Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Въпрос към воблеростроителите
Модератор: emo vasilev
- J.P.
- научил се да хвърля
Въпрос към воблеростроителите
Привет колеги. Снощи ми хрумна една идея и реших да проверя какво мислите по въпроса.
Такаааа,всички от нас ползват поксипол или автомобилен кит за запълване на улеите. А какво ще стане,ако използваме пяна!?
Идеята ми хрумна покрай Салмо,тъй като техните гадове са направни изцяло от някаква пяна. Полиуретановата,която аз знам,обаче е доста пореста за разлика от тази,която ползват Салмо. Та.....дали ще стане и какви видове пяна има на нашия пазар?
Такаааа,всички от нас ползват поксипол или автомобилен кит за запълване на улеите. А какво ще стане,ако използваме пяна!?
Идеята ми хрумна покрай Салмо,тъй като техните гадове са направни изцяло от някаква пяна. Полиуретановата,която аз знам,обаче е доста пореста за разлика от тази,която ползват Салмо. Та.....дали ще стане и какви видове пяна има на нашия пазар?
мужчины не собаки - на кости не бросаются
"......Пийни ракия, хапни от кюфтетата(яденето на плодове води до сношение с друг мъж)...."
"......Пийни ракия, хапни от кюфтетата(яденето на плодове води до сношение с друг мъж)...."
Re: Въпрос към воблеростроителите
Мога да ви дам много инфо за пяна по специално полиуретанова.
Но въпроса е дали ще може да намерите подходящите за вас. Може и сами да си я направите , но тогава става сложно.
Иначе е възможно да се прави пяна от полуретан с почти всякаква твърдост и пориозност(различна големина на порите, различна форма, затворени или отворени ит.н.)
Ако бях на близо щях да ви направя на всички от форума достатъчно материал та да правите воблери години.
Сега по въпроса - в търговската мрежа би трябвало да има монтажна полиуретанова пяна (това не е пяната която използват в българия за монтаж на дограми и прочие, те използват обикновенна пяна за изолация-ниско качествена и опасна когато се монтира с нея но уви) . Истинската монтажна пяна е с по голяма плътност (не се раздува толкова и е значително по твурда, не се реже толкова лесно) най лесно може да я различите когато натисните силно с нокът примерно и трябва да остане най много лек отпечатък, без да пръщи или да ти влиза нокъта, а комо ли да частично пръста, порите са ситни (трудно се различават с невъоръжено око).
Може да потърсите и епокси пяна, тя е по твърда и по лека.
Но това само за цялостната изработка на воблера.
Ако ви интересува нещо по конкретно питайте.
Но ако само нислиш да запълваш прорезите мисля , че с пяна ще е сложно. Пени се неконтролируемо а и за такива малки чепки и отвори ще е наистина сложно и както каза Марко после може да се наложи пак да китосваш.
Но въпроса е дали ще може да намерите подходящите за вас. Може и сами да си я направите , но тогава става сложно.
Иначе е възможно да се прави пяна от полуретан с почти всякаква твърдост и пориозност(различна големина на порите, различна форма, затворени или отворени ит.н.)
Ако бях на близо щях да ви направя на всички от форума достатъчно материал та да правите воблери години.
Сега по въпроса - в търговската мрежа би трябвало да има монтажна полиуретанова пяна (това не е пяната която използват в българия за монтаж на дограми и прочие, те използват обикновенна пяна за изолация-ниско качествена и опасна когато се монтира с нея но уви) . Истинската монтажна пяна е с по голяма плътност (не се раздува толкова и е значително по твурда, не се реже толкова лесно) най лесно може да я различите когато натисните силно с нокът примерно и трябва да остане най много лек отпечатък, без да пръщи или да ти влиза нокъта, а комо ли да частично пръста, порите са ситни (трудно се различават с невъоръжено око).
Може да потърсите и епокси пяна, тя е по твърда и по лека.
Но това само за цялостната изработка на воблера.
Ако ви интересува нещо по конкретно питайте.
Но ако само нислиш да запълваш прорезите мисля , че с пяна ще е сложно. Пени се неконтролируемо а и за такива малки чепки и отвори ще е наистина сложно и както каза Марко после може да се наложи пак да китосваш.
-
- разбира нещата
Пяна в тези "микро" каналчета , май няма да стане.
Аз слагам телчето така :
Не китосвам

Аз слагам телчето така :
Не китосвам

Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
-
- кандидат преподавател
Опс леко и в моята насока.Работя във фирма която внасяме и продаваме пяна и различни лепила и силикони.Както вече се спомена пяната е пореста и попива вода като гъба и пак ще трябва да се китоса .Мислил съм и аз да направя воблер изцяло от пяна но ще е много голяма играчка.Относно неконтрулируемото раздуване на пяната - има двукомпонентни пени за монтаж на каси на врати , които не се раздуват но и там проблема е ,че ще трябва кит и почнеш ли веднъж трябва да свършиш
флакона.А и цената и е солена за да я забравиш и неизползваш докрай.Както каза колегата качеството на пяната на нашия пазар не е това , което може да ни свърши работа.Но както всичко в България цена за сметка на качеството.
пс:Въпреки всичко мисля да пробвам като се позатопли да изработя нещо от пяна.Мога да си позволя да унищожа малко пяна .Но пък незнам с какъв кит да я мина после , че да и докарам малко твърдост и водоустойчивост
пс2:И аз като колегата правя каналчета и ги запълвам с моментно лепило

пс:Въпреки всичко мисля да пробвам като се позатопли да изработя нещо от пяна.Мога да си позволя да унищожа малко пяна .Но пък незнам с какъв кит да я мина после , че да и докарам малко твърдост и водоустойчивост

пс2:И аз като колегата правя каналчета и ги запълвам с моментно лепило
Последно промяна от ivo75 на Пет Яну 16, 2009 3:54 pm, променено общо 1 път.
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
- crazybot
- фен клуб-скобар
takezo от какъв материал са тези воблери?
-
- разбира нещата
crazybot написа:takezo от какъв материал са тези воблери?
Дураформ - това е темата , лека пластмаса.
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
- J.P.
- научил се да хвърля
Мдааа,знам си аз,че е по-добре да спя,отколкото да мисля!
А иначе колега....аз ползвам само балса и ща не ща....трябва да дълбая улей.
мужчины не собаки - на кости не бросаются
-
- вече хвърля и на тежко
Извинявам се предварително, че се изказвам малко встрани от основната тема, но защо не използваш двуслоината технология ? Ако разцепиш балсата на две части, лесно можещ да си направиш такива каналчета и тогава няма да се налага да опенваш. Също смятам, че пяната не е добра идея. Марко е прав.J.P. написа:Мдааа,знам си аз,че е по-добре да спя,отколкото да мисля!
- Stivi
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
За да не трупаме форума с теми, ще използвам тази тема да попитам колегите занимаващи се с направата на воблери в домашни условия. Има ли закономерност при направата на воблер м/у дължината и големината на воблера и големината и дължината на лопатката отпред /1/2 ; 1/3 или ... от тялото на воблера/?
Който го може, си го може!
-
- разбира нещата
Мое скромно мнение че има , за това се опитай да копираш оригиналите , лопатките има също 

Факт !