Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....
Модератор: sapuna
Re: Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....
Привет колеги,
Нов съм във форума, макар че съм си рибар от малък.
Понеже е бавна нощна смяна реших да споделя малко впечатления от река Искър и река Лесновска от последните няколко седмици.
Преди около една година преминах изцяло на спинингов риболов и тази година след отпадането на забраната съм почти всяка вечер от около 17:00 до мръкване на река Искър около Ботевградско шосе или на река Лесновска около Челопечене. Доста съм доволен и от двете реки. Излизат прилични щуки между 40 и 50 см, като имаше няколко крокодила над 50 см. Също така от време на време изскачат много добри костури и кефали. Този хубавец го хванах преди около месец и половина на Искър точно след преливника под моста на Ботевградско:
На Лесновска река тази година като че ли има бум на щуките и хората, които срещам по реката се оплакват, че друга риба почти не е останала. Като цяло имах ситуации и на двете реки, където хората започват да ми се карат, когато ме виждат, че връщам щуките обратно във водата, след като съм ги уловил. В момента нивото на Лесновска е малко по-ниско, отколкото беше в началото на Юли и като че ли кълването малко се поразреди.
От двете реки предпочитам Искъра повечко, но за съжаление нивото е адски непостоянно, което явно е в следствие на високото ниво на Панчарево. Имаше случаи в които нивото на реката между неделя и вторник е с поне метър разлика и това влиае както на кълването на рибата, така и на местата на които може да се лови с блесна или с воблер. Като че ли последните няколко седмици забелязах тенденцията през седмицата нивото на реката да е по-високо и реката да е сравнително бурна, а през уикенда да е по-спокойна. Следя нивото на реката в следния уебсайт:
http://hydro.bg/bg/t1.php?ime=&gr=data/&gn=tablRekiB
Данните се обновяват всеки ден около 10:00 сутринта. За съжаление ако изпуснат Панчака след като нивото е отчетено се разбира чак когато се стигне на реката, но дори и така това е един доста удобен сайт.
Ето малко снимки на няколко рибока, които хванах миналата седмица на Искъра:
Ще се радвам на съвети къде другаде мога да си пробвам късмета на спинингов риболов около София. Платените водоеми не ме влекат особено и като цяло предпочитам реките за такъв вид риболов, но нямам против да пробвам и на някой водоем стига да не ме посрещнат с безумни условия. Довечера съм намислил да пробвам блатото до платения гьол на Панчарево с един колега и ще пиша после как е минало.
Нов съм във форума, макар че съм си рибар от малък.
Понеже е бавна нощна смяна реших да споделя малко впечатления от река Искър и река Лесновска от последните няколко седмици.
Преди около една година преминах изцяло на спинингов риболов и тази година след отпадането на забраната съм почти всяка вечер от около 17:00 до мръкване на река Искър около Ботевградско шосе или на река Лесновска около Челопечене. Доста съм доволен и от двете реки. Излизат прилични щуки между 40 и 50 см, като имаше няколко крокодила над 50 см. Също така от време на време изскачат много добри костури и кефали. Този хубавец го хванах преди около месец и половина на Искър точно след преливника под моста на Ботевградско:
На Лесновска река тази година като че ли има бум на щуките и хората, които срещам по реката се оплакват, че друга риба почти не е останала. Като цяло имах ситуации и на двете реки, където хората започват да ми се карат, когато ме виждат, че връщам щуките обратно във водата, след като съм ги уловил. В момента нивото на Лесновска е малко по-ниско, отколкото беше в началото на Юли и като че ли кълването малко се поразреди.
От двете реки предпочитам Искъра повечко, но за съжаление нивото е адски непостоянно, което явно е в следствие на високото ниво на Панчарево. Имаше случаи в които нивото на реката между неделя и вторник е с поне метър разлика и това влиае както на кълването на рибата, така и на местата на които може да се лови с блесна или с воблер. Като че ли последните няколко седмици забелязах тенденцията през седмицата нивото на реката да е по-високо и реката да е сравнително бурна, а през уикенда да е по-спокойна. Следя нивото на реката в следния уебсайт:
http://hydro.bg/bg/t1.php?ime=&gr=data/&gn=tablRekiB
Данните се обновяват всеки ден около 10:00 сутринта. За съжаление ако изпуснат Панчака след като нивото е отчетено се разбира чак когато се стигне на реката, но дори и така това е един доста удобен сайт.
Ето малко снимки на няколко рибока, които хванах миналата седмица на Искъра:
Ще се радвам на съвети къде другаде мога да си пробвам късмета на спинингов риболов около София. Платените водоеми не ме влекат особено и като цяло предпочитам реките за такъв вид риболов, но нямам против да пробвам и на някой водоем стига да не ме посрещнат с безумни условия. Довечера съм намислил да пробвам блатото до платения гьол на Панчарево с един колега и ще пиша после как е минало.
-
- вече хвърля и на тежко
Колега, ако ти се ловят зъбатки на Ботунец върви много силен риболов на щука последно време. Мой приятел направи 9 броя за два поредни дни, но успеха му беше на тапа. Човека си обича спокойния и статичен риболов. Имайки предвид , че щуката е доста активна там на тапа , би трябвало да имаш слука и на спининг. Ако пробваш мястото, ще се радвам да драснеш някой ред имал ли си слука на изкуствени примамки и евентуално кои са били най-вървежни. На р. Искър в областта , която обикаляш пролетта се ловеше много клен. Успешни примамки бяха голдита, като топ воблера ми там е жълто-оранжев с черен гръб плаващ. Другият бияч е ръчно дело на бат Ванко. Наслука и ще се радваме на още репортажи от твоя страна.
Привет и мерси за бързия отговор.
Относно Ботунец... Много обичах този гьол. Преди 2-3 години, когато все още хвърлях ексклузивно на плувка ходех само там. Излизаха много добри каракуди на стената и към 7 сутринта не можеше да се намери свободно място. Също така помня как един дядо извади една много добра щука на тапа, чак се наложи да му помагат едни хора с техния кеп. Главата на тази щука беше малко по-малка от обувката ми.
Тази година по време на забраната отскочих до там един ден, когато на Челопеченското езеро не излизаше нищо (и двата гьола бяха позволени за риболов по време на забраната) и останах смаян колко зле е положението - нивото на водата беше толкова ниско, че цялата стена беше на сушата. Смрадта на беше непоносима и колкото повече се доближиш до водата, толкова повече започваше да вони на фекалии. Самата вода беше кафява и мътна и имаше адски много боклуци. В общи линии успях да видя какво представлява дъното на този водоем. Замислих се, че съм бил път до там и поне ще е удачно да хвърля един два пъти, но така се бях отвратил вече за 5-те ми минути престой, че ме беше гнус дори да си изцапам воблера. Ще трябва да мине доста време, преди да се върна на Ботунец. А като цяло не съм особено гнуслив.
Относно Ботунец... Много обичах този гьол. Преди 2-3 години, когато все още хвърлях ексклузивно на плувка ходех само там. Излизаха много добри каракуди на стената и към 7 сутринта не можеше да се намери свободно място. Също така помня как един дядо извади една много добра щука на тапа, чак се наложи да му помагат едни хора с техния кеп. Главата на тази щука беше малко по-малка от обувката ми.
Тази година по време на забраната отскочих до там един ден, когато на Челопеченското езеро не излизаше нищо (и двата гьола бяха позволени за риболов по време на забраната) и останах смаян колко зле е положението - нивото на водата беше толкова ниско, че цялата стена беше на сушата. Смрадта на беше непоносима и колкото повече се доближиш до водата, толкова повече започваше да вони на фекалии. Самата вода беше кафява и мътна и имаше адски много боклуци. В общи линии успях да видя какво представлява дъното на този водоем. Замислих се, че съм бил път до там и поне ще е удачно да хвърля един два пъти, но така се бях отвратил вече за 5-те ми минути престой, че ме беше гнус дори да си изцапам воблера. Ще трябва да мине доста време, преди да се върна на Ботунец. А като цяло не съм особено гнуслив.
Една от Искъра,под язовира от днес.
Водата е ледена,риби има много малко,и
Задължително се пускат обратно.
Живи и здрави,тая си плува пак в реката.
Водата е ледена,риби има много малко,и
Задължително се пускат обратно.
Живи и здрави,тая си плува пак в реката.

Риболовци.
-
- научил се да хвърля
Колеги да ви попитам яз.Ботунец дали го държи някой.Пролета влезнахме със баща ми с лодката да ловиме на спининг,и дойде един човек с друга лодка и ни изгони.Каза че имало табели частна собственост ли каза или риболов не си спомням.Такива табели нямаше поне ние не ги видяхме.Хората от брега казаха че е излъгал и няма такива неща.Мисълта ми е мога ли да отида пак със лодката или да не се занимавам със подобни селски гъзари?
- Kire 50
- вече хвърля и на тежко

- Kire 50
- вече хвърля и на тежко

-
- научил се да хвърля
Оооо че това си е супер за 3 часа...
-
- вече хвърля и на тежко
Колеги да дам и аз един бърз рапорт от уикенда. Събота - ставане в 3:30 - кефенце, такъмите в колата и към Веринско. Пристигнах в 5:30 - тъмно като в рог. Нивото беше 2 метра надолу. Добре, че си бях подготвил монтажа от предишния ден. Мятам дъно - чепаре 2 куки на рибе. Набарах идеални каракуди за стръв - викам ще разбия костура. Мятам по тъмно и чакам. За съжаление някой ми беше пожелал спокойна камбанка и плувка. До 9:00 сутринта едно кълване - костурче бебе. На мача търсих шаран . Стръвта беше царевица (натурална, с мед, със скопекс), каквато имах общо взето - успех нинакъв. Вързах фидер и си викам рибата се е дръпнала навътре понеже нивото е ниско. В 8:00 бях заметнал. В кошницата - Van Der Ende Dinamyc Bites - стръв царевица. Пак се почна едно чакане - и нищо. За съжаление излета приключи с 4 костура, 3 каракуди и 1 слънчак. Всичко си плува обратно. Изненадващо е че на почти целия водоем не даваше никаква риба. Ще направя повторение следващите празници и ще дам рапорт.
Предишните излети бяха особено успешни като количеството на уловена риба единия път надвишаваше 6кг. Разбира се всичката риба си плува обратно, защото съм привърженик на спортния риболов. Водоема е изключително приятен, но улова на по-трофейни екземпляри там си е изкуство.
Предишните излети бяха особено успешни като количеството на уловена риба единия път надвишаваше 6кг. Разбира се всичката риба си плува обратно, защото съм привърженик на спортния риболов. Водоема е изключително приятен, но улова на по-трофейни екземпляри там си е изкуство.
колеги някакво по-подробно прясно инфо от суходол ?
-
- вече хвърля и на тежко
Колеги дайте идея къде мога да направя приличен риболов на костур на дистанция до 100 км от София. За предпочитане е затворен водоем. Благодаря предварително.
Баластриера Челопечене, но не го яж от там.
- Kire 50
- вече хвърля и на тежко

-
- вече хвърля и на тежко
Колега, мерси за съвета. Ще завъртя някоя изкуствена примамка следобед. Рибата винаги я пускам без значение откъде съм я ловилmiro253 написа:Баластриера Челопечене, но не го яж от там.