на качамак на пружина, но 100% преди това се е хванало друго рибе.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!

Teleto написа:Хич хе е толкова елементарно.Сома си кълве на кюспе.На Дуранкулак му правят топки с размера на ханбална такава.И не се лови на плуващите около него рибки,а си кълве на кюспето.Това с представянето на дребните рибки беше.Той си яде всичко,а там определено е научен на това.Аз съм хващал 23кг на косъм за шаран.Бях наредил повече зърна и стереопорчета.Този фишек трудно ще го налапа някое рибе и след това сома,защото куките са за шаран.Не сегашните ченгели.На Гарваново Хасково също извадиха сом на кюспе.Забравих вече килата някаде около 70кг преди 2 години.А това с обикалянето на дребните рибки само ние си го представяме.Не казвам обаче,че не може и да има и такива случки.Но определено си кълве на голяма топка кюспе.

А за кюспето си е абсулутно верно

РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р