Риболов с близалка
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Риболов с близалка
Да попитам по опитните от мен с близалка,каква близалка трябва да си купя за да мога да задържам,като ходя за мрени,щото аз слагам 10 грамова на кралузо-модел сърф, и нещо не ми се получава,както трябва,даите ми съвет,какъв монтаж,каква тежест ми трябва за дълбо4ина около 60 см.и течение средно бързо,

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: риболов с близалка
Колега мисля,че си подбрал добра близалка за това течение просто монтажа или начина на задържане не ти е правилен
Монтажа за сеправи като от микровирбела нагоре се слагат от наймалката до най-голямата съчма или слагаш от 3№ съчма до 7номер и отгоре над нея тръгваш на обратно тоест става тъка 3,4,5,6,7,7,6,5,4,3 незнам дали ме разбра,но това е единият начин другият е като пак тръгваш от 3 но вместо да повториш 7 слагаш оливета 1 или 2 грама в зависимост от близалката и донареждаш съчмите пак и се получава 3,4,5,6,7,оливета(може пак 7 ако близалката е с голяма товароносимост),6,5,4,3
Всличките съчми се нареждар през 2-3 санта да станат като сенджирче с къса оплетка(тъка при задържане стръвта остава на дъното а линията ти е изпъната)
А ако грешиш в задържането навярно си държиш пръчката в посока на близалката и наведена почти над водата,когато се задържа се държи въдицата на 45 градуса спрямо плувката и високо нагоре върха тъка,че влакното,което ти отива към плувката да е почти непрекосновено с водата.
Надявам се съм бил ползен ако неможеш да схванеш монтажа ще ти направя схема ....
Монтажа за сеправи като от микровирбела нагоре се слагат от наймалката до най-голямата съчма или слагаш от 3№ съчма до 7номер и отгоре над нея тръгваш на обратно тоест става тъка 3,4,5,6,7,7,6,5,4,3 незнам дали ме разбра,но това е единият начин другият е като пак тръгваш от 3 но вместо да повториш 7 слагаш оливета 1 или 2 грама в зависимост от близалката и донареждаш съчмите пак и се получава 3,4,5,6,7,оливета(може пак 7 ако близалката е с голяма товароносимост),6,5,4,3
Всличките съчми се нареждар през 2-3 санта да станат като сенджирче с къса оплетка(тъка при задържане стръвта остава на дъното а линията ти е изпъната)
А ако грешиш в задържането навярно си държиш пръчката в посока на близалката и наведена почти над водата,когато се задържа се държи въдицата на 45 градуса спрямо плувката и високо нагоре върха тъка,че влакното,което ти отива към плувката да е почти непрекосновено с водата.
Надявам се съм бил ползен ако неможеш да схванеш монтажа ще ти направя схема ....

Без риболов няма любов !
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Така подредена верижката е по-скоро за изтичане.
Ако целта ти е да спреш на място или дори да връщаш (сърф го може боло не) верижката ще ти пречи поради голямата площ на цялата схема.
При 10гр близалка ползвай оливетка.
Ето и какво препоръчват от фирмата производител
http://www.youtube.com/watch?v=GagEHq0roV4
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GagEHq0roV4&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GagEHq0roV4&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Ако целта ти е да спреш на място или дори да връщаш (сърф го може боло не) верижката ще ти пречи поради голямата площ на цялата схема.
При 10гр близалка ползвай оливетка.
Ето и какво препоръчват от фирмата производител
http://www.youtube.com/watch?v=GagEHq0roV4
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GagEHq0roV4&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GagEHq0roV4&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
колеги използвах някои отвашите съвети и сега е по добре ,но очаквам бутник да ми отвори очите малко повече
-http://gallery.nariba.com/data/1056/469 ... 81-med.JPG

- gogobogo
- кандидат преподавател
Да попитам нещо вчера ми се наложи да ловя с близалка Гралусо 3 г.Монтажа е дропер над микро вирбела и на 30 см над него основното утежнение дълбочината беше към 70 см.Направи ми впечетление че при свободно изтичане плувката тръгва с как да го кажа с горния кил където се захваща влакното и чак като задържа леко тогава се завърта но ако я оставя пак да изтича свободно пак се завърта.Това нормалния ход ли е на плувката или нищо бъркам в монтажа

КЕФА ЦЕНА НЯМА.
- gogobogo
- кандидат преподавател
Модела е от най разпространените мисля че е Торпедо.Захващането съм го направил точно както и указано на картинката.Лових със щека не мисля че е от дълбочината защото пробвах и на по малка дълбочина и хода е същия.Някъде другаде бъркам май

КЕФА ЦЕНА НЯМА.
- gogobogo
- кандидат преподавател
Ходих сега да ги гледам Торпедо са.Ще преправя монтажите и ще ги направя точно по гореописаните начини.

КЕФА ЦЕНА НЯМА.
Да попитам нещо вчера ми се наложи да ловя с близалка Гралусо 3 г.Монтажа е дропер над микро вирбела и на 30 см над него основното утежнение дълбочината беше към 70 см.Направи ми впечетление че при свободно изтичане плувката тръгва с как да го кажа с горния кил където се захваща влакното и чак като задържа леко тогава се завърта но ако я оставя пак да изтича свободно пак се завърта.Това нормалния ход ли е на плувката или нищо бъркам в монтажа
Да нормално е, ако близалката се отпусне, тежеста задържа линията и горния кил се увлича от течението, а челото се обръща срещу него, самата форма на плувката е такава. Ама ти какво целиш с това отпускане, тези плувки не работят така
Да нормално е, ако близалката се отпусне, тежеста задържа линията и горния кил се увлича от течението, а челото се обръща срещу него, самата форма на плувката е такава. Ама ти какво целиш с това отпускане, тези плувки не работят така

- gogobogo
- кандидат преподавател
Здрасти Докторе ние се познаваме.Вчера Мишел уж ми обясняваше как да го правя монтажа ама не се получи.Бяхме с него на Буково и с него беше един възрастен човек май се казваше Тяната беше майстор неговата близалка изтичаше правилно даже и на свободен ход

КЕФА ЦЕНА НЯМА.
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Според мен 3гр е лека близалка за това течение и дълбочина 70см,така го виждам проблема!
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- gogobogo
- кандидат преподавател
Да питам имам една Гралусо сърф мога ли да я ползвам за щека или е само за болонеза

КЕФА ЦЕНА НЯМА.
- gogobogo
- кандидат преподавател
Да питам на Тунинга за какво е пласмасовата лентичка която се слага отгоре.

КЕФА ЦЕНА НЯМА.
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Ето тук има едно клипче горе в дясно,ще ти стане ясно..gogobogo написа:Да питам на Тунинга за какво е пласмасовата лентичка която се слага отгоре.

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- вече хвърля и на тежко
С тези два монтажа лових преди около месец на р.Струма в Гърция.Излизаха предимно морунажи и от време на врене някой бонус клен...