Къде се намирам:
Къмпингуване
Палатка и Каравана
naRiba.com

Форум

...
Модератор: Ачо ♣
- kriki
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Е тук по-добре никой да не пише, защото абсолютно нищо не можеш да направиш при ухапване на отровна змия освен по-най-бързия начин да намериш болница.
До 3-4h не са фатални за българските отровни змии - осойница и пепелянка. Единствено в боница може да се реагира адекватно. Трябва да се запази самообладание и да се пристегне крайника по възможност над ухапаното място. КОлкото е по-бавен пулса, толкова по-добре, движете се бавно, най-добре направо в колата и в най-близката болница.
До 3-4h не са фатални за българските отровни змии - осойница и пепелянка. Единствено в боница може да се реагира адекватно. Трябва да се запази самообладание и да се пристегне крайника по възможност над ухапаното място. КОлкото е по-бавен пулса, толкова по-добре, движете се бавно, най-добре направо в колата и в най-близката болница.
- ivanka
- Модератор
- Обратна връзка:
За комарите аз вече писах - има едни вълшебни мазилза (пръскалца), които струват не повече от 5лв и с които като се намаже те предпазват 5-6 часа. Мисля, че съм виждала и такова комбинирано и за кърлежи и всякаква друга такава летяща гад
За кърлежите най-разпространеното е намазваш с олио или друга мазнина и с пинсета се завърта обрано на часовниковата стрелка. Лично моя съвет е да се потърси специализирана медицинска помощ ако има такава наблизо.
За змиите наистина положението е доста сериозно. Аз съм разпитвала и доктори по този повод. Серумите доколкото съм запозната трябва да се държат на мното ниса температура и при специални условия, което до някъде прави взимането им с нас на къмпинг невъзможно.
Това, което се сещъм като съвет при ухапване от змия е изпиване на много голям количество алкохол, което всъщност може да предотврати разпространението на отровата в кръвта за определено време.
Толкоз от мен

За кърлежите най-разпространеното е намазваш с олио или друга мазнина и с пинсета се завърта обрано на часовниковата стрелка. Лично моя съвет е да се потърси специализирана медицинска помощ ако има такава наблизо.
За змиите наистина положението е доста сериозно. Аз съм разпитвала и доктори по този повод. Серумите доколкото съм запозната трябва да се държат на мното ниса температура и при специални условия, което до някъде прави взимането им с нас на къмпинг невъзможно.
Това, което се сещъм като съвет при ухапване от змия е изпиване на много голям количество алкохол, което всъщност може да предотврати разпространението на отровата в кръвта за определено време.
Толкоз от мен

- ivan_yo
- разбира нещата
ivanka написа:За комарите аз вече писах - има едни вълшебни мазилза (пръскалца), които струват не повече от 5лв и с които като се намаже те предпазват 5-6 часа. Мисля, че съм виждала и такова комбинирано и за кърлежи и всякаква друга такава летяща гад![]()
Толкоз от мен
За комарите в аптеките се продат лусиони :единия се казва "РЕПЕЛЕНТ" намазваш откритите части от тялото и комара само доближава и си вдига гълъбите на някаде. Същото е действието на "АНТИКОМАРИНА", а също така има за тази цел таквиз едни напоени кърпички.
За ухапването от змия има няколко начина за печелене на време. Ето ВИ ДВА ОТ ТЯХ.
1. престягване над ухапаното
2.------І----І--------- + ако си без РАЗВАЛЕН НИТО ЕДИН ЗЪБ ИЛИ ПЪК НЯКАКВА РАНИЧКА ПО И В УСТАТА се изсмуква и изплюва отровата от раната.
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
- kriki
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ето това намерих по въпроса
Ухапване от змия.
При ухапване от змия на кожата се виждат две кървавочервени точки. Особено опасни за човека са ухапванията от пепелянка и усойница.
Признаците на ухапване са:
силна болка на мястото на ухапване, оток, който може да обхване целия крайник,
отпадналост,
главоболие,
чувство на страх, гадене, повръщане,
затруднено дишане,
ускоряване на пулса,
спадане на артериалното налягане.
Първата долекарска помощ се състои в следното:
1. Над ухапаното място се прави пристягаща превръзка;
2. Раната може да се изстиска веднага след ухапването за да излезе част от отровата; Не разрезвайте раната с нож, както ни учеха преди - съвременните доктори напълно го отричат.
3. След това раната се превръзва с марля или кърпа, напоени със спирт или амонячна вода;
4. Крайникът се обездвижва, тъй като движението усилва резорбцията на отровата;
5. Върху превръзката на раната се поставя лед ако има.
Пострадалият незабавно се транспортира до медицинско заведение за по-нататъшно лечебно третиране, вкл. инжектиране на противозмийски серум.
Противозмииски серум също требва да се използва само с лекарска намеса, защото също може да доведе до много тежки резултати - преди използването му се правят маса изследвания за алергии и др.. за които хората си нямат и идея че може да ги имат. Освен това серума не е еднакъв за всички змии, требва да се установи какъв точно да се използва.
Ухапване от змия.
При ухапване от змия на кожата се виждат две кървавочервени точки. Особено опасни за човека са ухапванията от пепелянка и усойница.
Признаците на ухапване са:
силна болка на мястото на ухапване, оток, който може да обхване целия крайник,
отпадналост,
главоболие,
чувство на страх, гадене, повръщане,
затруднено дишане,
ускоряване на пулса,
спадане на артериалното налягане.
Първата долекарска помощ се състои в следното:
1. Над ухапаното място се прави пристягаща превръзка;
2. Раната може да се изстиска веднага след ухапването за да излезе част от отровата; Не разрезвайте раната с нож, както ни учеха преди - съвременните доктори напълно го отричат.
3. След това раната се превръзва с марля или кърпа, напоени със спирт или амонячна вода;
4. Крайникът се обездвижва, тъй като движението усилва резорбцията на отровата;
5. Върху превръзката на раната се поставя лед ако има.
Пострадалият незабавно се транспортира до медицинско заведение за по-нататъшно лечебно третиране, вкл. инжектиране на противозмийски серум.
Противозмииски серум също требва да се използва само с лекарска намеса, защото също може да доведе до много тежки резултати - преди използването му се правят маса изследвания за алергии и др.. за които хората си нямат и идея че може да ги имат. Освен това серума не е еднакъв за всички змии, требва да се установи какъв точно да се използва.
- Local
- учете се от него
Оффф въобще не ми се говори за тия кърлежи , но тази година съм хапан 3 пъти , последния път на откриването на Студен кладенец.
Гледам тука доста грешни мнения за тия гадинки. Първо кърлежът ако се е забил на място където е нежна кожата никога не се слага мазнина олио или такива работи , по най бързия възможен начин се отива в болницата . Защо ли ? Ами намираме се насред язовира барали сме кви ли не гадости , каква стерилност тогава ??? Още повече ако без да искаме скъсаме кърлежа и нямаме подходящите хирургични инструменти в себе си . Когато ви извадят кърлежа , се бие инжекция против тетаност именно заради тези инфекции , които могат да се получат и се взима "Доксациклин" - антибиотик , който предотвратя по нататъчната поява на лаймска болест и марсилска треска . След като ви охапе кърлежа и бъде изваден 14 дена се следи за повишаване на темперетурата и главоболие . Аз съм хапан 7 пъти от кърлеж 2 пъти съм бил с марсилска треска и знам че веднага се тичка при чичо доктрок , никви такива съчинения на свободни теми . А тези пръскала в аптеките вършат работа само срещу комарите , срещу нищо друго, кърлежът има адаптивна устойчивост и не се влияе от такива препарати . Колкото до комарите чесън и оцет върши много добра работа както и добрия стар антикомарин .
А колкото до змиите , дай господи на никой да не се случва . Гледам за змииите всичко написано е вярно . Е колеги надявъм се съм бил полезен . Наслука и леки и безаварийни излети тази година !
Гледам тука доста грешни мнения за тия гадинки. Първо кърлежът ако се е забил на място където е нежна кожата никога не се слага мазнина олио или такива работи , по най бързия възможен начин се отива в болницата . Защо ли ? Ами намираме се насред язовира барали сме кви ли не гадости , каква стерилност тогава ??? Още повече ако без да искаме скъсаме кърлежа и нямаме подходящите хирургични инструменти в себе си . Когато ви извадят кърлежа , се бие инжекция против тетаност именно заради тези инфекции , които могат да се получат и се взима "Доксациклин" - антибиотик , който предотвратя по нататъчната поява на лаймска болест и марсилска треска . След като ви охапе кърлежа и бъде изваден 14 дена се следи за повишаване на темперетурата и главоболие . Аз съм хапан 7 пъти от кърлеж 2 пъти съм бил с марсилска треска и знам че веднага се тичка при чичо доктрок , никви такива съчинения на свободни теми . А тези пръскала в аптеките вършат работа само срещу комарите , срещу нищо друго, кърлежът има адаптивна устойчивост и не се влияе от такива препарати . Колкото до комарите чесън и оцет върши много добра работа както и добрия стар антикомарин .
А колкото до змиите , дай господи на никой да не се случва . Гледам за змииите всичко написано е вярно . Е колеги надявъм се съм бил полезен . Наслука и леки и безаварийни излети тази година !

Клавиатура риба не лови!!!
- ivan_yo
- разбира нещата
Имам куче за което мисля че се грижа много добре. Освен хапчета за външно и вътрешно обезпаразитяване ползувам и една пудра за кучета срущу кърлежи и тем подобни. Та тази пудра ползвам и аз като пръсвам от нея в паладката около нея и по себе си. Казва се "ТАПИЛАН" И ОСВЕН ЧЕ ГИ УБИВА ГИ И ОТБЛЪСКВА и е ароматизирана с мирис на лимон
" ТАПИЛАН"
" ТАПИЛАН"
Ïî ïðèíöèï ñåðóìà ñå äúðæè â õëàäèëíèê èëè òåðìîñ.Æîðî Ãîöîâ написа:Ïîíÿêîãà å êúñíî çà áîëíèöà....îñîáåíî àêî íà ÿçîâèð è íàé áëèçêîòî íàñåëåíî ìÿñòî å íà 45 - 55 ìèí...è àêî ñè äî çàáóòàíî ñåëöå ???
àç ëè÷íî èìàì ñåðóì è ñòåðèëíè ñïðèíöîâêè, íî íåçíàì êàê ñå ñëàãà!
Âèíàãè ñúì ðàç÷èòàë íà âðúçêà ïî ìîáèëíèÿ çà ñïåøíà êîíñóëòàöèÿ ñ Áúðçà ïîìîø ïî âúïðîñà êàê ñå ñëàãà îò çîð...à èíà÷å èìà áàÿ íà÷èíè çà ïå÷åëåíå íà âðåìå äî Ñïåøíîòî...
...ïðîáëåìà å ÷å ïî íÿêîãà êîëàòà å çà ïðîäóêòè..ñëó÷êàòà ñå ñëó÷âà è êàòî è ñàì íÿêúäå..ïðèêëþ÷åíèåòî çàïî÷âà...
..òàêà ÷å õè÷ íå å ñìåøíî, à òåìàòà å ìíîãî ñåðèîçíà!!!!
Àêî íå ñå ñúõðàíÿâà äîáðå íàäàëè ùå ïîìîãíå êàêòî òðÿáâà, íåçàâèñèìî êîé è êàê òè ãî áèå.
-
- новобранец
още едно мнение
Здравейте колеги ! Освен с риболов имам хоби като пчелар и мога да
дам няколко полезни съвета при ухапване от насекоми. Практикувам
риболов по язовирите и използувам против кърлежите ампули които
разтварям във 10 л. пластмасова туба от мин.вода с една малка метли-
чка напръсквам около лагера със вода- за сега съм много доволен.
При ухапване от пчели,оси,стършели отстранете жилото, ако има и
промийте със студена вода. Ако ви е под ръка и имате възможност на-
търкайте силно ужиленото место с магданоз, има много голям ефект.
Ако ходите на няколко дневни излети ви съветвам в аптечката да
имате 2 ампули по 40мг УРБАЗОН или МЕТИЛПРЕДНИЗОЛОН с разтвори-
тел, 2-3 ампули с алергозан и съответно две- три спрнцовки.
За малко дете дозата от УРБАЗОНА е 40, за възрастен 80мг. Малко
предвидливост от ваша страна понякога може да спаси вас или някой
колега. На мен ми се е случвало да помагам на колега. НАСЛУКА !
дам няколко полезни съвета при ухапване от насекоми. Практикувам
риболов по язовирите и използувам против кърлежите ампули които
разтварям във 10 л. пластмасова туба от мин.вода с една малка метли-
чка напръсквам около лагера със вода- за сега съм много доволен.
При ухапване от пчели,оси,стършели отстранете жилото, ако има и
промийте със студена вода. Ако ви е под ръка и имате възможност на-
търкайте силно ужиленото место с магданоз, има много голям ефект.
Ако ходите на няколко дневни излети ви съветвам в аптечката да
имате 2 ампули по 40мг УРБАЗОН или МЕТИЛПРЕДНИЗОЛОН с разтвори-
тел, 2-3 ампули с алергозан и съответно две- три спрнцовки.
За малко дете дозата от УРБАЗОНА е 40, за възрастен 80мг. Малко
предвидливост от ваша страна понякога може да спаси вас или някой
колега. На мен ми се е случвало да помагам на колега. НАСЛУКА !
-
- ще става разбирач
- HOOLIGAN
- ще става разбирач
И аз ползвм "Autan", много съм доволен!www.***.com написа:Против комари и кърлежи ползвам Аутан. За сега не съм имал проблем. Комарите не смеят да припарят, но кърлежи съм виждал да лазят по намазаното място и да се отказват от други действия.
Колега Атанасов2004, какви ампули ползваш за пръскане около палатката?/името ме интересува и от къде да го купя/
-
- новобранец
отговор
Колега значи това са ампули-шишенца от 5 мл каквито са от пеницили-
на, има най-различни препарати със същия ефект-разтваря се във
10 л. вода и се пръска против кърлежи,бълхи,дървеници. Тези лекар-
ства се продават във ветеринарните аптеки,агроаптеки. Имам приятел
ветеринарен лекар-рибар и от него научих за тях. Някои от тях са:
ЕКТОМИН;НЕОСТОМОЗАН;НЕОМИЦИН; и Д.Р. Колега най добре питай в
ветер.аптеки. Не са скъпи 1-1,20лв за брой. Това което ползувам
оцветява водата синкаво и мирише за около 1 час., но има много доб-
ър ефект. НАСЛУКА !
ър ефект. НАСЛУКА !
[/img]http://www.bio.vu.nl/thb/users/cor/imag ... vipera.jpg
vipera berus - усойница
[img]http://itgmv1.fzk.de/www/itg/uetz/herp/ ... rester.jpg
vipera b berus - черна усойница
[/img]http://images.google.com/imgres?imgurl= ... bg%26lr%3D
vipera aspis - каменарка
[img]http://itgmv1.fzk.de/www/itg/uetz/herp/ ... odytes.jpg
vipera ammydotes - пепелянка[/img]
освен това искам да допълня че когато се пристегне краиник трябва на половин час да се разхлабва превръзката!
vipera berus - усойница
[img]http://itgmv1.fzk.de/www/itg/uetz/herp/ ... rester.jpg
vipera b berus - черна усойница
[/img]http://images.google.com/imgres?imgurl= ... bg%26lr%3D
vipera aspis - каменарка
[img]http://itgmv1.fzk.de/www/itg/uetz/herp/ ... odytes.jpg
vipera ammydotes - пепелянка[/img]
освен това искам да допълня че когато се пристегне краиник трябва на половин час да се разхлабва превръзката!
- ivan_yo
- разбира нещата
Re: отговор
Във ветиринарната аптека купуваш НЕОЦИДОЛ разтваря се във вода` побелява като Мастика и пръскаш с него бивака. КАТО ГО ОПРИЛИЧАВАМ С МАСТИКАТА, ЕЙ УМНАТА НЕ СТАВА ЗА ПИЕНЕ!!!!!!!!!!!!atanasov2004 написа:Колега значи това са ампули-шишенца от 5 мл каквито са от пеницили-
ър ефект. НАСЛУКА !