Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Радвам се ,че ти харесва !darakchiev_77 написа:Може ли малко по подробно инфо за този монтаж. Оловото е най отдоло и нагоре две куки като за кефалови илиЧакала от Варна написа:Чернокоп и Лефер !!!/с главна буква/
ж/Тук е мястото да ви обърна внимание в/у един забравен/пренебрегван/,начин на риболов...
РИБОЛОВ НА ДЪНО !!!
Унищожаването на мостове и естакади по Морето ,обрече този вид риболов на забвение,но аз ще си позволя да напомня за него...
Ако искате да вземете Лефер ,а не Чернокоп търсете го именно ТАМ !
Емоцията е неповторима - няма в БГ такова нещо...600-800 г. риба ще ви счупи въдицата !!!За по-големи няма да говорим ...
За целта ви трябват няколко неща -
Безсънна нощ,корава пръчка с такава макара,пясъчно дъно,дълбочина около 3 м. и нагоре,две куки,50-100 г. олово,здрави конци,светещ връх/може и дрънчащ/,филе,моментална реакция и нерви като въжета... не на последно място кеп/ако сте нависоко..../ !
Ударите са Ферарита и не може да се сравнят с нищо друго !
Ваденето оставя спомени за цял живот...
Такъма за този вид риболов е прост,но има хитрини,които гарантират успехи...
Намерите ли подходящо място,не пропускайте...срещата с голяма риба ,,горе''е рядкост!!!Големите са ,,долу'' !!!
Наслука !
две куки с ухо една в друга и след това подвижно олово на линията.
п.с. Темата е страхотна. Голямо БЛАГОДАРЯ.
Такъма е ,да кажем като за илария...
0.30-0.35 за майката,0.25-0.30 за бидемите
1,2,3 нули с дълги рамена,никога кука в кука/независимо за ,,горе'' или ,,долу'' !/
Долния бидем - 20-25 см.на 50-60 см. от тежеста,горния до 40 см.,колкото по-нагоре позволява пръчката !!!
Основното е плетено ,може и качествена десятка,ама по-добре е нагоре...
Изправена пръчка с връх,който убира боша и същевременно помага в засичането.
Тънкостите са :
- Бидемите трябва да се вързват по начин ,който не им позволява присукване около майката!
Пробвайте по всички начини дистанцирането им от нея.
- Тежеста е важен фактор,не само за замятането,но и за засичането и за ваденето...
Ползвайте ,,котви'' !
Има един трик за тертеплии ,познат от ,,сладкото'' - БУШОН !!!
А именно,ползването на тънко след тежеста,което да я ,,скъса'' при вадене на едри риби...
Просто ,всеки трябва да прецени съотношението м/у тънкото и тежеста при замятане...
Навремето правехме ,,котви'' от стари гайки и тел - така не се пълни морето с олово и е по-евтино.
Ема се слага на една или две куки,вързани като при ваглера.
Засича се и се вади се екстремно,колегата е прав !
Пръчката е закрепена яко,защото съм преживявал хвърчащ кол от парапета на мост !!!
Такава скорца дава,че от ,,камшика'' се вдига макарата и не може да се закачи за парапета...излита !
Винаги до пръчката с мигновена готовност за засичане !!!
На дъно може да се лови и от плажове с дълбока вода - пример за това при нас е Кабакум.
,,Градинките'' на леферите са в близост до камъни/рифове/ ,където минават на проверка-гмуркачите имат информация за това ...
Наслука !
Морето обича хората,които го обожават !
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
С оглед на това,че се къдри и досажда НЕ !darakchiev_77 написа:Метален повод или не е удачен.
Но ,за сигурноста е решаващо !
Лефера не се влияе отметалния повод на дъно,стига да е избран правилно.
Аз виждам само преимущества, най големия е че не ми гризе бидема между двете куки. А двете куки са защото иначе се изнизва стръвта ако няма какво да я държи отгоре (горната кука е за това). Има един малък недостатък, но той се решава с вирбелиЧакала от Варна написа: 1,2,3 нули с дълги рамена,никога кука в кука/независимо за ,,горе'' или ,,долу'' !/
И слагат ли се тапи ?
При мен опитът показва друго ,значително по слаби резултати с метален повод . За пробите съм ползвал , стоманена нишка от кабел, струна от китара , нишка от жило за велосипед .Тези материали съм ползвал , 70те години когато още не се продаваха (поне във Варна ) т.н. ,,щукарски,, поводи . Според мен спасението е с влакно 0.35 ,бърза реакция при засичането , много много бързо вадене на рибата и задължително хващане на рибата с парцал че много жестоки рани прави гадината ,зверски хапе .Чакала от Варна написа:С оглед на това,че се къдри и досажда НЕ !darakchiev_77 написа:Метален повод или не е удачен.
Но ,за сигурноста е решаващо !
Лефера не се влияе отметалния повод на дъно,стига да е избран правилно.
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Ако ползваш този начни или с вирбели,нарушаваш Убодната мощ на куките и си повличаш гелета !rap66 написа:Аз виждам само преимущества, най големия е че не ми гризе бидема между двете куки. А двете куки са защото иначе се изнизва стръвта ако няма какво да я държи отгоре (горната кука е за това). Има един малък недостатък, но той се решава с вирбелиЧакала от Варна написа: 1,2,3 нули с дълги рамена,никога кука в кука/независимо за ,,горе'' или ,,долу'' !/
И слагат ли се тапи ?
Принципа е при възела на бидема с куката ,той да мине от вътрешната страна на ухото и при засичане да се използва ъгъла, който се образува за проникване в рибата !!!
И Тапи не се слагат.
Наслука !
За такива като мен май ще трябват картинки, за да го осмислим товаЧакала от Варна написа:...Принципа е при възела на бидема с куката ,той да мине от вътрешната страна на ухото и при засичане да се използва ъгъла, който се образува за проникване в рибата !!!
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Мини през отдел ,,възли'' и пак заповядай... !!!rap66 написа:За такива като мен май ще трябват картинки, за да го осмислим товаЧакала от Варна написа:...Принципа е при възела на бидема с куката ,той да мине от вътрешната страна на ухото и при засичане да се използва ъгъла, който се образува за проникване в рибата !!!
Така ,както си ме цитирал ,излиза че възелът преминава през ухото...ама става въпрос за бидема и то от ТОЧНАТА СТРАНА на ухото !!!Това има значение,май а ...
Нали няма да се учим да вързваме куки тука ?!
Ами можеше да напишеш нещо от рода на
"връзваме бидема към стъблото на куката и бидема минава през ухото и излиза от страната на острието"
"връзваме бидема към стъблото на куката и бидема минава през ухото и излиза от страната на острието"
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

А а а а а а ...rap66 написа:Ами можеше да напишеш нещо от рода на
С това четвърто отделение,толкоз.
Те ,хубаво ме пращаха да уча ама ... вълнолома ме влечеше...
- Аматьора Бс
- ще става разбирач

Чакала брат верно ли не вдяваш че Рапчето те ебава
Чакала от Варна си пише темата.
А ние подписваме и участваме.
Ето аз така участвам.
Готвя ,и връзвам едновременно
Да съм подготвен.
При седмица или две годишно
По морето,за мен всичко написано
Ми помага да мисля за риболова.
Сега съм на тоя етап,
Връзвам за целата група,
Щото това мога.
То и капитана може,ама има
Други задължения и нема време
За всичко.
Та сме екип.
А ние подписваме и участваме.
Ето аз така участвам.
Готвя ,и връзвам едновременно
Да съм подготвен.
При седмица или две годишно
По морето,за мен всичко написано
Ми помага да мисля за риболова.
Сега съм на тоя етап,
Връзвам за целата група,
Щото това мога.
То и капитана може,ама има
Други задължения и нема време
За всичко.
Та сме екип.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Риболовци.
Те как стана.
Като си опъна двете ръце,и му хвана
Двата клупа в краищата това е дължината.
Кука номер 5 за септември е добре
За педарките чернокоп.
Всички са защитени с шлаух,против
Прегризване.
Остава да има чернокопи
И с 10 рибки съм избил инвестицията.
Миналата година нямах такова,
И с 80 чернокопа преебах 20 чепарета
От към кукички.
Риболовци.
Имам една пръчка 2.40 за сафрид.
Окума 10-36 акция.
Okuma HEXANA.
Друга 2.70 с акция15-45
Пак карбонката Оспрей СПИН .
И една 2 метра по скъпа Сомска
Карбонката пак black kat
Евентуално да си тролим за
Паламуд и лефер с нея,
Но е твърдина.
Те как изглежда от към показатели,
За сом става,но за морските не съм
Наясно все още,то ми е нова в
Асортимента и не е сефтосах
Още.
260 гр но с голема акция.
Окума 10-36 акция.
Okuma HEXANA.
Друга 2.70 с акция15-45
Пак карбонката Оспрей СПИН .
И една 2 метра по скъпа Сомска
Карбонката пак black kat
Евентуално да си тролим за
Паламуд и лефер с нея,
Но е твърдина.
Те как изглежда от към показатели,
За сом става,но за морските не съм
Наясно все още,то ми е нова в
Асортимента и не е сефтосах
Още.
260 гр но с голема акция.
Риболовци.
слагам от време на време но немога да кажа дали има ефект,за последните няколко години няколко проби,имам хваннати риби с тапа от вино обвита с фолио,според мен няма смисъл тапатаrap66 написа:Аз виждам само преимущества, най големия е че не ми гризе бидема между двете куки. А двете куки са защото иначе се изнизва стръвта ако няма какво да я държи отгоре (горната кука е за това). Има един малък недостатък, но той се решава с вирбелиЧакала от Варна написа: 1,2,3 нули с дълги рамена,никога кука в кука/независимо за ,,горе'' или ,,долу'' !/
И слагат ли се тапи ?
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Верно се забавлявам,да знаеш !Аматьора Бс написа:Чакала брат верно ли не вдяваш че Рапчето те ебава
Не толкова на ебаването,колкото на ебльовците,ама нали знаеш
Или не знаеш...колко ми знае главата ?!
Дълъг живот,к''во ли не съм видял...дълъг и интересен!!!
Затова умея да се забавлявам...
И ми дреме на спининга кой ,какво мисли .