Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Семейство Барбуневи
Модератор: emo vasilev
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Семейство Барбуневи
В черно море се срещат два вида - обикновенна и пъстра барбуня. Някои рибари я наричат " Царската риба", тя се появява когато водите на морето са студени. Казват, че месото й е много крехко и вкусно. Може би някои от вас са я ловили.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
- Спец-костур
- вече хвърля и на тежко
Re: Семейство Барбуневи
Аэ съм ловил доста от тоя вид риба - предимно пъстрата. Не е много вярно че като истине иэлиэа - хващат се и при доста високи температури на водата. Ако я набараш къде е и при постоянни времеви условия ловиш цял ден. Иэлиэа както на морски така и на блатен червей.Пасажна риба и много приятна эа ловене.Моят личен рекорд эа един иэлет е около 80-90 рибета . А эа това че е много вкусна е абсолютно вярно - става прекрасна пържена но най-хубава е маринована в малки бурканчета с повечко подправки . Това эа мен е една от най - вкусните морски риби. 

-
- вече хвърля и на тежко
Спеца от Добрич е прав. Почне ли да яде няма спиране. При това не е нужно засичане. Такъм тип чепаре с по къс бидем, червейче колкото троха на върха на кука №14. Останалото е късмет! А за вкусовите качества...мммммммммм перфектна.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Рибката е страхотна, нищо чудно че я наричат "царска риба". Много е красива и ми прилича на златна п.т. червено злато. Също като златната рибка. Благодаря за информацията от колегите и за хубавата снимка.
/Мизнер/
/Мизнер/
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Sory,ама за вкуса ще споря.Нищо особенно.Да, има я доста,но по вкусови качества е много назад в колекцията на морските риби / говоря за дънните /Спец-костур написа: . Това эа мен е една от най - вкусните морски риби.
Ако водим дракона за дънна / не съм на това мнение /,по-добър е на вкус.
Каята май е най-добра по вкусови качества за дънна.
Тези които имат възможността да консумират по-често калкан,ще направят тази разлика.
Но все пак си е мое мнение,само споделям.
Барбуната по принцип си я връщам,но внимавам при откачването от куката,че е много чувствителна,и обръща корема.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.Ненапразно старите варненски рибари и викат царска риба-това име идва само и единствено заради вкуса и,демек че е достойна за трапезата на царя.И пържена,и маринована е перфектна.А най-доброто е,че се беше позагубила ,но напоследък повъзстанови позициите си в морето и вече човек може целенасочено да я търси и лови.А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така. 

От България изнасят барбун за Гърция,освен всичко явно нашата е и по-вкусна.vladimirr написа:А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така.
Зарганолог
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
vladimirr написа:Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.

Ами май почнах и аз да се чудя,дали съм я пробвал Владо.
И паламуда е голямо име,но лефера го бие по качество.
Да не приказваме за скумрията,ама нашата.
Змарида ?
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
ЗА барбуни(по гръцки-1), 2-3,4- барбуня), мога да кажа,че жената умира,за мен ,,,не ми говори нищо.Това са лични вкусови качества,че е една от най-скъпите риби е вярно(38 ЕВРО КИЛОТО НА ПРЯСНАТА РИБА)в суперите замръзена 4-5 евро и все пак аз мисля ,че лоша риба няма зависи как ще я направиш.Аз ги правя на фурна и стават много добри 

Царската риба за гърците е това,казва се синагридаvladimirr написа:Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.Ненапразно старите варненски рибари и викат царска риба-това име идва само и единствено заради вкуса и,демек че е достойна за трапезата на царя.И пържена,и маринована е перфектна.А най-доброто е,че се беше позагубила ,но напоследък повъзстанови позициите си в морето и вече човек може целенасочено да я търси и лови.А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Малко история за барбунята.
Ето какво намерих в морската енциклопедия.
Тази риба е била известна още в древния Рим. Древните римляни, тези които са ценили твърде високо вкусовите качества на тази риба са поръчвали рибата да се поднася в скъпи подноси и съдове на трапезата, където гостите да се любуват на окраската на рибата. За това барбунята още тогава била доста скъпа и само римските богаташи са се наслаждавали на нейните вкусови качества. От тук и идва името " Царска риба ".
Обикновенната барбуня - Mullus barbatus ponticus се размножава от юни до средата на септември.
Във водите на Черно море се среща по - често от месец май до месец август. Зимува в Мраморно море. На дължина достига до 30 см., но се срещат и по - малки -10 или 15 см. рибки.
/Мизнер/
/Мизнер/
vladimirr написа:Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.Ненапразно старите варненски рибари и викат царска риба-това име идва само и единствено заради вкуса и,демек че е достойна за трапезата на царя.И пържена,и маринована е перфектна.А най-доброто е,че се беше позагубила ,но напоследък повъзстанови позициите си в морето и вече човек може целенасочено да я търси и лови.А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така.
Барбуна по принцип мирише на тиня,една ужасна миризма.Прясна едва ли бих могъл да я консумирам.А около лова и съм пас

Някои харесват тази миризма,други ,не,но тук в Гърция е една от най-скъпите риби(30евракя)За улова;лови се успешно на акроватис и ако паднеш на пасажа може да изкараш кила.Доста глупава риба еemilios написа:vladimirr написа:Колега Киро,като прочетох че вкусовите качества на барбунката не са нищо особено си зададох въпроса дали си ял от тая риба някога.Ненапразно старите варненски рибари и викат царска риба-това име идва само и единствено заради вкуса и,демек че е достойна за трапезата на царя.И пържена,и маринована е перфектна.А най-доброто е,че се беше позагубила ,но напоследък повъзстанови позициите си в морето и вече човек може целенасочено да я търси и лови.А,щях да забравя и още нещо-разговарял съм с гърци,и от тях знам,че барбунята,(те така и казват)при тях е една от най-скъпите риби на пазара.Като знаеш колко и каква риба имат сам си отговори защо е така.
Барбуна по принцип мирише на тиня,една ужасна миризма.Прясна едва ли бих могъл да я консумирам.А около лова и съм пас