Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- stanevJR
- вече хвърля и на тежко
Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Колеги , след дълги огледи се спрях на тези , като се отказах от кроя заради завидно по-високата цифра, и олдскул дизайна, който не ми приляга, самата пръчка може да е убийствено качествена, но не мисля, че е моята.. та по темата , ето ги тези, всички ги знаят обаче:
http://shop.fishing-tackle.bg/rods" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=c-HY-0p536c" onclick="window.open(this.href);return false;
- ще ви помоля да ми предложете модел, който е подходящ за нашите риби , по-широкообхватна пръчка в смисъл да е по-приложима за спининг на по-едър костур , кефали и щуки! Да не е някоя гега обаче. Желая да работя както със средни , така и по-тежки примамки предимно за риби над килограм, килограм и половина нагоре! Т.е. да си правя кефа с евентуални по-едри екземпляри, ако ме сполети слука! Предполагам , горна акция не повече от 30-40 гр. не е нужна..Искам я за кастингов риболов, във видеото дядката споменава до колкото разбрах, че хариера е по-балансирана от чейзъра дори? Да му вярвам ли, бях се надъхал на чейзър!! Ганчото можеби е най-михес и предпочитам мнение , между другите два вида! Господин Павката Иванов мисля, че би могъл да ми даде по-експертно мнение или някой колега , който работи с такива или е докосвал дори!! Благодаря в адванс!! Блесни имам 3ти , 5ти номер мепсове , воблери по 8, 10 грамови, блесни имам 16 грамови, горе долу да добиете представа с какво работя като грамаж на примамките! Да може хем да не се мъчи и усуква като сопол при хвърлянето, хем да е чувствителна и добре да води по-тежките примамки! Насочете ме, моля колеги!!
http://shop.fishing-tackle.bg/rods" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=c-HY-0p536c" onclick="window.open(this.href);return false;
- ще ви помоля да ми предложете модел, който е подходящ за нашите риби , по-широкообхватна пръчка в смисъл да е по-приложима за спининг на по-едър костур , кефали и щуки! Да не е някоя гега обаче. Желая да работя както със средни , така и по-тежки примамки предимно за риби над килограм, килограм и половина нагоре! Т.е. да си правя кефа с евентуални по-едри екземпляри, ако ме сполети слука! Предполагам , горна акция не повече от 30-40 гр. не е нужна..Искам я за кастингов риболов, във видеото дядката споменава до колкото разбрах, че хариера е по-балансирана от чейзъра дори? Да му вярвам ли, бях се надъхал на чейзър!! Ганчото можеби е най-михес и предпочитам мнение , между другите два вида! Господин Павката Иванов мисля, че би могъл да ми даде по-експертно мнение или някой колега , който работи с такива или е докосвал дори!! Благодаря в адванс!! Блесни имам 3ти , 5ти номер мепсове , воблери по 8, 10 грамови, блесни имам 16 грамови, горе долу да добиете представа с какво работя като грамаж на примамките! Да може хем да не се мъчи и усуква като сопол при хвърлянето, хем да е чувствителна и добре да води по-тежките примамки! Насочете ме, моля колеги!!
"Над нещата."
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Това ще рече , че си решил да я ползваш основно с мулти ли ? Иначе съдейки по тово което си написал , с какво и за какво ще я ползваш , то въдица с горен тест над 21гр. не мисля че ще ти трябва .stanevJR написа:...Искам я за кастингов риболов,...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- stanevJR
- вече хвърля и на тежко
Опа Павка, не с мулти а с нормална макара (под кастинг имам предвид нормален риболов от брега ,като много е вероятно да бъркам значението на самият термин кастинг
) Просто се чудя коя от трите да избера, ганчо,чейзър или хариер?? Не знам как и по какви критерии да ги разгранича.. И това, че има три вида на гад ме обърква допълнително.. Не разбирам защо не е един вид ами три серии.. ганчо имат налична такава с тест от 7 - 25 грама, гледам късички са и по-вероятно е да са за по труднодостъпно места , но не пречи да се използва за открити реки и водоеми , но ми изглежда късичка за по-далечно замятане.. И затова се чудя между хариер и гад, кое е по-качествено, балансирано.. кофти е като няма къде да ги пипна и сам да си преценя..
HRS762MF 7'6" / 2.28м 5 - 25гр 8 - 17lb Fast 2 - Хариер
GAN702MF 7' / 2,13м 122,5гр 7,0 - 25,0гр 8 - 17lb Fast 2 / 8бр - Ганчо
за чейзъра немога да преценя кой модел, но от това което пише аз разбирам, че свръхбързият строй е по-специално за джигов риболов, а по-универсални и непретенциозни към различните примамки са въдиците с бърз строй, и затова съм избрал тези модели по-горе. Сега остава въпросът , след като ми посочиш и от гад чейзъра моделче, коя от трите ако си съгласен с изборът ми разбира се ,да поръчам и заслужава ли си да дам повечко пари за един от двата модела гад или да поръчвам директно ганчото, като най-бюджетно от трите? Ако пък не е конкурентно (или инак казано по-нисък клас, то не че е от кой знае какво решение, но така или иначе веднъж се копува) на по-скъпите други два модела, кой от тях да избера и защо... На външен вид не ги гледам, просто се опитвам да разбера и да добия по-добра представа за тях, какво ще ме посъветваш отново? Нуждая се от една най-нормална пръчка за нашите стандарти и водоеми и риби и полудявам вече... с две думи , т.е. ти като риболовец на кой модел би заложил, просто твоята гледна точка!

HRS762MF 7'6" / 2.28м 5 - 25гр 8 - 17lb Fast 2 - Хариер
GAN702MF 7' / 2,13м 122,5гр 7,0 - 25,0гр 8 - 17lb Fast 2 / 8бр - Ганчо
за чейзъра немога да преценя кой модел, но от това което пише аз разбирам, че свръхбързият строй е по-специално за джигов риболов, а по-универсални и непретенциозни към различните примамки са въдиците с бърз строй, и затова съм избрал тези модели по-горе. Сега остава въпросът , след като ми посочиш и от гад чейзъра моделче, коя от трите ако си съгласен с изборът ми разбира се ,да поръчам и заслужава ли си да дам повечко пари за един от двата модела гад или да поръчвам директно ганчото, като най-бюджетно от трите? Ако пък не е конкурентно (или инак казано по-нисък клас, то не че е от кой знае какво решение, но така или иначе веднъж се копува) на по-скъпите други два модела, кой от тях да избера и защо... На външен вид не ги гледам, просто се опитвам да разбера и да добия по-добра представа за тях, какво ще ме посъветваш отново? Нуждая се от една най-нормална пръчка за нашите стандарти и водоеми и риби и полудявам вече... с две думи , т.е. ти като риболовец на кой модел би заложил, просто твоята гледна точка!
"Над нещата."
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Общо взето бих те посъветвал да се свържеш с Петре - http://www.nariba.com/forum/memberlist. ... le&u=24813" onclick="window.open(this.href);return false; . Едно е собственик на http://shop.fishing-tackle.bg/rods" onclick="window.open(this.href);return false; и има реално виждане върху всичките му налични въдици , второ е много свестен и не вярвам да ти откаже консултация без значение дали ще закупиш въдица от него или някоя друга .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- stanevJR
- вече хвърля и на тежко
Благодаря ти отново! В момента гледам, че моделът на гад който си избрах липсва, посоченият от мен по-горе модел на хариер - и той! Остава ганчото.. Явно са няколко бройки и хората са се възползвали вече.. Благодаря ти много Павка, хубав ден!!
п.с. - писах на лично на човека, нека се раздвижат нещата пък ще я измислим!
п.с. - писах на лично на човека, нека се раздвижат нещата пък ще я измислим!

"Над нещата."
- radogagov
- ще става разбирач
Здравей,
Гледам, че си изпаднал в дилема, която никак не е лесна. Факт е, че пръчките са много добри и на поносима цена. Аз притежавам две: едно Ганчо GAN662LLF и един Чейзър CRS832MXF. Разликата освен визуална е и в качеството на използвания материал, а именно Чейзъра е с по-високо модулен карбон, откъдето следва и да е по-чувствителен. Някои колеги, определят пръчката по чувствителност като Авид-а. Наскоро даже имах удоволствието да половя на джиг и сравня двете пръчки...не съм голям корифей, но да си призная не усетих някаква разлика в чувствителността.
Допир с Хариер-а имах преди да си взема Ганчото, когато още се двоумях: прав е руснака, това е най-добре балансираната пръчка от 3-те модела. Единствено ме спря цвета на бланката, един такъв кафявввв...сещай се
Гледам, че си изпаднал в дилема, която никак не е лесна. Факт е, че пръчките са много добри и на поносима цена. Аз притежавам две: едно Ганчо GAN662LLF и един Чейзър CRS832MXF. Разликата освен визуална е и в качеството на използвания материал, а именно Чейзъра е с по-високо модулен карбон, откъдето следва и да е по-чувствителен. Някои колеги, определят пръчката по чувствителност като Авид-а. Наскоро даже имах удоволствието да половя на джиг и сравня двете пръчки...не съм голям корифей, но да си призная не усетих някаква разлика в чувствителността.
Допир с Хариер-а имах преди да си взема Ганчото, когато още се двоумях: прав е руснака, това е най-добре балансираната пръчка от 3-те модела. Единствено ме спря цвета на бланката, един такъв кафявввв...сещай се

- stanevJR
- вече хвърля и на тежко
Понятия като баланс и чувствителност по мое мнение са за по-напредналите зверове в играта..Именно защото те умеят да си пазят пръчките повечко и искат максимума! Аз пък съм сравнително нов а и ми трябва нещо бюджетно.. Впрочем за кроа никога не бих дал толкова пари, старомодни ми са първото което е на вид и не си се представям с такъв модел апък ако ще и да са най-най.. Човекът ми обясни на с две дум и мисля че го разбрах! Разликата е главно в самият карбон като ми ги посочи така - Ганчо, Хариер, Чейзър! Т.е. по-нискомодулен карбон, по-дракоустоичиви и като цяло на драскане и прочие(ганчото), бланката самата понася повечко.. Другите ще са по-фини, по-леки и балансирани спор и няма, но не съм за такава а и не ми е първа необходимост за сега! Ако се променят нещата за напреде никога не е изключено да се сдобия и с един чейзър с по-висок тест и така да покрия по-широк спектър на примамките! Ганчото ще е с най-високия тест който се предлага а именно 5-25, добре ли е? Ти с какви впечатления си от двете?radogagov написа:Здравей,
п.с. Сигурно има разлика, но аз съм реалист и смятам това за напълно достатъчно за себе си в момента като вариант! Благодаря ти за коментара! Някои хора и това не могат да си позволят...

Последно промяна от stanevJR на Пон Дек 08, 2014 8:47 am, променено общо 1 път.
"Над нещата."
- ynovi
- научил се да хвърля
0.8 става, но зависи от рибите, по-добре 0.10, а ако ловиш рачевки може и 0.12. Имай в предвид, че тези числа не отговорят на действителния размер, влакното е по-дебело.Аврам Кад написа:Здравейте колеги,
нов съм във форума, и имам въпрос за влакната в спининга.
До сега съм ловил само с монофилни и плетени, но мисля да взема nanofil Berkley, за проба. Ползвам въдица cormoran ulx .210, с Okuma IS 15.
Та за влакното - какви са отзивите за него? Какъв размер е подходящ (0.8 малко ли е - че мисля да пробвам с 50 метровото за по евтино)? Ловя кефал и пъстърва, когато може. Костури по рядко. Ловя из Родопите. благодаря
Наслука!
Иначе аз ловя с токова вече втора година и ми харесва, особенно кастинга, но не само. И засега въобще не мисля да го сменям. Обаче е най-добре да ползваш повод, например флоро, дори е задължително според мен. Защото не е много издържливо при триене по дъното и в камъни. Повода се отразява добре и ако ще го ползваш с малки въртелешки, че влакното се поосуква малко, не така, че да създава проблем, пък и после лесно се разсуква, така да се каже...

И друго: трябва да връзваш здрави възли, като тези дадени на опаковката. А за джиг не много подходоящо защото е леко, не пие никаква вода и не потъва, а това оказва съпротивление и пречи и на оловото да потъне, ако оловцето е малко...
Иначе, общо взето до около размер 0.14 са си екстра влакна, с нулева разтегливост. Нататък дебелите диаметри някак не ме кефят много, заради дебелината и материала стават едни такива твърди стоят като че си навил жица, образно казано...

- radogagov
- ще става разбирач
Пръчките заслужават всяка стотинка от цената си.
Аз също бих ти дал съвет да пробваш първо с по-бюджетното решение, за да видиш дали ще те грабне магията на спининга. Има време да купуваш скъпи такъми, по-важен е опита!
П.П. Ганчо-то е с тест 7-25гр. и в момента е супер изгодно
Аз също бих ти дал съвет да пробваш първо с по-бюджетното решение, за да видиш дали ще те грабне магията на спининга. Има време да купуваш скъпи такъми, по-важен е опита!

- stanevJR
- вече хвърля и на тежко
Определео това е моят риболов! Имам извадени пъстърви, кефали, костури и щуки без бели риби. Личен рекор ми е щука - 3,400 преди две години.. От малък се запалих по този риболов на почивките "у родопите"!! Мисля си тогава тръгна всичко, да!!radogagov написа:Пръчките заслужават всяка стотинка от цената си.
Счупих една китайка впрочем и си взех един измислен на миварди още не пробван на вода - 240 Лайт 7-22гр. тест, обаче гледам тези намалени и мисля да го лашна за колкото мога.. идната седмица ще поръчам ганчото! С времето и примамките като се увеличат , и рибоците и опита надявам се.. Защото има хора цял живот не се научават.. па ще я мислим! Все ще събера за един чейзър!

"Над нещата."
- Vid
- кандидат преподавател
И Я да се изхвърла тука...ynovi написа:0.8 става, но зависи от рибите, по-добре 0.10, а ако ловиш рачевки може и 0.12. Имай в предвид, че тези числа не отговорят на действителния размер, влакното е по-дебело.Аврам Кад написа:Здравейте колеги,
До сега съм ловил само с монофилни и плетени, но мисля да взема nanofil Berkley, за проба. Ползвам въдица cormoran ulx .210, с Okuma IS 15.
Та за влакното - какви са отзивите за него? Какъв размер е подходящ (0.8 малко ли е - че мисля да пробвам с 50 метровото за по евтино)? Ловя кефал и пъстърва, когато може. Костури по рядко. Ловя из Родопите. благодаря
Наслука!
Иначе аз ловя с токова вече втора година и ми харесва, особенно кастинга, но не само. И засега въобще не мисля да го сменям. Обаче е най-добре да ползваш повод, например флоро, дори е задължително според мен. Защото не е много издържливо при триене по дъното и в камъни. Повода се отразява добре и ако ще го ползваш с малки въртелешки, че влакното се поосуква малко, не така, че да създава проблем, пък и после лесно се разсуква, така да се каже...![]()
И друго: трябва да връзваш здрави възли, като тези дадени на опаковката. А за джиг не много подходоящо защото е леко, не пие никаква вода и не потъва, а това оказва съпротивление и пречи и на оловото да потъне, ако оловцето е малко...
Иначе, общо взето до около размер 0.14 са си екстра влакна, с нулева разтегливост. Нататък дебелите диаметри някак не ме кефят много, заради дебелината и материала стават едни такива твърди стоят като че си навил жица, образно казано...

Не вземай размер под 0,15 щото ще береш само кахъри... Влакното е с реален диаметър и ако искаш и риби да ловиш, а не само да късаш - не го прави....
Това е моето скромно мнение...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- ynovi
- научил се да хвърля
А ти как установи, кат нямаш здрава пръчка?Vid написа: И Я да се изхвърла тука...![]()
Не вземай размер под 0,15 щото ще береш само кахъри... Влакното е с реален диаметър и ако искаш и риби да ловиш, а не само да късаш - не го прави....

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
използвал съм Нанофил 0,12мм,за риболов на пъстърва на река,мисля,че става,но задължително с флуоро примерно 0,2/Сигуар/ 50-70см отпред,най-голяма риба:балканка 60см,точно 2кг.желателно е поне 3-кратна проверка на възела,преди работа,защото се къса много лесно.Влакното е нетрайно и много бързо губи здравината си,освен това и е доста твърдо и има памет.
валатът не най-лошото нещо на света
- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Колега из да споделя, имам на 0,10 въпросното nanofil Berkley влакно. Реалният диаметър е поне 0,15 (може и малко повече да е). С същото 0,10 ходя на марица за кефал и костури с блесни проблема няма да имаш до размер 3, усуква се ма не е проблем. С риби до 2-3 кг също проблема е абсолютно никакъв, влакното е много ма много здраво, може би е здраво като размер 1 на японските плетени. Протрива се нащърбва се но все пак трудно се къса.Vid написа:И Я да се изхвърла тука...ynovi написа:0.8 става, но зависи от рибите, по-добре 0.10, а ако ловиш рачевки може и 0.12. Имай в предвид, че тези числа не отговорят на действителния размер, влакното е по-дебело.Аврам Кад написа:Здравейте колеги,
Наслука!
Иначе аз ловя с токова вече втора година и ми харесва, особенно кастинга, но не само. И засега въобще не мисля да го сменям. Обаче е най-добре да ползваш повод, например флоро, дори е задължително според мен. Защото не е много издържливо при триене по дъното и в камъни. Повода се отразява добре и ако ще го ползваш с малки въртелешки, че влакното се поосуква малко, не така, че да създава проблем, пък и после лесно се разсуква, така да се каже...![]()
Иначе, общо взето до около размер 0.14 са си екстра влакна, с нулева разтегливост. Нататък дебелите диаметри някак не ме кефят много, заради дебелината и материала стават едни такива твърди стоят като че си навил жица, образно казано...![]()
Ползвам го две години и малко, имам над 50 излета с него само, доволен съм има и кахъри както поменаха колегите ма повече съм + към него. ... Според мен за това което го искаш, особено ако е повече за пъстърва дори 0,8 ...
Бе да си призная това е едно от най яките влакна които съм ползвал, ако не и най якото.
Иначе е твърдо, кастинга не е голям (защото е твърдо и трудно се изнизва от водачите, бе малко е като тел), не потъва.
Бе за блесни и воблери е супер

И още нещо ако е някаква нова партида, може и размера да отговаря (както сподели Вид), но специално това което съм купил преди 2 години и кусур за 60лв 100 метра, наистина реално 0,10 е 0,15 може и малко повече.
С възела трябва да се внимава, обаче не намирам възела които правя и държи яко пък имена не помня

- webfusion
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Намерих възлите,
до скоро ползвах този, само дето прекарвам два пъти през ухото
http://www.netknots.com/files/1813/2980 ... i-knot.jpg
сега ползвам този и за флурото също
https://www.youtube.com/watch?v=54N-K1fCw6w
Тоя груб ма късане няма
до скоро ползвах този, само дето прекарвам два пъти през ухото
http://www.netknots.com/files/1813/2980 ... i-knot.jpg
сега ползвам този и за флурото също
https://www.youtube.com/watch?v=54N-K1fCw6w
Тоя груб ма късане няма