Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Заключено
xherni
новобранец
новобранец

Re: Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....

Мнение от xherni »

Привет колеги,

Нов съм във форума, макар че съм си рибар от малък.
Понеже е бавна нощна смяна реших да споделя малко впечатления от река Искър и река Лесновска от последните няколко седмици.

Преди около една година преминах изцяло на спинингов риболов и тази година след отпадането на забраната съм почти всяка вечер от около 17:00 до мръкване на река Искър около Ботевградско шосе или на река Лесновска около Челопечене. Доста съм доволен и от двете реки. Излизат прилични щуки между 40 и 50 см, като имаше няколко крокодила над 50 см. Също така от време на време изскачат много добри костури и кефали. Този хубавец го хванах преди около месец и половина на Искър точно след преливника под моста на Ботевградско:
13558660_665500860264077_5569493736855523315_o.jpg
На Лесновска река тази година като че ли има бум на щуките и хората, които срещам по реката се оплакват, че друга риба почти не е останала. Като цяло имах ситуации и на двете реки, където хората започват да ми се карат, когато ме виждат, че връщам щуките обратно във водата, след като съм ги уловил. В момента нивото на Лесновска е малко по-ниско, отколкото беше в началото на Юли и като че ли кълването малко се поразреди.

От двете реки предпочитам Искъра повечко, но за съжаление нивото е адски непостоянно, което явно е в следствие на високото ниво на Панчарево. Имаше случаи в които нивото на реката между неделя и вторник е с поне метър разлика и това влиае както на кълването на рибата, така и на местата на които може да се лови с блесна или с воблер. Като че ли последните няколко седмици забелязах тенденцията през седмицата нивото на реката да е по-високо и реката да е сравнително бурна, а през уикенда да е по-спокойна. Следя нивото на реката в следния уебсайт:

http://hydro.bg/bg/t1.php?ime=&gr=data/&gn=tablRekiB

Данните се обновяват всеки ден около 10:00 сутринта. За съжаление ако изпуснат Панчака след като нивото е отчетено се разбира чак когато се стигне на реката, но дори и така това е един доста удобен сайт.

Ето малко снимки на няколко рибока, които хванах миналата седмица на Искъра:

20160825_202651_HDR.jpg
20160824_181849_HDR.jpg
20160824_200748_HDR.jpg
20160824_201225_HDR.jpg
20160824_201732_HDR.jpg

Ще се радвам на съвети къде другаде мога да си пробвам късмета на спинингов риболов около София. Платените водоеми не ме влекат особено и като цяло предпочитам реките за такъв вид риболов, но нямам против да пробвам и на някой водоем стига да не ме посрещнат с безумни условия. Довечера съм намислил да пробвам блатото до платения гьол на Панчарево с един колега и ще пиша после как е минало.
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

Колега, ако ти се ловят зъбатки на Ботунец върви много силен риболов на щука последно време. Мой приятел направи 9 броя за два поредни дни, но успеха му беше на тапа. Човека си обича спокойния и статичен риболов. Имайки предвид , че щуката е доста активна там на тапа , би трябвало да имаш слука и на спининг. Ако пробваш мястото, ще се радвам да драснеш някой ред имал ли си слука на изкуствени примамки и евентуално кои са били най-вървежни. На р. Искър в областта , която обикаляш пролетта се ловеше много клен. Успешни примамки бяха голдита, като топ воблера ми там е жълто-оранжев с черен гръб плаващ. Другият бияч е ръчно дело на бат Ванко. Наслука и ще се радваме на още репортажи от твоя страна.
xherni
новобранец
новобранец

Мнение от xherni »

Привет и мерси за бързия отговор.

Относно Ботунец... Много обичах този гьол. Преди 2-3 години, когато все още хвърлях ексклузивно на плувка ходех само там. Излизаха много добри каракуди на стената и към 7 сутринта не можеше да се намери свободно място. Също така помня как един дядо извади една много добра щука на тапа, чак се наложи да му помагат едни хора с техния кеп. Главата на тази щука беше малко по-малка от обувката ми.

Тази година по време на забраната отскочих до там един ден, когато на Челопеченското езеро не излизаше нищо (и двата гьола бяха позволени за риболов по време на забраната) и останах смаян колко зле е положението - нивото на водата беше толкова ниско, че цялата стена беше на сушата. Смрадта на беше непоносима и колкото повече се доближиш до водата, толкова повече започваше да вони на фекалии. Самата вода беше кафява и мътна и имаше адски много боклуци. В общи линии успях да видя какво представлява дъното на този водоем. Замислих се, че съм бил път до там и поне ще е удачно да хвърля един два пъти, но така се бях отвратил вече за 5-те ми минути престой, че ме беше гнус дори да си изцапам воблера. Ще трябва да мине доста време, преди да се върна на Ботунец. А като цяло не съм особено гнуслив.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Една от Искъра,под язовира от днес.

Водата е ледена,риби има много малко,и
Задължително се пускат обратно.
IMG_20160831_141906.jpg
IMG_20160831_121326.jpg
Живи и здрави,тая си плува пак в реката.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
rumen_vasilevvv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от rumen_vasilevvv »

Колеги да ви попитам яз.Ботунец дали го държи някой.Пролета влезнахме със баща ми с лодката да ловиме на спининг,и дойде един човек с друга лодка и ни изгони.Каза че имало табели частна собственост ли каза или риболов не си спомням.Такива табели нямаше поне ние не ги видяхме.Хората от брега казаха че е излъгал и няма такива неща.Мисълта ми е мога ли да отида пак със лодката или да не се занимавам със подобни селски гъзари?
Аватар
Kire 50
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Kire 50 »

:smt024 Здравейте риболовци,днес направих пълна обиколка на Панчаревския гьол семейно, без сопи само на разходка и разузнаване. На стената имаше 4-5 риболовци, живарници и кофета не видях. Навсякъде около брега има 1-2м. ивица от водорасли, но риболов спокойно може да се прави.Най много хора имаше на гумаджийницата от ляво и дясно на бетоновата плоча,но положението е трагично рибата както казва мой приятел не д ъ р п а. Цифром и словом видях 2-3 уловени рибета,а от дребосък на всякъде ври и кипи.На блатото как то винаги тапи за щучки,но удари няма.Гьола е изпразнен на половина, водата е до трибуните и места за риболов бол.А господа риболовци къде е р и б а т а ???
Прикачени файлове
стената с ивицата водорасли
стената с ивицата водорасли
лодките
лодките
отсреща гумаджийницата
отсреща гумаджийницата
блатото
блатото
края на гьола
края на гьола
от гумаджийницата
от гумаджийницата
от моста
от моста
минералната чешма
минералната чешма
преливника
преливника
стената над Герман
стената над Герман
Аватар
Kire 50
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Kire 50 »

:smt024 Здравейте риболовци,сутринта вятър и дъждец но не издържах и тръгнах да търся рибетата.И така към 8ч. хвърлих сопата на водоема Мрамор,само с една шепа сварено още топло жито.Имаше още 3-4 риболовеца и се питахме какво прави ме тук.Ръсеше дъждец вълните не бяха големи но за сметка на това си кълвеше регулярно и за мой късмет успях да хвана 2 бр.шаранчета някъде 500 -700гр. и 5бр.каракуди. Шаранчетата са от миналогодишното зарибяване ,а колко са оцелели не знам,явно добре се развиват.След снимки всичко върнато във водата да растат.Кълване то спря с спирането на вятъра и дъждеца някъде към 10.30 ч.,след това се активизираха дребосъци и така изкусно отмъкваха зрънцето жито и куката оставаше гола или на люспа Към 11 и 30 ч. бегом към къщи що годе доволен от излета.
Прикачени файлове
изглед от водоема
изглед от водоема
това е големината им
това е големината им
шаранче
шаранче
размера на каракудите
размера на каракудите
в кепа
в кепа
обратно във водата
обратно във водата
Каба Тоньо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Каба Тоньо »

Оооо че това си е супер за 3 часа...
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

Браво.
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

Колеги да дам и аз един бърз рапорт от уикенда. Събота - ставане в 3:30 - кефенце, такъмите в колата и към Веринско. Пристигнах в 5:30 - тъмно като в рог. Нивото беше 2 метра надолу. Добре, че си бях подготвил монтажа от предишния ден. Мятам дъно - чепаре 2 куки на рибе. Набарах идеални каракуди за стръв - викам ще разбия костура. Мятам по тъмно и чакам. За съжаление някой ми беше пожелал спокойна камбанка и плувка. До 9:00 сутринта едно кълване - костурче бебе. На мача търсих шаран . Стръвта беше царевица (натурална, с мед, със скопекс), каквато имах общо взето - успех нинакъв. Вързах фидер и си викам рибата се е дръпнала навътре понеже нивото е ниско. В 8:00 бях заметнал. В кошницата - Van Der Ende Dinamyc Bites - стръв царевица. Пак се почна едно чакане - и нищо. За съжаление излета приключи с 4 костура, 3 каракуди и 1 слънчак. Всичко си плува обратно. Изненадващо е че на почти целия водоем не даваше никаква риба. Ще направя повторение следващите празници и ще дам рапорт.
Предишните излети бяха особено успешни като количеството на уловена риба единия път надвишаваше 6кг. Разбира се всичката риба си плува обратно, защото съм привърженик на спортния риболов. Водоема е изключително приятен, но улова на по-трофейни екземпляри там си е изкуство.
Pu6ap
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Pu6ap »

колеги някакво по-подробно прясно инфо от суходол ?
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

Колеги дайте идея къде мога да направя приличен риболов на костур на дистанция до 100 км от София. За предпочитане е затворен водоем. Благодаря предварително.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Баластриера Челопечене, но не го яж от там.
Аватар
Kire 50
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Kire 50 »

:smt024 Здравейте риболовци,дърпа А......... дърпа ама има си и чалъм, аман от тези бели червеи дребосъка веднага им разказват играта.Днес отново на гьола Мрамор-Волуяг към 7.30ч. с две сопи във водата,едната на сладка царевичка /консерва/ другата на житце, яко подготвен да разбивам шаранчетата. Времето ветровито мрачно а а да запръска а от към запад се виждаше дъга и се зачака.И така до към 9 ч.,и лека по лека карамудките започнаха да танцуват в кофето.Този път на царевичка имах само един удар, но мустакатия успя да се измъкне преди да го кепчосам. Народ бол всичко се юрнало за шаранчета ,свободни места само на стената. До към 12ч. успях да хвана цифром словом 8бр. карамудки и 4бр. изпуснати и бегом към вкъщи.Ден с ден няма но все пак разчесах крастата. Е е да не Ви досаждам?
Прикачени файлове
изглед от гьола
изглед от гьола
улова
улова
всички рибета  върнати
всички рибета върнати
вечния проблем
вечния проблем
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

miro253 написа:Баластриера Челопечене, но не го яж от там.
Колега, мерси за съвета. Ще завъртя някоя изкуствена примамка следобед. Рибата винаги я пускам без значение откъде съм я ловил :). привърженик съм на спортния риболов, но пак благодаря за съвета :). Ще драсна какво съм направил.
Заключено

Обратно към “Водоеми и реки”