Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено влакно - Брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Vid
- кандидат преподавател
Re: Плетено влакно - Брейд
Павка, извинявай, ама то отговор е несъстоятелен. При закачка и в последствие късане, навивам няколко пъти влавното на един дървен масур и дърпам...., т.е. късането няма нищо общо с макарата и дали хлабаво ми е навито?Павел Иванов написа:Самият брейд е с много по-стегната оплетка от тези които си ползвал досега . От там , на там предполагам че си го навил малце по-хлабаво от колкото трябва . Това съчетано с по-тънкият диаметър дава едно "впиване" на брейда в оставащата му част на шпулата , което пък ти дава грешното впечатление за разтегливостVid написа:...И тук искам да задам един въпрос отправен към П.Иванов:...
Всички мерки, които съм посочил са хипотетични, не съм мерил и нямам и намерение да меря нещата с линийка или тиглилка. Просто такова ми е усещането и затова питам....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Разтягането идва от оплетката (и провисването при големи дистанции). Влакната с по-рехава оплетка и новите влакна се разтягат повече. След продължително ползване и замърсяване, плитките се слепват и разтягането е по-малко, но винаги го има. Затова говорим за почти нулева разтегливост при плетените влакна.
---
Гледам, че масово не се прави разлика между 4-жилните и 8-жилните влакна. Това, че пазарът се заля с евтини маркови 4-жилки, които вече не се произвеждат, не означава, че трябва да им се нахвърлим като мухи на мед.
В размерите над #1.5 и най-евтиното 8-жилно е по-добро от най-скъпото четирижилно влакно по отношение на триене, шумове, абсорбция и кастинг.
Да вземем един пример:
По времето, когато се сменяше технологията на оплитане при производителите, закупих Varivas surf cast #1.5. Невероятен банциг, сравнено с 8-жилните Климакс, които вече бях ползвал. От триенето във водачите бързо му падна и покритието, и боята. От квичащите шумове и вибрации едва усещах примамката. Дразнеше ме толкова, че впоследствие го подарих или продадох бонус с някаква макара, не си спомням вече.

---
При тънките влакна под #1.0 триенето е минимално и почти не се усеща. Тук разликата между 3-жилните, 4-жилните и 8-вилните е слабо осезаема и не толкова дразнеща. За определени модели влакна, дори 4-жилките са за предпочитане като по-здрави при еднакво сечение.
---
Гледам, че масово не се прави разлика между 4-жилните и 8-жилните влакна. Това, че пазарът се заля с евтини маркови 4-жилки, които вече не се произвеждат, не означава, че трябва да им се нахвърлим като мухи на мед.
В размерите над #1.5 и най-евтиното 8-жилно е по-добро от най-скъпото четирижилно влакно по отношение на триене, шумове, абсорбция и кастинг.
Да вземем един пример:
По времето, когато се сменяше технологията на оплитане при производителите, закупих Varivas surf cast #1.5. Невероятен банциг, сравнено с 8-жилните Климакс, които вече бях ползвал. От триенето във водачите бързо му падна и покритието, и боята. От квичащите шумове и вибрации едва усещах примамката. Дразнеше ме толкова, че впоследствие го подарих или продадох бонус с някаква макара, не си спомням вече.

---
При тънките влакна под #1.0 триенето е минимално и почти не се усеща. Тук разликата между 3-жилните, 4-жилните и 8-вилните е слабо осезаема и не толкова дразнеща. За определени модели влакна, дори 4-жилките са за предпочитане като по-здрави при еднакво сечение.
-
- вече хвърля и на тежко
Павка здравей! Малко пояснение. Ловя на UL с 0.4lb монофил на Варивас и ФК 0-145. Монофила
го слагам когато има закачки, с цел спасяване на примамката.
ФК когато дъното е по чисто.
Определено с ФК усещането на линията и самото кълване е по добро. Но, има моменти когато се
налага да увелича грамажа, на 3-4-до 5гр. Трябва да се съобразя с дълбочина и вятър.Да, то май
вече не UL, но няма как. И точно в този момент, започват проблемите.Може и да си въобразявам
но контрола върху линията и самото кълване започват да ми се губят. Мисля че с брейда нещата
ще се пооправят. Но ако съм в грешна посока, свиркайте.
го слагам когато има закачки, с цел спасяване на примамката.

Определено с ФК усещането на линията и самото кълване е по добро. Но, има моменти когато се
налага да увелича грамажа, на 3-4-до 5гр. Трябва да се съобразя с дълбочина и вятър.Да, то май
вече не UL, но няма как. И точно в този момент, започват проблемите.Може и да си въобразявам
но контрола върху линията и самото кълване започват да ми се губят. Мисля че с брейда нещата
ще се пооправят. Но ако съм в грешна посока, свиркайте.

Здрасти, Йонко
Чувствителността на брейда не може да се сравни с нищо от изброените по-горе (в полза на брейда естествено).
Предимството на ФК е, че има по-висока плътност от брейда и потъва по бързо. Това му свойство е доста полезно ако се ползват леки глави и примамки (1-3 gr.). Трябва да уточня, че опитът ми се базира единствено на използването на Sunline FC Sniper 0,157, 3,5lb.
Моето мнение е, че ако ще ползваш глави около 5-6 gr. е по-добре да заложиш на брейд. Ако ще ползваш по-леки, по-добре си ползвай ФК-то.
Поздрави!

Чувствителността на брейда не може да се сравни с нищо от изброените по-горе (в полза на брейда естествено).
Предимството на ФК е, че има по-висока плътност от брейда и потъва по бързо. Това му свойство е доста полезно ако се ползват леки глави и примамки (1-3 gr.). Трябва да уточня, че опитът ми се базира единствено на използването на Sunline FC Sniper 0,157, 3,5lb.
Моето мнение е, че ако ще ползваш глави около 5-6 gr. е по-добре да заложиш на брейд. Ако ще ползваш по-леки, по-добре си ползвай ФК-то.
Поздрави!
За глухия всички, които танцуват, са луди.
Festina lente!
Festina lente!
-
- вече хвърля и на тежко
Илиане, това е най разумното решение.Но пак стигаме до брейда.
От Mebaru кой размер
ползваш. PE-0,4 или PE-0,3. И какво значи ЛРФ риболов.

ползваш. PE-0,4 или PE-0,3. И какво значи ЛРФ риболов.
ЛРФ - light rock fishing (разновидност на УЛ риболов (независимо МДЖ или с воблери и клатуни) в морски условия).
Аз ползвам РЕ-04.
Аз ползвам РЕ-04.
За глухия всички, които танцуват, са луди.
Festina lente!
Festina lente!
-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря.
Притесненията ми са били неоснователни.
Поздрави.

Поздрави.
-
- научил се да хвърля
разбрах значи отива във раздел продава а аз си копувам 1,5 благодаря.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Vid написа:Павка, извинявай, ама то отговор е несъстоятелен....

Тва без джокер си е кът да пуца човек по дива свинкя с фишеци

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- freeman.bg
- вече хвърля и на тежко
Днес навих Sunline Super PE 1.5 15lb(7.5kg)test, и ми се струва, че е по тънко от монофила на другата макара 0.21. Някой знае ли колко е точно диаметъра на въпросното влакно?
Колега, дано не те подвеждам, но май беше 0,205. Размер, ставащ за джиг, блесни и т.н.(универсален размер). Тези 7,5кг. дори и да не са реални, това не означава, че щуките и белите риби ще го скъсат. Е, освен ако не ловим с някой кол за домати, разбира се.freeman.bg написа:Днес навих Sunline Super PE 1.5 15lb(7.5kg)test, и ми се струва, че е по тънко от монофила на другата макара 0.21. Някой знае ли колко е точно диаметъра на въпросното влакно?
- Павел Иванов
Реално , някъде , около 0.23мм.freeman.bg написа:... Някой знае ли колко е точно диаметъра на въпросното влакно?
Павел Иванов
Павел Иванов
http://www.vobleri.bg/bg/article/414/%D ... braid.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-0.30мм
Скоро се сдобих с ето тоя плетеняк и реших да попитам какво мислите за него.
-0.30мм
- Vid
- кандидат преподавател
Това влакно не става за нищо (ползвах го преди години, щото ми го подариха). Дори мисля, че вече е спряно от производство и количествата предлагани по магазините са много залежали....dragon1ce написа:http://www.vobleri.bg/bg/article/414/%D ... braid.html
-0.30мм
Ако държиш на марката, това е твоето влакно: http://www.voblershop.com/1877/Sufix.832/" onclick="window.open(this.href);return false;
Павка, не се кахъри де, Я все още съм си дилетант в то риболов, т.е. не меря, не тествам с кантарчета, а просто мненията ми са продиктувани от лични усещания....Павел Иванов написа:Vid написа:Павка, извинявай, ама то отговор е несъстоятелен....![]()
![]()
Да бе , несъстоятелен
Не даваш джокер - несъстоятелен , ама само на база твой си несподелени виждания , даваш и адаша ти разяснява .
Тва без джокер си е кът да пуца човек по дива свинкя с фишециЕто аз примерно никога не се абим да навивам брейда на пръчки и пр. . Натягам аванса на макс , навеждам пръчката напред та да не я товаря и дърпам . Демек какво сабя покаже , дали брейда или макарата . Друг е въпроса че гледам винаги да съобразявам съответната макара , със съответната линия
Вече и Я така почвам да практикувам.... При закачка и дърпане влакното се заклинва между другите оплетки на макарата, ама кВо ша му е?? Все пак това е само едно тъпо влакно...
Адаша много добре го разясни, ша пробвам и осем-жилните и тогава пак ще пиша

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Павел Иванов
Като цяло нищо , един , два , по - прилични кастинга и помагане с ръка при размотване и всичко си е наред . В другият вариант , с намотаването връз пръчка и тогава дърпане , се получава едно претриване на мястото контактувало с чекорчето , което последствие води до скъсване "без причина" на незнайно защо , баш около това мястоVid написа:...ама кВо ша му е??...

Павел Иванов
Павел Иванов