Семейство Барбуневи

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Семейство Барбуневи

Мнение от babushka »

В черно море се срещат два вида - обикновенна и пъстра барбуня. Някои рибари я наричат " Царската риба", тя се появява когато водите на морето са студени. Казват, че месото й е много крехко и вкусно. Може би някои от вас са я ловили.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
Спец-костур
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 209
Регистриран на: Пет Яну 04, 2008 1:03 pm
Местоположение: Dobrich

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от Спец-костур »

Аэ съм ловил доста от тоя вид риба - предимно пъстрата. Не е много вярно че като истине иэлиэа - хващат се и при доста високи температури на водата. Ако я набараш къде е и при постоянни времеви условия ловиш цял ден. Иэлиэа както на морски така и на блатен червей.Пасажна риба и много приятна эа ловене.Моят личен рекорд эа един иэлет е около 80-90 рибета . А эа това че е много вкусна е абсолютно вярно - става прекрасна пържена но най-хубава е маринована в малки бурканчета с повечко подправки . Това эа мен е една от най - вкусните морски риби. :wink:
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 281
Регистриран на: Вто Авг 10, 2004 12:48 am
Местоположение: АННГЛИЯ

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от DOCTORA »

Red Mullet

Изображение
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 249
Регистриран на: Сря Юни 25, 2008 6:47 pm
Местоположение: Варна

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от tatkoogi »

Спеца от Добрич е прав. Почне ли да яде няма спиране. При това не е нужно засичане. Такъм тип чепаре с по къс бидем, червейче колкото троха на върха на кука №14. Останалото е късмет! А за вкусовите качества...мммммммммм перфектна.
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от babushka »

Рибката е страхотна, нищо чудно че я наричат "царска риба". Много е красива и ми прилича на златна п.т. червено злато. Също като златната рибка. Благодаря за информацията от колегите и за хубавата снимка.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от КИРО »

Спец-костур написа: . Това эа мен е една от най - вкусните морски риби. :wink:
Sory,ама за вкуса ще споря.Нищо особенно.Да, има я доста,но по вкусови качества е много назад в колекцията на морските риби / говоря за дънните /
Ако водим дракона за дънна / не съм на това мнение /,по-добър е на вкус.
Каята май е най-добра по вкусови качества за дънна.
Тези които имат възможността да консумират по-често калкан,ще направят тази разлика.
Но все пак си е мое мнение,само споделям.
Барбуната по принцип си я връщам,но внимавам при откачването от куката,че е много чувствителна,и обръща корема.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
vladimirr
новобранец
новобранец
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Дек 23, 2007 6:55 pm

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от vladimirr »

Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.Ненапразно старите варненски рибари и викат царска риба-това име идва само и единствено заради вкуса и,демек че е достойна за трапезата на царя.И пържена,и маринована е перфектна.А най-доброто е,че се беше позагубила ,но напоследък повъзстанови позициите си в морето и вече човек може целенасочено да я търси и лови.А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така. :)
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1645
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 8:26 pm
Местоположение: ВАРНА

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от Mi7chell »

vladimirr написа:А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така. :)
От България изнасят барбун за Гърция,освен всичко явно нашата е и по-вкусна.
Зарганолог
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от КИРО »

vladimirr написа:Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.
Изображение

Ами май почнах и аз да се чудя,дали съм я пробвал Владо.
И паламуда е голямо име,но лефера го бие по качество.
Да не приказваме за скумрията,ама нашата.
Змарида ?
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
петър василев

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от петър василев »

ЗА барбуни(по гръцки-1), 2-3,4- барбуня), мога да кажа,че жената умира,за мен ,,,не ми говори нищо.Това са лични вкусови качества,че е една от най-скъпите риби е вярно(38 ЕВРО КИЛОТО НА ПРЯСНАТА РИБА)в суперите замръзена 4-5 евро и все пак аз мисля ,че лоша риба няма зависи как ще я направиш.Аз ги правя на фурна и стават много добри :lol:Изображение Изображение
петър василев

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от петър василев »

vladimirr написа:Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.Ненапразно старите варненски рибари и викат царска риба-това име идва само и единствено заради вкуса и,демек че е достойна за трапезата на царя.И пържена,и маринована е перфектна.А най-доброто е,че се беше позагубила ,но напоследък повъзстанови позициите си в морето и вече човек може целенасочено да я търси и лови.А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така. :)
Царската риба за гърците е това,казва се синагридаИзображение
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от babushka »


Малко история за барбунята.
Ето какво намерих в морската енциклопедия.
Тази риба е била известна още в древния Рим. Древните римляни, тези които са ценили твърде високо вкусовите качества на тази риба са поръчвали рибата да се поднася в скъпи подноси и съдове на трапезата, където гостите да се любуват на окраската на рибата. За това барбунята още тогава била доста скъпа и само римските богаташи са се наслаждавали на нейните вкусови качества. От тук и идва името " Царска риба ".
Обикновенната барбуня - Mullus barbatus ponticus се размножава от юни до средата на септември.
Във водите на Черно море се среща по - често от месец май до месец август. Зимува в Мраморно море. На дължина достига до 30 см., но се срещат и по - малки -10 или 15 см. рибки.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 223
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 10:27 pm

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от emilios »

vladimirr написа:Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.Ненапразно старите варненски рибари и викат царска риба-това име идва само и единствено заради вкуса и,демек че е достойна за трапезата на царя.И пържена,и маринована е перфектна.А най-доброто е,че се беше позагубила ,но напоследък повъзстанови позициите си в морето и вече човек може целенасочено да я търси и лови.А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така. :)

Барбуна по принцип мирише на тиня,една ужасна миризма.Прясна едва ли бих могъл да я консумирам.А около лова и съм пас :D
Изображение
петър василев

Re: Семейство Барбуневи

Мнение от петър василев »

emilios написа:
vladimirr написа:Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.Ненапразно старите варненски рибари и викат царска риба-това име идва само и единствено заради вкуса и,демек че е достойна за трапезата на царя.И пържена,и маринована е перфектна.А най-доброто е,че се беше позагубила ,но напоследък повъзстанови позициите си в морето и вече човек може целенасочено да я търси и лови.А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така. :)

Барбуна по принцип мирише на тиня,една ужасна миризма.Прясна едва ли бих могъл да я консумирам.А около лова и съм пас :D
Някои харесват тази миризма,други ,не,но тук в Гърция е една от най-скъпите риби(30евракя)За улова;лови се успешно на акроватис и ако паднеш на пасажа може да изкараш кила.Доста глупава риба е :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”