Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняРибни кюфтета
Модератор: sapuna
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re:
Провокиран от тази рецепта и унил от недащния Дунав, вчера скокнах на язовир Полетковци за начесване на крастата и с твърдото намерение да опитам и аз тези рибни кюфтенца.sapuna написа:500 г риба (в идеалния вариант е филе, но и с дребна риба също става)
160 г кромид лук
2 яйца (1 за каймата и 1 за паниране)
1 филия сух хляб,накисната във вода
20-30 г масло
галета
брашно
подправки: вегета, чубрица, джинджифил, черен пипер, може и малко кориандър
Рибата се смила с месомелачка.Желателно е да се повтори. Лука и хляба също се смилат. Всичко се смесва. Каймата се прекарва още веднъж през месомелачката и се овкусява с подправките. Докато отлежава, приготвяте някаква гарнитура (картофено пюре,лзтеница с боб или каквото ви дойде на ум).
Оформят се кюфтета, като в средата на всяко едно се слага по една бучка, колкото лешниче, студено масло. Кюфтетата се овалват в брашно, яйце, галета и се пържат в нагорещена мазнина. От маслото стават сочни и така не се налага да се слага сланина в каймата.
За костици не се притеснявай-меленето и пърженето почти ги анулира!
Избягвай дънни риби-в повечето случаи имат дъх на тиня,а след термична обработка той изпъква още повече!
Сега ще онагледя рецептата.
Всичко започва с отиване на водоем и мятане на въдицата :
Следва улов на таранки
Големите се отделят за кИфтетата
Малките отиват да стават големи
А големите стават на кайма
След това се смилат и няколко варени картофа
И магданоз (ако ви остане, може да го ползвате за улов на толстолоб )
Смилате и лук, накисвате две филийки хляб в мляко и омешвате всичко
После овалвате в галета, в яйцето, пак в галета и хоп в тигана
Докато получите това и отворите студената бира
НО! Докато дойдете до раздела "кеф", ви трябват около 10-на часа риболов, после 7-8 часа за чистене на 4 кг. таранка, смилане, приготвяне на каймата и пържене - направо да му се отще на човек.
Да не говорим, че въпреки че рибите бяха смлени през ръчна машина, после на електрическа и накрая на чопър, дори и след изпържването се усещаха и намираха костици, което направи яденето много предпазливо и лишено от удоволствие.
В заключение - крайния продукт изглежда апетитно, но е трудоемък и рисков за ядене, т.е. - никога повече няма да го правя!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Рибни кюфтета
Голям мързел си.Щом е готино пак ще до направиш.Кво е туй ,няма повече.
Рибаря си лови рибата,чисти си я,приготвя я по-най необикновенния начин,и я поднася на жената.
Че утре пак да те пусне за риба.
Абе при мен и това вече не върви,тъй че,утре рано сабалям ще бягам.Казах,че колата е на ремонт у комшията,тъй че няма да ме усети.
Рибаря си лови рибата,чисти си я,приготвя я по-най необикновенния начин,и я поднася на жената.
Че утре пак да те пусне за риба.
Абе при мен и това вече не върви,тъй че,утре рано сабалям ще бягам.Казах,че колата е на ремонт у комшията,тъй че няма да ме усети.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: Рибни кюфтета
Жена ми чисти 7 кила каракуди за около час ( без миенето). Иначе понятието "кюфтета от каракуда" е пълна отврат и гадост по отношение на каквито и да е "кулинарни" експерименти
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Рибни кюфтета
:КИРО написа:Рибаря си лови рибата,чисти си я,приготвя я по-най необикновенния начин,и я поднася на жената.
Че утре пак да те пусне за риба.
Абсолютно вярно!
@ИДА, явно с течение на годините жена ти е добила тренинг.
Но на нашия екип (аз, жената и тъщата) ни отне адски много време за нещо, което определено не си струваше.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Рибни кюфтета
здравейте,имам в фризера голямо количество риба ;платика и каракуда ,кажете ми какво да я направя,нея искат пържена мислех да я смелям на каима за кюфтета ,но ако имате идеи моля пишете ми,чух че платиката можела да се консервира...ама как?
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 130
- Регистриран на: Пет Окт 31, 2008 6:27 pm
- Местоположение: ПЛОВДИВ
Re: Рибни кюфтета
РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/vesa75 написа:здравейте,имам в фризера голямо количество риба ;платика и каракуда ,кажете ми какво да я направя,нея искат пържена мислех да я смелям на каима за кюфтета ,но ако имате идеи моля пишете ми,чух че платиката можела да се консервира...ама как?
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна(150 градуса). Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 20 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!! Тази рецепта на Бачо Илия е велика.
Фланелката на ЛОКОМОТИВ Пловдив не се носи на тялото,а на ДУШАТА!!!
Re: Рибни кюфтета
Това е от платика,картофи и подправки-рибата се сварява и обезкостява-доста чанч,после се смесва с картофите и се панира.Екстра мезе-няма никакви забележки
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рибни кюфтета
450 гр филе от риба, смляно (red snapper, cod, salmon- mix) ред снапър, треска, сьомга или микс
1 червена чушка
1 яйце
половин връзка зелен лук, накълцан ан ситно
1/2 чаена чаша галета или натрошен хляб
1 чаена л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1 чаена л. кориандър (семенца от силантро, смлени)
връзка силантро или магданоз
сол и пипер
Филетата риба се смилат в блендер.
Всичко се омесва добре. Оставя се да престои най-малко 2 часа в хладилник.Оформят се кюфтета, отупват се в брашно и се пържат.
1 червена чушка
1 яйце
половин връзка зелен лук, накълцан ан ситно
1/2 чаена чаша галета или натрошен хляб
1 чаена л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1 чаена л. кориандър (семенца от силантро, смлени)
връзка силантро или магданоз
сол и пипер
Филетата риба се смилат в блендер.
Всичко се омесва добре. Оставя се да престои най-малко 2 часа в хладилник.Оформят се кюфтета, отупват се в брашно и се пържат.
- Hardi
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 200
- Регистриран на: Чет Фев 19, 2009 1:02 pm
- Местоположение: Ст.Загора-Гълъбово
Re: Рибни кюфтета
Колеги да попитам и аз,от мазен шаран(но не мирише на тиня) ще станат ли кюфтаци,и по какъв начин да ги направя?
Re: Рибни кюфтета
Мисля че направени от филе, рибните кюфтенца ще са по арни, ще пробвам в най-скоро време !
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рибни кюфтета
Ribko написа:Мисля че направени от филе, рибните кюфтенца ще са по арни, ще пробвам в най-скоро време !
Абе, Рибко, филе от какво!? кенгуро, алигатор, щраус, шаран, сом, цаца................. Каква риба по-точно!?;)))))))
@ Харди: Относна кюфтетата от шаран -опържи си шаранчето и не се занимавай с кюфтета
- Black sea_fb
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 248
- Регистриран на: Чет Сеп 09, 2010 5:03 pm
- Местоположение: Varna
Re: Рибни кюфтета
Несам ял досега но много скоро ще ги пробвам
Re: Рибни кюфтета
Филе от пангасиус, тилапия, мерлуза, такиви филенца ям най-често, РИБНИ, ти може и с щраусово или алигаторско да пробваш !...Margatyna написа:Ribko написа:Мисля че направени от филе, рибните кюфтенца ще са по арни, ще пробвам в най-скоро време !
Абе, Рибко, филе от какво!? кенгуро, алигатор, щраус, шаран, сом, цаца................. Каква риба по-точно!?;)))))))
@ Харди: Относна кюфтетата от шаран -опържи си шаранчето и не се занимавай с кюфтета
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Re: Рибни кюфтета
vesa75 написа:
здравейте,имам в фризера голямо количество риба ;платика и каракуда ,кажете ми какво да я направя,нея искат пържена мислех да я смелям на каима за кюфтета ,но ако имате идеи моля пишете ми,чух че платиката можела да се консервира...ама как?
РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна(150 градуса). Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 20 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!! Тази рецепта на Бачо Илия е велика.
da stava napravix tazi recepta no ima malak problem ribata se razvarqva stava na ka6a i sled tova burkanite sa mnogo ama mnogo kiseli po4ti ne se qdq
здравейте,имам в фризера голямо количество риба ;платика и каракуда ,кажете ми какво да я направя,нея искат пържена мислех да я смелям на каима за кюфтета ,но ако имате идеи моля пишете ми,чух че платиката можела да се консервира...ама как?
РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/
Рибата се почиства от люспи , глави и вътршности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Рзбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна(150 градуса). Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче финно млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 20 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особенно такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберът 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!! Тази рецепта на Бачо Илия е велика.
da stava napravix tazi recepta no ima malak problem ribata se razvarqva stava na ka6a i sled tova burkanite sa mnogo ama mnogo kiseli po4ti ne se qdq
Re: Рибни кюфтета
най-вкусните кИфтета,които съм хапвал,са от червеноперка..
моя колега ги приготвя така:обезкостява рибата,след това,
без да я мели я смесва с народна кайма за скара в съотношение
1 към 3 или 4,като прибавя само лук...пече ги на скара и стават мозък
прави от всякаква риба,но от червеноперка са най-яки...
моя колега ги приготвя така:обезкостява рибата,след това,
без да я мели я смесва с народна кайма за скара в съотношение
1 към 3 или 4,като прибавя само лук...пече ги на скара и стават мозък
прави от всякаква риба,но от червеноперка са най-яки...