Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Сом на тролинг
Миро,мултито го отричам и за друго!Не можеш спокойно да метнеш воблера на 20-30м.зад лодката и тогава да тръгнеш!Много удари на сом има точно на спрял воблер!
Забравяш и една максима:Колкото е по-баят такъма,толко и удоволствието при ваденето на рибата намалява!Фин-Нор е съкращение на Финландия и Норвегия,като конструкцията на аванса е уникално яка!Хемингуей и световният рекорд на марлин са с Фин-Нор!Мърка,като мулти и нема задна!Авансът вади големите риби,а не пръта и дебелината на кордата!Та за това ми е аванс!30-50 Либри корда,мулти и колец!
Значи единственното слабо място на линията остава тройката на воблера.Там не можеш да се застраховаш!Ако загубиш,ще е там!Защото баятият такъм не ти дава обратно инфо от воблера и рибата!Освен това на 10-20 сома се пада по един Голям,кат закачиш 5-ка все едно уклей ще си хванал!
Лека нощ! 

- spookymiro
- ще става разбирач
Я да обясня за баятия такъм, че току виж хората помислили че съм тръгнал да влача с алпинистко въже, лебедка от джип и абордажни кукиTroli Rapala написа:Миро,мултито го отричам и за друго!Не можеш спокойно да метнеш воблера на 20-30м.зад лодката и тогава да тръгнеш!Много удари на сом има точно на спрял воблер!Забравяш и една максима:Колкото е по-баят такъма,толко и удоволствието при ваденето на рибата намалява!Фин-Нор е съкращение на Финландия и Норвегия,като конструкцията на аванса е уникално яка!Хемингуей и световният рекорд на марлин са с Фин-Нор!Мърка,като мулти и нема задна!Авансът вади големите риби,а не пръта и дебелината на кордата!Та за това ми е аванс!30-50 Либри корда,мулти и колец!
Значи единственното слабо място на линията остава тройката на воблера.Там не можеш да се застраховаш!Ако загубиш,ще е там!Защото баятият такъм не ти дава обратно инфо от воблера и рибата!Освен това на 10-20 сома се пада по един Голям,кат закачиш 5-ка все едно уклей ще си хванал!
![]()
![]()
Лека нощ!

Влакното е 50 либри щото като ти лепне некой дедо (дай боже всекиму) има да си слушаш прецизния аванс и като почне да прозира барабана, да препускаш подире му и да разминаваш останалите лодки като експрес малка гара. Трябва да се окаже някакво въздействие върху рибата, иначе чакай я да се умори с нежен аванс или като си пърпориш подире и. Или ще ти свърши бензина или ще остарееш в лодката

Мултипликатора съм го взел поради две причини - да ми събира достатъчно плетеняк (имам поне 250м) и да ми отчита на какво разстояние съм пуснал воблера. Както знаеш аз съм експериментатор и статистик - закъде без точни данни

Пръта е важно нещо, което мори рибата. Чакай само аванса да ти свърши работата. Моите хем отчитат играта на 5см воблер, хем стават и за нещо по-голямо....
Или си подготвен за нещо по-така или като те погне мечката хвърляш пушката и почваш да и обясняваш че си за гъби...
Поздрави
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
-
- вече хвърля и на тежко
Аз единствения минус, който виждам на мултито, е че с него се хваща много неудобно пръчката, т.е. пречи си самата макара отгоре. Трябва да го държиш само за долната дръжка, или да помага и другата ръка, ама пък тогава не можеш да навиваш. Иначе си е супер, здрава, надеждна и сигурна макара с много влакно. Какво друго му трябва на човек?
- pachosz
- сериозен играч
Скоро някой беше постнал клипче - в Чехия ако не се лъжа беше, хващаха сом с мултита за дясна ръка. Пичовете си ги вадеха рибите като макарата стои долу, под пръчката, само че разбира се навива на обратната на удобната посока. Не видях да имат някакви проблеми, явно бяха свикнали такаtomik написа:Аз единствения минус, който виждам на мултито...

Друг е въпроса за натоварването на пръчката - дали са отгоре или отдолу водачите, по различен начин се натоварва. При макара отгоре, водачите се натискат към пръчката, а обратно се дърпат от нея. Лично аз не мисля, че има чак толкова голямо значение това, освен ако не става въпрос за огромна и борбена риба.
- spookymiro
- ще става разбирач
Пачо, като го обърнеш наопаки не се ли губи ефекта от твоя контрол върху ситуацията? Оставяш се на аванса. Аз предпочитам по разхлабен аванс и да си помагам с палеца.
За сомската въдица си купих мултипликатор на корморан който стои отдолу на въдицата и се навива нормално, все едно е обикновенна макара за лява ръка. Има палче за бърз реглаж на аванса, а което е и още по хубавото има едно лостче, което се командва много лесно от показалеца на дясната ръка. Това лостче допълнително регулира аванса. Мултито обаче е доста солидно и ще видиш зор ако го използваш за тролинг.
Поздрави!
За сомската въдица си купих мултипликатор на корморан който стои отдолу на въдицата и се навива нормално, все едно е обикновенна макара за лява ръка. Има палче за бърз реглаж на аванса, а което е и още по хубавото има едно лостче, което се командва много лесно от показалеца на дясната ръка. Това лостче допълнително регулира аванса. Мултито обаче е доста солидно и ще видиш зор ако го използваш за тролинг.
Поздрави!
- pachosz
- сериозен играч
Явно тия сладури от клипа, за които говоря, са били с достатъчно качествени мултита. Не знам на аванс ли разчитаха, ама доста големи рибоци дърпаха
А за Корбоса - аз 2 такива си бях купил, с еднакви пръчки.... мераци
За съжаление обаче едната от по-миналата година лежи на дъното на един язовир
От тогава обръщам по-сериозно внимание и на стойките в лодката, щото като си спомня кво обикаляне и търмъчене после направихме в района да закачим уж падналата въдица, ама сякаш беше се изпарила
Иначе как хубаво хвръкна, и като копие се заби
сега ми е смешно, ама тогава ми се плачеше.
Та не са лоши Корбосите де, аз си го харесвам моя дето ми остана. За влачене е прекалено голям наистина. Има по-малки и удобни мултипликатори, дето може и да заметнеш с тях безпроблемно.
А на теб честито за Корморана, и да му направиш сефте в най-скоро време
Относно тоя фул-контрол на аванса - като гледам ква пластмаска е тая спирачка, сигурно върши работа, но на мен не ми се е налагало да я ползвам, но имам усещането, че ако я натиснеш по-силно, ще се счупи.
Малии, станало време да се ляга

А за Корбоса - аз 2 такива си бях купил, с еднакви пръчки.... мераци

Та не са лоши Корбосите де, аз си го харесвам моя дето ми остана. За влачене е прекалено голям наистина. Има по-малки и удобни мултипликатори, дето може и да заметнеш с тях безпроблемно.
А на теб честито за Корморана, и да му направиш сефте в най-скоро време

Относно тоя фул-контрол на аванса - като гледам ква пластмаска е тая спирачка, сигурно върши работа, но на мен не ми се е налагало да я ползвам, но имам усещането, че ако я натиснеш по-силно, ще се счупи.
Малии, станало време да се ляга

-
- сериозен играч
След това което ми беше причинено миналата седмица
, Жорката
......оппааа вече ЖОРО-64
се ядоса и им го върна достойно на тез гадове
.
Влачене , влакно 0,25 , воблер Рапала (ФИЛИСТА) , въдица - някаква
:fish12: . Сом-ГОЛЯМ 217см-64кг

Най-накрая и моят спътник постигна успеха
. Радвам се изключително много за него , защото аз и хората които го познават знаят колко е упорит и колко риби му се откачиха в последният момент .
Аз му асистирах през цялото време , но въдица не съм пипнал а само му помагах с рутинните работи , поливах го с кофата с вода
, палих му цигари
и от много помощ замалко и да го изтървем заради мен
:fish6: .
Беше се уморил и поиска да продължа аз , но битката си беше само негова и трябваше да си остане такава .
Поздрави Жорка и успехи за напред
Снимка от стрехата няма да ви пускам щото нещо е размазана , но ето ви Ядна друга за сбогом.

Влачене , влакно 0,25 , воблер Рапала (ФИЛИСТА) , въдица - някаква

Най-накрая и моят спътник постигна успеха

Аз му асистирах през цялото време , но въдица не съм пипнал а само му помагах с рутинните работи , поливах го с кофата с вода

Беше се уморил и поиска да продължа аз , но битката си беше само негова и трябваше да си остане такава .

Снимка от стрехата няма да ви пускам щото нещо е размазана , но ето ви Ядна друга за сбогом.

Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!

Риболовци.
-
- сериозен играч
Хайде още един се мушна в генералния щаб!
Браво на колегата и оттук насетне все по нагоре!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Рапалите,знаят кво да ловят!
Браво на Пловдивчани!
Сега чекам на Миро да му тресне,некое добиче,докато е сам в лодката с 3 въдици,па после ще го сгънем от бъзик!
Един пич оня ден,не е могъл да извади пръта от стойката,заради зверският натиск и е загубил мача!
Трябва рефлекс и хладнокръвие,и най-вече АВАНС,АВАНС,качествен АВАНС в момента на удъра!
После си е хамалогия от "Солни пазар"!

- spookymiro
- ще става разбирач
Браво за слуката, майсторлъка и пускането! Наслади се на прекрасния трофей. И пак, и пак, и пак щом ги пускаш да радват и другите!KRASSI написа:След това което ми беше причинено миналата седмица, Жорката
......оппааа вече ЖОРО-64
![]()
![]()
се ядоса и им го върна достойно на тез гадове
![]()
.
Колега като ти гледам снимките от поста, май си от лагера с караваните до Сухото дере. Аз съм от скромната група на Калния нос ама се качвам само уикендите. В събота вечерта, малко преди да мръкне имаше един колега дето кльонкаше пред вашия лагер и сменихме 2-3 думи. Дали не си бил тиlusienn написа:Браво момчета честито-голема риба,знаех си че някой ще хване по пълнолунието. И ние влачихме по Искара ... но нямахме късмет само едно дребно на кльонк

Тролка, третата въдица я извадих от зор. От събота от 10 часа нататък до неделя наобед имам 16 часа във водата. Обикалях и устието и шипоченския и на резервата до вододайната зона ходих. Вятъра ме отвя в съботата, в неделята ме пра дъжд. Добре че бях с неопрена дето и на мен ми е голямTroli Rapala написа:...Сега чекам на Миро да му тресне,некое добиче,докато е сам в лодката с 3 въдици,па после ще го сгънем от бъзик!![]()
...

С бяла риба или неголямо сомче продължавам да си карам и си го вадя.Ако случайно се оплете, пак го вадя ама с топка от плетеняк и после си калявам нервите.
Ако перне нещо по-така процедурата е следната - засичам, връщам въдицата на стойката и почвам да събирам останалите въдици. Нека си развива. Имам по 200 метра резерв. Поне едната ще извадя. После каквото стане. Ако се оплета и скъсам или изпусна рибата си трая да не ми се смееш

Поздрави на всички!
Айдееееееее, едната Ямаха от конкурса си отиде на адреса, за втората ще има яко боричкане в Б група на репешажите

На платено не одим !
- spookymiro
- ще става разбирач
Тази година ще има ли наградаsampo написа:Айдееееееее, едната Ямаха от конкурса си отиде на адреса, за втората ще има яко боричкане в Б група на репешажите![]()
![]()

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Миро,с прецакан редуктор на двигателя/временно оправен/,без спасителни жилетки и с резервната лодка,не ми се рискуваше да се метнем у Искъро!
А и новините беха лоши-немало сомове и бели!
Предлагам да ми дадат напред наградата,че съм в нужда,и като фанем рекорда ше се разбереме да го връщам на вторият!
Извън шегата,гласувам за вашият сом тая година!Още повече,че е фанат на разпети-петък,па съм и набожен!
Отче,чуй молитвите ми! 

Troli Rapala написа:...не ми се рискуваше да се метнем у Искъро!А и новините беха лоши-немало сомове и бели!
...
Един корифей е казал "който играй пичели,който не играй не пичели"
Рибата никаква я нема, тая е от Искъро /миналата седмица на тролинг/ и не е моя, а на непишещ по форуми ...

ps: Надявам се "групиралите се" да не четат тази информация, тя е само за "негрупирани"

На платено не одим !