Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от Камилската долина
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от Камилската долина
Тоци, навил си достатъчно дебело и здраво влакно за сом на тролинг. По-дебело не ти трябва, твоето е достатъчно здраво. Първия сом е умрял защото е ваден по-грубичко с канджите- доста разпран и доста изтекла кръв, трудно е да оцелее. Втория и той е боден три пъти, счупени канджи и т.н. и пак е бил в добро здраве след изваждането. Янко писа че е умрял днес следобед
Щом са решили да го пускат, защо не са го пуснали веднага след фото сесията, а стои вързан два дена
Според мен това е причината за смъртта, при положение че е бил в добро здраве след ваденето. Но само можем да гадаем всъщност за причините. Остава ни само за пореден път да честитим на момчетата за майсторството при ваденето на рибите. Аз лично не вярвам, че сомовете умират от умората от ваденето няколко часа. Миналата година една 30-ка също я вадиха 5 часа на жребеца, но оцеля.

Няма как да знеш дали не е изплувала с корема нагоре през нощаstomanco написа: Миналата година една 30-ка също я вадиха 5 часа на жребеца, но оцеля.

Ще ти одговоря тук,през моите очи

Станалото, станало. Назад не може да се върне.
Дано да сте прави и двамата
на момчетата ЕВАЛА-няма спор,имам извадени големи риби-но нямам битка повече от 45мин. но аз винаги съм работил с много дебели и здрави линии и само една риба ми е умирала и то по моя вина
държал съм риби вързани по няколко дни в голямата жега+сом,никога не са умирали
затова ми е чудно
Е е ее,как аджеба да ги вадим такива риби-ако изобщо ми дойде някога,че да ги запазим живи
и щастието да е пълно 

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
toci23 написа:Дано да сте прави и дваматана момчетата ЕВАЛА-няма спор,имам извадени големи риби-но нямам битка повече от 45мин. но аз винаги съм работил с много дебели и здрави линии и само една риба ми е умирала и то по моя вина
държал съм риби вързани по няколко дни в голямата жега+сом,никога не са умирали
затова ми е чудно
Е е ее,как аджеба да ги вадим такива риби-ако изобщо ми дойде някога,че да ги запазим живи
и щастието да е пълно
Ти сам си отговаряш на въпроса - дебели и здрави линии, изморяваш до ТУШ и с двете ръце за долната джука. А и ти гаранция канджа не си ползвал. Дебели за мен при тролинг значи 50-60 либри тест издръжливост, защото като направиш възела на карабината и теста ти пада на половина. А и разбрахме че такава риба с 30-40 либри тест не можеш първо да я измориш достатъчно и второ да и повдигнеш главата над водата удобно да я хванеш.
Сега ако е закачен за гърба или опашката за мен поне без канджа няма как да се добереш до устата с ръце при риба 100кг. Ама точна рецепта едва ли има, щото при всяка риба сигурно ще е различно.
Допуснати са грешки при съхранението на рибата и по време на фотосесията, които са я довършили. Тази риба има една слабост. Тя не може да понесе собственото си тегло извън водата. Увреждат се вътрешните органи. Особено ако се повдига вертикално, по този начин. При това от няколко човека последователно. Каква работа имат тия кипри, да се снимат с чужда риба?! С рибата се снима този, който я е уловил. Точка! Тялото трябва да е полегнало върху водата, или извлечено върху платнището.
Умора и смърт при рибите
При разграждането на гликогена в клетките процеса се нарича гликолиза и се извършва по цикъла на Кребс.
При интензивна работа на мускулите се отделя прекалено много млечна киселина в тях, отколкото е нужно и излишъка бавно се изхвърля и усвоява.
Така че рибите умират от натрупване на излишна млечна киселина в кръвта и мускулите. При ваденето на рибата на сухо, тя изразходва най-много енергия, така че е добре да се обездвижи в платнището още от водата. Затова някои рибари трепят рибата веднага след вадене, защото млечната к-на "разваляла" вкуса на рибата.
Инсулинът основно способства за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането ѝ в гликоген.
Което няма нищо общо с млечната к-на.
Други фактори са: Увреждане на хриле, запълвнето им с пясък и тиня от прибоя на вълните, травматичен шок....
Останалото сте го писали.
При разграждането на гликогена в клетките процеса се нарича гликолиза и се извършва по цикъла на Кребс.
При интензивна работа на мускулите се отделя прекалено много млечна киселина в тях, отколкото е нужно и излишъка бавно се изхвърля и усвоява.
Така че рибите умират от натрупване на излишна млечна киселина в кръвта и мускулите. При ваденето на рибата на сухо, тя изразходва най-много енергия, така че е добре да се обездвижи в платнището още от водата. Затова някои рибари трепят рибата веднага след вадене, защото млечната к-на "разваляла" вкуса на рибата.
Инсулинът основно способства за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането ѝ в гликоген.
Което няма нищо общо с млечната к-на.
Други фактори са: Увреждане на хриле, запълвнето им с пясък и тиня от прибоя на вълните, травматичен шок....
Останалото сте го писали.
при зор тука ша е срещата.
..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m

Аве майната и на рибата,вече е умряла-аз се интересувам за напред ако на мен ми дойде как да процедирам
рибата я оставете че сега ще скочат адвокатите на рибарите да ме обвиняват в какво ли не.Най-вероятно повечето отговори сам ще си ги намеря когато дойде момента
да закача някоя риба

Ползвал съм само веднъж -и не ми хареса резултатаstomanco написа: А и ти гаранция канджа не си ползвал. .

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Diman написа:Допуснати са грешки при съхранението на рибата и по време на фотосесията, които са я довършили. Тази риба има една слабост. Тя не може да понесе собственото си тегло извън водата. Увреждат се вътрешните органи. Особено ако се повдига вертикално, по този начин. При това от няколко човека последователно. Каква работа имат тия кипри, да се снимат с чужда риба?! С рибата се снима този, който я е уловил. Точка! Тялото трябва да е полегнало върху водата, или извлечено върху платнището.
Абсолютно съгласен! Тези снимки АЛА СУПЛЕС, където стискаш рибата възможно най-здраво за да я вдигнеш, все пак е доста тежка, няма начин да не увреждат рибата!
Тоци, поне аз така си го представям....
Вадене на най-близкия удобен и дълбок бряг. Въжето дълго и да минава през долната челюст, където е била дупката на канджата, ако няма се пробива малка дупка, за да не се увреждат хрилете от въжето.
И започва се звънене и търсене на кантар и фото от най-далечното място на България...

Вадене на най-близкия удобен и дълбок бряг. Въжето дълго и да минава през долната челюст, където е била дупката на канджата, ако няма се пробива малка дупка, за да не се увреждат хрилете от въжето.
И започва се звънене и търсене на кантар и фото от най-далечното място на България...

Ице,я разкажи нещо веyco написа:Умора и смърт при рибите

Много вятър....
., да намалее, че тогава. 

Ще ви държа в напрежение

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Съгласен,с поста на Ицо,с някои малки уточнения.Разграждането на гликогена се нарича гликогенолиза до глюкоза.Нормалното получаване на енергия протича при разпадането на глюкозата по т.нар. цикъл на Кребс при присъствието на кислород,при което глюкозата се разпада до въгледиоксид и вода.Когато,обаче,енергийните нужди,многократно надвишават,възможностите на процеса на окисление/цикъла на Кребс/,се включва т.нар. анаеробна гликолиза/безкислородно разпадане/,което е несъвършено и води да производство на опасни продукти на първо място млечна киселина/същото е и при хората,която не може бързо да се преработи от черния дроб и води до остра недостатъчност/.Колкото е по топла водата толкова съдържанието на кислород в нея намалява,толкова е по-голямо образуването на млечна киселина,колкото е по-плитко/на затворен водоем/,толкова е и по-топла водата. Същото важи и за продължителността при вадене на рибата.Продължителното вадене,дори и без допълнителни "травми" води до свръхобразуване на токсични метаболити и колкото и да е странно уловените гиганти се нуждаят от спешна реанимация,за да останат живи.За първи път видях преди години умрял сом на Тича/2м/ седмица след добронамереното му пускане предната седмица,та тогава се замислих дали всъщност държането на въже и пускането му са панацея.
валатът не най-лошото нещо на света
yankosan написа:Ще ви държа в напрежение![]()
Значи и канджата на Милко е била с контра