Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняПушене на риба в домашни условия..
Модератор: sapuna
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
Re: Пушене на риба в домашни условия..
като гледам може да се направи по голяма сушилня от две стари перални
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Re: Пушене на риба в домашни условия..
И от варел може да се направи колега,ма да има кво да се слага вътре..ribolovcho написа:като гледам може да се направи по голяма сушилня от две стари перални
- tiho_roev
- разбира нещата
- Мнения: 823
- Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Здравейте всички фенове на домашната куналирия ето и една рецепта за пушена норвежка скумрия окол 500г
След като сме купили норвежка скумрия за предпочитане 500г може и по голяма за да е по мазна изчистваме червата и черната ципа измиваме .В дълбок съд разтваряме 3л студена вода 1кг морска сол и заливаме рибата така че да я покрие след 20-24часа изваждаме рибата и я изплакваме със студена вода след това я оставяме да се отцеди за около 30 мин.В малка тенджера сипваме около200г олио и слагаме 3 дафинов лист 2бахар 10чер пипер .В момента в който олиото започне леко да пуши сваляме от котлона и запушваме с капак и оставяме да изстине.В корема на изцедената риба слагаме 1-2 дафинови листа и започваме да я връзваме с капронов конец както се вижда на снимката.Рибата трябва да бъде добре вързана за да стои на конеца а не на главата или опашката защото в последствие се къса и пада на пода в пушилнята .След като сме вързали добре вземаме една четка и намазваме обилно рибата .Нареждаме в тава и прибираме в хладилник 8-10 ч но не и повече за да не изтегли хладилника водата.Пушилнята събира 10-14 риби максимум не трябва да са много на гъсто за да има въздух между тях.Започва ме да пушим рибата на затворени клапи след 15-20 минути проверяваме колко стърготини са останали в чекмеджето и ги разбъркваме преглеждаме рибата дали няма някоя скъсана от конеца и затваряме капака Отново след 15-20 трябва вече да са изгорели стърготините и ги подменяме с нови като следим температурата на манометъра да не надвишава 40 градуса ако няма такъв трябва да можем за кратко да си държим ръката на пушилнята . След около 2 часа зависи от температурата на въздуха рибата е готова можем да я познаем по златистия цвят.Сервира се охладена нарязана на филии със ситно нарязан лук омесен с магданоз маслини и полята с зехтин по желание може малко смян чер пипер .Консумира се с огромно количество твърд алкохол.Ако нещо не ти е ясно по добре питай за да не съжаляваш. Снимки на пушилнята на адрес http://www.SNIMKA.bg tihomir66 Тел за обратна връзка 0895695777 УСПЕХ НА ВСИЧКИ Тихомир Роев
След като сме купили норвежка скумрия за предпочитане 500г може и по голяма за да е по мазна изчистваме червата и черната ципа измиваме .В дълбок съд разтваряме 3л студена вода 1кг морска сол и заливаме рибата така че да я покрие след 20-24часа изваждаме рибата и я изплакваме със студена вода след това я оставяме да се отцеди за около 30 мин.В малка тенджера сипваме около200г олио и слагаме 3 дафинов лист 2бахар 10чер пипер .В момента в който олиото започне леко да пуши сваляме от котлона и запушваме с капак и оставяме да изстине.В корема на изцедената риба слагаме 1-2 дафинови листа и започваме да я връзваме с капронов конец както се вижда на снимката.Рибата трябва да бъде добре вързана за да стои на конеца а не на главата или опашката защото в последствие се къса и пада на пода в пушилнята .След като сме вързали добре вземаме една четка и намазваме обилно рибата .Нареждаме в тава и прибираме в хладилник 8-10 ч но не и повече за да не изтегли хладилника водата.Пушилнята събира 10-14 риби максимум не трябва да са много на гъсто за да има въздух между тях.Започва ме да пушим рибата на затворени клапи след 15-20 минути проверяваме колко стърготини са останали в чекмеджето и ги разбъркваме преглеждаме рибата дали няма някоя скъсана от конеца и затваряме капака Отново след 15-20 трябва вече да са изгорели стърготините и ги подменяме с нови като следим температурата на манометъра да не надвишава 40 градуса ако няма такъв трябва да можем за кратко да си държим ръката на пушилнята . След около 2 часа зависи от температурата на въздуха рибата е готова можем да я познаем по златистия цвят.Сервира се охладена нарязана на филии със ситно нарязан лук омесен с магданоз маслини и полята с зехтин по желание може малко смян чер пипер .Консумира се с огромно количество твърд алкохол.Ако нещо не ти е ясно по добре питай за да не съжаляваш. Снимки на пушилнята на адрес http://www.SNIMKA.bg tihomir66 Тел за обратна връзка 0895695777 УСПЕХ НА ВСИЧКИ Тихомир Роев
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Re: Пушене на риба в домашни условия..
колеги имам един въпрос за пушенето в тенекия върху газов котлон,а именно какво количество стърготини се слагат/дали да са сухи или да ги намокрим/ А също така и колко силен да бъде пламъка на котлона/ тоест на каква температура да опушваме/ Предварително благодаря на всички
- hristoogi
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 255
- Регистриран на: Нед Апр 25, 2010 11:31 am
- Местоположение: London,Plovdiv
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Колега , RIVER ACE . Би ли ми обяснил ако може как точно става пушенето със газ , при положение че, пламъка на газта гори директно на дъното на тавата . Има ли някакви отвори на долната тава или не .Нали все пак е пушене и трябва да бъде със пушек -сиреч дим или просто става заради самата температура във самия съд .Ще съм ти много благодарен ,а това на газ много ми допада като вариант .Ще си го направя в България а скумрийка има доста на морето Англия .Предварително благодаря и на слука -
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Точно така е колега..Газта гори директно на дъното на тавата,а на нея няма никакви отвори.hristoogi написа: . Би ли ми обяснил ако може как точно става пушенето със газ , при положение че, пламъка на газта гори директно на дъното на тавата .
Нарязват се около две шепи сурови пръчки от костилково дърво /с дебелина колкото молив/,по около три сантиметра,и се слагат в средата на тавата /сиреч над горелката/.
В пушилнята се развива достатъчно температура,за да се свари рибата. Пръчките не могат да се запалят а само тлеят и се получава пушек.
Та така едновременно се вари и опушва рибата /и не само риба/ за около 50-60 минути.
Ако си ме разбрал- добре.. ако ли не,донеси рибата пък аз ши си направим труда да я опушим.
Re: Пушене на риба в домашни условия..
колега много ти благодаря за разясненията! само да те попитам и за силата на котлона/дали да гори на слабо или по-силно/.А при нас риба дал господ и ако се срещнем някой ден рибата от мен
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Туристически котлон, не знам колко силно може да гори..пускам го до края.sokingr написа: само да те попитам и за силата на котлона
- hristoogi
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 255
- Регистриран на: Нед Апр 25, 2010 11:31 am
- Местоположение: London,Plovdiv
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Благодаря ти много колега .Вече ми светна лампата .Ясно ми стана защо са тия филизи от слива .Мисля че, наистина е много важно за дименето . С нетърпение чакам да си дойда на лято ида си го направя това чудо . Тук на морето се засичахме редовно със един местен ,който идваше точно при прилива и ловеше само на плувка ( не на чепаре ) за по едра скумрия ,,На чепарето вземаш няколко скумрии но по дребни а на отрязак ( ивичка от скумрия ) или сепия по едра .Та тоя като хванеше около шест риби и си тръгваше .Каза че , отива да я пуши .Винаги съм се чудил каква пушилня може да има Англичанин .Българина да .Жив дявол изобретател , .убедих се за кой ли път но те знаят само магазина .Велико колега .Благодаря ти отново и НА СЛУКА .
Re: Пушене на риба в домашни условия..
благодаря и от мен и успешен риболов за да има какво да пушим на огъня
-
- ще става разбирач
- Мнения: 427
- Регистриран на: Нед Апр 04, 2010 6:04 pm
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Най важно е успешния риболов.
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Опушване на риба (пъстърва и телешко шкембе)
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Хапваше ми се пушено мезенце, ама не от онова купешкото магазинско напудрено отгоре с течен пушек и джасното с 1000 волта за цвят, а истинско домашно приготвено в собсвена пушилня.
Речено сторено. И се захвах "направи си сам"
подбрах не използвани и хартисали материали по ремонта на дома.
С настървение и мерак започнах изработката на"кюмбето опушвалник" като предусещах в последствие крайния резултат от това което ще стане в моята уста,приятен вкус и истински на 100% особен аромат. Като визуалния ефек подсилва слюноотделянето със сакралния златист цвят на готовото мезенце.
Представям и видео клип на пушилнята най-отдоло.
Студено пушене (Дим без огън)