Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Часът на мрените
-
- новобранец
Часът на мрените
В неделя, 04.09. ходих на вира на с.Железница на Струма. Кълвеше основно на троха, но когато се покриеха пръскачите, взимаше добре и на бял червей. Захранка почти изцяло на хлебна основа с бял червей вътре. От 7.30 сутринта до 18.30 уловът беше почти изцяло от мряна, между които няколко по около 22-23 см и по около 150-200 гр. и една баба 29 см и към 300-400 гр., 30-тина мерни 15-20 см и още толкова маломерки, които на момента баха пускани и въобще не видяха живарника отвътре, общо и само 4 морунажа, от които 2 много добри - по над половинка, и 2 кленчета по около стотина грама. Не ми клъвна скобар, а и на колегите до мен. Само един закачи скобар, но току пред него му се откачи, беше много голям. За целия ден водата спадна около петнайсет сантиметра. Голямата мярна така мощно дръпна след засичането, че ми вкара върха под водата /директна седмица с жило/ !
Голям кеф! Хората около мен също си хващаха, къде повече, къде по-малко. Доста от мрените върнах обратно.

- Local
- учете се от него
Браво колега за улова . Аз съм страшно запален по мряната , радвам се че има и други такива колеги . По р. Чая , по която всеки ден ходя за мряна на някои дълбоки места хващам на много лека линия и на среда от хляб с малко канела в нея . Резултата е наистина отличен.
Наслука другия път.

Клавиатура риба не лови!!!
-
- научил се да хвърля
Re: Часът на мрените
Поздравления и все така да ги дърпашбоби фишер написа:В неделя, 04.09. ходих на вира на с.Железница на Струма. Кълвеше основно на троха, но когато се покриеха пръскачите, взимаше добре и на бял червей. Захранка почти изцяло на хлебна основа с бял червей вътре. От 7.30 сутринта до 18.30 уловът беше почти изцяло от мряна, между които няколко по около 22-23 см и по около 150-200 гр. и една баба 29 см и към 300-400 гр., 30-тина мерни 15-20 см и още толкова маломерки, които на момента баха пускани и въобще не видяха живарника отвътре, общо и само 4 морунажа, от които 2 много добри - по над половинка, и 2 кленчета по около стотина грама. Не ми клъвна скобар, а и на колегите до мен. Само един закачи скобар, но току пред него му се откачи, беше много голям. За целия ден водата спадна около петнайсет сантиметра. Голямата мярна така мощно дръпна след засичането, че ми вкара върха под водата /директна седмица с жило/ !Голям кеф! Хората около мен също си хващаха, къде повече, къде по-малко. Доста от мрените върнах обратно.

Кефал-ти мислиш за всичко 

-
- сериозен играч
Хич не е малка да ти кажа.Средно мъжката предмишница е 21-25см без китката .Аз съм хващал най много 24 ли 28 ли беше не помня и много яко дърпа.Докато я отлепиш от дъното
Ако си хващал по големи сподели
Иначе масово по списанията говорят за 20 см мрени ама като ги гледам са си баш 15см ( по снимките) А това което колегата е писал ми изглейда 100% истина

Иначе масово по списанията говорят за 20 см мрени ама като ги гледам са си баш 15см ( по снимките) А това което колегата е писал ми изглейда 100% истина
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
-
- новобранец
-
- новобранец
-
- научил се да хвърля
е с това пояснение че е черна мряна вече става съвсем другобоби фишер написа:Това е черна мряна и не става много голяма. Въпреки това 200 гр. мряна дърпа по силно от клен от половин кило. Абе мряната си е мряна, няма друга като нея! Като тая голямата съм хващал още максимум 2-3 миналата и по-миналата година. Не мисля, че има по-големи от 35 см и половин кило.

едит: значи поздравления за ''бабата'' просто не знаех за достигащата големина на черната мряна

Кефал-ти мислиш за всичко 

- Fisherman66
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
-
- сериозен играч
Ами че то за да си такъв е по важно желанието
Междудругото искам да разкажа за черната мряна в Трявна.Направих накои много интересни набюдения докато зяпах от стария мост.Точно под него има един каменен праг широк поне метър.Водата си минава над прага и е с дълбочина 10-15 см .Представете си за какво течение става въпрос.Та на тези места мреноците се бяха подредили като апатекарски шишета.Точно на най бързата вода.Но по интересното беше следното.Значи рибоците не помръдваха с перките си .Седяха неподвижно и като видят някаква манджа и се впускат ,язяждат я и пак застиват на старите си места неподвижни.Самото течение и хидродинамичната форма на рибата така я притискаха , че тя си седеше неподвижно на това течение без да помръдне дори с перки.
Природата е велико нещо
А бяла мрена ми е мечта да хвана но не ми се е отдал удобен случей

Междудругото искам да разкажа за черната мряна в Трявна.Направих накои много интересни набюдения докато зяпах от стария мост.Точно под него има един каменен праг широк поне метър.Водата си минава над прага и е с дълбочина 10-15 см .Представете си за какво течение става въпрос.Та на тези места мреноците се бяха подредили като апатекарски шишета.Точно на най бързата вода.Но по интересното беше следното.Значи рибоците не помръдваха с перките си .Седяха неподвижно и като видят някаква манджа и се впускат ,язяждат я и пак застиват на старите си места неподвижни.Самото течение и хидродинамичната форма на рибата така я притискаха , че тя си седеше неподвижно на това течение без да помръдне дори с перки.

А бяла мрена ми е мечта да хвана но не ми се е отдал удобен случей
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
- Local
- учете се от него
bobi fisher - не съм съгласен с теб , преди 4 години преди 3 наводнения да минат през р.Чая хванах мряна 1 и 200 кг 48 см . Всичко е въпрос на чиста среда за развитие на рибата и дълбоки и незасегнати вирове . Тази мряна се бореше от всяка пъстърва или кефал които съм хващал преди колкото и големи да са те . Големите мряни по Чая са доста често срещано явление, докато по Струма има много мряна но е е малко над нормите и големите екземпляри са рядкост .
Fisherman ами колега 24-25 септември чакам те да направим едни мренски риболов по Чая и един запой на вилата. Пък ще станеш и ти фен на мряната!
Fisherman ами колега 24-25 септември чакам те да направим едни мренски риболов по Чая и един запой на вилата. Пък ще станеш и ти фен на мряната!

Клавиатура риба не лови!!!
-
- новобранец
Локал, мога само да кажа, че ти завиждам! И за тоя рекорд, и за това, че имате такава река. Там не съм ловил, само, като съм бил на Бачковския манастир съм хвърлял по едно око и местни колеги хвърлят от високото и разправят за мрени като бирени шишета. Е, аз не видях такава, един човек си беше хванал само 1 двайсетина сантиметра. Между другото, мряната, за която разправяш, би трябвало да бъде балкански, а това значи и световен, рекорд. Доколкото знам, черната мряна я има само на балканския полуостров. Като разправяш за тази лека линия с хляба и червения пипер, излиза, че мряната взима стръвта в движение. На Струма кълве предимно на задържане /неподвижна стръв/.
-
- сериозен играч
Уточнение.Мряната която Локал лови е "МАРИШКА МРЯНА" която макар и малко се различава от черната( основно по назъбения първи лъч на гръбната перка и дължината на аналната перка)
Не че е толкова важно защото по големина и "визия" изобщо не се различават но все пак
Не че е толкова важно защото по големина и "визия" изобщо не се различават но все пак

и аз така мисля, а това за Струма че там не са големи не съм съгласен,моя личен рекорд е 38см. и задължително на всеки излет излизат неколко мрени 30-36 см!!!! - викаме им баби мрениrimohit написа:Уточнение.Мряната която Локал лови е "МАРИШКА МРЯНА" която макар и малко се различава от черната( основно по назъбения първи лъч на гръбната перка и дължината на аналната перка)

ТРЕПЕРЕТЕ МРЕНИ.........ИДВАМ
-
- новобранец
В литературата дават, че маришката мряна достига дължина максимум 25 см, т.е. по-малко от обикновената черна. Мряната в р. Чая, която Локал лови, спокойно може и да не е Маришка, нищо, че р.Чая се влива в р.Марица. Може да си е обикновена балканска мряна. А за струмската мряна, Мренаро, с удоволствие бих присъствал на някои от твоите излети, щом задължително излизат такива мустакати баби!mrenaro написа:и аз така мисля, а това за Струма че там не са големи не съм съгласен,моя личен рекорд е 38см. и задължително на всеки излет излизат неколко мрени 30-36 см!!!! - викаме им баби мрениrimohit написа:Уточнение.Мряната която Локал лови е "МАРИШКА МРЯНА" която макар и малко се различава от черната( основно по назъбения първи лъч на гръбната перка и дължината на аналната перка)
Не че е толкова важно защото по големина и "визия" изобщо не се различават но все пак![]()
![]()