Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Първи стъпки в блеснарството/споделяне на мнения, препоръки.
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- MIhaYLOV
- научил се да хвърля
Първи стъпки в блеснарството/споделяне на мнения, препоръки.
Колеги бихте ли ми препоръчали спинингов прът за волери и блесни. Или по-точно какъв е по-подходящия дву/три коленов или разтегателен, с по-мек или по-твърд връх, с бързооборотна макара или по-бавна такава, и защо 90% използвате влакна с ярки цветове
Последно промяна от MIhaYLOV на Вто Окт 28, 2008 9:17 pm, променено общо 2 пъти.
Re: Прът за воблери
тъй като гледам не че нещо ама ще ти ударят ключа на темата
има много теми по този въпрос !!! Търси и чети
...е моят съвет!!!

Туй риболова не е за мен 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
tachev има коренна разлика между твоето питане за повода след брейда и дискусията която MIhaYLOV започва ! Както упоменах в случая с твойта тема туй нещо е дискутирано много и буквално както ти си запитал а в случая ( поне така ми се струва ) MIhaYLOV не пита за конкректна марка гега или макара а очаква да бъдат споделени лични предпочитания относно строй , дължини и пр. та няма да и слагам катанеца
Тъй ся по темата . Добрият спинингов прът е този който лично на теб ти допада най-много ! И твърдият , бърз прът акция фаст и мекият , бавен модерейт имат своите предимства и недостатъци !Примерно с твърдият прът имаме по-добро засичане , по-добър контрол над уловената риба и по-точна презентация на примамките при по-къси разстояния . От друга страна с по-мекият прът имаме по-далечен кастинг , по-лесно изморяване на уловената риба ( много добър вариант за открити водоеми ) и възможност за работа с по-обширен диапазон от диаметри влакна . Друг е въпроса за това колко коленен да бъде пръта . Специално за спининговият прът ако държиме на това да работи максимално добре то на колкото по-малко снадки е той , толкова по-добре . Не случайно топ моделите на Американските и Японските доказали се производители на спинингови пръчки са едноколенни до определена дължина ! По принцип най-доброто като решение относно транспортна дължина / качество на строй са двуколенните геги .
Тъй за макарите ! Относно колко бързооборотна макара ни трябва за спининг то оптималният вариант е от 4.2 до 6 към 1 . За тях е добре да имат добър аванс . Точно поради тази причина макарите с преден аван поради по-големите си шайби и съответно по-доброто сцепление са предпочитани за спинингов риболов .
За да изпитаме максимално удоволствие от спининговият риболов е много важно такъмът ни ( въдица / макара ) да бъдат добре балансирани ! Така намаляваме умората след риболов , имаме по-добър и по-точен кастинг и т.н.
Относно използването на ярки цветове си в голяма грешка ! Наистина до преди десетина години съотношението на спинингистите използващи ярки линии беше както ти казваш но сега е по-скоро обратното . Вярно че с по-ярко влакно по-лесно се следи линията и къде се намира примамката в момента но едни полиаризирани очила вършат в пъти по-добра работа и спокойно си ползваме по-невидими за рибата линии .
Та тъй .

Тъй ся по темата . Добрият спинингов прът е този който лично на теб ти допада най-много ! И твърдият , бърз прът акция фаст и мекият , бавен модерейт имат своите предимства и недостатъци !Примерно с твърдият прът имаме по-добро засичане , по-добър контрол над уловената риба и по-точна презентация на примамките при по-къси разстояния . От друга страна с по-мекият прът имаме по-далечен кастинг , по-лесно изморяване на уловената риба ( много добър вариант за открити водоеми ) и възможност за работа с по-обширен диапазон от диаметри влакна . Друг е въпроса за това колко коленен да бъде пръта . Специално за спининговият прът ако държиме на това да работи максимално добре то на колкото по-малко снадки е той , толкова по-добре . Не случайно топ моделите на Американските и Японските доказали се производители на спинингови пръчки са едноколенни до определена дължина ! По принцип най-доброто като решение относно транспортна дължина / качество на строй са двуколенните геги .
Тъй за макарите ! Относно колко бързооборотна макара ни трябва за спининг то оптималният вариант е от 4.2 до 6 към 1 . За тях е добре да имат добър аванс . Точно поради тази причина макарите с преден аван поради по-големите си шайби и съответно по-доброто сцепление са предпочитани за спинингов риболов .
За да изпитаме максимално удоволствие от спининговият риболов е много важно такъмът ни ( въдица / макара ) да бъдат добре балансирани ! Така намаляваме умората след риболов , имаме по-добър и по-точен кастинг и т.н.
Относно използването на ярки цветове си в голяма грешка ! Наистина до преди десетина години съотношението на спинингистите използващи ярки линии беше както ти казваш но сега е по-скоро обратното . Вярно че с по-ярко влакно по-лесно се следи линията и къде се намира примамката в момента но едни полиаризирани очила вършат в пъти по-добра работа и спокойно си ползваме по-невидими за рибата линии .
Та тъй .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- MIhaYLOV
- научил се да хвърля
Колега благодаря ти за подкрепата и за това, че не заключи темата. Питам за тези работи понеже мисля да се насоча към този риболов и преди да започна оборудването си (което ще протече цяла зима, до ранна пролет), да се запозная обширно с мненията на по опитните в тази област колеги, а понеже съм чел някъде, че специално за воблери е по-добре по твърдия връх, с аргумента, че мекия развалял играта на воблера. А относно макарата лично аз смятам, че бързооборотните с преден аванс са по-добрия вариант.Павел Иванов написа:tachev има коренна разлика между твоето питане за повода след брейда и дискусията която MIhaYLOV започва ! Както упоменах в случая с твойта тема туй нещо е дискутирано много и буквално както ти си запитал а в случая ( поне така ми се струва ) MIhaYLOV не пита за конкректна марка гега или макара а очаква да бъдат споделени лични предпочитания относно строй , дължини и пр. та няма да и слагам катанеца![]()
Та тъй .
И друго по снимките на повечето колеги гледам, че използват все пръчки с къси, коркови дръжки...
- Павел Иванов
Re: Първи стъпки в блеснарството/споделяне на мнения, препоръки.
Бързооборотна макара с преден аванс е идеална за мач и за фидер докато при спининга си трябва и мощ та за това предавателното число около пет към едно е идеално
Твърдият връх е удобен при туичинга но пък мекият в никакъв случай не разваля играта на воблера . Късите дръжки са много удобни за кастинг по обрасли реки докато когато търсиме по-далечен кастинг по ( Голямата река
) открити водоеми дългата дръжка е с предимство !
Прегледай по-подробно подфорума и съм сигурен че ще откриеш доста отговори на въпросите си

Прегледай по-подробно подфорума и съм сигурен че ще откриеш доста отговори на въпросите си

Павел Иванов
Павел Иванов
- Румбата
- разбира нещата

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
-
- кандидат преподавател
Сори ,че пиша в темата на колегата но и аз съм начинаещ в този риболов и хем като съвет и като въпрос към Павел .
Та реших и аз да ставам спиннингис.Но като за начало мисля , че е по подходящо да се вземе нещо втора употреба и поне препоръчано от вещи в този риболов. А и самия риболов е доста финансово тежък - нестава с две блесни и два воблера и да се надяваме на големи успехи.
та взех си Екзори Спирит 2,4 тест 10-30 и макара Шекспир Катера размер 30.Малко от баланса макарата идва по тежка но според мен (при употребата ми от скоро ) не е зле.
Въпрас ми е как тази комбинация и трябва ли дерекно човек да си взема скъпи въдици или може и по така
пп.На състезанието в Мартен имаше момчета които мятаха и с обикновенни телескопи (касто и аз досега)и не се притесняваха пред гората от карбон и марки
Та реших и аз да ставам спиннингис.Но като за начало мисля , че е по подходящо да се вземе нещо втора употреба и поне препоръчано от вещи в този риболов. А и самия риболов е доста финансово тежък - нестава с две блесни и два воблера и да се надяваме на големи успехи.
та взех си Екзори Спирит 2,4 тест 10-30 и макара Шекспир Катера размер 30.Малко от баланса макарата идва по тежка но според мен (при употребата ми от скоро ) не е зле.
Въпрас ми е как тази комбинация и трябва ли дерекно човек да си взема скъпи въдици или може и по така

пп.На състезанието в Мартен имаше момчета които мятаха и с обикновенни телескопи (касто и аз досега)и не се притесняваха пред гората от карбон и марки

МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
- Павел Иванов
ivo75 написа:Въпрас ми е как тази комбинация и трябва ли дерекно човек да си взема скъпи въдици или може и по така![]()
Павел Иванов написа:... Добрият спинингов прът е този който лично на теб ти допада най-много !...
Та тъй .

Павел Иванов
Павел Иванов
- MIhaYLOV
- научил се да хвърля
В 99% от случаите ловя на р. Дунав, така че нещо по конкретно относно методите и такъмите за Дунав
-
- вече хвърля и на тежко
Завиждам на хората които ловят на едно и също място.
Дунава е водоем на който може да се практикува успешно, риболов с целия арсенал от познатите ни примамки - въртящи и колебаещи блесни, воблери, силиконови и др., като могат да се използват много и различни по размери и големини примамки -от най-дребни до огромни и тежки, зависи разбира се от ситуацията и това дали търсим определен вид риба. В този контекст - многообразие от примамки, една въдица едва ли ще е решение за всяка ситуация.
Това което е важно и водещо при избор на пръчка за Дунав е дължината и. 2,70 м. и нагоре. Теста, според примамките !

Дунава е водоем на който може да се практикува успешно, риболов с целия арсенал от познатите ни примамки - въртящи и колебаещи блесни, воблери, силиконови и др., като могат да се използват много и различни по размери и големини примамки -от най-дребни до огромни и тежки, зависи разбира се от ситуацията и това дали търсим определен вид риба. В този контекст - многообразие от примамки, една въдица едва ли ще е решение за всяка ситуация.
Това което е важно и водещо при избор на пръчка за Дунав е дължината и. 2,70 м. и нагоре. Теста, според примамките !
.........!