Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Реката-бистра или мътна, придошла или не...
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- вече хвърля и на тежко
Реката-бистра или мътна, придошла или не...
Нека тук споменем за активноста на рибата в зависимост от условията на реката и начини да направим добър риболов. Пример: отиваме на реката и тя мътна на боза, какво правим и какви воблери ще използваме за да имаме успех. Естествено има някакви обусловени правила, но има и изключения. Кога реката е най-добра за спинингиста?
п.с Ако темата се стори тъпа на модераторите или е дискутирана спокойно може да я трият.
п.с Ако темата се стори тъпа на модераторите или е дискутирана спокойно може да я трият.
- maycal
- ще става разбирач
Re: Реката-бистра или мътна, придошла или не...
И аз моля експертите , ако може да систематизират накратко това, което знаят относно мътността на водата (в реките и във водоемите) и шансовете за успех при спинингов риболов! Най-напред, кои са случаите, при които изобщо не може да се очаква успех?
Благодаря!
Благодаря!

- Invader
- научил се да хвърля
При мен лично всичко винаги е различно
В събота в мътната и малко по-голяма от обикновенно р. Чая, на воблерче Голди-МФТ от най-малките имах едно маломерно кефалче и една маломерна балканка. На блесна нямах удар! Друг път на същото място и при подобни условия съм имал слука на жълта Аглиа 2 и бяла с червени точки Комета 1 и 2. Ходи я разбери таз риба
Логиката говори (пък и корифеите във форума са го написали
), че в мътни води трябва да се набляга на светлите примамки и обратното.
Лично според мен, мътната вода е по-добра за спинингиста, защото си мисля че в нея рибата става по-непредпазлива и рядко се колебае да атакува. Най-много слука съм имал в мътна вода със светли примамки. В бистра вода не мога някакси да си скрия 100-те килограма

Лично според мен, мътната вода е по-добра за спинингиста, защото си мисля че в нея рибата става по-непредпазлива и рядко се колебае да атакува. Най-много слука съм имал в мътна вода със светли примамки. В бистра вода не мога някакси да си скрия 100-те килограма

- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ще споделя моя опит -
Най-добра е реката когато нивото и е постоянно и водата е топла. Щом имаме налице тези фактори всичко друго е въпрос на проба, като ден с ден не си приличат.
Ако е мътна на боза ловя поредимно със силно тракащи воблери с по-ярки цветове, но понякога дава резултат единствено на холограмна блесна- сребарна или златиста.
Когато водата е много бистра следва рибата да има по-голява видимост - по-пастелени/камуфлажни дрехи , добро прикриване и хвърляне по-назад от брега. Рибата е на ръба на бързейте. Воблерите който ползвам за кефал са предимно със син гръб , бяло тяло и оранжево по дупето ; черно с жълто ( оса), златно/черно; сива глава-черно тяло(бръмър) предимно плиткогазещи и много тракащи. В бистра вода ползвам медни блесни и блесни с червено.
Но пак казвам - ден с ден не си прилича и е въпрос на проба на момента
Най-добра е реката когато нивото и е постоянно и водата е топла. Щом имаме налице тези фактори всичко друго е въпрос на проба, като ден с ден не си приличат.
Ако е мътна на боза ловя поредимно със силно тракащи воблери с по-ярки цветове, но понякога дава резултат единствено на холограмна блесна- сребарна или златиста.
Когато водата е много бистра следва рибата да има по-голява видимост - по-пастелени/камуфлажни дрехи , добро прикриване и хвърляне по-назад от брега. Рибата е на ръба на бързейте. Воблерите който ползвам за кефал са предимно със син гръб , бяло тяло и оранжево по дупето ; черно с жълто ( оса), златно/черно; сива глава-черно тяло(бръмър) предимно плиткогазещи и много тракащи. В бистра вода ползвам медни блесни и блесни с червено.
Но пак казвам - ден с ден не си прилича и е въпрос на проба на момента