Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

СОНАР или ГПС?
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: СОНАР или ГПС?
baretata дай email
Здравейте,
тази есен за 1-ви път съм със собствена лодка в морето но направих няколко констатации за сонара който е Lowrance HDS-5, когато се запали мотора и потегля винаги писка че има риба това не е вярно дава смущения от мотора както и когато минават лодки близо до мен, има филтри за смущения които още не съм установил колко вършат работа. мисля че много важна част от сонара е сондата която се ползва моята беше 83/200 Khz стандартно 250W. В един приятен излет просто се отдалечих от лодките и почнах да си правя експерименти понеже когато пропада оловото се вижда на сонара. Оказа се че след 30 метър оловото изчезва и не се вижда, използвам на екрана и 2-те честоти и 83 и 200 Khz, естествено на мидарниците пред маслен нос рибата си я даваше без проблем на 25-30 метър. След малко четене си поръчах сонда HST-DFSBL 50/200 kHz която е 600W и освен че е по мощна има честотата 50khz която е за по дълбоки води. За съжаление този сезон не можах да я изпробвам за да дам конкретни резултати но ще помоля участниците във форума да споделят впечатленията си от тяхните сонди и работни честоти защото мисля че това е много важно за разчитането на рибата в дълбоки и солени води.
Имам и един въпрос относно пулса на сигнала към сондата ако някой е наясно, може да се увеличава и намаля следствие на което ако сте до сондата се усеща как пулса се забавя или увеличава, тази функция защо е сложена и има ли пряко отношение да се избегне смущенията от другите сонари?
http://www.lowrance.com/en-US/Support/Transducers/" onclick="window.open(this.href);return false; тука има инфо за честотите от които изхождам.
превод от google: Избор на датчиците е важна част от проектирането на вашия сонар система. Изображението на сонар на дисплея започва с сондата, така че неговите характеристики значително да повлияят на производителността на системата. С толкова много различни технологии, избор датчик може да изглежда загадъчно. Основните точки, за да бъдат разгледани, са как ще се монтира, какво е видяна искам и какво честоти са ми необходими
Мисля че почти сам си отговарям на въпросите но все пак се надявам и да съм полезен с информацията която попрочитам.
Мисля че си отговорих и на 1-вия въпрос
все пак ако някой има нужда нека прочете
Пускам го на английски както е в инструкциите да няма хар мар. който иска да си го превежда.
Ping Speed controls the rate the transducer uses to
send sonar waves into the water. A higher ping speed
will yield the best results when you are moving across
the water at a high rate of speed or fishing from a dock. The reverberation of too
much ping speed can cause interference on the screen.
When using two units on your boat, lowering the ping speed of one of the units will
prevent interference (cross-talk) caused by one transducer detecting pings from the
other transducer. The default setting is suitable for most conditions. Highlight Ping
Speed on the Sonar menu and press the keypad left/right to make adjustments.
тази есен за 1-ви път съм със собствена лодка в морето но направих няколко констатации за сонара който е Lowrance HDS-5, когато се запали мотора и потегля винаги писка че има риба това не е вярно дава смущения от мотора както и когато минават лодки близо до мен, има филтри за смущения които още не съм установил колко вършат работа. мисля че много важна част от сонара е сондата която се ползва моята беше 83/200 Khz стандартно 250W. В един приятен излет просто се отдалечих от лодките и почнах да си правя експерименти понеже когато пропада оловото се вижда на сонара. Оказа се че след 30 метър оловото изчезва и не се вижда, използвам на екрана и 2-те честоти и 83 и 200 Khz, естествено на мидарниците пред маслен нос рибата си я даваше без проблем на 25-30 метър. След малко четене си поръчах сонда HST-DFSBL 50/200 kHz която е 600W и освен че е по мощна има честотата 50khz която е за по дълбоки води. За съжаление този сезон не можах да я изпробвам за да дам конкретни резултати но ще помоля участниците във форума да споделят впечатленията си от тяхните сонди и работни честоти защото мисля че това е много важно за разчитането на рибата в дълбоки и солени води.
Имам и един въпрос относно пулса на сигнала към сондата ако някой е наясно, може да се увеличава и намаля следствие на което ако сте до сондата се усеща как пулса се забавя или увеличава, тази функция защо е сложена и има ли пряко отношение да се избегне смущенията от другите сонари?
http://www.lowrance.com/en-US/Support/Transducers/" onclick="window.open(this.href);return false; тука има инфо за честотите от които изхождам.
превод от google: Избор на датчиците е важна част от проектирането на вашия сонар система. Изображението на сонар на дисплея започва с сондата, така че неговите характеристики значително да повлияят на производителността на системата. С толкова много различни технологии, избор датчик може да изглежда загадъчно. Основните точки, за да бъдат разгледани, са как ще се монтира, какво е видяна искам и какво честоти са ми необходими
Мисля че почти сам си отговарям на въпросите но все пак се надявам и да съм полезен с информацията която попрочитам.
Мисля че си отговорих и на 1-вия въпрос

Пускам го на английски както е в инструкциите да няма хар мар. който иска да си го превежда.
Ping Speed controls the rate the transducer uses to
send sonar waves into the water. A higher ping speed
will yield the best results when you are moving across
the water at a high rate of speed or fishing from a dock. The reverberation of too
much ping speed can cause interference on the screen.
When using two units on your boat, lowering the ping speed of one of the units will
prevent interference (cross-talk) caused by one transducer detecting pings from the
other transducer. The default setting is suitable for most conditions. Highlight Ping
Speed on the Sonar menu and press the keypad left/right to make adjustments.
И нека изкажа мнение естествено точно по темата "СОНАР или ГПС?" и 2-те са винаги в + и са неизменна част за всеки риболовец особено за младши риболовци като мен, сонара винаги ще ни помогне за по добър улов а ГПС-а винаги може да те спаси от бедствие което е на 1-во място за мен - сигурността, една мъгла е достатъчна да обърка всеки не познаващ морето и бреговите ивици а в мъгла дори и най добрия може да сбърка, затова са новите технологии да ни помагат и да ни правят по сигурни в морето, това на което мога да наблегна е да се кара бавно в мъгла и да се услушвате за други лодки защото с една голяма скорост може да се получи кофти сблъскване м/у 2-ве лодки което води до разбираеми за вас последствия. Естествено съветите на старите рибари винаги трябва да се имат в предвид убедил съм се в това. Така че с една информация от 3-ри страни и добър тъкъм чепарета и т.н мисля че всичко ще е наред. Наслука на всички. И се надявам тази тема да дава още повече знания за такива като мен.
- hgtod
- вече хвърля и на тежко
Аз съм с Lowrance 5 HDI - като го купих в магазина се объркали и ми дадоха с него сонда 50/200 kHz/600Wprotest написа:Здравейте,
...Оказа се че след 30 метър оловото изчезва и не се вижда, използвам на екрана и 2-те честоти и 83 и 200 Khz, естествено на мидарниците пред маслен нос рибата си я даваше без проблем на 25-30 метър. След малко четене си поръчах сонда HST-DFSBL 50/200 kHz която е 600W и освен че е по мощна има честотата 50khz която е за по дълбоки води. За съжаление този сезон не можах да я изпробвам за да дам конкретни резултати но ще помоля участниците във форума да споделят впечатленията си от тяхните сонди и работни честоти защото мисля че това е много важно за разчитането на рибата в дълбоки и солени води.
...

- sharko1111
- новобранец
Колега протест, 50-200Hz сонда е за по дълбока вода ,ще ти върши същата работа като 83-200 Hz ,защото при нас риболова е около 50м максимум.Аз съм със Garmin 350c 300w 77-200hz тои ми покакозва вси4ко до 50м .Трябва да гледаш много добре, защото и ни малката то4ка е риба.Преди две седмици на 4ерноморец паламуда ми го даваше като една или две то4ки на целият дисплеи,имах около15-16кг на 4ернокопено 4епаре,рибата беш на 33м.А на Маслен нос лефера и 4ернокопа ми го даваше като гъсеница във движение, сафрида кето облак, паламуда като то4ка ,става въпрос за около 45м .Аз работя на 75 процента и на 200hz, разделен дисплеи на две ,1 цяла картинка и 2следене на дъното.Просто трябва да свикнеш да работиш със твоя сонар .
Благодаря за отговорите колеги, ще върна инфо след като тествам но това вероятно следващия сезон.
GPS-a е хубаво нещо , но не са изключени и технически проблеми.Затова аз за всеки случай си нося един обикновен магнитен компас, ей така да има.Защото аз като знам какъв съм си карък GPS-a ще се прецака точно когато най-много ми трябва.
-
- новобранец
GPS си требе и сонар също, няма защо да ги сравнявате , ЧНГ на всички и ако някой знае сайт от който мога да изтегля карта на Черно море за Гармин ще съм му благодарен ако ме светне
Аз си дръпнах от руснаците и е комплект за Европа. Миналата есен си ловях с нея по цялото ни море и е ок. К-т с доста екстри. Ако ти е съвместим уреда си е кеф. Пиши на лично съобщено да ти дам координати.
-
- новобранец
Здравеите колеги cмятам да си взема Elite5 CHRP HDI 83/200 не знам дали ще въши работа за бързите риби лефер и паламуд дали ги вжда или е като старите сонари благодаря преварително
-
- новобранец
https://www.fishing-market.com/shop/chi ... -5x-chirp-" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;цветен-сонар-83-milenski1971 написа:Здравеите колеги cмятам да си взема Elite5 CHRP HDI 83/200 не знам дали ще въши работа за бързите риби лефер и паламуд дали ги вжда или е като старите сонари благодаря преварително
Разликата в честотата 50 или 83 kHz наистина е без значение за малки дълбочини, но 600 W, и 250 W е съществена разлика. Дори сафрида със слаба сонда ( аз съм с Елит 5 ) след 30 метра дълбочина, ако е рядък почти не го вижда, а се лови. Също така ми е интересно къде си ловил на 50 метра далбочина и какво.hgtod написа:Аз съм с Lowrance 5 HDI - като го купих в магазина се объркали и ми дадоха с него сонда 50/200 kHz/600W, но след това грешката беше поправена и сменихме сондата с 83/200
Понеже ползвах и двете сонди мога да кажа, че не открих разлика - каквото се виждаше на 50/200 се вижда и на 83/200 - поне за дълбочините/до 50-60м/, на които ловя риПки в нашето море
Зависи къде ловиш.На Ахтопол,Синеморец се лови на 40-55 м.
-
- новобранец
Значи да търся 50/200 тя мисля е 500w иавно по добра работа ще върши за бързите риби чернокоп лефер паламуд
- hgtod
- вече хвърля и на тежко
Почвам отзад - напред:nkolev66 написа:... Дори сафрида със слаба сонда ( аз съм с Елит 5 ) след 30 метра дълбочина, ако е рядък почти не го вижда, а се лови. Също така ми е интересно къде си ловил на 50 метра далбочина и какво.
На Маслен нос малко по-навътре към 50 м. дЪлбочина съм ловил чернокоп например.
Трябва да си поиграеш малко с настройките на сонара и може да почнеш да виждаш риби и след 30 м. дълбочина. И не използвай символ "риба"