Как се приготвя карагьоз?

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
mikimaus
новобранец
новобранец

Как се приготвя карагьоз?

Мнение от mikimaus »

Може ли да ми кажете някоя и друга рецепта за това как се приготвя карагьоз?
Обикновено я приготвяме на скара но макар и да е много вкусна риба има доста кости и не знам по кой начин да я приготвя че да мога да елиминирам досадните костици. :?: :smt022
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Как се приготвя карагьоз?

Мнение от MITKO70 »

Ако погледнеш малко по-надолу в същия раздел,ще намериш,но трябва да се чете :wink:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=20&t=21750
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jean11 »

Мисля ,че не видях най-важното.Задължително е да се нацепи през 1-2 мм от двете страни.Така костичките наистина се елиминират.Не да се реже на шайби или надлъжно,просто с ножа да се нареже леко.
Дърпай и не му отпускай!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Добре,че прочетох на Митака линка,щях да се повторя,
сега относно костичките.Като почнеш с консумацията,почни откъм опашката.
Леееко я подкарай към главата,ако е добре изпечена,отделят се и тези малките костички.
Ама оригинално - плюеш / извинявам се за израза де. :D /
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
mikimaus
новобранец
новобранец

Мнение от mikimaus »

А знае ли някой дали е възможно да се елиминират костите? Много го харесвам тоя карагьоз но не знам как да се справя с тях? Ако не бяха те бих я предпочел тая риба пред черноморския лефер и чернокопа.

Един приятел ми писа че има една риба в Бразилия която ако не се приготви по специален начин не е възможно да се консумира.Толкова много костици имала че ако човек не знае как се приготвя няма начин да се яде.Иначе била голям деликатес и била изключително вкусна. :?:
Djack
новобранец
новобранец

Мнение от Djack »

Аз използвам следния метод за чистене на карагьоз! Много е важно да е пресен, не е достатъчно само да не е бил замразяван, а трябва да се оправи в деня в който е уловен! Взимам рибата, изчиствам вътрешностите, хващам ножа за острието и с дръжката леко отупвам рибата по цялата дължина! после цепвам внимателно и не много на дълбоко кожата от двете страни на гръбната перка, пак по цялата дължина! На края хващам глава и внимателно издърпвам нагоре и назад към опашката! По този начин се отделят 99% от костите!
Акъла в главата идва бавно и болезнено, много е вероятно и да не се появи изобщо, тогава остава само .... болката!
Аватар
Herodot
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Herodot »

Много хубава тема, особено като се има пред вид вид какъв чревоугодник си е българина, "еле па язе"! Та, виж на какв рецепта попаднах
http://www.receptite.com/recepta.php?r=330
И в тази връзка не мога да не си спомня великолепните моменти, предоставени ми от групата от Бургас на "Фидер-ФЕСТ"-а на 24.10.09 г. на язовир "Копринка" (дано не прозвучи като реклама :D ), които ни "скриха топката" с това мезе :drinkers: :drinkers:
Herodot написа:...Пече се ...копринковски чернокоп :D
http://www.youtube.com/watch?v=BqjFSSATKDw
Изображение
Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=b1Dh5rBnV6A
Да е жива и здрава тази колежка-50% е нейна заслуга за тази вкусотия, 50%- на сина!!!!!!!!!!!!
Изображение
Крайният ефект :drinkers:
Изображение
Пожелавам на всички колеги повече подобни щастливи и приятни моменти! :D :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers:
valat70
новобранец
новобранец

Мнение от valat70 »

Карагьоза вярно си е за скара, а ако няма кости- няма да е карагьоз :(
Ето една рецепта за маринована риба, изпитана многократно в домашни условия:
1. Почистената риба се разрязва покрай гръбната перка с остър и гъвкав нож (както при филетиране)и се отделя гръбнака.
2. Осолява се обилно със ситна сол (да се покрие).
3. След две денонощия се измива и се оставя в студена вода да се обезсоли (изкисне).
4. Оставя се три денонощия в саламура от 2/4 вода, 1/4 оцет, 1/4 лимонов сок.
5. Вади се, отцежда се и се залива с олио, като се добавят подправки по вкус (копър, чесън,черен пипер, бахар и др.)
Така приготвената риба има трайност месец- месец и половина. Пробвана е и за карагьоз, като костите бяха на 90% разтворени от киселините на оцета и лимоновия сок.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”