Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

СОМ НА ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА
Модератор: sapuna
-
- сериозен играч
СОМ НА ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА
Това се случи през 2003г.Тръгваме от Мадрид ,цел Сарагоса ,село Ескатрон.часът е 03.00,буса е пълен до краен предел,потегляме и след четери часа път сме на река Ебро.Времето е топло ,месец септември.За да стигнем до познатите ни места,трябва доста да се пораздрусаме,щото пътя е черен и трудно проходим.С наближаването на реката,виждам че няма да сме сами,два джипа и две палатки,бяха застанали на любимото ни място.Преминавайки покрай джиповете,забелязах,че са с английски номера.Викам си :tea па от къде се взеа баш па тук.Продължихме и малко по надол спряхме,на около 100м от тях.Хвърлихме въдиците,стръв змиорка,около 0.30см парчето,и седнахме на по ракия.(и тук си имаме ракия,местно производство,и по нищо не отстъпва на нашата ,градус,вкус.Та сръбваме си и по едно време,чувам англичаните да викат и да се радват.Та бехме взели с нас две момчета комшийчета,току що дошли в Испания,и викам на едното:бегай батко и виж кво стаа,да неби да са извадили баш ветерана и да немогат да се опраат.Отива нашето момче и след половин час се връща:бате около 50 килцаа е.Браво викам и на нас ше удари,има риба ша са покефим и ние.Мина час нищо,колегите до нас втори сом,след час и половина ,пак нищо,колегите трети сом,викам:става нещо тука,трябва да се разбере.Вадя бинокъла и започвам наблюдение.Десетина минути нищо,очите ми изтекоха да гледам през пустя му бинокъл.Тъкмо да се откажа и гледам,една от английските въдици как се навежда да пие вода.Еба....му,tea вадат четвърти so м а ние нищо ,абе кво стаа тук бе.Извадиха рибата и идва време за ново зареждане,викам си е са ви фанах.Държи единя въдицата адругия слага нещо,ама не може да се види добре,с грап към мен е,ама като се изправи видях нещо,подобно на цилиндър на края на повода.Викам тва ще да е некаква електронна новост,дето ем вибрира,ем некакви звуци требе да издава.Любопитството ми беше толкова голямо че не съм усетил кога сам стигнал при тях.ОЛЛА им викам аз а те ме гледат и единият от тях ми подава кутия студена бира,ааааа-те тва е поздрав,от една и съща кръвна група сме.Пия си аз биричката ама очите ми все във въдицата,още не я бяха хвърлили.Гледам две цилиндърчета с кафеникав цвят,взех ги в ръка,и ги загледах учудено,а единя извади един плик и ми го подава.Взех плика,тенкю,тенкю и бегом обратно.След като на правих химичен аналис,мирис,твърдост,вкус,разбрах за какво става въпрос.Следва продължение:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
- krokibg
- учете се от него
Re: СОМ НА ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА
Колега,добро начало и да отделиш повече време на темичката

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- научил се да хвърля
Лично на мен започват да ми си въртят някакви неща в главата - дроб, миди, скариди и всичко това полято с кръв, плазма и повечко боров катран!
Как точно ще се слеят и слепят всички тези съставки е друг въпрос, въпрос на който някой от колегите може да ми даде решение...
И преди някой да ги е забъркал бих искал да добавя, че това са свободни съчинения и че не се занимавам с протеинови топчета професионално....
Не се опитвам да подведа някой от колегите, просто това са все неща за които си мисля че е възможно да заинтересуват "нашево брата" сома !!!
Как точно ще се слеят и слепят всички тези съставки е друг въпрос, въпрос на който някой от колегите може да ми даде решение...
И преди някой да ги е забъркал бих искал да добавя, че това са свободни съчинения и че не се занимавам с протеинови топчета професионално....
Не се опитвам да подведа някой от колегите, просто това са все неща за които си мисля че е възможно да заинтересуват "нашево брата" сома !!!
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
- krokibg
- учете се от него
Пилешките дреболийки също не са за пренебрегване
Ще иска всички съставки да се смелят много ситно,да се изушат и стрият на прах и чак тогава да се слагат сомски миризми и кръвни продукти.Във главата ми се въртяд разни такива мисли.Предполагам че смляните неща се изпичат на висока температура

- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Изключително интересна тема.Не е за изпускане факта,че тази година и по нашите водоеми имаше уловенини добри сомове на протеинови топчета ,в чийто състав имаше включено рибно брашно.Аз залагам на него - чакам с нетърпение продължението на историята. 

СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
-
- вече хвърля и на тежко
Айде чакаме продължението!

- krokibg
- учете се от него
Barutchiata,също е бил по онези ширини/италия мисля/и той да каже как ги ловят там и със какви топчета.Ще стане интересна тема,то се вижда

-
- сериозен играч
,Та след анализа,монтаж на една от въдиците и цоп във водата.Има няма и час и едно от звънчетата запя,следва тичане,засичане,борба,краен резултат 10 килограмово бебче.Да а ма,не беше взело на топчетата,змиорка му се пряло.Още не беше преминала адреналинната вълна в мене,и прааас втори удар,ебати и кефа си викам,са ше ги разцепим.Дърпам ас пръта навивам макарата ама и от другата страна се дърпа яко,май ще да е по-голямо тва животинче от предишното.Борбата продължаваше вече 20 минути,ама не ще да излиза пустото му добиче.Чувам зад мене,нещо,българо-испано-английски разговор се води,един от англичаните беше дошъл,ама ухилен до уши,все едно че той вадеше рибата,абе май бирата му беше дошла в повече.Тъкмо докарах сома до брега и викам на момчетата да го хванат с куките зад хрилните капаци,и плааас рязко обръщане и обратно на вътре.Така няколко пъти,последва ново докарване до брега,и !!!! англичанина скочи върху сома,като СТИВ АРУЙН на крокодил.Последва една борба,Испански сом срещо луд англичанин,борбата свърши в полза на англичанина.Не можете да си представите,каква неописуема радост,излъчваше този човек.Сома беше ударил на топчетата.Та слет този случай,100%сигурен,че сома взима на тези топчета,започнах разследване,къде и как ги правят тези вкусотии.Разпитах тук там и ми казаха че ги продавад на сдна бензиностанция в селото.Влизам ас вътре и питам бензинджията:имаш ли от тези топчета,иму показвам топчетата дето ми ги бяха дали англичаните,той ми подава един плик около две кила.А е те точно това търсим,ама нямаш ли по голямо количество щото искаме да вземем един чувал.За такова количество трябва да дам поръчка казва той.абе неможеш ли да ни кажеш откъде да си поръчаме ние,щото идваме от мадрид и не можем да идваме толкова често.Сви рамене и каза, незнам на мен ми ги докарват на място,а човека не го познавам.Лъже де.а и (марикончето)ама кво да го правиш не казва.Та и сега като ходим, от него ги купуваме.СЛЕДВА :какво разбрах от испански колеги за тези топчета.
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- вече хвърля и на тежко
Доста интересна тема колега,а сома колко килограма беше...?
Искам Ланец Вместо ВРАТ ! ! !
- Моряка
- кандидат преподавател
Също може когато се ядат раци остатъците за се изсушат бавно във фурна и да се смелят на брашно.Krokibg написа:Пилешките дреболийки също не са за пренебрегванеЩе иска всички съставки да се смелят много ситно,да се изушат и стрият на прах и чак тогава да се слагат сомски миризми и кръвни продукти.Във главата ми се въртяд разни такива мисли.Предполагам че смляните неща се изпичат на висока температура
![]()
![]()
![]()
![]()
А сега де? 

- Protos_Immortal
- ще става разбирач
Още още още
незнам за другите ма на мене тва много ми хареса 

- krokibg
- учете се от него
Да,и това е добра идея.Рака е един от най-големите деликатеси за сом,стига да можеш да си набавиш пресни от някъде.Варене,пресоване по някакъв начин,сушене и стриване.Много добра идея.Абе,ако се задълбаем още малко из темата,ще измислим доста неща и само трябва някой да ги пробва.
-
- научил се да хвърля
За това ви писах в другата тема - скариди........
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
- Моряка
- кандидат преподавател
Аз съм го правил това,няма нужда от пресоване.Просто след като изядем 2 тенджери раци остатъците ги слагам във обикновенна или микровълнова фурна и на слаба температура за за не изгорят ги суша докато станат трошливи.Когато изстинат ги слагам в найлонов плик и ги мачкам да се строшат на малки парчета и в една ел.кафемелачка за подобни цели,става като почти финно царевично.Krokibg написа:Да,и това е добра идея.Рака е един от най-големите деликатеси за сом,стига да можеш да си набавиш пресни от някъде.Варене,пресоване по някакъв начин,сушене и стриване.Много добра идея.Абе,ако се задълбаем още малко из темата,ще измислим доста неща и само трябва някой да ги пробва.
А сега де? 

-
- сериозен играч
Здравейте колеги. Та прибирам се аз във Мадрид и почвам да звъня телефони на мои познати,които също ходят за сом,когато имат време.Да ама никoй нищо не знае.По едно време взех да си мисля,че тия англичаните май са ги докарали и са ги оставали за продан.Ама не се връзва,те си имат пари и едвали ще тръгнат да продават протеинови топчета.За два килограма в плик,бензинджията ни взима по 18 евро.Абе да не сте ги умешали с кокаин бре,та ги даваш толко скъпо,а оня само се смее и нищо не казва.Останах си аз смо със мислите ,кво ли ще стане ако купя два чувала и ги изсипа в реката,точно там при скалите,дето най ми е кеф да дърпам мустакътковците.Мало и големо ще се юрне да папа от деликатеса,а и Стоянка Мутафова може да се завърти:кажи бе Троли възможно ли е да се получи.
А сега за самите топчета.Преди две седмици,отиваме с един приятел,да напазаруваме ,малко пържолки,зарзават и (бяла- върла) за душата. Та влизаме в магазина и моя човек ми вика.-Ела първо да видим един колега Испанец ,риболовец,продавач в магазина.Отиваме при него и се почна една тема ,щуки,сомове ,шарани абе страшна работа ви казвам.Та от лаф на моабет се сетих за протеинките.Казвам му че ловим сомовете ,не- само на жива стръв а и на протеинови топчета ама нещо много дебела цената ми се вижда ,ако изкаме да си купим и за захранка. Погледна ма пича и каза -виж са тия от САСТУАГО ги познавам:така се казва селото от дето копуваме протеинките.Направиха голям бизнес с тея топчета,ама знаете ли от къде взимат суровината.Ами от къде питам го аз,и наперих уши да не изпусна нещо.-Във Сарагоса, ми казва той ,има една фабрика за производство на кучешка храна ,от там взимат суровината и после я слагат във по големи калъпи,печат я ,и те тва е. Незнам дали може да се вярва на тоя пич,ама на мен ми се видя много свестно момче.КРОКИ останали са ми двайсетина топчета, от последния риболов и ще ти ги пратя,за мостра ,като почнете да ги правите да знаете ,дали имат същият вкус и мирис.Само да видим как ще стане изпращането.