Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Аз пръскам шпулата като почна да разпъвам, и защото обикновенно пръчката ми е събрана в калъфа с монтажа, дърпам 4 метра и тях на ръка, хем виждам дали има нещо претъркано и ако има скъсявам с някой друг метър.
-
- разбира нещата
Благодаря за отговора!
Аз процедирам по същия начин: в 90% от случаите разпъвам и монтирам на място с тази разлика, че винаги на което и да е плетено съм с шок лидер, когото проверявам при монтажа.Иначе и аз смятах и ще го прилагам пръскане на шпулата преди хвърляне.
На слука !
Аз процедирам по същия начин: в 90% от случаите разпъвам и монтирам на място с тази разлика, че винаги на което и да е плетено съм с шок лидер, когото проверявам при монтажа.Иначе и аз смятах и ще го прилагам пръскане на шпулата преди хвърляне.
На слука !
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
-
- разбира нещата
Имам следния въпрос: всеизвестно е ,че най-добри резултати при улов на зарган с бомбарда се постигат с флуорокарбонов повод. Преди няколко дни при такъв риболов изваждам такъма и куката я няма: ясно е кой я е нагълтал.Иначе флуорокарбоновият повод е нов и почти цял, само няколко сантиметра са заминали с куката.Естествено не съм хвърлил повода, а в домашни условия отново му привързах куката. Имам правилото всеки вързан такъм да проверявам на мъртва тежест и установих, че флуорокарбона се къса на много по-малко усилие в сравнение с този, който не е бил в контакт с морската вода./ Поводът ми е 0.148 мм и издържа с куката на 1.250 кг при проверка!/. При това загубилия куката такъм е ползван максимум 1-2 пъти. Въпросът ми е: старее ли толкова бързо флуорокарбона след контакта си с морската вода? За уточнение не се къса при повторно завързаната кука, а на места 30-40 см от нея, където в никакъв случай не е бил в контакт с зъбите на зизи? Описаното не е единичен случай, а се повтори и потрети и при други такива случаи, когато куката беше нагълтана от чернокопа? Интересно ми е дали и при други колеги има такива случаи? Ако това е така, това означава, че флуорокарбонът не е толкова траен и „неразрушим“ от солената вода, колкото го рекламират?
Нямам намерение за сега да се отказвам от флуорокарбоновия повод, но ще си имам вече "едно на ум".
За сведение флуорокарбоновият повод е от т.н. маркови продукти, а не от някаква измислена марка.
Благодаря предварително на колегите, които ще намерят време да споделят наблюденията си!
Нямам намерение за сега да се отказвам от флуорокарбоновия повод, но ще си имам вече "едно на ум".
За сведение флуорокарбоновият повод е от т.н. маркови продукти, а не от някаква измислена марка.
Благодаря предварително на колегите, които ще намерят време да споделят наблюденията си!
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Някой ползвал ли е това влакно:
http://riboco.com/index.php?mod=product&show=2815
Прекалено хубаво ми се вижда за да е истина ?
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
Като сечение е плоско и съответно шумно като минава през водачите.Иначе е много здраво и трудно се износва.vandu написа:Някой ползвал ли е това влакно:
- Аматьора Бс
- ще става разбирач
Ако е здраво и прави дистанция не виждам проблем със шумът.То 8 нишков Дуел ми шуми ако не потапям върховия водач от време на време ,а струва 80 пари.
А новия водач 3 лв.Аматьора Бс написа:... То 8 нишков Дуел ми шуми ако не потапям върховия водач от време на време ,а струва 80 пари.

Влакното ще се ползва 7-8 дни през лятната почивка в Гърция, така че шума ще го преглътна. Мислех за 0.16-0.18.
Имам още няколко въпроса:
1. За риболов от брега в Гърция колко дебел флуоркарбон да сложа, мислех за такъв до 7-8 кг ?
2. Какви куки да сложа на силиконовата рибка:
или

Имам още няколко въпроса:
1. За риболов от брега в Гърция колко дебел флуоркарбон да сложа, мислех за такъв до 7-8 кг ?
2. Какви куки да сложа на силиконовата рибка:

или

Днес пробвах въпросното влакно на Hakuyo 0.18 http://riboco.com/index.php?mod=product&show=2815 с един уред и първия път издържа 7,5 кг на опън, втория мокро 9,1 кг. Не знам как са ги определили тези 22 кг. които ги дават на кутията, ама разминаването е много. Опита го правих с ето този начин на връзване:
и при намокрено влакно над 6кг. запозна да приплъзва. Но все пак мисля че за тези пари е доста добро.
Другата седмица ще видя какъв флуоркарбон ще взема и него ще го пробвам.

Другата седмица ще видя какъв флуоркарбон ще взема и него ще го пробвам.
-
- ще става разбирач
Надявам се сте наясно колеги, че това влакно с дебелина 0,18 е с реална такава 0,22 .
Поздрави!
Поздрави!

Предложете ми някакво влакно за бомбарда, че съм пред голяма дилема в момента.Не мога да реша какво да взема, предното много бързо се износи.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Плетено или монофилно?? От монофилните съм ползвал и съм доволен от Maver Red Devil 0,20 http://masterfishing.bg/product/1359/mo ... -150m.html и Lazer Shogun 0,20 http://www.filstar.com/bg/%D0%9A%D0%BE% ... 0+50m/123/ от плетените ползвам само евтини , в момента съм с това http://fishingshop-pike.com/index.php?r ... ct_id=2460 само че жълто с размер 0,08 и нямам забележки , но ака макарата ти не бива не ти препоръчвам плетено 
Ако не си смазваш ролката на бигела и тя не се върти добре това износва много бързо влакната , също така виж дали нямаш повредена керамика по някой от водачите , това също наранява и износва влакното патил съм го

Ако не си смазваш ролката на бигела и тя не се върти добре това износва много бързо влакната , също така виж дали нямаш повредена керамика по някой от водачите , това също наранява и износва влакното патил съм го

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

Да попитам и тук,мисля, че това е темата,как се мери плетено влакно реално ?!?!
Питах преди време в друга тема но ,нещо май не ме разбраха!!! Купих си микро микромер ,специално за месина,флуорокарбон и плетено.та питам,как .....?!?!?!?
Не че не работя с този уред,но ми е интересно как се мери 8- нишков копринено плосък конец ?!?!?!
Ако някой знае и каже,много Колеги биха били доволни и благодарни !!! 

Без да цитирам марки и производители на влакна,80% НЕ отговарят на написаното на ролките!!!
Проверено,повярвайте или пробвайте сами !!!

Макарето е супер, пръчлето водачите също са на ред, за плетено става въпрос. Към монофил не изкам да се връщам, от както ползвам плетено.