Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

ВСИЧКО ЗА ФИДЕРА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
ВСИЧКО ЗА ФИДЕРА
КОЛЕГИ, НЕКА ВСЕКИ НАПИШЕ ПО НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ФИДЕРА КАТО МЕТОД ЗА РИБОЛОВ : 

колкото повече вали, толкова повече вали
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
HEMINGUEI написа:Миналата година лових заргани с фидер и съм доволен........ Трябва да пробваш.
Е, такива думи ми се слушат

И в разни магазини ходих, а там как обясняват...

10х HEMINGUEI!

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Ето материал за четене:
http://forum.nariba.com/viewforum.php?f=24
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... sc&start=0
http://forum.nariba.com/viewforum.php?f=24
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... sc&start=0
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не бъди скромен...как само доволен... това е 3 в 1 - ако оставя зарганите безчет които съм извадил с фидер, кажи му на човека какво става, ако го удари платерина , кефалец към 1кг и нагоре ...HEMINGUEI написа:Миналата година лових заргани с фидер и съм доволен........ Трябва да пробваш.

Последно промяна от durumov на Сря Май 04, 2005 1:32 pm, променено общо 1 път.
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
durumov написа:Не бъди скромен...как само доволен... това е 3 в 1 - ако оставя зарганите безчет които съм извадил с фидер, кажи му на човека какво става, ако го удари платерина , кефалец към 1кг и нагоре ...
Да, много съм любопитен - какви са последствията при удари на по-едри риби??? Есента на морска гара във Варна закачих кефал на такъм за чернокоп - кръгло оловце с морски червей накрая - по мое мнение беше към 4 кила... Не го извадих - никой нямаше кеп... Но при спомена още ми се вдига адреналина

Въдицата ми беше най-обикновен китайски телескоп с водачи - от ментетата по 10 лева.
Последно промяна от joro1973 на Сря Май 04, 2005 1:12 pm, променено общо 2 пъти.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
говорим за карбонов фидер - при 3,60 м. дължина и върхове-3бр.(с малки разлики в акцията) с дебелина от 1мм. на всеки връх. Усета за воденето на риба дали е от 10 гр. или 100гр. ...300 ...600 - 1-2-5кг. е невероятен.Натоварването се разпределя равномерно и пропорционално (благодарение на многото водачи-20ина) то 'пълзи' от върха, като никога пръчката не заема форма на симетричен полукръг.
При мачовата пръчка това е по-слабо изразено. Усещам я като по-вдървена.
Връхчетата на фидера предават пулса на цялата линия - сякаш приемаш по влакното..по корпуса по дръжката вълненията на жертвата, която си засякъл.Още нещо важно е, че търпи страшни натоварвания при замятане - нещо като акция от 5гр. до 105 - а пък всичко лети страшно надалеко - в зависимост от осн. влакно, повод ако има и т.н. - проблем започва да става с каква макара работиш, дали е в състояние да ти освобождава толкова количество влакно и с такава скорост, каквато да отговаря на замаха и началната скорост на такъма - придобита от фидера.
При мачовата пръчка това е по-слабо изразено. Усещам я като по-вдървена.
Връхчетата на фидера предават пулса на цялата линия - сякаш приемаш по влакното..по корпуса по дръжката вълненията на жертвата, която си засякъл.Още нещо важно е, че търпи страшни натоварвания при замятане - нещо като акция от 5гр. до 105 - а пък всичко лети страшно надалеко - в зависимост от осн. влакно, повод ако има и т.н. - проблем започва да става с каква макара работиш, дали е в състояние да ти освобождава толкова количество влакно и с такава скорост, каквато да отговаря на замаха и началната скорост на такъма - придобита от фидера.
Последно промяна от durumov на Сря Май 04, 2005 2:52 pm, променено общо 1 път.
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
durumov написа:.Още нещо важно е, че търпи страшни натоварвания при замятане - нещо като акция от 5гр. до 105 - а пък всичко лети страшно надалеко - в зависимост от осн. влакно, повод ако има и т.н. - проблем започва да става с каква макара работиш, дали е в състояние да ти освобождава толкова количество влакно и с такава скорост, каквато да отговаря на замаха и началната скорост придобита от фидера.
Всичко това звучи повече от прекрасно

А на високи натоварвания при вадене на рибата как е? Знам, че тук основна роля играе аванса на макарата, но мисълта за здрава и сигурна пръчка на мен винаги ми влияе добре

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Чакай сега малко, ми т'ва да не е кран, бе. Тва е пръчка изискваща уважение, тя може да ти "го вдигне парчето 100%" - ако ти издържат влакното и бидема. Аз съм късал на вълнолома - на 0,10-0,12 монофилно, кой ли не е. Ми рибата кат' не ще оплетките и не бута 'ко да я правя. Имах 2003та в един ден 3 изтървани главоча - както си работя зарганата и хоп - то не пита. Не съм и правил опит да ги качвам на 2ия етаж щото бе нависоко, кепа стои в багажника ми, пусти мързел, вземи го бе... ама аз като не ми е навик...на ти !
...аре утре пак, че обещах на Бат' Милен да видя накъде са морските червеи от езерото.
...аре утре пак, че обещах на Бат' Милен да видя накъде са морските червеи от езерото.
- joro1973
- вече хвърля и на тежко
durumov написа:Чакай сега малко, ми т'ва да не е кран, бе. .
ЕЕЕ - ти пък кран! Да не си работил на пристанището

И кажи и на нас за червеите! И на кое викаш "главоч"? К`ва е тая риба?
- DOCTORA
- вече хвърля и на тежко
Жорка, Уста Дурумов е прав. Искам само да посоча два момента.
Прътовете за фидер са направени за сладководен риболов на дъно.
При тях върховете имат за цел да служат като индикатори за кълването. Те са три за да се използват при различни условия:
-мек - за стояща вода
- по-твърд - за бавно течаща вода
- твърд - за бързо течаща вода.
Нито един фидер не е предназначен за вдигане на рибата от водата.
С тези пръти рибата винаги се вади с кепче.
Производителите на тези пръти понятие си нямат че в България морски риболов се прави с такъми за червеноперка.
Ако се опиташ да вдигнеш тежка риба с прът за фидер влакното би трябвало да ти се скъса. Те са направени с водачи за тънки влакна с които рибата само се докарва до брега а се вдига с кеп.
Прътовете за фидер са направени за сладководен риболов на дъно.
При тях върховете имат за цел да служат като индикатори за кълването. Те са три за да се използват при различни условия:
-мек - за стояща вода
- по-твърд - за бавно течаща вода
- твърд - за бързо течаща вода.
Нито един фидер не е предназначен за вдигане на рибата от водата.
С тези пръти рибата винаги се вади с кепче.
Производителите на тези пръти понятие си нямат че в България морски риболов се прави с такъми за червеноперка.
Ако се опиташ да вдигнеш тежка риба с прът за фидер влакното би трябвало да ти се скъса. Те са направени с водачи за тънки влакна с които рибата само се докарва до брега а се вдига с кеп.
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!