Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Качествени чепарета
Чак отричане - не.
Просто нуждата навремето ме научи сам да си правя чепаретата.
На учение сме по 15 дена в Атия,а едно чепаре за времето си ( началото на 80 -те )
си беше цена - 1,50 - 2 лв.Ако си вземеш 10-20бр,удряше сериозно върху бюджета.
Та през свободното си време правехме с още двама колеги състезание.
За 3 часа,да си вържеш чепарето,да слезеш на носа - и накрая си мерихме резултатите.
Те ги лакираха,аз не.Те правеха чепаре от 10 куки,аз за това време вързвах 15 - 20.
При мен се пълнеха чепаретата,те наполовиха си пълнеха техните.
От тогава не лакирам,освен като тази зима,да се чудя какво да правя.
Пък и всяка година сафрида си сменя малко предпочитанията нещо.
Говорим когато е пръсната рибата,та и 100 чепарета да имаш,
може за следващия ден да се наложи да приготвиш нещо ново.
А нямам толкова време. Те затова не лакирам де.
Ама вий не се отчайвайте,радвам се на постиженията ви.
Просто нуждата навремето ме научи сам да си правя чепаретата.
На учение сме по 15 дена в Атия,а едно чепаре за времето си ( началото на 80 -те )
си беше цена - 1,50 - 2 лв.Ако си вземеш 10-20бр,удряше сериозно върху бюджета.
Та през свободното си време правехме с още двама колеги състезание.
За 3 часа,да си вържеш чепарето,да слезеш на носа - и накрая си мерихме резултатите.
Те ги лакираха,аз не.Те правеха чепаре от 10 куки,аз за това време вързвах 15 - 20.
При мен се пълнеха чепаретата,те наполовиха си пълнеха техните.
От тогава не лакирам,освен като тази зима,да се чудя какво да правя.
Пък и всяка година сафрида си сменя малко предпочитанията нещо.
Говорим когато е пръсната рибата,та и 100 чепарета да имаш,
може за следващия ден да се наложи да приготвиш нещо ново.
А нямам толкова време. Те затова не лакирам де.
Ама вий не се отчайвайте,радвам се на постиженията ви.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Aз се сещам за др.случай преди 2 год. пред Руслака за сафрид с лодка. Преди стъмняване рибата тръгваше да кълве яко за 30 мин и СТОП, но забелязах следното: Колегата беше с чепаре преушина+ламе, лак почти не бе останало понеже ги с боядисвал с акрилна за художици (такава имал стара) и след изесно полване се е олущила. Моите чепарета пък ги правих предната вечер съвсем нови и лакирани. И двамата бяхме с чепарета черни перушини + ламе( на такова налиташе сафрида беше доста едър). При мен още с падането на чепарето се усещаше атака и почти нямаше празно а при него не беше така... Незнам дали е от лака, но се предполага, че в даден момент привлича рибата това е моето наблудение 

ами да ти го обясня по просто:var4o написа:Здравей колега dobria1.
От около две седмици седя и правя чепарета.
Всяко следващо става все по-добро от предходното,но имам един въпрос:на какво разстояние ги вързваш куките на основното влакно.
Мерси предварително.
Снимки от чепаретата малко по-нататък.
зависи от дължината на бидема ако е 7см.примерно слагаш 2 куки с бидеми една срещу друга и оставяш около 3-4см. разстояние между тях за да не се самозакача самото чепаре та 2x7+3-4см се получава 18см.аз така процедирам за сафрида цялата дължина става около 2 - 2.20м.
но за чернокопа е друго

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- КИРО
- Обратна връзка:
Сега само малко материал за размисъл от нета.
Трето
- с увеличавате на дълбочината, светлината не само намалява, но в нейния спектър се намаляват дългите вълни - червено - оранжеви цветове и тонове. След тях изчезва жълтия цвят. На дълбочина 10 метра, всичко се обагря в синьо-зелен отенък. Освен това, в зависимост от движението на водата, видимостта може още да се намали под въздействието на планктона. Затова на дълбочина под 5 метра използвайте светкавица, за да осигурите допълнителна осветеност и да възстановите, доколкото е възможно, спектралното равновесие на светлината, за да получите по-вярно цветопредаване.
Автор - Анастасия Мельникович
Трето
- с увеличавате на дълбочината, светлината не само намалява, но в нейния спектър се намаляват дългите вълни - червено - оранжеви цветове и тонове. След тях изчезва жълтия цвят. На дълбочина 10 метра, всичко се обагря в синьо-зелен отенък. Освен това, в зависимост от движението на водата, видимостта може още да се намали под въздействието на планктона. Затова на дълбочина под 5 метра използвайте светкавица, за да осигурите допълнителна осветеност и да възстановите, доколкото е възможно, спектралното равновесие на светлината, за да получите по-вярно цветопредаване.
Автор - Анастасия Мельникович
Несъмнено е така напсаното по- горе ,но аз исках да кажа, че рибата не винаги е под тези 10 метра и тогава сигналните цветове я привличат особено ако се лови в близост до брега. Пък може и така да си мисля 

- КИРО
- Обратна връзка:
Да,тук си много прав.MARLIN написа:Несъмнено е така напсаното по- горе ,но аз исках да кажа, че рибата не винаги е под тези 10 метра и тогава сигналните цветове я привличат особено ако се лови в близост до брега. Пък може и така да си мисля
Миналата година,при дълбочина 17-20м,сафрида държеше някъде по средата на водата.
Ама как ще е тази - ще видим.

Даньо,а да видим колко модели ти трябват сега :
С N 10 :
- с перушина от юрдек
- пак същото,ама и с синьо ламе
- пак същото,ама с жълто ламе
- пак същото,ама с черно ламе
- пак същото,ама с червено ламе
- без перушина,брой всички тези ламета
- комбинация между ламетата
С N 9
- брой тези дет ги писах
С N 8
- сигурен съм, че вече си се сетил
С N 7,6 и 5
– мисля че ме разбираш вече
А и не съм посочил всички комбинации.

Ама тези само с червените " главички "
- YordanDanev
- сериозен играч
Ясно, но аз връзвам само N8 и N7 за сафрид, незнам дали е хубаво и по-малки номера. Нали все пак ще лофим сафрид а не граца, но приемам съвети от по-опитните, на мене така миказаха във магазина като си копувах куките.

- КИРО
- Обратна връзка:
Ами а де ?YordanDanev написа:Ясно, но аз връзвам само N8 и N7 за сафрид, незнам дали е хубаво и по-малки номера. Нали все пак ще лофим сафрид а не граца, но приемам съвети от по-опитните, на мене така миказаха във магазина като си копувах куките.
Миналата година,баш едрия сафрид най вървеше на 10-тка с жълтото. А сега де ?
Къв съвет да ти дам ? Пробите в началото,ще дадат насоката.
Затова пишем тук.
-
- вече хвърля и на тежко
според мен голяма риба се хваща и на малка кукаКИРО написа:YordanDanev написа:Ясно, но аз връзвам само N8 и N7 за сафрид, незнам дали е хубаво и по-малки номера. Нали все пак ще лофим сафрид а не граца, но приемам съвети от по-опитните, на мене така миказаха във магазина като си копувах куките.

Колегата го каза много точно!stanislav_simeonov написа: според мен голяма риба се хваща и на малка кука![]()
,но обратното не става
Зарганолог
-
- вече хвърля и на тежко
и още... нещо си се объркал защото по-малък номер=по-голяма кукаYordanDanev написа:Ясно, но аз връзвам само N8 и N7 за сафрид, незнам дали е хубаво и по-малки номера. Нали все пак ще лофим сафрид а не граца, но приемам съвети от по-опитните, на мене така миказаха във магазина като си копувах куките.

На малка кука е за предпочитане,котка можеш фана даже.
Номер 9 е добра кука средно оптимално за сафрида .. Но все пак има разлика и в размера от самия производител. Еднакъв размер кука примерно 9 но ралични марки като ги наложиш имат ралика 

Тогава влизат в сила доста от тези цветовеMARLIN написа:Несъмнено е така напсаното по- горе ,но аз исках да кажа, че рибата не винаги е под тези 10 метра и тогава сигналните цветове я привличат особено ако се лови в близост до брега. Пък може и така да си мисля

обаче ако трябва да ги комбинирам с различни ламета ще се получат доста разновидност
доказано е че за големи дълбочини зелените и сините работят най добре както и перата но за по малките дълбочини които при Варна се срещат много както и за тези които ловим от брега е друга работа
п.п.
и не се заглеждаите по зелето и......зад макарите то не се предлага

MARLIN написа:Номер 9 е добра кука средно оптимално за сафрида .. Но все пак има разлика и в размера от самия производител. Еднакъв размер кука примерно 9 но ралични марки като ги наложиш имат ралика
то всеки си има предпочитания но аз лично връзвам с 9-ки а за тези който са с лодки предлагам 7-ци изключение е когато някой си поръча по негово желание номер на куката