Примамка за трофейни кефали ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Примамка за трофейни кефали ?

Мнение от sandista »

Здравейте колеги ,
Напоследък все по-често ми се случва да ловя по 20-30 риби , главно по 25-30 см. Бих казал повече от доволно , но омръзва. Един ден взима в бързейте , друг в дълбокото , един ден на воблер, друг на блесна , трети на цикада .. и тн.. Но като го набараш и гол след гол и омръзва. Имам само един над кило и нещо на Мартин Пантер 4 тази година и няколко по 7-800гр. Идеята ми е да отседя "дребосъка" по някакъв начин.
Имате ли идея за доказала се примамка за по-едри кефали ? Смятам тази вечер да ги пробвам на 8-9 сантиметрови клатушки( имам улавяни по 15см риби на тях). Може да изпробвам и няколко силикона дори.
Другото което ми прави впечатление , е че повечето едри кефали обичат да взимат по-малки примамки ( блесни 0 например). Какви са вашите наблюдения ?
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Примамка за трофейни кефали ?

Мнение от Fat »

От три години си водя статистика за кефала по Марица около Пловдив.
Моите впечатления също са, че размера на примамката /за трофейния кефал/ няма значение. Разбира се в разумни граници в горния диапазон, защото за най-малка примамка признавам мухата /има трофейни и на муха/.
Според мен няма смисъл от блесна по-голяма от 4№ по Mepps /или утежнените версии 3№/,
за воблерите около 7-8 см. и то късно есен. Аз предпочитам Long или Comet №2 и воблери до 50-55 мм.
Много по-важно е първо да има големи кефали там, където ловим. :D
Много важно е и мястото. Малките до 200гр. си ходят на ята. После сигурно почват да си пречат и като станат килограм, рядко са ми удряли два на един и същи участък.
Имам чуството, че големите се спотайват на точно определени места /сменят ги според времето, нивото температурата, течението или бог знае защо .../ и ако хванеш там, после поне до другия ден на това място излиза само дребосък. Обикновенно е трудно достъпно мястото - в средата на реката, в големи закачки, непристъпен бряг ...
Забелязах, че обичат големите единични туфи с водорасли скрити на дъното и ръбове от глина в коритото.
Друго, което ми е направило впечатление, е че при големите /застанали на "стоянка"/ ми се случва да хвърлям по няколко пъти и не взема.
После минавам леко встрани /само със сантиметри в хоризонтал или вертикал/ и удря. Не следват - или удрят или не. Е - случва се и някой на "разходка" да се уцели.
А защо никога не съм намирал нещо в коремите им /освен каша от водорасли/?
Дъвче добре тая гад - смила всичко.Последните два над кило бяха само с водорасли в корема.
И двата почти бяха глътнали воблера.
Няма как да се селектира да хващаме само "тупалки", просто тая риба яде всичко!
Помнете си местата, като е сходно времето те пак са там.
Всичко това е за река при мен. Как стои въпроса с неподвижната вода - не знам.

Винаги може да се пробва с по-голяма примамка /Salmo Boxer примерно късата лопатка и размер 4/и бавно равномерно диагонално срещу течението водене. На клатушки не съм хващал /аз и не пробвам много де/
"Щастие за всички, щастие даром!"
diletant
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от diletant »

Добри кефали удрят на "Хорнет"/9см с лопатката/.Удари от риби по-малки от 0,5кг. на тези примамки нямам.
Изображение
Изображение
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Получава се доста интересна дискуcия .. :)
Найстина е важно да има трофейни екземпляри в района за да можем да ги хванем. В моя случай съм сигурен за тяхното наличние , но нещо много са нахитрели техната мама. Имах 2 резки удара завършили с чупене на тройките ( Оунер). Хорнетите тази година не съм ги топил много-много... Ще пробвам на силиконите довечера и ще споделя дали ловят.
didiod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от didiod »

Санди като говорим за примамки виж на какво удари кефалаИзображение спинерче на SPRO,а го дават повече расперски
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

Апсолютно съм съгласен! :D
Естествено, че ако сложиш примамка с размер 50-60 мм със страховит вид, плуваща шумно, мощно и отривисто,
мъника бега та се къса или в най добрия случай я следва на почетно разтояние /не знам защо/.
Между другото направи ми впечатление, че ако няколко пъти видя дребен кефал или няколко от тях да следват примамката чак до краката ми, при равномерна проводка и направя няколко забавяния или промяна към по ниска скорост веднага най-близкия я чуква злобно. И обратно ако я "забързам" се врътват към къщи.

Кофтито е, че ако хвърляш с големи блесни и воблери ударите стават рядкост /верно само от 500гр. нагоре/ и нараства вероятноста за щука и сомчета, а аз не слагам поводи като руснаците. Ясно е защо.
Та така. Вчера изкарах 1 кг-ов на уникалния 44мм Л-минноу , сиво бял /в тъмното обаче вибрира като за световно!/
Хванах и 8-9 дребни разбира се. Всички си плуват пак, там в реката.

Въпросче - на река колко най-голям е хващан в България? /ама реално, не с "окомера"/

П.П. И кога ще можем да качваме снимки!?
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Моите най-големи кленове са на:
1. Рак
2. Блесна Мепс Аглиа - жълта 1
3. Воблер
4. Жаба
5. Череша
6. Слива

Но съм виждал извадени и по-големи на някоя от тези примамки не в същата последователност.
tachev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от tachev »

Изображение
Salmo Hornet 3 см потъващ (което няма значение) или Ugly DUck 4 санта бежавия ;) !!! Само тези 2 ми вадят най - добрите риби , като най- добрата ми е 2,5 кг , а най - малкото 0,700 кг !
Туй риболова не е за мен :D
Аватар
Smokey
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Smokey »

ИзображениеИзображение
Изображение

Rapala JSR 4 е най-добрия при мене :wink:
Изображение
За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Добри снимки изкарахте .. :) :oops: Аз имам един към 1.300 и един наскоро ( на око ) към 1.500. Иначе половинки колко искаш : ) Като се има предвид тоталното обезрибяване в Северозападнала България не е чак толкова зле :)

Изображение

Изображение

Есента идва , водораслите почват да гния ... Ще се гонят воблери .. :)

Успех на всички Ви ! :)
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

днес 2 големи 53 и 56 см излязаха на салмо булхед , и няколко малки на хорнет
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

Dimi, може ли снимка на кефал над 2 кг (и на коя река е, ако може. Искър?).
Просто се опитвам да хвана и аз кефал над 2 кг на река.
Не се получава и ще ходя докато хвана ...
Местата разбира се не ги оповестявайте.
4а4о
новобранец
новобранец

Мнение от 4а4о »

Моят най-голям е на ПОПЪР Салмо,75см.(нямах кантар)на Дунава,под една върба която беше на10м от брега .мога да кача и снимка когато се прибера в софия(понеделник)
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

Fat написа:Dimi, може ли снимка на кефал над 2 кг (и на коя река е, ако може. Искър?).
Просто се опитвам да хвана и аз кефал над 2 кг на река.
Не се получава и ще ходя докато хвана ...
Местата разбира се не ги оповестявайте.
Не съм ги мерил на кг единия го пуснахме другия го задържа един приятел , снимките ги чакам да ми ги пратят , че са на един колега в телефона и ще ги пусна тук.

ловихме на язовир Алино на влачене , със салмо булхед 4 плуващ НР разцветка и 2-та клена удариха на него предишните пъти съм хващал още 4 хубави клена размер 40-45см пак на него , и доста по около 25-30см . Бяхме пуснали и едно хорнетче от най малките със същата разцветка , но на него само дребосък , най големия беше 30 см

най- долния
Изображение
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

Благодаря.
Проблема е, че колегата отворил темата /както и аз/ ловим на река и с "кракомобила"
и булхед с голяма лопатка "оре" здраво в плиткото ... и закачко ногу.
Но явно с примамка над 50 мм се "отсява" донякъде дребосъка.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”