Опсаааа. Моля за съвет за пръчка

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Pocko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Опсаааа. Моля за съвет за пръчка

Мнение от Pocko »

Здравейте колеги. Нов съм в тоя занаят и ми трябва съвет. Тепърва започвам да се занимавам със спининг! Значи дайте ми съвет за пръчка за спининг (тъй като акций, ултра лайт и тем-подобни много не ми говорят) с която да мога да мятам воблери и блесни(N1 - N5) с която новобранец в тая дейност ще успее да усети тъннкостите на занаята - сиреч може би нещо по универсално и що годе качествено за около 60 - 70 лева като ще замоля да упоменете няколко (3-4) конкретни модела . А ако все още имате търпение и благоволите, бих желал и да науча каква макара ще трябва да му прибавя на тоя прът и какво влакно е подходящо. Предварително много благодаря на отзовалите се.
кога нема риба и рака е риба
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Абе от 1 до 5 номер има малко разлика...По добре да търсиш пръчка от 1 до 3 номер-нагоре си е направо щукарски такъм...Демек с акция до 15-20 гр. максимум. Но и при нея няма да усещаш добре играта на блесници 0-2 . Най-добре, ако питаш мен, една прилична пръчка с акция до 12-15 гр. Ей това го хвалят:
http://shop.fishing-mania.com/viewspin_3.php?id=5013
или:
http://shop.fishing-mania.com/viewspin_3.php?id=370

но ти си решаваш, имай само предвид, че ако е с по-голяма акция, се губи чувството при водене на примамката.
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от DrAkoN »

Да де ама нали знаеш, че ако му удари щука кам 3 кила няма нито вадене нито добро засичане с тази пръчка тай като е много мека. Тъй ,че много е важно за каква риба ще се ползва прачката, а за макарата винаги само 1 brauning
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

DrAkoNе , позволи ми да не се съглася с теб . Основно срещаната щука по наще водоеми е в порядъка на 0.500 / 2 кг. и в случая ама никакъв проблем с предложените от Ицо пръчки :wink: При вече по-едричките екземпляри наистина съществува споменатият от тебе риск но едно брейдче като основна линия и кеп с по-дълга и здрава дръжка решават проблема .
Все пак на Pocko му трябва нещо по-универсално като за начало .
Тъй мойто предложение - Чериуд на Беркли на 2.10 + АБУ 501 + брейд на Балцер = зрава и лека пръчка + сносна за парите си макара перфектно балансираща Черито ( баланса при спининга си е едно от основните неща ) + здрав и нескъп плетеняк = едно добро начало за спининг :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Pocko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

re

Мнение от Pocko »

Вчера малко след като пуснах темата отидах в един доста хубав магазин за рибарски пособия и осъзнах каква глупост съм напитал - :oops: какво да се прави невежа. Хората от магазина ми обърнаха доста внимание и след като им казах че съм пълен новобранец в този вид риболов той ми вика: "Кажи сега в коя река ще ходиш да ловиш и за каква риба" а аз му отговарям - " Ами аз не знаех че за всяка река трябва да си купя различна пръчка" :shock: :shock: :shock:
Та както и да е . Човека ми обясни че универсална пръчка няма - хем да ловиш бяла риба, сом и щука , хем за пастърва костур и клен. Предложи ми той няколко по достъпни варианта. Единия беше на някаква испанска марка - 79 лв., 1.90м , 115 гр. 5-15 акция, с къса дръжка за една ръка - направо се влюбих в нея (с 1 година гаранция). Другият беше една пръчка на същата фирма само че понеже аз го помолих да ми покаже нещо с акция до 20гр. - 39лв., 2.30м. 120 гр. но чесно казано усетих разликата в теглото, по-груба и по-дебеличка. Замислих се че може би е по-добре да взема по-евтината тъй като за първи път ще си купувам такава а пък и може би тайничко си мислех че е по здавя и универсална. В крайна сметка реших да помисля и да видя в магазина на "ОРОЗОВ" който е на 20м. от първия какво се предлага но за съжаление беше затворен вече.
Вечерта трудно заспах. Мислите ми бяха за това че като ще се купува пръчка за река - за клен, пастърва и прочие то поне да бъде точно такава, а пък онази пръчка :twisted: - някъде в този подфорум някой цитираше някой че "Една такава пръчка трябва като я държиш в ръце и да те "изпразни" " или нещо такова- ами тази наистина ме "еректира" ако мога така да се изразя :wink:
Днес ще отида с прежалени пари за пръчка и макара. От човека в магазина разбрах че макарата за такава пръчка основно трябва да бъде - малка. и така Благодаря на отговорилите ми и НАСЛУКА НА ВСИЧКИИИИИИИИИИИИИ
Последно промяна от Pocko на Вто Апр 18, 2006 10:42 am, променено общо 1 път.
Аватар
Pocko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

до Павел Иванов

Мнение от Pocko »

към Павел Иванов:
можеш ли да ми дадеш подробности за това което си ми предложил защото :oops: наистина не ми говори много - от къде да си го купя и на какви пари стъпва сичкото. И между другото за велик ден отивам на струма на кресненското дефиле за 2, 3 дена да експериментирам, няма да има от кой да гледам но желание, хъс и търпение имам цяла бака и 2 буркана затворени херметически :lol: Благодаря
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Pocko човека с "ерекцията" ти е отговорил малце по-горе а именно Мунчо :wink: Малка макара е много относително , за да постигнеш баланс и да не ти се изморява много бързо ръката трябва като сложиш макарата на пръчката и си сложиш пръста точно преди дръжката то гегата да застане на кантар :wink: Вчера с Мунчака правихме тест на различните пръти в Граувел ( магазина къде споменаваш ) и общото ми впечатление че пръчките са доста добри ! Варианта където си си харесал с диапазон 5-15 гр. от основно предлаганите там ( фаст или медиум лаит с тия показатели поне не видях ) е с лайт акция демек доста мекичък ( е ся ш улетнеме в спор с "еректиралия" :lol: ) с който в началото ще ти е малко по-трудничко да свикнеш ( по-рязко засичане , по-лесно откачане на рибата , проблем в по-бързо течени и пр. ) и от тази гледна точка ти препоръчах за начало пръчка с по-твърд строй ( фаст акция ) :wink: Именно от там предполагам е произлезнал въпроса на продъвача къде точно ще риболовстваш :wink:

НАСЛУКА и на теб !

Павел Иванов
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Сега ти прочетох въпроса - за дефилето определено ще ти трябва по-твърдичка гега особенно ако искаш да го обловиш по-пълноценно :wink: В момента не вярвам много-много да става за спининг впредвид нивото на реката и постоянните проби на месните с разни взривориболвни методи и бих ти препоръчал да отидеш там след забраната но ако не друго ще имаш идеалните условия за трениране на кастинг :wink:
Тъй , казал съм по-горе защо съм ти предложил това за начало :wink: Значи пръчката (около 65лв) и макарата( около 80лв. ) мож да си ги купиш от магазините на АБУ и Мичел а брейда( около 25лв. за 0.10мм.) от Лоди на Балцер .

НАСЛУКА!

Павел Иванов
Аватар
Pocko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

re

Мнение от Pocko »

кажете къде има такива магазини на АБУ??? и МИЧЕЛ в София :?: :idea:
ааааа и кажете какви пръчки предпочитате за една или за две ръце? :roll:
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от DrAkoN »

Michel вече не са това което бяха. Абу за мен вече са по добри
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Те тука :

http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=c7a6b ... 27_27.y=74

Ако отвориш по късно и линка е изфирясал ( нещо типично за БГМАПСа :evil: ) то на ул."княз Борис І" между "Солунска" и "Денкоглу" , а Балцера е в безистена покрай метрото у десно срещу ЦУМ .

DrAkoNе , по горе съм сказал само на кои марки е представителство иначе Черито си е на Беркли а АБУто си е АБУ :wink: А бе Пуре Фишинг с две думи :lol:

Pocko едноръката е по-универсална за наще реки и за това такава съм ти препоръчал :wink:

НАСЛУКА и на двамата :D

Павел Иванов
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Фуцата »

Павел Иванов написа: а брейда( около 25лв. за 0.10мм.) от Лоди на Балцер .!
Сори ама да попитам,какво е това БРЕЙД :shock: :oops:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Re: re

Мнение от Мунчо »

Pocko написа:...някъде в този подфорум някой цитираше някой че "Една такава пръчка трябва като я държиш в ръце и да те "изпразни" " или нещо такова- ами тази наистина ме "еректира" ако мога така да се изразя :wink: ...
Роско, докато не хваниш и не разклатиш правилното нещо, няма да разбереш за какво иде реч. С въдици по 50 лв този ефект не се получава-не че между тях няма сносни пръчки, но толкова. А "ерекционното" нещо, разбираш че е такова, когато го хванеш.
А колкото до универсализма-няма такова животно. И ще ти дам един пример с масата на блесните и размера им:
Тук трябва да се направят някои уточнения - например на Рублекс блесниците са изключително леки, а Блу Фокс-а и имитациите им, поради специфичното си устройство-доста тежки. Ето грамажите(това са ориентировъчни стойности):
0 - от 1,5 до 3,0 гр.
1 - от 2,0 до 4,0 гр.
2 - от 3,0 до 6,0 гр.
3 - от 4,0 до 8,0 гр.
4 - от 6,0 до 14,0 гр.
5 - от 7,0 до 19,0 гр.
С меките и евтини пръчки, примерно до акция 20 гр (реалната им е много по-малка, а чувствителността им се появява в горната грница на акцията) , като замахнеш с блесна над номер 4-5, пръчката се сгъва и "забива" блесната във водата. подобен е и ефекта с твърда (но не поради "високомодулност" на карбона, а заради дебели стени и сравнително еднакъв диаметър на бланките) - тук пръчката не спомага за далечина на замятане, а просто служи за едно "рамо", което увеличава центробежната сила. И в двата случая хвърлянето ще е поредствено. Добрата пръчка спомага за хвърлянето, като със своята еластичност увеличава далечината на замятане, без да "клепе" и да влошава кастинга. Разбира се тя е "добра" за определена маса на блесната-това не е константна величина за блесна с тегло 2 и 20 гр. Неподходящо подбраната примамка обезмисля използването и на най-качествената пръчка, защото не и позволява да прояви качествата си...

Освен това, евтините и меки пръчки имат и друг недостатък-силното течение ги сгъва, а често прави навиването почти невъзможно. Ако пък е много твърда(пак казвам-поради дебели стени, заради нискокачествения карбон) не се усеща движението на примамката и човек може сао да гадае дали блесната се върти, или се е заплела за основното влакно. А върха на сладоледа е следния вариант - твурда гега, с която не може да се лови на течение и не се усеща воденето на блесната(воблера).

И ако ме попиташ за какви "стени" на бланката ти говоря, нека ти обясня. Карбоновите въдици се правят от плат, който е изтъкан от нишки въглерод и е импрегниран с специални смоли, гуми и т.н. ОСвен другите си уникални свойства - висока топлоотдаваща способност, здравина на опън (и много цапа , да знаеш), карбона има още едно уникално свойство-това е неговата еластичност. Сигурно помниш Модул-а на Юнг от учебника по физика. Груб казано(и без формули), той изразява якостта на опън на даден материал. За въдиците той отразява в американски единици ( а не по системата СИ) -милиона фунта на квадратен инч. Или с други думи - изразява линейна еластичност, свързана е напрежението възникнало при деформация. А с още по-други думи-колко можеш да усучеш пръчката, без да каже "прас". Та да се върнем към карбоновия плат-него го затоплят и отрязват парче с форма на трапец, което усукват върху своеобразен "калъп" с форма на пресечен конус със малка основа и голяма дължина (сещаш се как изглежда една част от въдицата). Той се нарича "дорн". После върху навития карбонов плат навиват целофанова лента, за да не се развие и го поставят в пещ за плимеризация, където термореактивната смола, с която е пропит карбоновия пла се стапя и оформя секцията на въдицата. После се вади от пеща, изважда се дорн-а, и се ошлайфва отвън. И тук е и основната разлика между хубвата и евтината бланка-при хубваата се използва качествен плат-то е по-тънък, но по-здрав, по-чист е, в него преобладават карбоновите ниюки, а не пълнежа. При навиването, от него отива повече материал, при по-малка дебелина на стената на въдицата. А от нискокачествния плат, който освен че е и по-груб и дебел е и по-евтин и от него не само отива по-малко, ами и по-бързо се прави една бланка. При еднаква дебелина на стената от качествен плат може да са необходими 20-30 слоя, а от евтиния 5-6... В единия случай ще имаме добра въдица, а в другия-евтина. И няма какво толкова да очакваме от нея. Ама за толкова пари-толкоз.

И с макарите е така. ако ми позволиш едно сравнение-не е ве едно дали ще пипаш големи или малки цици.

айде -изборът е твой!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Уеуе Ице как си се развихрил :shock: Браос !

Фуцата написа:Павел Иванов написа:
а брейда( около 25лв. за 0.10мм.) от Лоди на Балцер .!

Сори ама да попитам,какво е това БРЕЙД
Те :

http://www.lurebg.com/Spining/Braid/Braid.htm

Павел Иванов
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: re

Мнение от man1966 »

Мунчо написа:
Pocko написа:...някъде в този подфорум някой цитираше някой че "Една такава пръчка трябва като я държиш в ръце и да те "изпразни" " или нещо такова- ами тази наистина ме "еректира" ако мога така да се изразя :wink: ...

И с макарите е така. ако ми позволиш едно сравнение-не е ве едно дали ще пипаш големи или малки цици.

айде -изборът е твой!
Бравос Мунчо-лекцията ти е невероятна-еле тва за циците направо е върхът- много кефиш... 8)
Я елате рибенца при батко...
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”