Из гьоловете финландски

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Из гьоловете финландски

Мнение от stih »

Тази седмица бях в командировка във Финландия и естествено имаше чекинг на местните водоеми, за които се твърди, че са десетки хиляди. Първото влизане бе в езеро край Йоенсу /на 500 км СИ от Хелзинки/ с катер на бреговата охрана. Тролингът се оказа мразовито изпитание на незащитените ми с ръкавици ръце /багажът със зимни дрехи така и не дойде/. Влачихме към половин час, но явно огромните двигатели на машината пречеха подир нея да се въртят местните подводни обитатели. Премръзнали отидохме на един остров, където запалихме огън /дървата там се доставят от специален служител и се ползват от всички/. Домакините казаха, че по това време никога не е било да се стига по вода до острова, защото през декември езерата са замръзнали, но глобалното затопляне се е появило и там. От началото на седмицата бях в една вила на брега на друго езеро в района на нац.парк Коли. Там вилата си е екипирана с лодка, която веднага бе пусната в действие. Ето и резултатът:
Изображение
Нокията е само за сравнение. Лови се не на воблер, а най-често с 60-70 лв месечно :-) На другата риба местните й казват siika, която според мен е чудски сиг или пелед. За приготвянето на тези изкл.вкусни рибки ще пиша където му е мястото. Уверявам ви - интересно ще е. За догодина, живот и здраве, ще събирам "сили" за летен риболов на езерото, където имало сьомга и всичките герои от финландските книги за риболов.
Изображение
Сега отивам да пробвам кленчето по Луда Камчия /Бероново/.
Последно промяна от stih на Нед Дек 06, 2009 9:20 am, променено общо 1 път.
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Re: Из гьоловете финландски

Мнение от beis »

ех и на мен ми се иска да сьм там ама няма :D поздрави изкарал си страхотно :wink:

п.п вилата пред езерото е супер,перфектна отсекьде :wink:
Изображение Изображение Изображение Изображение
Messi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Messi »

beis написа:ех и на мен ми се иска да сьм там ама няма :D поздрави изкарал си страхотно :wink:

Взе ми думите ...
Изображение
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

Messi написа:
beis написа:ех и на мен ми се иска да сьм там ама няма :D поздрави изкарал си страхотно :wink:

Взе ми думите ...
И мойте :D
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
барона
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от барона »

Еее повтарям ви думите, ноо... си е така. Едно въпросче само - за чистотата край водоемите и отношението към природата. :?
Колкото повече толкова повече!
Аватар
ignatov78
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ignatov78 »

Много красиво място
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

indalo написа:
Messi написа:

Взе ми думите ...
И мойте :D
А мойте ?? :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
MAESTROTO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MAESTROTO »

Завиждам ти ,благородно. Красива страна с много вода. На моменти,минавайки през редица мостове и наоколо вода ,ти се струва ,че си на остров. Ти ме върна петнайстина години назад. Но ние ловихме яки ,тлъсти уклейки на топче тесто от хляб.
Кефа цена няма!
Аватар
dedeff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dedeff »

Не дум :D ите,а акъла ми се взе
Без жени можем,без риболов не можем!
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Щом ви се зе акъла,значи не познавате,или не ходите по нашите язовири,особено високопланинските.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

stih написа:Сега отивам да пробвам кленчето по Луда Камчия /Бероново/.
Иииии. Пиши дали има нещо. Аз бях там миналата седмица на спинингче ама нищо не удари .
Аватар
ninastefanina
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ninastefanina »

И аз така :smt023
I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Разкошно. :!: :!: :!:
suny_77
новобранец
новобранец

Мнение от suny_77 »

Даи боже на всеки такива командировки.
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

Обещах за рецептата. Ето я http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=20&t=31098
Иначе, както казват често по телевизията - "Благодаря за въпроса!" Местните са силно свързани с природата и я пазят. Сега си идвам от Луда Камчия /нито видях, нито хванах нещо, но разпуснах добре/ и съм отвратен за пореден път от простотията българска - нахвърлени опаковки от такъми, извадих едно кленче оплетено и задушено в кълбо мрежа, бутилки...идиотщина. С това се срещам всеки път, независимо къде реша да хвърля въдица.
Във Финландия /за 4-5 дни/ не намерих и една хартийка, хвърлена около водоемите, а и където и да е. Ходих с катер на охраната на един остров. Там /и на много други места/ има навес, където се съхраняват дърва за огрев. Има служители, които с лодка разнасят тези дърва. Слизаш, вземаш си дърва, палиш си огън и си правиш пикника. След това го загасяш, почистваш и хвърляш на определеното място буклука или си го носиш със себе си. Вилата, където бях отседнал, не е по-скъпа от студиото, което лятото бях наел в Неа Перамос /Гърция/. Тя е снабдена с всичко необходимо за едно домакинство, TV, кафе машина..и дори сауна. За дървата вече казах - в изобилие са. В прилежащите помощни помещения хазяинът си оставил две машинки за рязане на дърва и всякаква техника за една къща и двор. Всичко това е отключено! Нещо повече - на излизане от вилата се заключва и ключът се оставя на пирон до вратата на видно място. Идеята е, че някой, загубил се в гората или изпаднал в затруднение, да влезе, да се стопли, да пренощува, ако се наложи, и след това да възстанови всичко както си е било. Комунизъм в действие!
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”