Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Цвят на влакното ?
Модератор: sapuna
- Николай Неделков
- учете се от него
Цвят на влакното ?
При дънен монтаж за бяла риба или евентуално за щука има ли значение цвета на влакното ? Ще се плаши ли бялата ако съм с червено или със синьо влакно ? А и какъв е най-добрия цвят за риболов на бяла риба ?
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ако е плитко,то цветът на влакното е от значение за бялата риба!Тя е предпазлива и мнителна!На дъно няма смисъл да е цветно!Цветното влакно помага на спинингиста,но воблера или блесната отвличат до голяма степен бялата риба и тя става непредпазлива относно влакното!На дъно,я няма тази динамика.За това такъмът е максимално опростен и по възможност невидим!
Проклет да е,всеки приятел,който изчука жена ми!

- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
от личен опит съм стигнал до извода че хищника /бяля риба или щука / особено щуката ! изобщо не ги бърка нито цвета нито дебилината на влакното 
говорим за дъно ! и за стръв ЖИВА а не умряла рибка
)
сигурен съм че ще има и други мнения
години на ред съм си правил есксперименти ! повярвайте при едни и същи условия фифти фифти са се хващали на дебело, тънко, светло или тъмно влакно !

говорим за дъно ! и за стръв ЖИВА а не умряла рибка

сигурен съм че ще има и други мнения

години на ред съм си правил есксперименти ! повярвайте при едни и същи условия фифти фифти са се хващали на дебело, тънко, светло или тъмно влакно !
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Пак се изказа неподготвен ...Troli написа:Ярките,цветни влакна са за спининг!Защо?Влакната за дъно са прозрачни,тъмно-зелени или черни!Защо?Отговорете си вие!Влизате в кой,да е рибарски магазин и ще се убедите!
Спектърът червеният цвят се "филтрира" най бързо под водата.Научно доказано е.Ето едно много добро влакно на Шекспир,което е създадено въз основа на този факт:
http://www.basspro.com/webapp/wcs/store ... &langId=-1
- Николай Неделков
- учете се от него
та става ли точно червеното влакно за дънен монтаж за бяла или да прибягвам към черно или кафяво?simbat написа:Пак се изказа неподготвен ...
Спектърът червеният цвят се "филтрира" най бързо под водата.
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Виждал съм това влакно и в България преди 2-3години!В магазините на Шекспир,го бяха намалили на50% и от тогава не са зареждали.Явно няма интерес.Щом на Никео му харесва или вече си е купил подобно червено,да пробва.Сигурен съм,че и вълшебно влакно да се сложи не е достатъчно.Важен е целия такъм и разбира се,да има бяла риба в района.
Лови ги,но пускай маломерките! 

Ако я има бялата - ще удари. Да не те притеснява цвета на влакното. Троен вирбел, две педи повод хипрон, кука с дълго стебло и жива рибка 6-7 см. Ако е много голяма стръвта - може и на опашка. На много малки рибки ще ти удрят маломерни сулки, няма списъл да ги мориш. Тежестта на ТЪНЪК повод 50 см. Като заметнеш, остави влакното увиснало. Като удари изчакай спокойно 5-6 секунди и ще е нагълтала здраво. Колкото и да е голяма - няма да се бори много, обаче обикновено се мъчи да се натика по камъни и чукани. Там може да ти се закачи тежестта и затова е тънкия повод. Късаш тежестта и си вадиш рибата бе да и пускаш аванс. Даже кеп не ти трябва.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Като я хванеш един път,съпротива не оказва,точно както са калканът и писията в големия гьол.
Аз първата сулка дет я хванах,я хванах на шега,викам ей ся тука 10кила водорастли,пък то бяла риба...
Сестрата,не съм много съгласен за малките и големите рибки,щото към пробвал на сравнително големичка говедарка и малък слънчак,таранка и червеноперчица,кълве само на червеноперката и говедарката.По-важна според мен е формата на рибката,трябва да е по възможност по-издължена,например малко уклейче.Същото важи и при воблерите.
Ивака е прав,че най-добре е на тънко плетено за повод,само че ползвам куки за шаран с късо стебло и ухо.

Сестрата,не съм много съгласен за малките и големите рибки,щото към пробвал на сравнително големичка говедарка и малък слънчак,таранка и червеноперчица,кълве само на червеноперката и говедарката.По-важна според мен е формата на рибката,трябва да е по възможност по-издължена,например малко уклейче.Същото важи и при воблерите.
Ивака е прав,че най-добре е на тънко плетено за повод,само че ползвам куки за шаран с късо стебло и ухо.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.